alışkanlık

Köyümüzle ilgili ağıtların ve destanların yanında forumumuzdan derleme makaleleri burada yayınlıyoruz.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı

alışkanlık

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Sal Mar 07, 2006 7:02 pm

Canlı olan bütün varlıkların,sürekli yenilenen bir etkiyle , fiziki ve manevi etkiyle tutum edinmeye çalışırlar.Bazı alişkanlıklar sürekli değişimle yaşamsal bilimden uzaklaşıp alışkanlıkların ötesine geçer veya sürekli yenilenmelerle bazı alışkanlıklar kaybolmaya yüz tutabilir ve insanlarda ve hayvanlarda verimi düşürmeye yol açabilir.Mesela çevrenin sürekli değişmesi karşısında, canlı varlıkların direnmesi ,direnç gösterirken verimlerinin düşmesi sürekli yenilenmenin ve fiziki etkilerin ne kadar zarar verdiğini ,hayvanlardan insanlara kadar her yerde görebiliriz.Mesela tavuğun folluğunu değiştirdiğimizde yumurtlamayı belli bir süre kestiğini ben üniversite notlarımdan hatırlıyorum.Bir yazar her zaman yazı yazdığı yerden başka bir yere taşındığı zaman belli bir süre yazı yazamaz verimli olamaz.İşte canlıların sürekli verimli olabilmesi için yeniliklerin akıllı ve faydalı kullanılması gerekir.Yaşam felsefesinden ,yaşam biliminden uzaklaşmadan tutum edinilen alışkanlıklar ve gelişmeler,değişimler faydalı olurlar.Daha alışılmayan bir alışkanlığın yenisine alışmak hem canlının doğasını bozar,hemde hiçbir fayda sağlanmadan diğer alışkanlıkların kullanılmasını azaltır.Sürekli kullanılmayan alışkanlıklar bazan yok olabiliyor.Ne varki alışkanlıklar sürekli varolan ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenir.Önemli olan o alışkanlıkların faydalı olanını sürekli kullanmak veya kullanırken insanlara ve çevreye zarar vermeden kullanmakdır. Sigara ihtiyaç değil fakat zararlı bir alışkanlıktır,çevreye veinsanlara zarar verdiği için bu alışkanlıkdan vaz geçilir, insan kendinde zamanla bunu yok edebilir,fakat toplumlarda bunu yok edemezsiniz ama azaltma kayretine gidebilirsiniz,daha sağlıklı ve temiz çevre, toplum oluşturabilirsiniz.Ama ihtiyaç olupda zararı olmayan sürekli yenilenen alışkanlıklar veya ihtiyaçlar, zarar doğurmaya başlayabiliyor .Fayda yerine zarar vermeye başlanıyor.Bugün tüketmekde olduğumuz kıta ve temizlik maddelerinin çoğu ,sürekli yenilenen teknoloji ve sanayi ile faydadan çok zararlı hale getirilmeye çalışıyor.Doğallıkdan ve eski alışkanlıklardan uzaklaştırılıp maddi çıkar uğruna insanların ve bütün canlıların hayatıyla ,çevreyi ve doğanın dengesini bozmaya çalışılmakdadır.Her nerde olursak olalım, ne kadar yer değiştirirsek değiştirelim faydalı olan alışkanlıkları çevremize ve çevremizdekilerle paylaşalım,kendi memleketimize geldiğimizde faydalı alışkanlıkları ve yenilikleri uygulayalım.Memlekette kalanlara en azından manevi destek vererek bilgilendirilerek eski ama faydalı olan alışkanlıkları sürdürmeleri için yol göstermek herkesin kendisi ve çevresi için bir insanlık görevidir.Köyümüzde mesela yok olan bir hayvancılık mesleği,hele hele koyonculuk mesleği , alışkanlığı .Yok olmaya çalışılan azda olsa tarım ,işte yeniliklerle getirilmesi gereken alternatif tarım ürünleri veya küçük çaplı işletmeler memlekette olanlara ,memlekete ve dolayısıyla kendimizede fayda sağlamış oluruz .Bugün köyümüzün yukarısında bulunan ve Suyltanmurat yolu üzerinde tahtomuz Ulusoy tarafından turizmde alanında işletilmek üzere köyümüz muhtarlığından kiralanıp ,tesis yapılmak istendi.Burayı köy veya köylüler olarak birleşip kendi memleketimize ve köy ve köylülerimize gelir olarak ,doğayı ve çevreyi bozmadan kazandırılabilir.Buda turizm ve bölge halkı adına bir yenilik ve değişim olur, faydalı ve güzel bir alışkanlık kazantırılmış olur.İşte yazarlar gibi yerinizi ne kadar değiştirseniz bile , ne kadar uzaklarda olursanız olun insanlar için ve memleketiniz için herşeyinizi paylaşmanız ,destek vermeniz ve alışkanlık haline hep beraber getirmemiz faydalı ve güzel alışkanlık olur diye düşünüyorum.Bugün görsel veya yazılı medya ile bir çok alışkanlıklarımız ve değerlerimiz kayboldu ve kaybolmaya devam ediyor.Herşeyin bir avuç azınlık tarafından kullanılmak istenmektedir. Köylülüğü istemiyorlar ,köylüyüde istemiyorlar.Çalışmayanı istemiyorlar, çalışanın hakkını vermiyorlar.Kimsenin üretmesini istemiyorlar ,sürekli değişimler yaparak üretilenlerden faydalanılamadan ,asil üretiçilerin üretmesine engel olmaktadırlar.Muhtaç duruma düşürmek istemektedirler.Bütün güzel ve faydalı alışkanlıklardan vazgeçirmeye çalışılmaktadırlar.Ama asıl alışkanlıklardan ,değerlerden asla vazgeçiremeyecekler,insanonurundan ,onurlu yaşama alışkanlığından ,satılamamışlıkdan.Bizim onurumuzla kimse oynayamaz ,kimse bizleri başka değerlere ve alışkanlıklara satamaz ,ayaklar altına düşüremez.Kimse birbirimize düşüremez.İşte bizleri bu alışkanlıklarımızdan değiştiremez,var olanlarıda kaybetmeyelim,faydalı olan alışkanlıkları yoketmeyelim,kaybolmaya başlayanları kazanmaya çalışalım.İhtiyaçlarımız olan alışkanlıkları yenilikleri doğası bozulmadan alalım ve saklayalım, insanlığa hizmet için sunalım.
herkese saygı ve sevgilerimle.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Dön AĞITLARIMIZ - DESTANLARIMIZ VE MAKALELER

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir