UYUŞTURUCU YA KARŞI NE ÖNLEM ÖNERİRSİNİZ

Hadi burada hep beraber guzel olan herseyi paylasalim!... (Romanımız Bu Sayfada)

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Alptekin Gökhan Şahin

UYUŞTURUCU YA KARŞI NE ÖNLEM ÖNERİRSİNİZ

Mesajgönderen Hasan Sever » Pzr Oca 14, 2007 10:12 pm

Meslek icabı bu aralar uyuşturucunun kullanım yaşının çok düştüğünü gözlemliyor ve her baba gibi çok üzülüyorum.
Bu illetten kurtulmanın yollarını birlikte araştıralımmı?
NE DERSİNİZ?
Hasan Sever

Re: UYUŞTURUCU YA KARŞI NE ÖNLEM ÖNERİRSİNİZ

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Pzt Oca 15, 2007 2:25 am

Daha ziyade gençlerin bulunduğu bu kategoride bu konuyu dile getirdiğiniz için teşekkür ederim öncelikle.Sonra da nacizana fikirlerimi sunmak isterim.Dolaylı yoldan veya direkt olarak uyuşturucu kullanan kişiler hakkında bilgi ve tespitlerimiz oluyor zaman zaman.

Genel bir kurtuluştan bahsediyorsak öncelikle başlanmamasını sağlamak gerekiyor.Ekonomik ve Psikolojik sorunlar uyuşturucu kullanımının iki belirleyici faktörü ve tabi ki eğitim.

Ekonomik faktörlerin birincisi bence çocuğa ihtiyacının çok daha üstünde para vermek.ihtiyaçların üstünde ki para çok büyük çoğunlukla yanlış yerlere gider.bunu sadece uyuşturucu adına söylemek tabi ki yanlış ama elbet bulaştıktan sonra bir şekilde o noktalara erişiyor....

Psikolojik sorunlardan kaçışı,kurtuluşu yanlış yollarda aramak yaş ve tecrübe durumuna göre daha genç insanlarda görünen bir durum malesef.İnsan hayatının en önemli dönemi aslında devamını belirleyici olacak bu dönemlerdir.Sevgi ve desteğe en çok ihtiyaç duyulan yaşlardır bunlar.Ve aradığı huzuru ve desteği alamayan kişiler iradeleri ile doğru orantılı olarak mutluluğu yanlış işlerde arayabiliyorlar.Eğer ailesel bir öneri ise beklediğiniz evlatlarınızla aranızdaki bağları asla koparmamanızdır.unutulmamalıdır ki eve ekmek getirmek,cebe istediği kadar para koymak ebeveynlik değildir.Aile birbirlerinin sorunlarına çözüm getirmekle,her zorluğa hep beraber göğüs germekle olur...

Eğitim.....Eğitim çekirdekte başlar.Ve çocuğa bu zararlıdır demekle o çocuğu ancak ona teşvik edersiniz.Küçük bir anı ile örneklendirebilirim.benim babam sigara içer.Ve benim hayallerimi süsleyen şeydi çocukken büyüyüp sigara içebilmek.Köyde babaannemin evinde ,babam beni ufak tahtaları sobada yakarak ağzımda sigara gibi dolandığımı görünce bana çok kızmış odunları gözümün önünde fırlatmış ve bana sigaranın ne kadar kötü birşey olduğunu anlatmıştı.Her insan gibi zararlar ve yasaklar olayı daha cezbedici hale getirmişti benim için.Babamın benden en büyük isteği sigara içmememdi ama ben zaman zaman babamın bu isteğini kırdım.Ne kadar kötü niyetli olmasa da bir baba asla ama asla sigara içmemeli.

Günümüzde her şey çok tehlikeli durumda.uyuşturucu yaşının düştüğü seviyeyi malesef üzülerek ana haber bültenlerinde her gün daha üzücü bir tablo ile öğreniyoruz :(.

Aileler çocuklarının eğitimine,arkadaş seçimlerine ve herşeylerini arkadaşları gibi paylaşmasını sağlayarak bence evlatlarının mutluluğu uzaklarda aramamasını sağlayabilirler.....Ama gençtir hatalar elbetyte olacaktır.Asla ama ve asla sonuç ne olursa olsun "benim oğlum asla yapmaz" ve "bunu yapan benim evladım olamaz bundan sonra" gibi bir tutum asla ama asla takınılmamalıdır...

Eminim kimse okumayacaktır ama çok sevdiğim bir insanın uyuşturucu bağımlısını olduğunu öğrendim dün.Çok düşündüm çok üzüldüm.Konu da denk düşmüş.Döktüm biraz olsun içimi....İnsanlar hayata bağlı oldukları zaman güzel olurlar asla ama asla geçici zevk aldıklarını sandıkları şeye değil....
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Hasan Sever » Pzt Oca 15, 2007 7:31 am

Tespitlerinize katılmamak elde değil ,bu yaranın tüm ülkeyi ilgilendirdiğine şüphe yoktur.Gönül isterki bu yazıları herkes okusun sonra eyvah para etmiyor.Selamlar
Hasan Sever

Mesajgönderen Tuğba Çalıkoğlu » Sal Oca 16, 2007 8:23 pm

öncelikle böyle güncel ve önemli bir konuya değindiğiniz için teşekkür ediyorum...Bu konuda en büyük rol anne babaya düşüyor...

İyi anne baba olmak madde kullanımını önlemede temel faktördür.

Bunun için yapılması gereken bazı davranışlar vardır.

Okul Öncesi Dönem için:
Bu dönem onaylamalarınızın büyük ödül değeri taşıdığı ve öğretilerinizin şartsız bir bağlılıkla alındığı dönemdir.Bu dönemde, evdeki zararlı maddeleri tanıtın, karar verme alışkanlığını kazandırın, zararlı-yararlı yiyecekleri tanıtın, Hem kendi başlarına hem de başkalarının vereceği ilaçları almasını öğretin,

Okul Çağı Dönemi İçin;
Bu dönem zihinsel becerilerin geliştiği ve aileden ayrılma dönemidir. Aile kurallarını öğrenmelerini sağlayın, sigara ve alkolün zararlarından bahsedin, reklamlarda satış yapmak için nasıl yollar izlendiğini örneklerle açıklayın, Hayır demesini öğretin, kötü alışkanlıklarınıza onu alet etmeyin,örneğin sigara ve içki almaya göndermeyin,

Ergenlik Dönemi İçin;
Bu dönemde çabuk öfkelenme, kendine dönüklük, özerk olma çabası ile aile geri plana itilir.
Bu dönemde çocuğunuzun arkadaşlarını tanıyın ve onların ebeveynleriyle arkadaşlık kurun,
Maddelerin olumsuz etkileri hakkında korkularınızla değil gerçeğe dayalı bilgilerle konuşun,

bu dönemde ayrıca - Çocuğu/genci iyi tanıma, anlama, gözlemlemek gerekir...

--Çocuğun/gencin duygu, düşünce, davranış özelliklerini tanıma,

-- Arkadaş ilişkileri, okula/işe uyumu, okul/iş başarısını izleme,

-- Duygusal-davranışsal durumları, kimlik gelişimi gibi konuları incelenmeli

Her konuda olduğu gibi bu konuda da aileye büyük sorumluluk düşüyor...kısacası;
ÖZGÜR,BAĞIMSIZ,SORUMLU,SINIRLARINI BİLEN,KENDİNE GÜVENEN BİREYLER YETİŞTİRMEK AİLELERİN HEDEFİ OLMALIDIR.

hasan amca bu konuda sizinde görüşlerinizi bekliyoruz...
Kullanıcı avatarı
Tuğba Çalıkoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Hasan Sever » Sal Oca 23, 2007 3:06 pm

Uyuşturucu konusundaki tespitlerinize aynen katılıyorum.Ancak gençlerin daha yoğun olduğu sitemizin bu bölümünde bu konuya daha fazla ilgi gösterilmesini beklerdim.Uyuşturucu konusu çözülmüş gibi veya sadece sebepleri ve çözümleri anlatılanlarla yetinilmiş gibi bir intiba bende uyandı.
Meslek icabı ve yaşımın gereği ve işin mutfağında olmam sebebiyle bu konunun çok önemli olduğunu gözlemledim ve gözlemliyorum.Her nekadar uyuşturucu suçlarında artış var isede kullanıcılar için yeni Ceza yasasında eğitici ve caydırıcı ve tedavi edici güvenlik önlemleride öngörülmektedir.Bu suçları önlemeye yöneliktir düşüncesindeyim.
Unutulmaması gereken husus gençlerimizin bu kötü alışkanlığa daha çok ne yazıkki ortaokul yıllarında ve sigara alışkanlığına temayüllü olduğu zamanlarda başlamaktadır.Bu nedenle öncelikle çocuklarımızın sigaraya başlamasını önlemeliyiz.Ayrıca çocuklarımıza gerekli ilgiyi göstermeli sıkıntılarında yanlarında bulunduğumuzu onlara hissettirmeliyiz.Yaşantılarını takip etmeli bilhassa karşı cinse yakın oldukları yaşlarda ilgimizi daha fazla ve bir arkadaş ve dert ortağı gibi göstermeliyiz.Çünkü gençler kendilerine fazla direkt karışılmasından hoşlanmıyor.
Unutulmaması gereken bir konuda yaşanılan muhitin ve ortamın bu
suçu kolaylaştırdığıdır.Aile Eğer kirada oturuyor ise bütçeye göre ve uygunyer seçilmeli,çocuk okulda okumuyor ise daha fazla dikkat etmeli
ve çocuğun maddi katkısını düşünmeden bir işle uğraşmasına olanak sağlanmalıdır.Okuyan çocukların öğretmenleri ile irtibat halinde olunmalıdır.
Ne yazıkki bu suçların kökünde olan ot tabir edilen hint keneviri daha çok karadeniz bölgesinde yetiştirilmekte ve buradan Türkiyeye dağıtılmaktadır.Çünkü bizim bölgemizin rutubetlidir ve hint keneviride
rutubeti sevmektedir.
Polisiye tedbirlerin işe yaradığı doğrudur.Ancak polise ihbar yapılmazsa suçluların bulunması daha çok beceri ve tesadüflere kalmaktadır.Bu sebeple yasadaki kolaylıklardan faydalanmak ve bu illetten kurtulmak için içenlerin veya yeni başlayanların muhakak surette durumu Polise ve Jandarmaya bildrirmeleri gerekir.
Şunu bilelimki böyle durumlarda ihbar eden içiciye ceza verilmemektedir.Kullanıcılar kendileri şikayet ederlerse bu takdirde haklarında ceza işlemi yapılacağından korkarak bu yardımda bulunmamaktadırlar.Halbuki durum böyle değildir.Tam tersidir.
İnsanların hayatları ile oynayarak büyük rantlar elde eden ve çocukları dağıtım işinde kullanan böyle kişilere bu fırsatı vermemek bizim ve sizlerin elindedir.
İyi dileklerimi bildirir derslerinizde başarılar dilerim.
Sihhatli ve esen kal.
Hasan Sever

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Sal Oca 23, 2007 5:46 pm

Son söylediğiniz çok doğru.Sonuçta uyuşturucu kullanıcılarının büyük çoğunluğu eğitimsiz ve bilemiyorlar neyin kanuni olduğunu...Herşeyin dönüşü vardır...

Ayrıca bende gençlerin ilgisiz kalmalarına üzüldüm ama eminim ki en azından okuyarak gereken dersi çıkarmaya çalışmışlardır yazılarınızdan...

Teşekkür ederim size sonsuz kez
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Çrş Tem 08, 2009 5:44 pm

Evet bu konuyu tekrar gündeme alalım,ne dersiniz ?
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Ahmet Üstünbaş » Pzt May 05, 2014 5:26 am

. . . "UYUŞTURUCU YA KARŞI NE ÖNLEM ÖNERİR SİNİZ ?.."

Çok ilginç ve gerekli konu. Bu UYUŞTURUCU olayı
gerçekten gençlerimizin en büyük tuzak olayıdır. Bu
tuzağa sırf para kazanmak uğruna gençleri yok etme-
ye çalışan insanlara önce eğitim verilmelidir..Para uğruna
gençlerin kanına girmemeleri için ne gerekiyorsa mutlak
yapılmalıdır.

Ayrıca bu tuzağa düşmüş veya düşme meylinde olduğu
tahmin edilen gençlerle birebir ilgilenilmeli.Onlar asla boş
bırakılmamalı..Eğitim veya iş vermek suratiyle onlarla çok
yakından iligilenilmeliyiz..

Bu çocuklar bizim yarınlarımız demektir.Onların uyuşturucu
ve benzeri zehirleyici madde bağımlı olmaları demek,yarın
çok karanlık günler bizi bekliyor demek olur. Allah korusun..
En son Anonymous tarafından Pzt May 05, 2014 5:26 am tarihinde darbelendi.
Kullanıcı avatarı
Ahmet Üstünbaş
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön GÜLELIM - EĞLENELİM

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir