KUŞMER-NEREDEN NEREYE

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

Mesajgönderen İlyas Hasret Uygun » Cmt Oca 28, 2006 10:21 am

Uzun bır ayrılıktan sonra yıne geldım degerlı dostlar.
Kusmer ıcın duyulan endıselere hakıkakten katılıyorum.
Ama ne yapmamız hususunda dusunuyorumda vallahı aklıma pek te fazla bır sey gelmıyor.
Sebep olarak once kusmerın sorunu nedır ı anlayamadıgımı soyleyebılırım.
Eger yapılasmadakı carpıklık ıstenmeyen bır durumsa bunu onlemenın cok basıt bır yolu var. O da muhtarıyetı yonlendırıp basıt bır ruhsat alma ısı bunu onler.Yenı ev yapacak adam muhtarlıga proje tasdıkı ıcın basvurur ve ruhsat alındıktan sonra ınsaata musaade edılır ve bu sorunu ortadan kalkar.
Fakat bu baska bır sorun dogurur oda muhtarıyetın hangı krıterlere gore bu ruhsatı verıp vermeyecegı hususudur.
Bu krıterlerde bır sekılde yazılı hale getırılebılır ve bu sorunda cozulmus olur.
Basıt bır beledıyecılık olusturabılırız yanı.
Olurmu olmazmı ,tabıı kı uygulayabılırsek o zaman gorecegız.
Hasret UYGUN
Sitenin Sahipleri

Re: BEKİR KIRAN'IN YAZISI

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Cmt Oca 28, 2006 5:07 pm

şuphesiz ki kuşmer artık tatil yeri olmuştur.eskiden farklı amaçlarla yapılan yaylacılık ne yazık ki modern anlamda farklı bir alana taşınmıştır. 2400 metre yükseklikteki bir platota düzensiz yapılanmaya ne olursa olsun karşıyım.kimsenin ev yapmasına da karşı değilim. tabiki kuşmerin çarpık yerleşmesinden kaynaklanan bazı alt yapı sorunları olacaktır.zaten bu kadar hızla büyüyen bir yerleşim biriminin alt yapısı yapılmadan kara balta ilerlemesi ister istemez ilerde bizlerin karşısına keşkelerle dolu bir ortam çıkaracaktır. ama iş işten gececektir belkide.
sonuç odaklı bir iş oluşturmamak malesef günümüz insanının en büyük zaaflarından biridir.elbetteki burada kuşmerde yapılan evlerin şeklini tartışacak değiliz ama bu yapılanmaya gelişi güzel izin veren zihniyetleri tartışabiliriz bence.şu saaatten sonra kuşmerde , muhtarlığın ,yaylanın bazı yerlerinde alt yapı sorununu halledip bu yerlerde imar çalışmaları için yer göstermesi lazım diye düşünüyorum.yoksa bu işin üstesinden gelinmez.devam edecektir
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

MEHMET AYDINLI'NIN YAZISI

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Pzt Oca 30, 2006 12:25 am

BU YAZI MEHMET AYDINLI'YA AİTTİR;

Kuşmer hakkında genç arkadaşlarımız farklı düşünebilir ve fazla umursamaz olabilirler, ben öyle görüyorum ve öyle düşünüyorum.
Çünkü yaylayı modern şehir ve modern tatilköyü havasında görmek istiyorlar,lütfen onlarında bu konularda daha duyarlı ve hassas olmalarını ,ilgilenmelerini istiyorum.
Kuşmer için ne yapabiliriz,düşündüklerimizi nasıl hayata geçirebiliriz .
Bir komite kurup ,sitede toplanan bütün görüşleri değerlendirip muhtarlığa , muhtar heyetine sunup çalışmalara aktif olarak site olarak katılabiliriz.
Mesela bundan sonra yapılaçak olan evlerin dış görünüşü ve yeri yaylanın doğallığını bozmayacak şekilde yapılması. Mesela dışardan taş ile veya ahşap ile çevrilmesi gerekdiği,evlerin akarlarının dereye bağlanmadan kuyu ile direk toprağa verilmesi ,yaylada kömür gibi hava kirliliği yapacak yakaçakların sopalarda yakılmamsı,derelerde balık neslinin sürdürülmesi için bunların yapılması gerekliliği,yüksek binaların yapılmaması gibi görünümü ve doğallığı bozaçak şeylerden uzak kalınması gibi düşüncelerin değerlendirilmesi.
Yaylamızla adeda özdeşleşmiş olan çürük ortası ve yayla şenliklerinin mutlaka yapılması gerekdiği ve yaylamızın diğer kültürlerinin gençlere aşılanması tekrar sürdürülmesi gerekmekdedir.
Yazları belli zamanlarda özellilede temmuz sonu ağustos aylarında sık sık yaylaya toplu halde gitilip horonlar oynanıp çayırda horon ve seyirler yapılması ,bu kültürümüzün yok olmasını herhalde biraz olsun engeller .
saygı ve segilerimle , herkese selamlar.
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

A. İLKAY GÜVERCİN'İN YAZISI

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Sal Oca 31, 2006 4:47 pm

BU YAZI A. İLKAY GÜVERCİN'E AİTTİR

Kuşmerle ilgili konulara katkı yapmak hepimizin aslı görevi olmalı.Hepimiz kuşmerle ilgili anılara önem vermekte ve bunlardan bahsetmekten son derece zevk almaktayız.Son tahlilde bu kadar benimsediğimiz yerleşim yeriyle ilgili gelecek adına söyleyeceğimiz bir çok düşünce olmalı.Çünkü Kuşmerin geleceğini bu site üyeleri tartışıp(Ki şahsen ben bütün köyü temsil edebileceğimizi düşünüyorum) karar vermeliler.Ben bu anlamda bir projeyi tartışmaya açmayı düşünüyorum.Şöyleki:Eski oba dediğimiz yer evlerini geliştirip ( Bu iş en çok mimar arkadaşları ilgilendiriyor)günümüz gereksinimlerini de göz önüne alarak şekillendirebilirmiyiz?Bu na ek olarak her sene düzenlemesini istediğimiz "Kuşmer şenliklerinin" içeriğinide şimdiden tartışma sürecine açmalıyız.Daha özgün ve gelenekçi çizgiye taşımanın ortamını hazırlamalıyız diye düşünüyorum.Selam ve sevgilerle.
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Re: MEHMET AYDINLI'NIN YAZISI

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Sal Oca 31, 2006 5:01 pm

kuşmerde yapılması gerekenlerin başında bundan sonra ki yapılanma için alt yapıyı oluşturmaktır diye düşünüyorum.derelerin ıslahı, çöp sorununun halledilmesi,foseptik çalışmaları bunlardan en önemlileridir kuşmer için. bu gibi alt yapılanmanın hallolmasından sonra mahallecilik kavramı ile yaylamıza yeni bir şekillenme verilebilir.bu gibi sorunlardan sonra artık yol ve su çalışmalarının zamanı gelecektir insanoğlu varoldukça sorunlar hiç bitmeyecektir.var olan sorunların üstesinden gelebilmek için sorunun temeline inilmesi lazım bunun için de güçlü bir yönetim gerekiyor devam edecektir
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Ergün Özen » Sal Oca 31, 2006 5:30 pm

merhaba sayın buyuklerımız kusmerı kusmer yapan dogası temız havası deresındekı alabalıgı vs.once bunları koruyalım yaylalıktan cıktı kısılerın 15 gunluk dınlenme ve konaklama yerı oldu
1- once derelerı kırlettıler bılıncsız avlanma bu zengınlıgı bıtırdı
2- gelısı guzel vıllamı desem peton yıgmamı ınsaar yapıldı sankı kıraya verecek
3- encok uzulduyum nokta camının yanı eskıden bız orda aksamları futbol oynardık sımdı nerde
4- cayır cıkısı kamalının sonunda gece yapılan horonlar artık eser kalmadı
ıste belli baslı sorunlar kusura bakmayın ama yaylamız yaylalıktan cıktı kaybolmak uzere
tek sorumlu butun bunlar yapılırken yonetım uyuyomu yoksa kendı ısınemı bakıyor gor olmus bunllar
varın kerısıne sız cevap verın bunu okuyan yonetım bır deyıl bu sefer bın dusunup bır yapsınlar s a y g ı l a r ı m l a
Kullanıcı avatarı
Ergün Özen
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Cum Şub 24, 2006 5:22 pm

kuşmer konusunda yazılanların burada sınırlı kalmaması gerekiyor sanırım bu konuda sivil ve resmi kuruluşların mevcut yönetime baskı yapmaları ve çeşitli projelerle muhtarlığın kapısını aşındırmaları gerekiyor.aksi taktirde kuşmeri yavaş yavaş kaybedeceğiz.çarpık yapılaşmanın ve ilgisizliğin sonu hiç de iyiye gitmiyor buna bir an önce çare bulunması dileğiyle tüm şahinkayalıları göreve çağırıyorum.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

HASRETLİK ÇEKİYORUM !!!!!!!!!

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzr May 14, 2006 11:41 pm

.......Merhaba Kuşmer Sevdalıları,

...Bizim kuşmerde yaylamız yoktu ama çayırımız vardı.Kuşmerde hiç kalmadım.Ama çocukluğumda her sene zaman zaman gider gelirdim. Böyle olmasına rağmen "KUŞMER" kelimesini duyunca içimden bir yerlerden sanki birşeyler kopup geliyor.Bu birazda oralara hasret yaşamamızla ilgilidir herhalde.

....Ya ömrünün büyük bir bölümünü orada geçirenlerin durumu......

....Her sene oraya giden,oranın havasını soluyan,oranın buz gibi suyundan içenlere ne mutlu olsun...

....İşte onlardan bir isteğim olacak...Maalesef biz çok az gelebiliyoruz. Siz benim için birer yudum su içermisiniz!!!!!!!!!!

....Selam ve sevgilerimi Kuşmer Sevdalılarına gönderiyorum...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

HASRET

Mesajgönderen Vahap Sever » Çrş Haz 14, 2006 10:52 am

Sayın Muzaffer Altuncu'nun yazısını okuyunca çok duygulandım. Sanki benim kalbimi okuyup yazıya dökmüş. Bende Kuşmerde çayırı olup yayla evi olmayanlardanım. Benim yaylam Vartan yaylası, ancak kalbim hep Kuşmerde olmuştur. Uzaklardan hep Kemerdağı sandığım yerlere bakıp Kuşmer şu dağın arkasında deyip iç geçirirdim. Şinekli arkadaşlarım kızmasın ben Vartanda kalıp hep Kuşmere hasret yaşayanlardanım. Büyüyüp delikanlı olunca o kutsal topraklara kavuştum, ancak ne yazıkki doyamadan başka diyarlara gittik. Şimdi hem Kuşmere hemde Vartana hasretiz. Ne mutlu Kuşmerde yaşayanlara. Selam ve saygılarımla
Vahap Sever
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Sami Ayan » Cmt Tem 08, 2006 11:21 am

Vahap ağabey sen de benim içimi okudun. Aynen paylaşıyorum.
Kullanıcı avatarı
Sami Ayan
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Alptekin Gökhan Şahin » Cum Ağu 04, 2006 5:38 pm

Kuşmer nedir?
kemer ile komarlık, cumavank il boğaz arasında kalan bir yer mi?
400-500 büyük baş hayvanın, 1000 den fazla küçük baş hayvanın yazın otlatılmak için, kışın bu hayvanların meyvelerinden yemek için gidilen bir yer mi?
yaz geldiğinde tüm yurttaki şurluların toplanıp kaynaştığı yer mi?
Yoksa,
karanlık gecelerde canlı sohbetlerin yapıldığı yermidir?
Yoksa tertemiz havası ile sağlık dolu günlerin geçirildiği bir mekan mı?
Veyautta öylesine bir yayla alanı mıdır?
tabiki yukarıda yazdıklarım benim Kuşmeri daha önce bu şekilde yaşamış şuan ise maalesef arzulayış şekli midir?
nede güzel söylemiş rahmetli Mehmet Akif Ersoy "Medeniyet dediğin tek kişi kalmış canavar."
3-4 senedir gitmedim kuşmere,gidemedim,...
ama sormadım değil.
küçük kemerini, büyük kemerini, akif'in gölini, boğazun yolini, zekuç'un dükkanini, karasakuzun mekanini vel hasıl herşeyini.
nasip diyorum sizlerde dua edin.
neden bugün Kuşmer beton yığınlarının altında şehirleşme yolunda.
her evde telefon oldu da ne oldu?
her evin elektriği oldu da ne oldu?
bizim yaylaya park mı lazım(duydum caminin arkasına havuz yapılacakmış, oldu olacak çoluk çocuk yüzeriz orada)
yahu bırakın allahınızı severseniz burası yayla.
öyle bir yayla ki; köye indiğimizde üstümüz yayla kokardı, şimdi ise parfüm...
yapılaşmaları irdeliyorum vallahi benim öyle modelli evim yok. gösteriş,
en lüks donanım, ve de desinler diye...
çok değil bundan 10-15 sene önce evde elektrik yoktu elektrik. ne oldu
eskiyi arıyoruz değil mi?
yaylada eskilerin izleri silindikçe orası artık tatil köyü olacak ve de adı da Kuşmer Turistik Dinlenme Tesisleri olarak değiştirilecek herhalde.
Lütfen büyüklerim, dedelerimizin ananelerine sahip çıkalım,
Lütfen büyüklerim, örf ve adetlerimize sahip çıkalım,
Lütfen büyüklerim, yaylamıza sahip çıkalım....
hepinize baki selamlar olsun
Alptekin Gökhan Şahin
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Kazım AGAOGLU

Mesajgönderen Kazım Ağaoğlu » Cum Eyl 01, 2006 1:36 pm

ONCELİKLE HERKESE MERHABALAR.BURADA COK DEĞERLİ ABİLERİM TANIDIĞIM TANIMADIĞIM BİRCOK İNSAN KUSMER İÇİN BİŞİLER YAPILMASINDAN YANA.ELBETTE BUNLARDAN BİRİSİ DE BENİM.Kİ YARDIMIMIZ OLABİLİRSE BİR NEBZE DE OLSA BUNDAN MUTLULUK DUYARIM.BENİM OZELLİKLE VURGULAMAK İSTEDİĞİM SEY SU.YAYLAMIZ HER YONUYLE GÜZELDE BİRDE AĞAÇLANDIRILSA DAHA DA GÜZEL OLUR DİE DUSUNUYORUM.HERKESE SAYGILAR.
Kullanıcı avatarı
Kazım Ağaoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adnan Ayaz » Sal May 08, 2007 3:34 pm

...................Adnan,sen bir şey yazmayacak mısın?...
...Bu bölümde yazılanları okuma fırsatım henüz oldu.KUŞMER için olumlu düşüncelerinizden dolayı hepinize teşekkür etmek istiyorum,sağolun,varolun...Hepimizin ressam olması mümkün değil...Keşke birer ressam olsak da yaylamızın istediğimiz şekliyle bir resmini yapsak ve sonra da yarışmaya soksak.Kazanan resime uygun bir mekan oluştursak ne iyi olurdu.Bu iş kimin ilgi alanına giriyorsa onların vakit geçirmeden bu işe eğilmelerini önemle arzu etmekteyim.Aksi taktirde yaylamızda devam etmekte olan yerleşim çalışmaları ileride ciddi sorunlar doğuracaktır diye düşünmekteyim...
...Uzun zamandan beri yaylamıza köyümüzden daha çok önem vermekteyiz,ama ne yapabildik ki,bu konuda gerekirse bu yıl yaylada yani yerinde bir çalışma yapılırsa iyi olur sanırım...
...Teknolojik imkanlar geliştikçe yaylamız;yayla olmaktan çıkmış,sizlerin de yazdığı gibi turistik bir yer olma yolunda dev adımlarla çalışmalar yapılmakta,evlerin yapılaşması yayla evi de ne kelime,şehirlerde bile örneklerine az rastlanır gibi olmakta sanki bir yarış edercesine...
...Yapılaşma konusunda yukarıda yazdığım gibi kimlerin ilgi alanına giriyorsa onların ilgilenmesi daha doğru olur ancak,temizlik konusunda hepimiz bir kampanya başlatmalıyız.Yaylanın dereleri içler acısı,bazı hanelerin hala foseptikleri yapılmamış ne yazık ki!
...Yayla şenlenmeden oraya gidenler çok iyibilirler.Her taraf tertemiz sanki yıkanmış halı gibi.Çıkımdan çok kısa bir süre sonra her taraf kirleniyor.Bu duruma acilen bir çözüm bulmalıyız.Ağaçlandırma hususunda ise herkesin kafasında değişik projeler vardır mutlaka.Öncelikle yalamızın içinden geçen dereboylarının ve sulak yerlerin ağaçlandırılması ne kadar iyi olur değil mi?...
...Acelece yazdığım bu satırlarımla hatırlayabildiklerimi yazmaya çalıştım.Yaylamızı seviyorsak hep birlikte sahip çıkmalıyız ve onu korumak adına bir bebek gibi kucaklamalıyız.
...Bu vesileyle KUŞMER'i bize emanet bırakan büyüklerimize şükranlarımı arzederken;ölenleri rahmet sağ olanları saygı ve hürmetlerimle selamlıyor sizlere de en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.

..............KUŞMER KARADENİZİN ŞURLİLARUN YAYLASI
..............HER MEVSİM BAMBAŞKADIR ONUN SUYU HAVASI
..............YAĞI,PEYNİRİ MEŞHUR DAĞLARDA KUKUVASI
..............KUŞMER BİZE BEYLERİN EN KUTSAL HATIRASI...
Kullanıcı avatarı
Adnan Ayaz
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Önceki

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir