ATATÜRK'ÜN BALIKESİR HUTBESİ

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

ATATÜRK'ÜN BALIKESİR HUTBESİ

Mesajgönderen Adil Güveli » Pzt Mar 24, 2008 7:50 pm

Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi

Ey millet Allah birdir.Şanı büyüktür Allah’ın selameti, atifeti ve hayrı üzerimize olsun. Peygamberimiz Efendimiz, Cenab-ı Hak tarafından insanlara hakayık-ı diniyyeyi teblihe memur ve resul olmuştur.Kanunu esasisi, cümlemizce malumdur ki, Kur’an-ı Azimüşşandaki nusustur.İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz, son dindir.Ekmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa ve hakikate tamamen tevafuk ve tedabuk ediyor.Eğer akla, mantığa ve hakikate tevafuk etmemiş olsaydı, bununla diğer kavanin-i tabiiyye-i ilahiyye beyninde tezat olması icabederdi.Çünkü bilcümle kavanin-i kevniyyeyi yapan Cenab-ı Haktır.
Arkadaşlar; Cenab-ı Peygamber mesaisinde iki dara, iki haneye malik bulunuyordu. Biri kendi hanesi, diğeri Allah’ın evi idi.Millet işlerini, Allah’ın evinde yapardı. Hazreti Peygamberin isr-i mübarekelerine iktifaen bu dakikada milletimize; milletimizin hal ve istikbaline ait hususatı görüşmek maksadıyle bu dar-ı kutside Allah’ın huzurunda bulunuyoruz.Beni buna mazhar eden Balıkesir’in dindar ve kahraman insanlarıdır.Bundan dolayı çok memnunum.Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.

Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır.Camiler itaat ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılmak lazım geldiğini düşünmek, yani meşveret için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihni başlı başına faaliyette bulunmak elzemdir.

İşte biz burada din ve dünya için, istikbal ve istiklalimiz için, bilhassa hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum.Hepinizin düşündüklerini anlamak istiyorum.Amel-i milleyye, irade-i milleyye yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, bilimum efrad-ı milletin arzularının, emellerinin muhassalasından ibarettir.Binaenaleyh benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.
(7 Şubat 1923)
Paşa camii-BALIKESİR
NOT: Mustafa Kemal Atatürk camide minberden cuma günü cemaata hutbe okuyan ilk ve tek cumhurbaşkanıdır.

SEVGİLİ HEMŞERİLERİM ULU ÖNDERİN BU GÜZEL HUTBESİ'Nİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.BENCE KEMALİZİMCİYİM DİYENLERE EN GÜZEL CEVABI VERİYOR.
SEVGİ VE SAYGILARIMLA
Kullanıcı avatarı
Adil Güveli
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzt Mar 24, 2008 11:59 pm

Adil , senin tabirinle " kemalistlere cevap" olarak yaptığın bu alıntı acaba kemalistleri mi şaşırtır ve ilgilendirir yoksa yine alıntında geçen camileri " birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak " için kullananları mı şaşırtır ve ilgilendirir. Bence bir daha düşün..
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Sal Mar 25, 2008 10:41 am

Bence bütün Türk Milletini düşündürmesi lazım...
Bütün insanlar dünyada birlik olmak için gayret sarfetmelidir...

-Kemalistlik kimsenin tekelinde olmadığı gibi müslümanlıkta kimsenin tekelinde değildir...Hatta milliyetçilikte...
-Bunların hiçbirisi tek başına bir şey ifade etmez...

-Ne olur oraya buraya çekilmese bu işler...Maddi-manevi her şey iç içe düşünülmeli.. Manasız maddenin,maddesiz mananın bir manası elbette olmaz...

-Unutmayın ki ahirette kimseye;
Sen niye Milliyetçi olmadın ?
Sen niye Kemalist olmadın diye sorulmayacak !
Ahirette nelerden hesaba çekileceğimizi bir düşünsek ve ona göre kendimize çekidüzen versek kendi adımıza iyi olacak !

Bu duygular içinde hareket etmeği Rabbim bizlere nasip etsin !!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Caner Kama » Sal Mar 25, 2008 11:00 am

bu yazı kemalistleri ilgilendirmez; çünkü onların ideolojisinin adı sadece mustafa kemal den geliyor; yoksa mustafa kemal ile uzaktan yakındna alakaları yok..... bir kere devrimleriş benimseyememişler bir laikliğe sarılmışlar onun da kafalarına göre yorumlamışlar..........devletçilik,halkçılık,devrimcilik,milliyetçilik,cumhuriyetçilik,laiklik... bunlarla alakaları yok......başörtüsü konusunda devrim yasalarını ihlal diyen zihniyet, hala anayasada olan devrim yasalarından haber değil o yğzden hala mecburi olan şapka takma kanuna kendileri muhalefet yaparak erkeklere bile kamusal alanda başlarına şapka takmamamlalarını yasaklamaktadır....halbuki açın bakın devrim yasalarından şapka kanunu hala muhafaza edilmektedir yani bu ne perhiz bu ne lahana turşusu işte tam bu!
..
...sevgili adil bu ve buna benzer yazılarla kemalislere atatürk ün cami ile din ile bir sorunu yok ahan da kanıtı dercesine örnekler kemalistleri ilgilendirmez çünkü inan onlar onları senden benden daha iyi bilir.....

not: yazıda kemalistler derken ülke genelinde gördüğüm kemalist çizgiyi anlatmak istedim burda kimse üzerine alınmasın , sadece kendi tespitlerim ve düşüncelerim beni bağlar kimseyi prova etmiyorum, bu böyle anlaşılsın lütfen
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

SLMLAR

Mesajgönderen Adil Güveli » Sal Mar 25, 2008 5:22 pm

sevgili abilerim aslında bu yazıyı siteye koymamın sebebi ülkemizi canıpahasına savunup bizi bugünlere getiren ulu önder atatürk'ün dini ve laiklik hakkındaki düsüncelerini anlattıgı bir hutbe.ama kisiler atatürk'ü bazı siyasi emellerine alet ediyor.atatürk'ü gelecek nesillere kötü diye tanıtıyor.
sevgilerimle
Kullanıcı avatarı
Adil Güveli
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir