gönderen Bülent Altuncu » Çrş Oca 31, 2007 12:41 am
Şu ana kadar her iki başlık altında yapılan tartışmalar gerek cinayetin nedenleri, niçinleri ,gerek Ermeni sorunu ve Hrant Dink hakkındaki bilgilerime yeni açılımlar getirdi. Bu konuda emeği olan herkese teşekkür ederim kendi adıma.
Hrant Dink'i daha öncesinde tanımıyordum. Sitedeki tartışmalarda bu konuda gerçekten araştırılıp emek verilmiş farklı yönde yazılar geldi.Hepsini tekrardan değerlendirince Dink hakkındaki düşüncelerim değişti. Bizlerin ezberci eğitim yapımızdanmıdır, düşünce biçimimizden mi, dilmizden mi bilmiyorum ama şu hatayı hep yapıyoruz.Bu gün Aziz Nesin gibi Türkiye insanını gencinden yaşlısına, erkeğinden kadınına, sosyetesinden köylüsüne, berberine, terzisine, fahişesine, namuslusuna, dindarına dinsizine aklınıza gelecek her türden insanına kadar en iyi tanıyan ve hepsini sevebilen, gelmiş geçmiş en büyük mizah ustasını sorun, insanların % 90 o " Türklerin %60 aptaldır" dedi der onu bilir başkada bişe bilmez. Orhan Pamuk'u sorun gene aynı oranda insan "ermeni katliamı olmuştur" dedi der başka bişe bilmez. Ahmet Kaya gibi sanatında özgünlüğü yakalayabilmiş çok nadir sanatçılardan birini sorun "bu böyle biline" dedi der başka bişe bilmez. Şimdi de ilk kez ismini duydukları Dink'i sorun "pis Türk kanı" dedi derler başka bişe bilmezler. Biz hiç bir olayı, kişiyi çok yönlü ele alıp soğukkanlıkla ve akılla değerlendiremezmiyiz. Sadece cümle mi aklımızda tutarız anlayamıyorum. Galiba düşünce biçimimiz hatalı.Yukardaki örneklere tersten bir örnekte bunun kanıtıdır heralde, dünyada hayatın boyunca her boku ye ölmeden önce bir kelimei şahadet tamamsın, affedildin. Böyle bir mantık insan denilen en üst düzey canlıda hala daha nasıl olabilir.
Dink hakkında ismini ilk kez duyduğumda daha olumlu düşünmekle beraber daha sonra öğrendiklerim adamın güzel olan yanlarını silip atmama neden olamaz.
Benim anlayamadığım bir diğer nokta da bu ermeni meselesini kendi içimizde bu kadar çok konuşmamızı gerektirecek boyutta fikir ayrılıklarımız olmadığı halde neden bu konuda konuşmayı bu kadar çok seviyoruz. Şunu biliyorum ki hepimiz dışarıya karşı bu konuda anında tek vucut olacak milliyetçi duygulara sahibiz. Hatta Fransa vazgeçse düşüncesinden ve tersini dese, komik olacak ama örneğin dese ki " Anadolunun doğusunda yüzyıl önce Ermenilere karşı çete savaşı başlatan Türkleri, Ermeni birlikleri tarumar etti, Ermenilerden korkan bütün Türk köylüleri yüzlerce yıllık tarihini, anılarını, evlerini, mezarlarını maddi ve manevi herşeyleri bırakıp, canını kurtaran korkudan kaçıp gitti" o zaman hepimiz eminim "kimden korkacakmışız, kim bizi tarumar edebilirmiş , inanmıyorsanız gelin bakın Bayburt'a, Erzurum'a, Van'a, Malatya'ya,Elazığ'a, Ağrı'ya bakın bakalım biz mi kaçmışız, onlar mı?" deriz sanırım. Bu dediklerim Ermeni Katliamını tersinden örnek vererek onaylıyomuşum gibi gelmesin kimseye. Şu ana kadar duyup bildiklerimizin hiçbirini duymamış varsayalım kendimizi ve "Soykırım" diye bir kelimenin hiç bir anlam ifade etmediği bir dünya olsa verdiğim örnek te millet olarak tepkimiz böyle olur diyorum. ( bu sadece mantık yürütmek için bir önermedir) Evet korktuk kaçtık dermiyiz düşünsenize. Bunu da şunun için diyorum dışardan gelecek aşağalama, suçlama ve her türlü tehdide karşı biz her zaman birlik oluruz bundan şüphem yok. O yüzden bu meseleyi bu sitedekilerden çok daha uzmanca araştırma şansı olan devlet, araştırıp bize bu suçlamayı yapan devletlere cevabını versin, halkın da kafasını karıştırıp durmasın. Bizde sitemizde huzuru kaçırmayalım. Ama ben her zaman diyorum bu dış güçler kadar devletin bir yerlerinde birilerinin ( ki her zaman onların istediği yöne, hem insanlarımız hem ülkemiz kadermiş gibi gidiyor) beklentilerine de uyuyor bu işler. Bakın ben karadenizde ki kültürel yozlaşmanın neden ve sonuçlarını konuşalım dedim kimse takmadı ama öyle bir tartışma çıktı ortaya ki sanki bir taraf ermeni diğer taraf türk oldu şurlilar. İşte gerçek sorunlar etrafında bir araya gelmemizi ve tali sorunlarla birbirimize düşman olup sürekli parçalanmış olmamızı, o bilinmeyen birileri istiyor bizde alet oluyoruz. Yani istense ne Dink'e öyle bir cenaze yaptırılır, ne medyaya ağızı açtırılır, ne bu şekilde bir milliyetçi dalga yükseltilir ama bu isteniyor gibime geliyor.