FOLKLORUMUZ

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

FOLKLORUMUZ

Mesajgönderen Osman Nuri Sarı » Cmt Haz 17, 2006 12:45 pm

SEVGİLİ ŞAHİNKAYALILAR

Köyümüzde oynanan halk oyunlarını burada yazmaya başlıyoruz. Tabi bu oyunları yazarken nasıl oynandıklarını da yazmaya çalışalım.Yazacağımız halk oyunlarının adlarını doğru bir biçimde yazmaya özen gösterelim. Çünkü bu bilgiler ileride kaynak olarak kullanılacaktır.

Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
Osman Nuri Sarı
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Ahmet Cemal Durgun » Pzt Haz 19, 2006 7:46 am

Osman Abi merhaba.

köyümüzde oynanan toplam dört horon var. Bunlar düz horon, atlama, sallama ve sıksaradır.

Düz horon: Trazon horonlarının genelinde olduğu gibi toplam 10 sayılık bir oyundur. Orta hızda bir oyundur ve 7 zamanlıdır.

Atlama: Düz horona göre biraz daha hızlı olup yine 10 sayılı ve 7 zamanlı bir oyundur.

Sallama: Diğer horonlarımızdan farklı olarak, sallama 9 zamanlı oynanan bir horondur ve yine orta hızda oynanır.

Sıksara: Akçaabat Sıksarasından ayırmak için Çaykara Sıksarası olarak da adlandırılır. Akçaabat Sıksarasından farklı olarak birazdaha tutuk oynanır ve daha farklı bir aşağı alması vardır. Horonlarımız içinde en hızlısı olup yine 7 zamanlı ve 10 sayılıdır. Eskiden oldukça fazla oynanmasına rağmen, genç kuşak arasında hızla unutulmaktadır. Bu oyunu bilen kişiler hala hayattayken, sıksara yeniden derlenmeli ve gençler tarafından da oynanmalıdır. Köyümüzün eski ekip başlarından olan Muharrem Durgun bu konuda bir kaynak kişi olabilir.

Oyunların nasıl oynandığı konusuna gelince özel dans terimleri kullanmadan bu işin çok verimli olacağını düşünmüyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımlarını esirgemeyeceklerini umuyorum.

Saygılarımla...
Ahmet Cemal Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mahir Maraşoğlu » Pzt Haz 19, 2006 10:13 am

Benim bildiğim kadarı ile yukarıdaki horonların haricinde
6 ayak dediğimiz eskilerimizin oynadığı bir horon vardır.Tarifi biraz burda zordur ama Ağutosda ki toplantıda uygulamalı oynarız.
Birde SALLAMA horonuda vardır.
Kullanıcı avatarı
Mahir Maraşoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Özcan Onat » Prş Haz 22, 2006 11:55 am

aslına bakarsanız anladığım kadarıyla oyunlar konusunda değerlendirmede bulabildiğimiz en yaşlı hemşehrimizden oynan oyunlrı
anlatmasını istemek en mantıklısı.

çaykara dernek pazarı derneğimizin hazırladığı kalınca bir kitap var
onu az buçık inceledim.orada görçek(pıçak) oyunun dışardan geldiği
yörenin öz kültüründe olmadığı vurgulanmış.(yanlış anlamışsam af ola) anneannem bu horomu oynamış ona sordum bu oyunun çaykarada zamanında oyanayanlarının olduğunu öğrendim.en azından şur için öyle imiş.
babam(necdet ruhi onat) gençlik dönemini köyde geçirdi ondan öğrendiğim kadarıyla çaykarada oynan horomlar(bizim köyda bildiğim kadarıyla eskilerin ağızıyla horon değil horom deniyormuş.)
1.düz horom
2.atlama
3.sallama
4.siksaray(sıksaray değil köy ağıznda 'ı' sesi kullanılmıyor)
5.goörçek(köy ağızımızda ist.türkçesindeki 'ö'sesi değil biraz daha farklı o dan ö ye giden bir ses yada çoğu zaman net oolarak o sesi)
6.candemir aga (çaykaraya bayburt üzerinden oraya yerleşmiş çaykaralılar aracılığı ile gelmiş)

eğer öğretecek bir gönüllü çıkarsa yazın bu horomları öğrenmek için çaykaralılar deneğinde olabilirim(temmuz,ağustos)

anladığım şudur ki bizde büyüklerle küçükler aynı horoma girmediklerinden (ayıp saydığımızdan yeni nesiller boşta kalmış oldu)
Kullanıcı avatarı
Özcan Onat
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Cum Eyl 15, 2006 3:42 pm

onu bunu bilmem rahmetli selamet abinin horon oynaması yokmu. izlemeye doyulmaz yok böyle bişe...
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir