ANAMUN GÜNLUĞİ(7)

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

ANAMUN GÜNLUĞİ(7)

Mesajgönderen Naci Altuncu » Pzr Eki 21, 2007 11:27 am

ANAMUN GÜNLUĞİ(7)
Bu sene habu çayirculuği yapamayacağuk. Kurban olduğum Allah bi gün eyi hava vermedi.Nerde ise siğirlar enecek daha bi ğorom ot bağlayup içeri koyamaduk. Bu sene rizkleri kesildi. Gerçi ot çok dağ taş patlayu. Ama hava yok ki kesup içeri alalum.
bi kaç gün önce hava biraz çsarağulayis edince "kalkun çecukler" dedum. "Habu hava açacak, mezireye çikalum , kesmeğe başlayalum hele . Hava açınca çevirur kurutur aluruk olari. Ne edelum. Başka çare yok. Habu çayirlar kesilecek."
Kalktuk. Biraz proyops olduk koptuk. Biturene kadar enmeduk. Onun içun on on beş günlük yeyecekle mezireye çikmıştuk.Çikana kadar hava biraz daha limanladi. yerden duman kaltı. Ros silkelendi. Çikarken Şurda'da Yavanun karisi bağirdi aşağadan.
"Ebaaa nereye gideyusunuz. Bi ğaber mi aldunuz. ...eba habu bizum Niyazi' nun radiyosi yağacak deyu. Sizunkisi ne deyu. hava açacak mi.
Habu çecukler gülmekten kırildiler. Ne gülerler oni da anlamiş değilum.
Mezireye çiktuk. Baktuk Yangun Kazankiran insan kaynayu. Her taraftan kerendi doğme sesleri, radyo teyp sesleri, insanlarun konuşmalari birbirine karişmiş.
"yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar..."
tik tik tik... tik tik...
tak tak tak...
""RABZONUN KAZALARİ ON TANEDUR ON TANE
Ğin di ğind , ğindi ğind, ğindi ğind... ğiindd , ğiiind.
Çecukler başladiler kesmeğe. Ben da ateşi yaktum. Ocak tütti. Eyiye işaret değil ama ne edelum. Muğlamayi yaptum. Çayi demledum. Sofrayi kurdum. Eyi bi kahvalti yaptuk.
Kesmeye devam . Hava biraz daha açti. Güneş vurdi ama çsubis ederek vurdi. Bunun anlami evleden sora yağacak. Ben bi yandan orağile taş duvar kenarlarini aldum bi taraftan da çsorlari serdum.
Gene eyi yer biraz debindi, hiç değilse otlari islak yere sermeyuruk. Bi ara kirana çıktum etrafa baktum. "Habu millet habu kadar çayiri ne zaman kesti. Şaşudum kaldum. otlari ofurarak mi kururuttiler ne ettiler nasil ettiler bi türli anlamadum."
İlk gün çecukler eyi kestiler. Kestiler ama evleden sora hava bozdi.Serduğum otlaun bi kımı biraz mares etti. obirler yamyaş. Mares edenlerun bi kismini naylonun altına koduk. Bi kismini da ğerekleduk. Yaş olanlari olduğu gibi çsor biraktuk. Otlari islatmamak içun sahat dörde kadar çaliştuk. Terleduk. Yureğum çsumis etti. Bi ara farfadaris ettum ama bişe demedum.
Gelduk yemeği teduk. Yağmur birer birer atmaya başladi. Çecukler keçenun ustinde uzandiler. Benda nemazumi kıldum. Boş duramadum. İpi oraği aldum karşu kabanlara kesmeğe gittum. Ne edeyim oraları da ben keseceğum. Kızum yok gelinum yok. Kime gümenum var. Yağmur eyice dökene kadar eyi bi yuk yaptum geldum.
Ertesi gün hava gene açmadi. Ama başka çare yok kesmeğe devam Kesmesek ta çüruyecek. Bizum çayir koyinlar ile ağblanduği içun oti alttan firas etmeye başladi. Bazi yerlerde alttan çuridi bile. Baktuk oyle da ayni böyle da. İki günde çayiri vurduk döktuk aşağa.
Dördinci gün hava basti da açti.
"kALKUN E ÇECUKLER. SARİLUN AÇUN NAYLONİ SERUN OTLARİ. Dağitun ğerekleri. Benda çsorlari. Eyi ki akşam köye gitmeduk. Köyden gelene kadar yari can olmişuduk."
"Ey kurbanolduğum Allahum verdi kolayini. Habu havalar tutar. Güz havalari. Ama yayladan üç gün sonra inmek olmasa işleri biturup oyle insek. Habu adama ğaber yollayacağum. Nasi olsa koyinlar enmeyecek. Siğirlari da saklasun. Eğtiyarlari da kesimleri da araba ile alttan yollasun.
Haçan çayirculuği bitururuk gider siğirlari endururum. " Bunlari düşünürken bir taraftan bağ çevirdum. Yetmezler akşamdan sora da çevireceğum.
Güneş akşama kadar vurdi. Akşam uzeri. hafif sicak bi kiylama da yapti. Kindiden sonra Otları trumukladuk rayena yaptuk. Çayır rayena rayena 15 rayena oldi. İnşallah akşam rüzgar çıkmaz , ya da duman gelmezda yarun evleye kadar otlar kurur da hepsini baüğlaruk.
Deduğum gibi oldi. Otlari ertesi güni alduk. Pakladuk çiktuk. Çecukler Solama da ki çayıra geçti. Orda keseyoler. Benda olardan bi gün sonra soloma ya geçtum.
Ora ile Zindan da ki çayırı köyden gidup gelip keseceğuk.
Haftaya devam ederum . Hayde Allah rahatluk versun.
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzr Eki 21, 2007 11:42 am

:arrow: Teşekkürler emiceoğlu,
Gerçekten şahsen ben çok severek okuyorum bu yazdıklarını,,,,,, Sanırım halamın günlükleri çok uzun zaman bitmez.... Çok çabuk bitirmeki zaman zaman okuyup biraz olsun nostalji yapmış olayım,,,,,

Eline,koluna,gönlüne sağlık.....................
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzr Eki 21, 2007 7:37 pm

Naci amca her baslik actiginizda buyuk bir merak ve sevincle okumaya basliyorum, gecmisi oyle guzel ifade ediyirsunuzki cocuklugumu her seferinde yeniden yasamis gibi oluyorum...

Dilerim anneniniz gunlukleri hic bitmez, elinize yureginize saglik...
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Sibel Şahin » Sal Eki 23, 2007 9:51 pm

Ellerine sağlık Naci amca.Yazılarını beğenerek okuyorum dilerim sonu gelmez.Herseferinde ayrı bir keyif veriyor insana.En azından ben çok keyif alıyorum okurken.
Kullanıcı avatarı
Sibel Şahin
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen İrfan Altuncu » Sal Eki 23, 2007 11:46 pm

Eline,Yureğune Sağlık Emıceoğlu devamını beklıyoruz
Kullanıcı avatarı
İrfan Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Pzr Kas 04, 2007 10:51 pm

En sonunda bütün bu yazıları kitap haline getireceğiz.Kitabın Büyük bir bölümünde herhalde Naci abinin yazıları olacak.
Kitabın ortasından devam.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Mahmut Köseoğlu » Sal Kas 06, 2007 2:02 pm

Naci Bey eline koluna sağlık çok güzel hele hele hava acınça o daha güzel oldu.
Kullanıcı avatarı
Mahmut Köseoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Cengiz Selimoğlu » Sal Kas 06, 2007 7:54 pm

Naci abi inanılmaz bir hazla okuyorum bu yazıları hemde hergün.aslında bunlara yorum yapmayacaktım ama dayanamadım.Çünkü yazdıklarının hayalini kurmak bile çok güzel.Yaşanan yorucu mutlulukları kalemine dökerek bizlere ulaştırdığın için sonsuz teşekkürler.Hele o soloma kısmı yokmu vallahi dün akşam rüyamda güya anam seslendi kalk uyuma hayde solomadaki çayırı keseceğuk.Uyandım camdan baktım yağmur var oh dedim rüya olduğunuda ondan sonra anladım.E bu olaydan sonrada yorum yapmadan duramazdım.solomadaki çayırıda yıllar oldu kesmedik ama sen böyle güzel güzel bizleri maziye götürürsen galiba bu yıl solomadaki çayırıda keserim sizin çayırıda yeterki havalar açsın, sende yazılarına devam et.
Kullanıcı avatarı
Cengiz Selimoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adnan Ayaz » Çrş Kas 07, 2007 6:15 pm

Değerli dostum,zevkle okuduğum yazılarınızın arasına bir kaç fotoğraf yerleştirsen ne güzel olurdu.O bahsettiğin yorucu çalışmaların yazılara döküleceğini belki sen biliyordun,belki ben yıllar önce askerlik göreviyle memleketten ayrılanlara mektuplarda bahsetmiştim.Şimdi anılarda kalan o yorucu çalışmalarla ilgili yazılarınız inanın bu sayfaya ayrı bir renk katmıştır.Sağlıklı kal ki,o yılları yazılarınızı okuyarak tekrar yadedlelim.Selam olsun tüm annelere...Tüm annelerin o nasırlı ellerinden saygı ile öperken,o değerleri koruma adına ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumu belirtmek isterim.Selam ve sevgilerimle...
Kullanıcı avatarı
Adnan Ayaz
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen İlkay Güvercin » Prş Kas 15, 2007 2:57 pm

İlk önce bu günleri bize hatırlattığın ve anılarımızda yaşattığın için teşekkürler Naci Ağabi.Şimdi o günleri özlemle anıyoruz ama ben hatırlıyorum bu işler bitsede okula bir gitsek derdik birbirimize.Birde o dönem yolların olmaması bizlere çok çektirdi.Helede bir akşamlığına kazankırandan köye inmemiz ne mutluluktu.Selamlar.
Kullanıcı avatarı
İlkay Güvercin
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir