KUŞMER-NEREDEN NEREYE

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

KUŞMER-NEREDEN NEREYE

Mesajgönderen Aysel Durgun » Çrş Ara 28, 2005 2:10 pm

SELAM ARKADAŞLAR;
Ben siteye ulaşmaya çalışırken bir de baktım sitenin imar komisyonundayım. Cevdet sayesinde olduğunun farkındayım. Ne desem bilmem ki. Daha doğrusu nerden başlasam.
Kuşmer için çok geç kalınmış gibi geliyor bana. O kadar ezberden, gereksiz şeyler yapıldı ki. Ama hiçbir zaman geç kalınmış değildir demek de istiyorum.
Neler yapılabilir. Tartışalım bence. Sonra da akıllı,başlı bir yapı yapma sistemi getirelim. Yapılaşma ile ilgili sınırlar koyalım. Yani bir imar mevzuatı olsun Kuşmer Yaylasının. Özel ve özgün bir yer olsun.

Herkesin bildiği gibi, Kuşmer, Bayburt il sınırları içindedir. Şur'lilar yaylaları olmadığı için, Bayburt'lulardan, bedeli karşılığı bu araziyi satın almışlar. Tüm köyün ortak malıdır yani. Ortak olduğu için de birtakım kurallarla yönetlir. Yazılımıdır bu kurallar bilmem ama kesin ve katıdırlar. Bence acilen bu kurallar yazılı hale getirilmeli. Birileri bununla da ilgilensin. Gençler bunları bilmiyordur.

Devamı olacak
Selam ve Saygılar
Aysel Durgun
Aysel Durgun

Mesajgönderen Alptekin Ağaoğlu » Çrş Oca 04, 2006 11:07 am

Merhaba;

Cevdet Abi demişsin madem. Tanışmış olalım. Benimde abimdir. Ben İnş. Müh. Huse.

Güzel yazınız için teşekkür ederiz. Yaylamızın tarihi hakkında sanırım sizlerde bilgilisiniz. Bunu bilen arkadaşlardan derliyorum. Bize bu konuda ekler yaparsanız çok iyi olur.

Çevre düzenlemesiyle alakalı projeler sunmanızı bekliyoruz. (sunarsanız) bayramdan sonra tartışalım. Şurlu Mimarla Mühendisler olarak ortak bir bildirge yayınlayalım.

Bu bölümü Cevdet Abi'nin tavsiyesiyle kurduk. İnce bir sitem yapıyım kendisine mutlaka kurulmalı dediği bölümde hala yazısını okumamız kısmet olmadı.

Saygılarımla ŞUR'da kal.
Kullanıcı avatarı
Alptekin Ağaoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

BAŞLAYALIM MI?

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Cmt Oca 21, 2006 10:47 pm

Sevgili Huse kardeşim, haklı eleştirinden dolayı senden özür diliyor ve konuyla ilgili aklıma gelen bazı şeyleri doğaçlama şeklinde aşağıda yazıyorum.

Aysel Ablacığım, sahip olduğun farklı önsezilerinle de bana yardımcı ve destek olursan memnun olacağım. Başlıyorum;

TDK Sözlüğündeki tanımlamasıyla kültür; tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür.

Prof. Dr. İlber Ortaylı ülkemiz insanını eleştirel ve ironik bir bakış açısıyla “oryantalist gamsız” olarak da açıklamıştır.

Yukarıdaki iki tanımlamanın özelinde Kuşmer. Bu tanımlamaları yaptıktan sonra kısa ve öz yazma taraftarıyım. Önce ruhu oluşturalım, sonra sistemi, sonra da durum değerlendirmesi yapıp görev tanımlamalarıyla çalışmaya başlarız. Sistematik çalışma ve görüşmelerimizle geri besleme yapar, eksiklerimizi gideririz. Alın size bir örnek;

Kuşmer bizim kapımızın önüdür. Öncelikle kapımızın önünü süpürelim. Maddi ve manevi Kuşmer değerlerini kayıt altına alalım. Bir fon oluşturup sağ kalabilen bir alçak obayı satın alalım, müze haline getirelim. v.s. v.s.

Bir şeyler yapalım, ama asla dizlerimizi dövmeyelim. Anılarımızı anlatarak kayıp değerlerimizi yad etmeyelim. Birbirimizin kıvılcımı olalım, başlayalım. Hadi hayırlısı…

Saygılarımla.

Cevdet Durgun
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

AYSEL DURGUN'UN İLETİSİDİR

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Pzt Oca 23, 2006 1:31 pm

Aşağıdaki yazı Aysel Durgun'un konuyla ilgili iletisidir.

MERHABA ARKADAŞLAR;
öZELLİKLE HUSE VE CEVDET(konu ile ilgili olduklarından dolayı)
BİR SÜREDİR TÜM SİTEYİ İZLEMEYE ÇALIŞIYORUM. ANLADIĞIM TEK ŞEY VAR. TAM BAŞARIYA ULAŞAN TEK ŞEY TANIŞMA, KAYNAŞMA VE HABERLEŞME. UZUN ZAMANDIR DİREKT BAĞLANTI KURAMADIĞIMIZ İNSANLARLA SELAMLAŞMA ŞANSIMIZ OLDU. (hoş, çok isteseydik bir şekilde haberleşme şansımız da vardı)
ONUN DIŞINDAKİ HER KONUDA ACAİP BİR KARMAŞA VAR. ORTAK NOKTALARI, FOLKLOR (halk dansları, yemek,giyim,kuşam,gelenek ve görenekler) OLAN İNSANLAR AĞIRLIKLI MUHABBET KONUSU OLARAK SİYASETİ SEÇTİ. VE ÇIKMAZA GİRMEYE BAŞLADI.
ÇAYKARA'DA KUŞMER İÇİN BİR DERNEK VAR, YENİSİNİ İSTANBUL'DA KURMA ÇABASI VAR. AMA ŞUR SİTESİNDE KUŞMER KONUSU KAALE BİLE ALINMADI. HUSE ARKADAŞIMIZ İSİM BELİRTEREK KOMİSYON HAZIRLADI. ÜYELERDEN TEPKİ YOK. ÇOK İLGİNÇ. GELEN TEPKİLER BAŞKA BAŞLIKLARDA, ''EY GİDİ KUŞMER NE GUNLERUMUZ VAR İDİ'' ŞEKLİNDE
BEN BU SİTE SAYESİNDE, KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKESELLEŞEN DEĞERLERİMİZİN KAYIT ALTINA ALINABİLECEĞİNİ, GENÇLERE AKTARILMASI GEREKEN EN DEĞERLİ ŞEYLERİN BUNLAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. CEVDET AHLANIP VAHLANMAYALIM DİYOR AMA VAHLANMADAN OLMUYOR. ÇÜNKÜ ÖNLEM ALINMAZSA, SANKİ YER YOKMUŞ GİBİ, MEVCUT BAHÇELERE EV YAPILACAK. YAYLADAKİ EVLERİN BAHÇESİNE ÇIKINCA, DİĞER EVLERİN DUVARI DAYANACAK BURNUMUZA. ÜSTELİK UFAK EVLER DEĞİL BUNLAR 3 KATLI (TRİPLEX)
ÇOK KOMİK DURUYOR YAYLA EVİ OLARAK BENCE. YAYLA TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÖZEL YAYLA EVLERİ YAPILIYOR SIRF AHŞAPTAN. BİZİMKİLER 3 KATLI BETONARME MALİKANELER YAPIYOR.
CEVDET DİYOR Kİ, ÖNCE RUHU OLUŞTURALIM. ÇOK HAKLI. AMA ''RUH'' OLUŞTURMAK İÇİN GENÇLERİ DE BU RUHA ORTAK ETMEK LAZIM. BUNUN İÇİN DE BİLMEK GEREKİYOR.ANLATMAK GEREKİYOR. KAYIT ALTINA ALMAK-ALDIRMAK GEREKİYOR. YER OBALARINDAN BİRİNİ KORUMAYA ALMAK İLK ADIM. SONRA HANEKA'LARI KURTARMAK LAZIM. YENİ EVLERDE BUZDOLABI VAR MALUM. ZATEN EVLER O KADAR DİP DİBE Kİ HANEKALAR İŞLEV GÖRMEZ DURUMDA NEREDEYSE.
KUŞMER , UĞRUNA DERNEK KURULACAK KADAR ÖNEMLİ İSE, HERKES BİR ŞEY SÖYLEMELİ. İLK ADIM BU. BİZ NE KADAR KURTARMA PLANI YAPARSAK YAPALIM, İLGİ YOKSA YAZILI OLMAKTAN ÖTEYE GİDEMEYECEK . O HALDE;

SÖZ GENÇLERDE

SEVGİ VE SAYGILARIMLA

AYSEL DURGUN
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Rahime Ustasüleyman » Pzt Oca 23, 2006 2:24 pm

Arkadaşlar merhaba,

Konu hakkında yazdıklarınızı okudum.
Öncelikle Kuşmerin ruhunu mu korumak istiyorsunuz yoksa bir yayala olarak görülmeye ve yaşamaya değer bir yer olarak fiziki şartlarını ve imarını mı belirlemek istiyorsunuz anlamadım. Sizin için hangisi daha öncelikli?

Ben ce ikisi içinde ayrı ayrı çalışma yapılabilir.
Kuşmerin imarıyla ilgili mesela muhtarı ve ihtiyar heyetiyle birlikte, ailelere ait arsa durumları yada sahipsiz olan yerlerin imar paftaları çıkarılabilir. Tabiki bu konuda haritacı, kadastrocu ve mimarlarımıza iş düşer.Bu neden önemli? birbirine yakın sıkışık yapılaşmadan uzaklaşmak için.

Peyzaj mimarımız varmı bilmiyorum ama, her evin çevre düzenlemesi önemli olduğundan uyum arzedecek tip projeler yapılabilir.

Binalara gelince mesela Uzungöl de başlatılan bir seri projeyle birlikte binaların dış görünüşleri birbirine benzetiliyor. Özellikle iki kat imar edilen binaların birinci katı dıştan taş duvar, ikinci kat sadece ahşap olarak imar ediliyor. Başka tür imara kesinlikle izin verilmiyor.Bu örnekler artırılabilir.

Kuşmer ruhuna gelince, bu konuda yaylada daha çok kalmış arkadaşların daha yararlı olacağına inanıyorum. Zira bu arkadaşlar bizzat yayla kültürünü yaşamış olduklarından çevrelerine bu kültürü aktarmada daha etkili olacaktır. Ben çok yaylada kalmamama rağmen barakasları, çürük çayırını, nahırın sabah gidişini, anavavula yakalamamızı, çamurdan çömlek yapmamızı, tezeklere gidişimizi hiç unutamam. Mesela her yıl çürük çayırı ve yaylaya çıkış için organizasyon yapılabilir. Ayrıca her ne kadar internetten bazı kültürleri paylaşmaya çalışsak ta Kuşmer ruhunu yakalamak istiyorsak kuşmerde taplanmak lazım diye düşünüyorum.

Selamlar.
Rahime Ustasüleyman
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mehmet İbrahimağaoğlu'nun Taşınan Yazısı

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Pzt Oca 23, 2006 9:58 pm

Sayın Mehmet İbrahimağaoğlu Ağabeyimize sormadan, soramadan ilgili yazısını Kuşmer’e ait önemli bilgiler içermesinden dolayı bu sayfaya taşıdım.

Saygılarımla.

Cevdet Durgun

Kuşmer’in Tarihçesi;

“Kuşmer yaylası Kemerden gelen umumi yol, su akarı, Taömer, Su çatması, Kihanlık, Sriyar sitesi, Karadağ, Keçikıran kayalığı, Umumi yol, Şehitler mezrası, Gelinçik makberesi, Tek mezar, Meşi koyuğu, Barhar dağı ve Kemerden gelen umumi yol ile çevrilidir.

Kuşmer yaylasının tahminen 1834-1844 yılları arasında yeni yerleşmeye başlanarak kurulduğu rivayet edilmektedir.Bu yaylanın kurulması ile ilgili eskilerimizden intikal eden bilgilere göre kuruluşu şu şekilde cereyan etmiştir. Şur ve Şinek köylerinin müşterek yaylaları Sarıkaya ve Vartan yaylalarındır. Köylerin nüfusu arttıkça bu yaylalar kafi gelmemiş ve yeni yaylalar edinmek için köylerin ileri gelenleri çaba sarf etmiştir. Diğer taraftan Of'un Zebeşke köyünden zengin bir bez tüccarı Sürmene, Sultanmurat, Kemer, Zargidi güzergahı ile Bayburt ve havalisine bez satmak üzere gidip gelirdi. Zargidililer Zebeşkeli tüccara alışverişten bir hayli borçlanmışlardı. O tarihlerde de büyük bir kuraklık olmuştu. Bayburt tarafında ekinler olmamış ve tahıl alınamamıştı. Zargidililer borçlarını ödeyemeyince borçlarına karşılık Zebeşkeli tüccara Kuşmer yaylasını almasını teklif etmişlerdi. Bu durum karşısında Zebeşkeli tüccar Zargidililer’den 18 akçe karşılığında Kuşmer yaylasını satın almıştı. Bir müddet kendi mallarını Kuşmer yaylasında otlatan Zebeşkeli daha sonra bu yaylayı satmaya karar vermiştir. Şur ve Şinek köylerinin ileri gelenleri bu yaylanın satılacağını duyunca Zebeşkeli tüccarla temasa geçmişlerdir. Zebeşkeli tüccar Kuşmer yaylasının bu köylülere uygun olduğunu görmüş ve pazarlıklar neticesinde kendisine 1 akçe kar verilerek 19 akçeye yaylayı satın almışlardır. Bilahare yaylayı satın alan kişiler yakınlarını bu yaylaya yerleştirmişler ve bu gelişme daha sonra devam ederek yaylamız bugünkü duruma gelmiştir.

Şur köylüleri Kuşmer yaylasına Şinek köylülerinden daha fazla rağbet göstermiştir. Böylece Kuşmer yaylasında Şurlular gittikçe çoğalmıştır. Bunun yanısıra Sarıkaya ve Vartan yaylasında da Şinek köylüleri çoğalmıştır. Son zamanlara kadar Şinek köylüleri Kuşmer yaylasında yaylacılık yapmakta idi. Diğer taraftan halen Vartan ve Sırakaya yaylalarında yaylacılık yapan Şurlular bulunmaktadır. Kuşmer’de Şinekli günümüzde yaylacılık yapmamaktadır.

Cumhuriyet döneminde Kuşmer Yaylasının Pulur beyi vakfiyesi olduğu öğrenilmiştir. Pulurbeyi vakfiyesi ile dava görülmüş neticede tekrar bedeli ödenerek Pulurbeyi Vakfiyesinden satın alınmıştır. T.B.M.M kararı ile Şur Köyü Hükmü Şahsiyeti adına tapu verilmiştir. 1950 yılında yapılan son mahkeme keşfi ile sınırları aşağıda yazıldığı gibidir. Kadastrosu yapılan yaylamızın hudutları aynı pafta içerisindedir.”
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Güven Sever » Sal Oca 24, 2006 12:01 pm

KUŞMER YAYLASI İÇİN BİR ŞEYLER YAPILMASI İÇİN BELKİ BİRAZ GEÇ OLDU AMA ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KÂRDIR.YAPI İMARI VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ TAVSİYE KURULUNUN OLUŞTURULMASININ İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.HİÇ OLMAZSA BUNDAN SONRA GÜZEL İŞLER YAPILIR.İNŞALLAH BU DÜŞÜNCE AMACINA ULAŞIR.
Kullanıcı avatarı
Güven Sever
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

merabalar

Mesajgönderen Bahattin Özen » Sal Oca 24, 2006 1:14 pm

arkadaşlar zararın neresınden donersek kardır hep oyle söylrler. ozaman hep bırlıkde bırşeyler yapılabılır bırtakım gırışımler yapılması lazım.
yazın yaylada bunun için toplantılar yapılsın herşey olur yeterkı başlamak önemlii.
saygılar
bahattin korkmaz
Bahattin Özen
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Prş Oca 26, 2006 1:39 pm

kuşmeri kuşmer yapan nedir?
bence ilk önce bu soruya cevap bularak beklentilerimize ulaşabiliriz.son dönemdeki plansız yapılanma her yerde olduğu gibi kuşmerde de karşımıza çıkmıştır.tamamen yazısız kanunların( örf adet görenekvb) geçtiği yazlamızda geç kalınmış olunsada bence artık yazılı kanunlara geçmek zorundayız ilerisi için.çünkü zararın neresinden dönersek kardır.beklentilerimiz kuşmerde zamanla özleme dönüşüyor ve ilerleyen zamanlarda inşallah nefrete dönüşmez .

çocukluğumun önemli hatıralarının geçtiği bu yerdeki kültürel bozulmanın yanısıra çevresel bozulma beni gerçekten derin bir üzüntüye düşürmüştür.çağımızda yaşanan değişimler malesef güzelim kuşmeri de etkisi altına almıştır. bunu ister istemez kabullenmek zorundayız.bu etkileşimden kuşmeri en az değişimle nasıl kurtarabiliriz acaba?2400 metre yükseklikte ki bir platoya gösteriş için devasa yapıları dikenler bunun cevabını verirler umarım... sevgiyle kalın
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Re: KUŞMER-NEREDEN NEREYE

Mesajgönderen Kadir Bayraktar » Prş Oca 26, 2006 2:31 pm

Selam KUŞMERLİLER Kuşmeri kurtarmak ve günümüze taşımak diye bir çaba içindeyiz sanıyorum.Kuşmere ne oldu anlayamıyorum kuşmer kayıpmı olmuşda bizim haberimiz yok anlayamadım.Sadece gelişmiş diye düşünüyorum bu gelişmenin sonucu olarak biraz değişmiş . Kuşmeri bir yayla olarak bir tatil yeri olarak düşünüyorum.Ben kuşmere tatil amaçlı gidiyorum ve bunun adına ne derseniz deyin ben tatil yaptığım yerde elektirikde isterim telefonda isterim cami de isterim. Tatil amaçlı düşündüğüm için kimsenin evimin rengine bahce düzenime sağıma soluma karışmasına da izin vermem.Çünkü ben kuşmere tatile gidiyorum,bu da benim en doğal hakkım sanırım. İnsanların taplum içinde yaşaması için bazı kurallara ihtiyaç duyulur işte bu kurallar sadece başkalarının özgürlüğüne dokununcaya kadar gecerlidir,eğerki özgürlük kısıtlanıyorsa o nun anlamı değişir şekli değişir adı ne olrsa olsun buna herkes karşı çıkar.Her istiyen istediğigibi hareket etme hakkınada sahip değildir tabiki .Kuşmer için bizlerin fikirlerinden çok gerçekten kuşmere çıkıp ineğini koyununu keçisini orda barındıran insanlara sormak gerekir kuşmere açaba bu insanlar seneye tekrar çıkabilecekmi koyunların kaçtanesini satacak da geçim kaynağı yapacak ,yoksa bu sene tövbe mi dedi bunun nedenini araştıran varmı ,yaylada ineğinin sütünü peynirini satamayan hangi parayla tekrar seneye yaylaya cıkacak ben bilemiyorum,belkide seneye sadece 7 veya 8 aile çayır kesecek bunun sonucunu düşünen varmı acaba tek tek taşları toplanan çayırlar ne olacak bilen varsa söylesin.Her yıl kaçkişi yaylaya çıkıyorda geride bıraktığı çöpler nereye gidiyor hiç düşünen oldumu bu gibi sorunlara cevap bulsak belkide yaylamızı yaşatabilme ve genç kuşaklara işte yayla diyebilme mutluluğuna varabiliriz.
Kullanıcı avatarı
Kadir Bayraktar
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

cengiz ayan

Mesajgönderen Cengiz Ayan » Prş Oca 26, 2006 8:27 pm

BU YAZI CENGİZ AYAN'A AİTTİR;

eveeeeet kuşmer...kuşmerin bende cok ayrı bir yeri vardır.her yılın yaz aylarında okuların bitmesini dort gozle beklerdım.cunku ben dedem ve anagam(Allah ikisinide rahmet eylesin) okullar biter bitmez uzun bir yolculukla kuşmere gelırdık.cocuklugumun en guzel gunlerını orada yasadım ve cok guzel arkadaslıklar kurdum.camelerde coook dayaklar yedım,akifin golunde cok yuzduk,cok alabalık avladık cok asagiki sur yukarıkı şur macları yaptık (kavgalarda oldı) cok tebenek oynaduk cok gaz lambasıyal sohbetler dınledım velhasıl cok guzel gunler yasadım.son zamanlardakı goruntusu ise modern evlerın yapıldıgı,canakların takuıldıgı,sadece senlıklerde ınsanların geldıgı oylesıne bır yer olmus.iste bende cok ozel bır yerı olan kusmerın oylesıne bır yer olması benı cok uzdu.kusmeri tekrar eskı gunlerıne getırebılmek ıcın ben dahıl herkes taşın altına elını sokmalıdır.herseyımızle hazırız
Cengiz Ayan
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

EY GİDİ YAYLANUN ESKİ TUVALETLERİ

Mesajgönderen MEHMET AYDINLI » Cum Oca 27, 2006 3:03 pm

Sanıyorum bazı arkadaşlar yaylayı tatil köyü olarak algılıyor. Gelişmişliği beton yığınları dikmekle değerlendiriyorlar. Halbuki yaylacılığı ve yaylayı öyle sanıyorum ki bu sitede en fazla ben yaşadım, benden yaşça büyük olanlardan da fazla gibi geliyor bana. Çünkü herkesi sitede tanıyorum .

Yayla öncelerden köylünün, yazın gurbet yeri idi, kışlık yiyeceğinin bir kısmını buradan temin ederdi, her ahırda 8-10 tane inek vardı, kışlık yağını peynirini yaylada hazırlardı. 10-15 ailede koyun , 6 tane per , 9000- 10000 koyun vardı.

Yaylada tatili sadece çocuklar yapardı , bazılarına işkence gelirdi, bazılarına ise eğlenmek oynamak gelirdi. Eygidi yayla çobanluk yapduk (siğir çobançiluği ha) korukçiluk yaptuk, yazbaşi çikarduk güzün inerduk, fitrukayi tanimazduk, meyve ve misirleri rüyada görürduk, işde o zaman işkenceye dönüşürdi yayla biz çocuklar içun.

Yaylada tanimaduğumuz bilmeduğumuz ev yokdi, her yapulan eveda yardim yaparduk. Yapulan evler yaylaya uygun evlerdi sadece banyolari yokti, bi kükum su işi hallederdi ve tuvaletleri açık hava müzesi gibi, tuvalet kuyulari malum açukda kimun ne yeduği ordan haman belli ederdi , o zaman bek fazla yeyeçek bir şey da yok idi ama olsun değişuk birşey yeyen belli olurdi, çok kötü idi.Onlarda düzeldildikden sonra sadece doğal göründüyü korumak, doğal yapılaşmayı korumak kalıyodu, nahır yollarinda ev yapmak yasakdi, ama bek fazla dinleyen olmadi nerdeyse oralarda kabandi.

Yapılan evler taşdan yapılsa, görüntüyü bozmadan, şehir havasi yaratmadan yapılaşma yapulsa, hem da sağlıklı, hem daha güzel olurdu diye çok düşündüm. Şimdi ise yaylada hem şehir görüntüsü hakim olmuş, oluşan betonlaşma ile beraber çevre kirliliği oluşmaya doğallıkdan tamamen uzaklaşıp, suni yaşama doğru bir yaşam hakim olmaya başladı, inşaat hem sektör haline gelmiş, hem de gurbet, ne garipdir işte.

İnanun nerdeyse oeski tuvaletleri, kukumde yıkanmalari özledum, vallhi doğaldi , şampuan yokdi, deterjan yokdi, derede baluklar kırıla gideyudi, şimdi nah bulursunuz. Çuruk ortasi zaten kalkti, hiç sevdaluk etmedum ama çok horolar ettum, kavkalar ettuk, paragaflar ettuk ama dedumya hiçsevdaluk etmedum ama geneda çok özledum çuruk çayirini. Aman birşeyler yapalum kalkmasun, yaylamuzle özdeşleşen bu gibi şeyleri aman kalkmasina izin vermeyelum.

Neyse benum dertlerum bitmez gene yazarum, ağlamağum geldi, şimdi başlarum miroloyes etmeğe.

iŞTE SÖZLERİM YAYLAYİ TATİL YERİ OLARAK YİNEGÖRELİM FAKAT , ŞEHİR GÖRÜNTÜSÜ VEREREK DEĞİL, DOĞALLIĞI İLE, VE OYLE SEVELİM, TATİLİMİZİ OYLE SÜRDURELUM O GÜZELUM YERDE.

HERKESE SAYGI VE SEVGİLERİMİ İLEDİYORUM, BEN GENE BURALARDAYUM.
MEHMET AYDINLI

Mesajgönderen Coşkun Şahin » Cum Oca 27, 2006 6:47 pm

Bence bazı şeyler için biraz geç kalınmadı mı? Bu sorun artık gezegenimizin sorunu oldu "ÇARPIK YAPILAŞMA".... Ben bu şekilde yapılanmayı af buyurun ama ne oldum delisi insanların kendilerini göstermek amacıyla yaptıkları kanaatindeyim. Tabi bazılarının hakkını da yememek lazım yani maddi imkansızlıkları olanların. Şimdi Kuşmer için çarpık yapılaşmayı engellemek için Hasret ağabeyin önerisini düşünüyorum da malumunuz Türkiye'deki belediyelerin durumu da ortada. Kimlere nasıl kayırmalar yapıldığı ortada. Ben Hasret ağabey ile aynı kanaatte değilim. Suistimal doğurabilecek bir şeyi kendim istemediğim gibi onay da vermem.
Bence kişilerin eğitimiyle alakalı bir olay çevre bilinci. Cevdet ağabey Mardin hakkında ne güzel ifade etti. Tarih yok olmuş Mardin'de. Bunun müsebbibi kim; elbetteki orada yaşayanlar. Bunların çokca değişik sebepleri olabilir ama bunun müsebbibi yine onlar ve orada yaşayanların çevre bilinçsizliği(tabirim umarım yanlış anlaşılmaz). Bunun yanında Kuşmer'in o hale gelmesindeki etken ne diye soracak olursanız yine bizlerin çevre bilincinden yoksun oluşumuzdur. Değil miki Kuşmer'de (isim kullanmayacağım) birisi ev yaptığında ondan biraz daha büyük ve daha gösterişlisini hemen karşısına nazire yapar gibi diğer komşusu yapıyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Ben de Türkiye'nin değişik yerlerinde bulunma fırsatım oldu ve bunu hemen hemen heryerde gördüm ve şahit oldum.
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim Cevdet ağabey; biz tarihimizi bile korumaktan aciz insanlar olarak çevremizi korumamızı bizden nasıl bekleyebilirsin!!!???
Ama umuyorum ki insanların eğitimi ve en önemlisi ekonomik düzeyleri arttıkça eskiyi bir o kadar daha hatırlayacaklar ve önemseyecekler.
Ben bu millete herşeyin en iyisini layık görüyorum. Umarım herşey daha güzel olacak.
Saygılarımla...
Sitenin Sahipleri

MEHMET ZEKİ SARI'NIN YAZISI

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Cum Oca 27, 2006 11:47 pm

BU YAZI MEHMET ZEKİ SARI'YA AİTTİR

burdaki tüm fikirler burda kalacak ve güzelim kuşmer ne yazıkki ülkemizde olduğu gibi çevresel tehdit altında yok olup gidecektir.kuşmerdeki düzensiz yapılanmaya şu ana kadar kimsenin dur dediği yok.sadece yapacağınız ev nahır güzergahı üstünde olmasın yeter. köy ihtiyar heyetinin ve muhtarın izniyle bu işi çözdükten sonra evi herhangi bir yere dikebilirsin kuşmerde.köy ihtiyar heyetinin sadece nahır güzergahını dikkate alması o zamanki koşullar için yeterli olabilirdi ama ileriyi göremeyen bu dar kafalı yönetimler birgün kuşmerde nahırın güzergahını boşverin nahır denen olayın kuşmerde yok olduğunu gördüklerinde iş işten çoktan geçecektir bence.
halen daha bu olaya dur denilmemesi beni gerçekten ilerisi için endişelendiriyor.bu olayı çözümlemenin tek yolu yaylamızın ayrı bir yönetimle yönetilmesidir diye düşünüyorum. yani köyde ayrı muhtar yaylada ayrı muhtar.kuşmerimizin köyümüzden daha hızlı ve düzensiz büyümesi yaylamızın, insanlarımız için köyden daha önemli sayılması yaylada yapılacak ciddi yatırımların bu bağlamda ele alınması gerektiğine inanıyorum. devamı gelecektir esenle kalın
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

BEKİR KIRAN'IN YAZISI

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Cum Oca 27, 2006 11:53 pm

BU YAZI BEKİR KIRAN'A AİTTİR

ABi pek kusmere gelemıyorum ama sorun neyse halladecegınıze emınım.
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Sonraki

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir