ANAMUN GÜNLUĞİ(6)
Yayladan enduk eneli havanun açmasini bekleyuruk.Mubarek bu sene ahdetti bize çayirciluk yapturmayacak. Eee hava açmadi da boşmi durduk.
evun etraflarini suburduk temizleduk, oğarduk. Değermene gittuk, oğuttuk. Her gün çayira gitmek içün hazirluk yaptuk.
Dün sabah hava bastida açti. Sevinduk sabah açmadan mezireye koptuk. Sabah limonarda açti. Nemazgah'da nemazumuzi kilduk. Mezireye çikmadan duman arkamuzdan yetişdi, sardi. Habu havanun bozacaği belli idi. surekli çarşu esti. Hemda soğuk esti.
E şindi ben ne yapayim. Uşağa dedum ki haburaya kadar çiktuk bişe yapmadan dönemezuk. Soğun habu kabilari açalum. Bakarsun hava açar. Kadi dumanda kuri gibi geluyu bana. Bişe yabalum. Eyi köti Habu çayirlari keseceğuk. Allah verecek kolayini. Ne edelum Allaha asi gelemezuk. O ne ederse eyi eder. "Dur ana" dedi. " boğaltma beni.zaten fuzili yerde çiktuk buraya. Dedum sana habu hava bozacak sabahi bekleyelum. Sen yok. ayiptur, kamalicilar çikti yanguna, biz hala yatayuruk dedun. karğalar bok yemeden köyden koptuk. Ne oldi. biz çikmadan hava bozdi. Sen bi çay demle, ama kafekaya, bi kizdirma çsumuri yap. Benda biraz daha uyuyayim" dedi. Keçeyi serdi, yastuği kadasora dayadi yatti aşağa.
Bişe demedum ateşi bastum yaktum. Kizdirmayi yaptum çayi demledum. Sofrayi kurdum. Uşaği kaldurdum. Eyi bir kahavaltı yaptuk. "Eyi ki gelduk ana habu kahvalti için buraya her zaman gelinur" dedi uşak.
Havadan iş geçti. Çiselemeye başladi. Genede boş durmaduk. Etrafi kestuk. Otlarini topladuk.Othanaya serduk. Geri kalanini Mezirenun etrafina, duvarlarina tufaya sarduk. Çayirun başinda yikilmiş duvari yaptuk.Çayiri pakladuk. Yağmur başladi ama ğalevlukteki ifterileri kestuk. Mezireye taşiduk.Avlaca doldurduk. Eyice basturduk. Bu memleket boyle. Haçan lazimdur sana ifterinunda değeri var. Avlaca koyacasunki ağbin olsun.
İfteri işini biturduk ama uzerumuzde kuri katma kalmadi. Bastum ateşi yaktum.kurunduk. Turşi kavurdum, çay ettum yeduk. Biraz da uyuduk. Ateşe karşu . Kindi mehli köye hareket ettuk. Ot olmaduğu içün kapidan biraz çsaşlar taktum arkama. Millet güldi bana ama ne yabacağidum. Koskoca kari boş gelemezdum aşağa ha.
Eve enduk. Hazir islanmişiken ya egireyim tarlaya dedum. Tarladan patates çikardum ğerkleri koparup havliya geturdum. Epeyi batçs abofolis ettum. Bi kazan turşi bişurdum. Oyangi odaya sininun uzerine koydum. Yatsi nemazindan sonra küpe yerleşturdum. Turşi yaptum.
İnşallah havalar açarda çayirculuği bitururuk.
Hayde Allah rahatluk versun.