anamun günluği(6)

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

anamun günluği(6)

Mesajgönderen Naci Altuncu » Cum Eyl 14, 2007 9:23 pm

ANAMUN GÜNLUĞİ(6)
Yayladan enduk eneli havanun açmasini bekleyuruk.Mubarek bu sene ahdetti bize çayirciluk yapturmayacak. Eee hava açmadi da boşmi durduk.
evun etraflarini suburduk temizleduk, oğarduk. Değermene gittuk, oğuttuk. Her gün çayira gitmek içün hazirluk yaptuk.
Dün sabah hava bastida açti. Sevinduk sabah açmadan mezireye koptuk. Sabah limonarda açti. Nemazgah'da nemazumuzi kilduk. Mezireye çikmadan duman arkamuzdan yetişdi, sardi. Habu havanun bozacaği belli idi. surekli çarşu esti. Hemda soğuk esti.
E şindi ben ne yapayim. Uşağa dedum ki haburaya kadar çiktuk bişe yapmadan dönemezuk. Soğun habu kabilari açalum. Bakarsun hava açar. Kadi dumanda kuri gibi geluyu bana. Bişe yabalum. Eyi köti Habu çayirlari keseceğuk. Allah verecek kolayini. Ne edelum Allaha asi gelemezuk. O ne ederse eyi eder. "Dur ana" dedi. " boğaltma beni.zaten fuzili yerde çiktuk buraya. Dedum sana habu hava bozacak sabahi bekleyelum. Sen yok. ayiptur, kamalicilar çikti yanguna, biz hala yatayuruk dedun. karğalar bok yemeden köyden koptuk. Ne oldi. biz çikmadan hava bozdi. Sen bi çay demle, ama kafekaya, bi kizdirma çsumuri yap. Benda biraz daha uyuyayim" dedi. Keçeyi serdi, yastuği kadasora dayadi yatti aşağa.
Bişe demedum ateşi bastum yaktum. Kizdirmayi yaptum çayi demledum. Sofrayi kurdum. Uşaği kaldurdum. Eyi bir kahavaltı yaptuk. "Eyi ki gelduk ana habu kahvalti için buraya her zaman gelinur" dedi uşak.
Havadan iş geçti. Çiselemeye başladi. Genede boş durmaduk. Etrafi kestuk. Otlarini topladuk.Othanaya serduk. Geri kalanini Mezirenun etrafina, duvarlarina tufaya sarduk. Çayirun başinda yikilmiş duvari yaptuk.Çayiri pakladuk. Yağmur başladi ama ğalevlukteki ifterileri kestuk. Mezireye taşiduk.Avlaca doldurduk. Eyice basturduk. Bu memleket boyle. Haçan lazimdur sana ifterinunda değeri var. Avlaca koyacasunki ağbin olsun.
İfteri işini biturduk ama uzerumuzde kuri katma kalmadi. Bastum ateşi yaktum.kurunduk. Turşi kavurdum, çay ettum yeduk. Biraz da uyuduk. Ateşe karşu . Kindi mehli köye hareket ettuk. Ot olmaduğu içün kapidan biraz çsaşlar taktum arkama. Millet güldi bana ama ne yabacağidum. Koskoca kari boş gelemezdum aşağa ha.
Eve enduk. Hazir islanmişiken ya egireyim tarlaya dedum. Tarladan patates çikardum ğerkleri koparup havliya geturdum. Epeyi batçs abofolis ettum. Bi kazan turşi bişurdum. Oyangi odaya sininun uzerine koydum. Yatsi nemazindan sonra küpe yerleşturdum. Turşi yaptum.
İnşallah havalar açarda çayirculuği bitururuk.
Hayde Allah rahatluk versun.
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Cum Eyl 14, 2007 9:39 pm

Her cümlesi bir anı, her kelimesi bir kültür olan "anamun günlüğü" serisi artık, çok iyi tanıdığımı sandığım karadeniz kadını hakkında ki düşüncelerimin ötesinde çok daha güçlü, ,çok daha anaç, çok daha çalışkan bir kadın tiplemesini kafamda canlandırmaya başladı, bu gidiş gerçek bir kahraman ortaya çıkarmak üzere.

Her kelimesinden ayrı bir tat almakla beraber, aşırı ıslanmayı ifade ettiğimiz "üzerumuzde kuri katma kalmadı" ifadesini yıllar üzerine tekrar duymak çok güzel oldu, eline sağlık amca.

Bilmeyenlere de hatırlatalım "katma" iplik anlamındadır.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Sibel Şahin » Cmt Eyl 15, 2007 8:46 pm

Büyük bir zevkle okuduğum bir gün daha.Teşekkür ederim Naci amca.Devamını herzamanki gibi dört gözle bekliyorum.Ellerine sağlık.
Kullanıcı avatarı
Sibel Şahin
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzt Eyl 17, 2007 4:26 pm

Naci amca her yazmis oldugunuz satirlari buyuk bir zevkle mutlulukla ve ayni anda huzunle okuyorum,butun zorluklarina ragmen o donemlerde yasamayi isterdim, yureginize saglik..
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Ayşe Kama » Çrş Eki 03, 2007 8:12 pm

naci abi eline sağlık. annem diyorki: (naci sayidersun beni anlattı.gendumi anabodamoda hissettum.olsa idi dermanum da gene çalişsaydum.o çalişmaklari da özledum. hele da anabodamo kolivalarını...yarisini da domuz yemiş ama olsun..)
naci abi yakında annemi de siteye üye edecem galiba onda da anı oldukça fazla :lol:
Kullanıcı avatarı
Ayşe Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Bing [Bot] ve 1 misafir