LÜTFEN BU YAZIYI OKUYALIM !...

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

Mesajgönderen Ahmet Üstünbaş » Prş Eyl 10, 2009 4:07 pm

========================

"YOKSULUN HAKKINI VERMEYEN ZENGİNLERE KARUN' DAN MESAJ MI VAR ?..

Bugün dünyanın bazı coğrafyalarında insanlık onuruna yakışmayacak şekilde sefalet içinde yaşayan yoksullar vardır. Yine dünyanın bazı yerlerinde de bu yoksullara seyirci kalan büyük çapta zenginlerin olduğu da bilinmektedir..

Kur' an-ı Kerim, yoksuzlara ilgisiz kalan bu servet sahiplerinin ibret alması için KARUN' un zenginliğini örnek olarak anlatmış, sonunda bunca servetiyle yerin dibine batışına sebep olan (YOKSULUN HAKKINI VERMEME) hırsına da dikkatleri çekmiştir.

Bu itibarla, biz de günümüze mesaj yüklü bu olaya bu Ramazan' da bir göz atalım, diyoruz. Bakalım tüm sevetiyle yerin dibine batan tarihin zengin adamından, günümüzün imkan sahiplerine nasıl mesajlar geliyor bir görelim..

Bilindiği üzere Hz. Musa, kendi devrinin zengini olan KARUN' a:

-"Rabb'imiz kimi insanları varlıkla, kimini de darlıkla imtihan eder. Senin imtihanın da varlıkla oluyor. Sakın çevrendeki yoksullara ilgisiz kalmayasın.." şeklinde ikazlarda bulununca :

-" Ben bu serveti kendi kabiliyetimle kazandım, yoksulun hakkı yoktur benim bilgimle kazandığım servetimde.." diyerek ihtiyaç içinde inleyen insanlara ilgisiz kalmakta ısrar eder.

Ancak Hz. Musa, KARUN' u hırsıyla baş başa bırakmayıp ikazlarını sürdürür. Bu ikazlardan rahatsızlık duymaya başlayan KARUN, onu halkın gözünden düşürüp de etkisiz hale getirmek için ahlaki bozuk bir kadına para vererek Hz. Musa' ya iftira etmesini ister. Bu sebeple Hz.Musa, toplanan halka vaaz verirken ayağa kalkıp konuşmaya başlayan kadın :

-" Ey insanlar beni dinleyin!." diye herkesi kendine baktırır, ne var ki söyleyeceklerinin gerisini getiremeyince gerçeği anlatmaya mecbur kalarak der ki :

-" KARUN bana, Musa' ya iftira etmem için bir kese dolusu altın verdi, gerçi ben kötü bir kadınım ama Allah' ın Peygamberi' ne iftira edecek kadar da adi biri değilim, işte KARUN' un bana iftira için verdiği para." diyerek keseyi ortaya atar, dökülen altınlara da herkes bakar..

KARUN' un, işi Peygamber' e iftiraya kadar vardırışı, Allah' ın (cc) gayretine dokunur. Üzülen Hz. Musa da ellerini açıp dua ederek :

-" YA RABBİ" der, "kendisine ikram ettiğin bunca servetin yükümlülüğünü yerine getirmeyip de işi bir Peygamber' e iftiraya kadar vardıran KARUN' a öyle bir ceza ver ki, yoksula yardım etmeyen tüm zenginlere ibret dersi olsun bu ceza !..."

İşte bu duadan sonra KARUN' un çiftliğinde dehşetli bir deprem olur, ortasından yarılan toprak KARUN' u malıyla, mülküyle, çiftlikteki tüm varlığıyla yerin dinine aşağı çekerken KARUN' un feryatları duyulur :

-" Ya Musa ! Beni kurtar, yoksullara fazlasıyla yardımda bulunacağım.!."

Ne var ki hırslı zenginlere ibret olacak akibeti yaşayacaktır artık KARUN.

-" Eğer KARUN yerin dibine aşağı batıp giderken "Ya Musa !" diye feryat etmese de " Ya Rab !" diye beni yardıma çağırarak bir dönüş yapsaydı, yine de ona yardım edip kurtarırdım. Ama buna rağmen o benden yardım istemedi, cezaya müstahak olduğunu bir daha göstermiş oldu..."

Hikmet alimleri derler ki : Allah' ın kendilerine ihsan ettiği imkandan yoksulun hakkını vermeyenlere KARUN' un bu akibetinden mesajlar vardır. Bu durumuyla KARUN demiş oluyor ki: Ben yoksulu hakkını vermedim, tüm zenginlere ibret olacak abibete maruz kaldım. Sakın siz de bnim gibi hırsınıza mağlüp düşüp cimrilik ederek yoksula ilgisiz kalmayın, aynı sonuca siz de layık olmayın. Sonra siz de yoksula yardıma razı olursunuz ama son andaki pişmanlığın faydası olmadığını siz de benim gibi görürsünüz.

Ne dersiniz, şimdi düşünme sırası bizlerde mi ? İsteyen Hz. Kur' an'ın ibretimize sunduğu bu olaydan gereken dersleri alıp ikaz olur, istemeyen de bir bahane bulup KARUN gibi hırsına mağlüp olarak layık olduğunu mu bulur ?. a.sahin@zaman.com.tr. Ahmed ŞAHİN (Kaynak : Zaman gazetesi 09.09.2009)

Akköşe Yazarı : Hacı Ahmet ÜSTÜNBAŞ
10.09.2009 KIRIKHAN
Kullanıcı avatarı
Ahmet Üstünbaş
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cum Eyl 11, 2009 8:43 am

Zenginlerin kurtuluşu yok aslında ama inceden düşünülürse tabi...
İslâm zengine ikaz yapıyor..
Fakirin hakkını yeme diyor...İnancı olmayan buna gülüp geçiyor... Ama ALLAH istediğine zenginliği veriyor ve büyük imtihana tabi tutuyor...Fakiri gözet diyor.. Zenginliği çalışarak elde ettim fakirin ne hakkı olabilir diyenler zarardadır... Bazılarının elinden o zeninliği bu dünyada çekip alıyor ve çok zor durumlarda bırakıyor... Bazılarından ise öteki dünyada hesabını soracak...Bu böyle düşünülse mesele kalmayacak...
Zaten zenginler hakkı ile zekâtını verse fakir kalmazdı...

Fakirler de fakirliği ile imtihan ediliyor..

Hani zengiler devletten de vergisini kaçırıyor ya...
Sanıyor ki ALLAH tan da kaçırırım,işte yanılıyorlar...
Zerresine kadar hesap görülecektir....

ALLAH yardımcımız olsun...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir