ANAMUN GÜNLUĞİ (8)

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

ANAMUN GÜNLUĞİ (8)

Mesajgönderen Naci Altuncu » Cmt Kas 24, 2007 10:33 pm

Çayirculuk devam edeyur. Şimdi aşağalardayuk. Havalarda fena gitmedi Soloma'yı 5 günde koduk içeri.Zindan'i da mezireden gidup gelup kestuk. Ğoş hepsini da kesmeduk ha. Kerentesini vurduk alduk o kadar. Oyle yari yaş yari kuri, kestuğumuzi yuklenduk enduk köye.
Zaten aldi oraya biçmekler. Siğirlari da yayladan endurduk. Çecukler dersan. Okula başladiler. Olardan bi fayde yok. Eğtiyarlar istemez mezireyi.İşun yoğise git gel.
Her akşam mezirede yatarum. Sabah kalkar siğirlari yapar dişari atarum. Ayşe ğalama prakar enerum aşağa. Boş mi? Yok canum otlar taşinacak. Her sabah 6 teste şelek yuki. Yuki yalağuz yabamam çağirurum ğalami. Ben siğarum o baş taraftan tutar. Yuki yapar beni kaldurur yolci eder. Sen siğirlari düşünma der. Sağ olsun ğalam . O da bi şans. Ya komşim olmasa ne ederdum bilmem. Şelek yuki ne midur. Şimdiki çecukler ne bilur. Ben da anlatamam . Şerit deduğumuz uzun ip ile ot yükinun yapilmasidur. 6 teste ot aşağa yokari 45, 50 kilo yuk demek . O yuki al arkana in köye.
Eğtiyarlar tarlada. Evi toparlayup yemeği yaptukten sora benda tarlaya indum. Biçtuklerinun lazutlarini kirdum. Lahusabilarini bağladum. Evleden sorada bi taraftan olar ile biçtum, bir taraftan da kirdum, bağladum. Tarlanun başina taşidum. Kindi olmadan mezireye koptum. Akşama yarim saat kala mezireye çiktum. Siğirlarun ğizmetini yaptum. Deyi bi şe yedum da yattum. Helak duruyurum yorgunluktan eluyurum. Yemek bile istemem ya uzanup yatayim.
Tarla biçmeği biturmeden hafta soni gelince çecukler ile bareber siğirlari köye endurduk. Bu sefer gidu gelmek döndi tersine. Habu adamda koyinlar ile endi mezireye.
Sabah kalktum. Mezireye çiktum. Evun işlerini yaptum. Habu adama etmek, manca yaptum.Köpeğun malezini bişurdum. Yukuruldum koptum. Kuşluği köye endum. Eğtiyarlarun biçtuği yerlerun lazutlarini kirdum Biçilen yerlerun otlarini kobardum. Bu sene tarlalar da kudurdi. Bir zurzula var, bir linsi var, bir kolodura var baş etmek ne mimkün. Evle yemeğinden sora tekrar mezireye çiktum. Mejbur. Günde iki denim yabacağum. Kirk yuk ot enecek. 15 yuk ta Soloma da var. Neyiseki Zindandan kaldurduk.
Mezireye çiktum koyinlar bizum çayira sardi otlayu.Adam da evde, Evle yemeğini baraber yeduk. Biraz sohbet ettuk. Döndum. Kindi olmadan endum. Gene tarlaya. Akşam usti hava ten prakinca lahusablari taşiyup saraybağlarina yiğdum. Eğtiyarlarda biçmeği biturdiler Allahuma şükür tarla işlerini da kolayladuk.
Akşam yemeğinden sora eve koyamadoğumuz lahusablari evun ağir altindaki parçikaya Flemon yaptuk. Sora tarladaki ğerekleri, kabaklari fener ile havliya taşiduk
Eğtiyarlar misirleri akşamlari soydiler. Kaynadam ocağun ustine kalun yaş dallardan bir seren yapti. Orayi misir ile doldurduk. Ne edelum. Haftayadeğermene gideceğum zahre kalmadi. Şimdi ocakta ateşun çsumadiyle misir kurutacağukta alu gideceğuk değermene. Oğuteceğuk. edeceğuk etmek. O etmek ta simsiyah oluyu, maneya kokayu. Çecukler, da hiç sevmez o etmği. Kitluk nedu bilmezler . biz çecuğiken zufayi oğutup yerduk . Buna da şükür. Allahuma çok şükür etmek bulup yeyuruk.
Tarla işlerinida biturduk. Geluyu yaprakçiluk. Korukçi prakti prakacak.
Kofinlari hazirladuk. Panosam iblerini uzattuk. Gelecek seferda yabrakçiluği yazarum. Hayde Allah rahatluk versun.
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzr Kas 25, 2007 12:43 am

Artık bir sözlük oluşturmak şart oldu amca. Ayrıca bu yazıda "etmek" lafını hatırlatmanda nedense çok hoşuma gitti. Devam lütfen..
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzr Kas 25, 2007 10:48 am

:arrow: Şu eskilerimizin çektiği çileyi acaba anlayabilen var mı ? Biz biraz yetiştik o günlere ama onlar kadar biz çekmedik,şükür....

Emice oğlu maşallah ne kadar güzel o günleri dile getiriyorsun..İnsan o günlerde günlük tutsa ancak bu kadar olur....Hafızana hayranım.. Demek ki halam size bunları çok anlattı..Hiç hafızandan silinmemiş o günler... Canlı canlı...

Eline ,diline, gönlüne sağlık....
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Sibel Şahin » Pzt Ara 03, 2007 11:02 pm

Ellerinize,yüreğinize sağlık.
Kullanıcı avatarı
Sibel Şahin
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Ara 05, 2007 12:17 am

masallah , yazilarinizin devami bekliyoruzzzzzz
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Mahmut Köseoğlu » Çrş Ara 05, 2007 12:35 pm

Naci bey eline koluna sağlık, Eskiden bizlerin ve büyüklerimizin yaptıkları işleri ve yaşam şeklini yazıya döküp belgelemen çok güzel bir olay. Bu yazıdaki çoğu kelimeleri gençler anlamıyordur. Dr Bülent'in artık sözlük oluşturmak gerekir dediği de bundandır. Ben ve benim gibi yaştaşlarımın çocukluğunda yaşantığı için çok rahat anlıyor ve zevkle okuyorum. (anlamayı bırak bizlerin konuşma şekli idi) kullanlmıyarak unuttuğum bazı sözleri okuyunca hatırlıyorum. Çok sağol.

Ey gibi rahmetli ğatice hala neler çekti. Allah rahmet etsin.

Yahu Naci bey hep anamın günlüğü, anamın günlüğü rahmetli babanın hiç koyunculuk günleri yokmıdur. Yoksa sıraylamı?
Kullanıcı avatarı
Mahmut Köseoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Çrş Ara 05, 2007 1:35 pm

valla bak bunu çok iyi dedin Mahmut abi
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Çrş Ara 05, 2007 5:30 pm

:arrow: Sanırım "Anamın Günlüğü" bitince......."Babamın günlüğü" başlayacak,, Bekeleyelim bakalım,,,,,

-Kimbilir bir gün ben de "Anamdan inciler" adlı bir dizi başlatabirim,,,,
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Kamil Şahin » Prş Ara 06, 2007 10:00 pm

nacı kardeşim! rahmetli hatice halamızın senin dilinden bütün günlüklerini ibretle üzülerek sende böyle bir günlüğü yazmakla gıtayile okudum.seni cani gönülden tebrik ediyorum.yöresel dilimizdeki okelimeleri neredeyse bazılarını nunutuyordum.çok çok iyi oldu bilgilerim tazelendi. birçok konuda duygularıma tercuman oldun. olsun ananun babanın ruhu içun.allah onlarıda bizimkileride vede tüm ölenleri rahmet eylesin .. AMİN!!
YAHU KEŞKE MEHMET AKİFİN ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ İÇİN O DEHA ANLAM YÜKLÜ ŞİİR GİBİ BİZDE ANALARIMIZ İÇİN DUYGU YÜKLÜ ŞİİRİ KALEME ALABİLSEK VAONLARA İTHAF EDEBİLSEK....!NEYOKLUK NESIKINTILAR NEZAHMETLER ÇEKTİLER...!BEN BUNA GÖNÜLDEN İNANIYORUM EĞER İLAHİ ADALET VARSA(Kİ İNANIYORUM MUTLAK VARDIR)İLAHİ HUZURDA ONLAR BUTELE VOLE PROĞRAMLARINDABOY GÖSTEREN HANIMLARA GÖRE AYRICALIKLI OLACAKLARDIR.
Kullanıcı avatarı
Kamil Şahin
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir