Katıldıgım konferanslarda, hocalarımdan aldıgım bılgılerle ve basından takip ettigim kadarıyla “ekonomik kriz” hakkında elde edındıgım bılgılerın sentezini yaparak asagıdakı sonuclara kendımce ulastım
Amerikada patlak veren ve giderek batıya dogru yayılan bir ekonomik kriz ile karsı karsıyayız.ülkemız de ne derece bu krızden etkilenir bunu zamanla gorecegiz.ama ben kendı goruslerımı sızlerle paylasmak istedim. bana gore avrupayıda etkısı altına alan ekonomik kriz turkiyeyi 3 asamada etkileyecektir.
2001 krızınden sonra ulkemız banklarımızda kemal derviş in de katkısıyla yenı bir yapılanmaya gitmiş ve bankalarımız saglamlastırılmıstır.su anki krizden sonrada Avrupa bankaları bızım 2001 kırızınde yasadıgımız sorunu sımdı yasamaktadır. Bilindigi uzere turkiyenin dısarıya mıktarları spekulasyonlara yol acsada bı mıktar borcu bulundugu kesindir.dısarıya olan borcumuz 2 catı altında bulunmaktadır bunlar “kamu borcları” ve “özel sektör” borclarıdır ama iktidar suanki kriz borclarımızı etkilemeyecek derken kamu borclarını kastedmektedir.evet kamu borcları konusunda ıktıdar haklıdır krızı alehımıze cevırmesı beklenemez .ama gelelım muhalefetın ustune bastıgı borclarımız kırızde alehımıze yol acacaktır demesı de özel sektor borclarını kastedmektedır ve bu konudada muhalefet haklıdır.evet özel sektorun dısarıya olan bu borcu tehlikedir.
1.) 2001 yılından bu yana ozel sektor de ve ihracatımızda ki buyume görmezden gelinemez .evet ciddi bir sekilde buyume yasandı ama bu buyume yasanırkende bazı rıskler alındı . yatırımcılar yatırım yapmak ıcın kredı almak zorunda kaldılar bu kredıyı de Avrupa banklarından almıslardır cunku faizler ve olanaklar Avrupa bankalarında daha iyiydi.ama Avrupa bankalarınında bu kredılere verırken bı sart kosmustur.”eger dunyada veya ulkende ekonomik bunalım yasanırsa verdıgım bu kredıyı gerı cagırırım”. yatırımcılarda ellerı kolları baglı olarak kendılerıne bu sekilde kredi saglamıslardır. Ve aldıkları bu keridiyle ulkemıze yatırım yabmıslardır.Ayrıca aldıkları bu kredılerle ulkemıze döviz girişi saglanmıstır sonucta yatırımcılar dısardan getırdıklerı bu paraları ulkemızde TL cevırınce dolar dusmustur.nıtekım bır seye talep azsa fıyatı da duser.ama söz konusu bunalım amerıkada baslayınca ve avrupayıda etkısı altına alınca bankalar yatırımcılarımıza verdıklerı kredılerı gerı cagırmaya başlamıslardır. Bızım yatırımcımız da mecburen kredıyı gerı yollamak ıcın elınde kı parayı dolar yaparak bankalara iade etmek zorun kalmıstır. Yatırımcılarımız bu sefer TL sını dolar yapınca yanı dolara ilgi artınca dolar yukselmıstır.nıtekım bır seye talep varsa fyatı yukselir.ve goruldugu uzere dolar bugunlerde 1.7 lere kadr cıkmıstır bunun tek nedenı Avrupa banklarının verdıklerı kredıyı gerı cagırması ve ulkemızden döviz cıkısı olmasıdır.
2.) Ülkemıze dövz grişi saglayan onemli bir kaynak ta turzm dir.işin kotu yanı turizm de ulkemız en cok ılgıyı rusyadan ve almanyadan gormektedır.rusya ve Almanya da ekonomk krizin icine ciddi bir seklde dusunce turizm ilgi azalmıs ve ınsanlar tatil yabmak icin rezervasyon yabtırmamıslardır.nıtekım rusyada cıddı bı acenta turizm ilgi olmadı ıcın batmıstır.yanı ısın kısacası turizm bu yıl fazla bır ılgı olmayacaktır .yanı ciddi bir döviz girişi azalmıs olacaktır. Ama bu yerli tatilcilere tatil konusunda kolay ımkanlar saglayacaktır.
3.) ulkemiz ihracıtının buyuk bır bolumunu avrupaya ve rusyaya yabtıgı bılınmektedir.bu krızden sonra bu ulkere mal alımlarını kısacak azaltacaktır buda bızım yerlı ekonomımızı ister istemez sarsacaktır.daha az mal uretmek, ve işci sayılarında azaltma meydana gelecektir,yani işsiz sayısı artacaktır.
bu krizi bankalarımız en az kayıpla atlacaktır.tek sevındırıcı yanı budur bana göre
dıyebılırsınız sorunları buldun da cozum nedir diye .o kadar engn bilgim yok ama buyuklerımden duydugum bır soz vardı “az idare yapın ,kemerleri sıkalım” galiba sorunu en az sekılde atlatmanın yolu da bana gore budur. Bu kuresel bır krızdır yapıcak pek bıse yoktur ama 3-4 yıl gibi kısa surede dunya ekonomisi toparlanacaktır .ulkemız 2001 krızınden sonra akıllandıgı ıcın avrupadan daha ıyı durumdadır ama yıne de yukarıda anlattıgım rısklerı tasımaktadır