ÖZLEM DUYDUĞUMUZ YAYLADA ŞİMDİ YAŞANANLAR

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

ÖZLEM DUYDUĞUMUZ YAYLADA ŞİMDİ YAŞANANLAR

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Prş Eyl 27, 2007 10:39 pm

Araba geluyuuuuuuuuuuuuuur!!!!
Evet çocuklardan bu bağırmaları bugün yaylada duymak elbette mümkün değildi.
Köyden gelecek olan bir yük kamyonunu beklemek de elbette mümkün değildi.
Köyümüzde anne-baba,nine-dedelerimiz,komşularımızın kendi elleriyle yetiştirdiği;sebzeleri ,eskilerimizin diktiği meyve ağaçlarından toplanan doğal meyveleri yayladaki caminin yanında kamyonun üzerinden isimler okunarak çuvallarda almak ve yemek ,yükümüz geldi diye bağırarak o sevinci ,duyguyu yaşamak bugün ki şartlarda elbette mümkün değildi.
Resim
Resim
Fakat bir nebze dahi olsa evlerde ve çocukların ellerinde köyümüzde yetişen ürünlerden birkaç parçasını görmek mümkün olabilirdi ,ama olmadı ne yazık bunu da göremedik!
Gördüğüm tek şey vardı oda gençlerin ve büyüklerimizin yaylada kola türü içecek ve hazır besinleri tükettikleri.Çevrede yerli mallarının ,yerli sebze ve meyvelerin artılarını ineklerin toplayıp nasıl yediğini görmek yerine kola kutularını,naylon poşetleri ve hazır ambalaj maddelerinin çevreyi nasıl kirlettiğini gördük.
Kaç kuşağa nasip oldu doğal besin tüketmek,bundan sora gelecek kuşaklardan daha kimlere nasip olacak?Hayvancılığın son çırpınışını seyretmek kalıyor bize herhalde? Bu güzelim yaylamızda daha ne zamana kadar üretmeden tüketeceğiz.?
Resim
Resim

Guruplar halinde çayırdan aşağı yukarı gitip gelmek,akşam üzeri horon yerinde horon oynamayı beklemek biraz hayal oldu.Çürük çayırının tarihe karışmaya başladığı gibi çürük çayırının içinde olan ,özel geleneklerinden olan bu hareketlilik , gelenekte tarihe karıştığı kesin..
Çürük çayırının artık tarihe karışmaya başladığı bu dönemde gençlerin veya orta yaşlıların ve büyüklerin çayıra gitmesini elbette arzulardık eski günlerde olduğu gibi ama bunu da beklemek artık çok zor.
Resim

Her mahalleden birkaç kişinin kestiği çayırın bitiminde , çayırda eski horon yerlerinde horon oynamayı bu zamanda beklemek zor gelmiyor bana .Ne yazık ki bunu temsili olarak da yapmak istedik ama olmadı ,çayırın içinde bir gurup genç arkadaşlarla biraz horonla bunu da geçiştirdik.
Elbette şenliğe giderken toplu taşıma aracı diye kamyonlarla gidilmesini beklemiyorduk ve gidemezdik de, bu toplu taşıma araçlarını en son kaç sene önce kullanmıştık onu da hatırlamak istemiyorum; hüzünlenmemek için!Ancak çayırda horon yerlerine bugün kullandığımız araçlarla gidilip horon oynanılabilirdi,zor bir şey değildi.ama olmadı ne yazık ki!!

Yayladan dönüşte de elbette yine kamyonlarla dönmeyi beklemiyorduk.
Arabaya asılmak için yayladan arabalara doğru yürüyen çocuklar elbette beklemiyorduk.
Resim

Kamyonların üzerinde yolculuk etmeği veya yolculuk edenleri görmek elbet mümkün değildi. Çayırda kesilen ,evin bahçesinden kesilen otların üzerine oturan,arabanın bakajına oturan,şöformahlesinden yukarı asılarak yolculuk eden insan manzaraları görmek elbette mazide kaldı.

Uzun bir yaylacılıktan sonra kamyonlarla köye dönme sevincini , çocukluğunuzda hatırladığımız duyguyu bugün gördüğümüz çocuklarda bekleyemezdik,çünkü bizim kadar yaylada uzun zaman kalmıyorlar .
Bizim ve daha eski kuşakta yaşayan insanların çocukluklarında yaşadıklarını yaşamıyorlar.
Kibrit kutularından sayı yapmıyorlar,Kaçak –polis oynayan çocuk göremedim,sıcak sularda ,kuzu kayasında ,celep deresinde boğazda göl yaban ve yüzen çocuk görmedim. Sadece misket oynayan birkaç çocuk gördüm.

Resim
Çormalukta,caminin yanında ,kuzu kayasında top oynayan çocuk ,genç göremedim.Caminin yanında oynayamazdılar çünkü çocukluğumuzun futbol sahasına,yük ve insan taşıyan kamyonların yük ve insan boşaltma yerine şehir parkı dikilmiş . Fakat diğer yerlerde bunu görebilirdik.Caminin yanında top oynarken akşamüstü kalabalık nahırın gelişi ile oyunumuza ara vermek ,koyun sürüsünün her iki yanında koyun köpeklerinin sağa-sola heybetli bakışları arasında sürüsünü kollayarak yaylanın içinden geçişini seyretmek , beklemekte o zaman belki sabırsızlanıyorduk. Şimdi ise o görüntüleri özlüyoruz ,sadece hayal etmekle kalıyoruz. Ama olmadı onu da göremedik.

Yayladan “yaz “boyu ineklerin ,koyunların sütlerinden elde edilen yayla peyniri ile yağların dolu olduğu kavranların üzerinde oturarak köye yolculuğu beklemiyorum . Fakat biraz daha yerli hayvansal ve bitkisel ürün yetiştirmeye ,üretmeye çalışmak gerekmez mi?
Ben bütün bu anlatılanlara özlem duysam da en fazla özlem duyduğum eski dostluklar,arkadaşlıklar, dayanışmanın zirvede olduğu bir Kuşmer yaylası .
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Prş Eyl 27, 2007 10:44 pm

Ne diyeyim mehmet gece yarisi gene huzunlendirdin beni,ne mutlu bizeki o dagil besinlerin icinde o horunlu curuk cayirlari devrinde yasadik, artik zamanla galiba bu geleneklerimiz sadece yazilarda gorunecek cok uzuluyorum cok eline saglik mehmet..
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Prş Eyl 27, 2007 10:56 pm

Güzel.

Güzel olduğu kadar keyifli.
Keyifli olduğundan biraz daha fazla hüzünlü.

Kuşmerin en zengin ve en gelişmiş zamanları.

Anladık ki biz gençler olarak bu yaylaları hiç yaylatamamamışız ve yaylatmakta nasip olmayacak.Sitemiz olmasa görme bile göremeyeceğiz.

Çok teşekkürler.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Cum Eyl 28, 2007 5:18 am

Eline emeğine sağlık Mehmet. Herşey değişti işte geriye dönüş yok ama en azından son cümlelerin geriye dönüşü olabilir ve olması zorunlu istekler (gıda bahsi değil ha :D , dostluk kısmı)
En son Bülent Altuncu tarafından Cum Eyl 28, 2007 3:46 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Pelin Çağla Altuncu » Cum Eyl 28, 2007 8:41 am

çok güzel yazmışsınız elinize sağlık siz çok şanslısınız ya biz neyse bizde inşallah daha farklı güzellikleri yaşayacağız yaylamızda köyümüzde
Pelin Çağla Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Cengiz Selimoğlu » Cum Eyl 28, 2007 12:55 pm

Bayağı gelişmeler var.Ama nedense biz olayların yaşanması gerektiği zamanlarda çok vurdumduymaz ama iş işten geçince hele olaylar birde fotoğraflara dökülüp,anı olmaya başlayınca bir özlem bir hasret sorma gitsin.Bu yıl hep yaylaya gittik orda yazdıklarının hangisini yaşatmak için ne yaptık?Hiçbirşey kemerden yürüyelim dedik birkaç yürekli arkadaş hariç kim yürüdü?Çayıra yürüyelim dedik aynı manzara arabalara zor attı herkes kendini.Şimdi bakıyorumda oy oy oy herkeste bir özlem bir serzeniş.Sitede bir ölüm haberi alıyoz başlıyoz yazmaya yada eski fotoğraflara bakıp ölülerin arkasından özlem,hasret kıyamet kopuyor.Yaylaya gittik hangibirimiz yaylada ki hastaları ziyaret etti?cevap istisnalar hariç hiçbirimiz.İşin özü şu kendimizi ve birbirimizi kandırıyoruz burada .Gerçeklerle yüzyüze kalınca sabahlara kadar kahvede oyun,iki kadeh rakı hepsine değişiliyor.Sevgili idealist yazar artık idealistliği bırakıp birazda realist olmanın zamanı gelmedimi
En son Cengiz Selimoğlu tarafından Cum Eyl 28, 2007 3:17 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Cengiz Selimoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Cüneyt İbrahimağaoğlu » Cum Eyl 28, 2007 3:01 pm

Gerçekten çok saol resimlere baktıkça hüzünlenmemek elde deil çok güzel resimler paylaşımın için saol...
Kullanıcı avatarı
Cüneyt İbrahimağaoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adem Kahveci » Cum Eyl 28, 2007 3:06 pm

mehmet,cengiz biraz doğru söylüyor...yazın geldik giddik görüşemedik sayılır...pek köye geldiğinde yok..masa başı haberi mi yapıyorsun.. neyse hepsi bir yana şu üçüncü sıradaki resmin kaynağı kim..gün geçer zaman ağlar, yar geçer keman ağlar...
Kullanıcı avatarı
Adem Kahveci
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cum Eyl 28, 2007 4:28 pm

-Bugün evde yoktum,izinliydim ya...
Bakıyorum da bu sayfaya yazanlar haylı fazla oldu...Maşallah !!!!!!!!

-Mehmet eline sağlık,,,
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir