KUŞMER "ÇÜRÜK ORTASI YAYLA ÇAYIRI KESİMİ"

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

KUŞMER "ÇÜRÜK ORTASI YAYLA ÇAYIRI KESİMİ"

Mesajgönderen Naci Altuncu » Pzt May 11, 2009 1:51 pm

KUŞMER ÇÜRÜK ORTASI YAYLA ÇAYIRI KESİMİ 1 HAFTALIK ŞENLİĞE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Her geçen yıl unutulmaya yüz tutan bir geleneğimiz olan Çürük Ortası Yayla çayırı kesimini yeniden canlandırmalıyız.
Bu benim ve bir çok kişinin özlemle dile getirdiği bir dilek.
Bana göre o çayır terkedilmemeli.
O çayır geçmişte olduğu gibi hep birlikte kesilmeli. Ota ihtiyacı olanlara hisse olarak bölüştürülmeli.
Çürük kalabalığı çıkımı yapılmalı.
Örneğin. Ağustosun ilk cumartesi "kalabaluk" yaylaya çıkmalı. Çıkım kızlı erkekli seyirli, yürüyüşlü alttan yapılmalı.
Yaylaya çıkan tüm gençler kendi mahallesinin hissesinde çayır kesimine bizzat yardım etmeli. Her gün akşam üstü palestarlarda horon kurulmalı.
Bu 1 hafta sürmeli.
Ağustosun ikinci cumartesi ve pazar şenliklerhin finali şenlik yerinde yapılarak pazar günü öğleden sonra inim arabalarla yapılmalı.
Benim önerim bu konuyu tartışmaya açmak için bir başlangıç olur umarım.
Tartışmayı Şahinkaya derneği yönetim kurulu açar ve sunulan projeleri değerlendirirse iyi olur.
Konsept belli.
Çürük ortası.
Geçmişte nesıl yapılıuyorsa aynısını yapmak.
Yerel şenliğimizi yerel özellikleriyle tanıtmak.
Yozlaşmaması için swahne şenliklerinden uzak tutmak.
Daha geniş olarak sunabileceğim önerilerim ve deüşüncelerim olacak ve bunları sitede sizlerle paylaşacağım.
Ama hele bu tartışma bir başlasın gerisi kolay.
Başta Şahinkaya Köyü Derneği yönetim kurulu olmak üzere tüm Şahinkayalıları tartışmaya çağırıyorum.i
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzt May 11, 2009 5:59 pm

Benim gelmem çok zor görülen o güzel yerleri her zaman giden sizler ne olur neşelendirin,renklendirin,aydınlatın...

Yapın bir şeyler işte !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş May 20, 2009 10:22 pm

Naci amca ayni dusunceleri paylasan, bir cok yerde dile gediren bizler insallah sesimiz duyulur, ne guzel olur aynen eskisi gibi curuk ortasini yasamak insalah sizler buyuklerimiz bu gelenegimizi tekrar gundeme getirerek uygulamaya koyarsiniz, bizler maalesef cok uzaklardayiz yapabilecegimiz tek sey siteden size destek vermek orda o donemler bulunursak katki saglariz, hadi bakalim insallah bu dileklerimiz bir gun gercek olur...
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Naci Altuncu » Sal Haz 23, 2009 4:13 pm

Ve tartışma açıldı. Dernek yönetiminin bu kararını takdirle karşılıyorum.
Çürük ortası gelenekleri yol haritası olmalı.
Yerel bir şenlik,
Özgün bir şenlik.
Şur işi, Şur işi.
Emeksiz, zahmetsiz, doğaçlama.
Parasal kaynak düşünmeden. Kimseye rant sağlamadan.
Anamız, bacımız, dostumuz arkadaşımıız ve de konuklarımızla bir hafta çayırıda keselim, horonu da oynayalım, vaybeni de yapalım.
Yayla ve köyle ilgili Projeleri de poaylaşalım. Sorunlarıda konuşalım. Çözüm önerilerinide ortaya koyup hayata geçirelim.
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Sal Haz 23, 2009 9:15 pm

Yani eskisi gibi. . . . !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Mahmut Köseoğlu » Çrş Haz 24, 2009 9:46 am

Günlük sayfa da biraz değindim bu konuya

İsterim eskisi gibi olmasını, Fakat bana imkansız geliyor. Eskiden yaşantımız onu gerektiriyordu, bu günkü yaşantımız bunu yapmamıza olanak sağlayacağını tahmit etmiyorum. Bu sayfada yazan ben 4, yüm siz ücünüz bile Sansun, Gölçük ve Fransada yaşıyorsunuz. Ne kadar izine gelip 10 günün kuşmer çayırına ayırabilirsiniz?

İnşallah dediğınız ve dileğiniz olur
Kullanıcı avatarı
Mahmut Köseoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Çrş Haz 24, 2009 1:04 pm

ben Van dan gelip, hiç tecrübemde olmamasına rağmen çürük çayırında 5 gün çalışmaya, otları sığırı olan birinin evine kadar taşımaya söz verebilirim. O kadar zor değil be abi. Ahada sözümü verdim. tabi bi kaç arkadaş da çıkması lazım yoksa tek başıma kalırsam sözümü tutmamında bir anlamı kalmaz.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adnan Ayaz » Çrş Haz 24, 2009 2:12 pm

-SEVGİLİ NACİ'YE SONUNA KADAR DESTEK...........................
Kullanıcı avatarı
Adnan Ayaz
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Sami Ayan » Çrş Haz 24, 2009 2:31 pm

Doğrusu Naci abinin bu önerisi beni heyecanlandırmakla birlikte ümitli değilim. Kimsenin keyfinden o kadar taviz vereceğini sanmıyorum. Ama olması gerekeni çok güzel tayin ve tarif ettin. Yoksa gittikçe birliktelik adına yaşayabileceğimiz hiç bir şey kalmayacak. Bizim köyün ortak özelliğidir: Bir konu gündeme geldiğinde büyük bir heyecanla üzerine atlayıp olay biraz soğuyunca yana çekiliriz. Önce bu düşünceyi kabullendirmeli ve bunun böyle olmasını sağlamak için özendirici bir şeyler bulmalıyız. Maalesef bakıyorum da köylülerimize heyecan verecek fazla bir alternatif kalmadı. Eskiden onları galeyana getirecek yenilikler bulabiliyorduk. Artık o da yok. Valla en azından Kuşmer'de bir araya gelelim. Yılda bir de olsa buluşup görüşelim hasret giderelim. Çayırı kesermiyiz kesmez miyiz orasını da orda konuşalım.

Selam ve muhabbetle...
Kullanıcı avatarı
Sami Ayan
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Ahmet Cemal Durgun » Prş Haz 25, 2009 6:27 am

Soğuk su ile oraletler de benden olsun :)
Ahmet Cemal Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Prş Haz 25, 2009 9:06 am

KUŞMER sevgisi olan ve gitmeye imkânı ola herkes tatilini orada sevdiklerinin arasında geçirmeğe çalışsın...Bundan daha güzel şey düşünülemez ki...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Naci Altuncu » Prş Haz 25, 2009 4:28 pm

Benim önerim günün koşullarına göre yaşamın dayattıklarını ve yeni değerleri reddetmek anlamında değildir.Çürük ortası ve yayla çayırı kültürümüzün yaşatılması esasında değelerimizi ve günümüz yaşam tarzını paylaşmaya yönelikti,.
Sevgili Mahmut takdir edersi,n ki herkes her zaman bu bir haftalık süreçte olacak diye bir koşul olmaz.
Herkes yaylayı ve bu şenlikleri aynı şekilde kabullenmez. İsteyen isrediği şekilde şenliğin bir yerinde olur ve ya olmaz.
Yayla çayırı mutlaka korunmalı ve kesilmeli derken hep birlikte korumalı ve ot ihtiyacı olanlara gönüllü olarak yardım edecek bir anlayışı yerleştirmeliyiz. Yani İrğat gitmesini bilmeliyiz.
Bizum çocuklarımız türki söylemeli, horon oynamalı.
Akşamlşarı kemerde, boğazda, çuğuyurdida seyir yapmalı, evlerde parakaf yapmalı.
İş gücü gerektiren yayla işlerine 2,3 gün ayrılmalı. Yolların bakımı, derelerin ve heremlerle bahçelerin dışındaki ortak alanların temizliği yapılmalıdır.
Dışardan gelen konukları içimize almalı onlara Kuşmer kültürünü hissettirmeliyiz.
Teknoloji elbette kullanılabilir.
Ama sahne, protokol,saz ekibi, sponsor olacak kişiler anlayışı olmamalıdır.
Dernek şur demektir.
Dernekle birlikte olmak Şurlularla olmaktır.
Dernek, toz sorunu gibi, çevre kirliliği gibi sorunları çözmeli.
Betonlaşma çirkinliğine, düzensiz ev yapımına karşı projeler üretmeli .
Muhtarla işbiliği yaparak bunu herkese kabul ettirmeli.
Ben kafamndakileri bir rapor halinde derneğimiz yönetim kuruluna sunacağım. Herkes böyle bir katkı yaparsa "ortak akıl" ortaya çıkar kii
Gerisi kolaylaşır.
Herkes istekli bu güzel.
Herkes katkıda yapacaktır. İnanıyorum.
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Yahya Ataman » Cmt Haz 27, 2009 9:34 am

Gerçekten Naci Amcanın dediklerine yürekten katılıyor ve inanıyorum.Olabilir bence,o eski kültürel faaliyetlerimiz yeniden canlanabilir.Zor değil sadece ilk yıl iyi bi katılım ve iyi bir organizasyon ve iyi bir hafta..sonraki yılları zaten peşinden getirir o güzelim bir hafta.Artık insanlar Ağustos ayına göre ayırır izinlerini tatillerini..Heyecanla bekler sevdalılar sevdalık mevsimini...Bu "Çürüği" geçiren sonraki "Çürüği" sabırla heyecanla bekler..Bence çok güzel olur hayal değil bunlar gerçek eskiden yapılmış güzel gerçekler..Bu konuya eğilelim...Nice güzel birlikteliklere..
Kullanıcı avatarı
Yahya Ataman
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Cmt Haz 27, 2009 10:46 am

tamam benda geluyurum banada bir iş verun.onbaşi kuvvetli olsun.zaten her sene ordayum partiyalari gezeyurum,arasira keseyurum .
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Naci Altuncu » Çrş Tem 01, 2009 5:28 pm

Çürük Çayırı- YAYLA KÜLTÜRÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ BÖLÜMÜDÜR.
Şur köyünü diğer köylerden hatta Karadeniz'in tüm yaylalarından farklı kılan bir realitedir Çürük Çayırı.
Hala benzeri yok.
Ortak Çayır.
Ortak çalışma.
Çayırları 4 ve 8 bölüme ayırma. Her bölümü her yıl dönerli bir şekilde kesme ve her mahallenin otlarının 46 hisseye eşit ve kura ile bölme adaleti.
Hiç bir yazılı yasa yönetmelik, tüzük olmadan herkesin bu geleneksel güzelliklere tabi olma duygusu.
Yayladaki ortak giderlerin köy hanesi, yayla hanesi ve mal sayısı esas alınarak yapılan hesaplarla belirlendiği kadar para toplanması. (Çayır Korukçiluk parası, cami imamının parası, çocukları okuta hocanın parası,değirmenin bakım masrafları, Filesten kiralanan otlağın parası, Kemer ve Çumavank sınırlarının beklenmesi parası, ve yıllara göre değişen yol bakımı ,cami bakımı parası v.s.)
Ve tüm bunları tamamlayan , her günü ayrı bir güzellik ve şenlik havasında geçen 15 günlük "Çürük Kalabaluği"
Kalabalık yaya ya da arabalaral önceden belirlenen günde yaylaya çıkardı. Karnaval sabah açarken köyde dört toplanma ve hareket yerinde başlar, (Ğurmaluk, İfler ırmağı, Sarmaç ve Ğadi köprisinde) yol boyu(Derin ırmak,Derebaşı,Soğanlıda yapılan horonve vaybenilerle, türkülerle sürer) ve yaylada Camenun yanında karşılamayla biterdi.
Sevdalarda oralarda yaşanırdı. Hayal kırıklıkları da. Türküler de oralarda söylenirdi haykırışlarda orda yükselirdi.
Çayırda Horonlarda yapılırdı. Geceleri Kemerde vaybenilerde.
Yaylada;
Maçlarda oynanırdı(Aşağikişur,Yokariki şur.Mahale ve ya Kırıkhan, Çaykara maçları) tezekler, taşlara da gidilirdi,
Kahve sohbetleride, parakaflarda.
Çayır bitimi üstten aşağa yolculuk.(leman suyi,Sultanmurat,Görnek durak ve seyir yerleri)
Bana göre yapılması gereken şenliklerin yol haritası bu olmalı.
En az bir hafta 10 gün etkinlikler sürdürülmeli ve son iki gün finallerle şenlik bitirilmeli.
Zamanı olanlar ve o yıl ki düzenleyiciler (DERNEK TEMSİLCİLERİ VE MUHTARLIK,) Tamamında olur. Diğer katılmak isteyenler koşullarına görekatılırlar.
Etkinlikler ilgi ve istekler ve olabilirli koşulları göz önüne alınarak her yıl önceden belirlenir.
Belirleyici dernek ve muhtarlık olur.
Belirlyenler programı önceden ilan eder.
Herkes programa davet edilir.
Etkinlik içi,n öneriler alınır.
Etkinlikler yediden yetmişe herkese hitap edecek şekilde planlanır.
Benim önerbileceklerim var. Herkesinde olacaktır.
Düzenleyiciler bu önerilerden her yıl program yapar.
Derneğimize, Muhtarımıza ve köylülerime ÖNERİLERİM:
Yaylaya çıokış ve iniş eski güzergahlardan araçlarla hyapılmalı.Katılan katılır. Katılım gönüllü olmalıdır.
Çayır kesimine kesmeyenlerde imece usülü günde 2,3,5 saat katılmalı.
"10 gün "hayden çayıra anonsu minareden yapıulmalı.
Bir akşam üstü bir partiyanın otları sembolik olarak ta olsa o mahallenin eski isimleri okunarak paylaştırılmalı. O paylaşım videoya alınmalı ve arşivlenmeli,
Her akşam üsti palestarlarda horon- seyir yapılmalı.
Akşamları Caminin yanında sinevizyon gösterisi.
Eski düğünler, toplantılar,
Eski köy,yayla fotoğrafları, eskiden kullanılan eşya, giysi sergileri
Futbol turnuvası(gençler,yıldızlar,minikler arası ve şöhretler maçı.
Tezeklere gitme(HEP BİRLİKTE BİR GÜN)
Nağır sürme(""" " " " ")
Koyun sağma.( " " " " ")
Kuymak yapma yarışması(tezek ateşinde)
Yağ, yoğurt,peynir yapma yarışması.
Buzağı güzellik yarışması.
Bahçe ve herem düzenleme yarışı
Vaybeni
Cumaa günü camide ğetim
Yol tamiri irğatı
Kahve sohbeti. Yaşlılardan eski anıları dinleme.
Çevre düzenleme ve temizleme ırğatı.
Mezarlık, camı, değirmenin bakım ve onarımı
Çokmu yazdım.
Daha yapılabilecek çok şey var.
Haydi öneriler peişpeşe gelsin.
Derneğimiz ve muhtarlığımızda bunları değerlendirerek bu yılın şenlik programını yapsın
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Sonraki

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir