Herkese selamlar,
Kendimi cok dogru ifade edemedigim duygusuna kapildim dayimin yazdiklarindan sonra. Simdi biraz daha net yazmaya calisayim. Umarim basaririm.
Oncelikle 40 km uzunlugundaki Solakli deresi uzerine 37 tane HES kurulmak istenmesi ac gozluluktur, gozu donmusluktur. Buna elbette karsi cikilmalidir. Devlet elbette bu talana izin verilmelidir. Bu HES'leri kurmak isteyen sirketlerin olusumuna baktigimizda da cogunun bir sekilde yabanci sermaye ile ilintili oldugunu goruruz. Dogal kaynaklarimizin yabanci sermaye ve onlarin yerli ortaklari tarafindan ac kurtlar gibi somurulmesine karsi cikmak boynumuzun borcudur. Bu noktada en ufak bir muhalefetim yoktur. Buna karsilik benim cekincem su noktadadir. Maalesef orgutlu yasamaya pek alisik olmayan insanlarimiz bu tarz "moda" orgutlenme cabalariyla cok uc noktalara cekilebilirler. Zira gordugum kadariyla HES'lere karsi yurutulen kampanyada durum buna cok yakindir. Benim demek istedigim bu tip toplumsal hareketlerin cikis noktasi ve durusu cok derinlemesine dusunulerek belirlenmesi ve saglam bir temele oturtulmasi gerektigidir. Aksi takdirde herkes istedigi yone cekebilir bu hareketleri ve olan yine bizlere olur.
Sevgili dayim, HES'lerin nerelerde ve nasil kurulmasi gerektiginin belirlenmesi konusundaki goruslerine sonuna kadar katiliyorum. Her derenin veya bolgenin kendine ozgu olcutleri ve oncelikleri olmalidir ve bunlar cok genis bir meslek grubu tarafindan belirlenmelidir. Ancak sunu da unutmayalim ki herkesin deresi kendi icin degerlidir. Enerji tuketen herkes bir sekilde bir bedel odemek zorundadir.
Enerjinin tutumlu kullanilmasi tabi ki cok onemlidir. Keske hukumetimiz enerji tutumlugunu destekleme ve kacak elektrik kullanimini onleme konularinda, elektrik piyasasini ozellestirme konusunda oldugu kadar girisken olsa. Ama onlar da emir kulu ne yaparsin
Son olarak gelelim HES'lerin yapmalari gereken islere. Oncelikle HES'ler kurulusundan isletmesine kadar yore halkina istihdam saglamalidir. Kendi enerji sorunumuza yine yerli muhendislik cozumleri getirilmelidir. Ve pek tabi ki dogaya sonuna kadar saygili olmalidir. Kisaca halka ragmen para kazanmak amacinda degil; halkin yaninda ve halkin icinden cikan uzmanlarin onerdigi cozum yollaryla halkin sorunlarini cozme ve yasam kalitesini artirmak amacinda olmalidirlar.
Dolayisiyla duzenlenen kampanyalar, yerli yatirimcilari bu yonde zorladiklari ve bir o kadar da destekledikleri olcude anlamli olacaklardir. "Habu dereler bizumdur" hareketinin cizgisi bu sekilde belirlenir ve hareket bu cizgiden sapmazsa sonuna kadar da destekcisi olurum.
Saygilarimla