gönderen MEHMET AYDINLI » Cum Oca 27, 2006 3:03 pm
Sanıyorum bazı arkadaşlar yaylayı tatil köyü olarak algılıyor. Gelişmişliği beton yığınları dikmekle değerlendiriyorlar. Halbuki yaylacılığı ve yaylayı öyle sanıyorum ki bu sitede en fazla ben yaşadım, benden yaşça büyük olanlardan da fazla gibi geliyor bana. Çünkü herkesi sitede tanıyorum .
Yayla öncelerden köylünün, yazın gurbet yeri idi, kışlık yiyeceğinin bir kısmını buradan temin ederdi, her ahırda 8-10 tane inek vardı, kışlık yağını peynirini yaylada hazırlardı. 10-15 ailede koyun , 6 tane per , 9000- 10000 koyun vardı.
Yaylada tatili sadece çocuklar yapardı , bazılarına işkence gelirdi, bazılarına ise eğlenmek oynamak gelirdi. Eygidi yayla çobanluk yapduk (siğir çobançiluği ha) korukçiluk yaptuk, yazbaşi çikarduk güzün inerduk, fitrukayi tanimazduk, meyve ve misirleri rüyada görürduk, işde o zaman işkenceye dönüşürdi yayla biz çocuklar içun.
Yaylada tanimaduğumuz bilmeduğumuz ev yokdi, her yapulan eveda yardim yaparduk. Yapulan evler yaylaya uygun evlerdi sadece banyolari yokti, bi kükum su işi hallederdi ve tuvaletleri açık hava müzesi gibi, tuvalet kuyulari malum açukda kimun ne yeduği ordan haman belli ederdi , o zaman bek fazla yeyeçek bir şey da yok idi ama olsun değişuk birşey yeyen belli olurdi, çok kötü idi.Onlarda düzeldildikden sonra sadece doğal göründüyü korumak, doğal yapılaşmayı korumak kalıyodu, nahır yollarinda ev yapmak yasakdi, ama bek fazla dinleyen olmadi nerdeyse oralarda kabandi.
Yapılan evler taşdan yapılsa, görüntüyü bozmadan, şehir havasi yaratmadan yapılaşma yapulsa, hem da sağlıklı, hem daha güzel olurdu diye çok düşündüm. Şimdi ise yaylada hem şehir görüntüsü hakim olmuş, oluşan betonlaşma ile beraber çevre kirliliği oluşmaya doğallıkdan tamamen uzaklaşıp, suni yaşama doğru bir yaşam hakim olmaya başladı, inşaat hem sektör haline gelmiş, hem de gurbet, ne garipdir işte.
İnanun nerdeyse oeski tuvaletleri, kukumde yıkanmalari özledum, vallhi doğaldi , şampuan yokdi, deterjan yokdi, derede baluklar kırıla gideyudi, şimdi nah bulursunuz. Çuruk ortasi zaten kalkti, hiç sevdaluk etmedum ama çok horolar ettum, kavkalar ettuk, paragaflar ettuk ama dedumya hiçsevdaluk etmedum ama geneda çok özledum çuruk çayirini. Aman birşeyler yapalum kalkmasun, yaylamuzle özdeşleşen bu gibi şeyleri aman kalkmasina izin vermeyelum.
Neyse benum dertlerum bitmez gene yazarum, ağlamağum geldi, şimdi başlarum miroloyes etmeğe.
iŞTE SÖZLERİM YAYLAYİ TATİL YERİ OLARAK YİNEGÖRELİM FAKAT , ŞEHİR GÖRÜNTÜSÜ VEREREK DEĞİL, DOĞALLIĞI İLE, VE OYLE SEVELİM, TATİLİMİZİ OYLE SÜRDURELUM O GÜZELUM YERDE.
HERKESE SAYGI VE SEVGİLERİMİ İLEDİYORUM, BEN GENE BURALARDAYUM.