SİĞİRLARİ YAYLAYA ÇİKARDUKTEN SORA YAZAMADUM.
Dönduk. Dönişi altta yaptuk. Derebaşina kadar yuruduk. Orda bi dağ arabasi geldi.Biz bi kısım insanlar dağ arabasina binduk ve erkeneden enduk.
Dönduk gelduk. Ohğ bi geniş geniş oturalum. İş mi yok. İş çok. Ama eğtiyarlar yok ya rahatuk. Mahallenun gelinleri toplanuyuruk , bi parakaf bi ğarfana , bir gülmek bir neşe bilduğun gibi değil. Beyukler da yok, kucukler da, kocalarda .
Şimdi kenar kesme zamani. Bütün tarlalarun etrafi, fundukluklar , ğozanlar, sulilar hebisi kesilecek. Kah orğile kah kerenti ile . Hava yapsa bişe değil. Kesersun yerinde kurudur, bağlar kuri kuri eve taşirsun oyle olsa can kurban. Mubarek kaç gündür yağayu. Benda her gün bir iki sahat gideyurum kesup yuklenuyurum geluyurum. Habu ğayatlara , tavanlara, saray bağlerina sereyurum. Evde serecek yer da kalmadi. Bakalum Allah ne kabi açar. Yağmurli havalarda odun taşimaya devam. Siyondormidan limonarda nemazgahlara likombis ettuğum odunlar vardi. Günde bi denim, ikidenim olarida kaldurdum çok şükür.
Hafta da bir da tarlalara girup seyrekleyurum. Bu sene tarlalar çok seyrek oldi. Güzun gelince kocakari gene afkuracak. Çok iş afkursun dursun.
Kenar kesmeği biturduk sayilur. Vodanlari da. Vodanlari irğatluğile yaptum. Bizumkisi Daha çok mazudal vodani, kolay üç günde biturduk. ifteri vodani yapanlar on onbeş gün vodan yaparler. B u sene kestane yapraği da yapub kurutamaduk. Çiğe da kazmuşlara gidemeduk. Bakalum kocakariya ne cevap vceruruk.
Aşağa yaylalarun çayirculuği başladi. Bizda vartan da icara çayir alduk keseceğuk. Habu adam şinklilerden icarladi. Ev da yok. Birinun obirinun kabilari,nda bakalum ne ederuk. Allah bi kolayini verecek inşaalllah.
Hazirlanduk. Alet adavet, yatak yorgan Vartan'a çiktuk. Eba bu sene şansumuza havalar da tutti on günde biturduk yükleduk induk. Otlari şinek tarafinda Ambetro da indurduk. Ordan Kalaycoğun çayirlarindan oyle Ğadi 'ya taşiyacağuk olari. Yaylanunçayirina kadarda kaldurmam lazım. Eskiden Vartan dan Sarikaya dan taşirduk. Ağustosdan kara güze kadar taşir bituremezduk.
Allah razi olsun komşilardan. Allah komşisuz etmesun. Üç gece irğat yaptum leküs işiğiyle otlari taşiduk. Gençler seve seve geldiler. Her akşam son denimde namerun değirmeninde ğorom eğlence kirila gitti. Eee bu neşelerde olmasa çekilurmiyidi bu kadar çile.
Yayla çayirina gitmeden eyi bitemizluk yaptum. Evi yikadum Bütün yataklari soktum. Tola kurdum iki gün tolada çamaşurlari kaynattum. Kül suyi ile beyazlari ettum kar gibi.
Yaylaya çüruk çayirini kesmeğe gittuk. Kalabaluğile. Çürük çayirini kesmek bi oyincak, bi eğlence. Biz gelinler içun tatil tatil.
Çecuklerida gariplanmişidum. Olarida gördüm. İlk akşam ikisida benile yatti. Yatağa siğmaduk ama birbirumuze sarilduk uyuduk.
Çayiri kestuk ağstus yedisi güni enduk. Bu sene oyle rasladi. Eyi da oldi. Hayatumda ilk defa yayla ortasi şenliklerini, gördüm. Sahat sabaha karşu dörtte yola çiktuk. Otura kalaka sahat on buçukte Sultan Murat' ULAŞTUK. Ne beyuk kalabaluk. O Ogeneliler, Ğolalilar, O Sürmeneliler Oflilar. Şurli,lar PaçanLİ LAR, ŞİNEKLİLER NE BİLEYİM KİM YOĞİDİ. kİM ARARSAN VAR YETmiŞ İKİBUÇU ÇEŞİT MİLLET DERLER YA İŞTE AYNEN ÖYLE.
Çaldiler söylediler, çaldiler oynadiler. Attiler attiler, attiler dünya yikildi. Ha ne giyamet oldi. Nedu ne. Nerde buldiler hau kadar kurşuni , parayi anlamadum gitti. Seneler sora benda biraz ğorom yaptum ama becerdum deyemem. Unutmişum. Oysa ne ğormlar etmişum Habu dağlarun ve yollarun dili olsa da söyleseler. Bu sene heva da müsade etti. Kuri duman yatti kalkti. Güneşda oyle boğaltmadi güzel şenlik oldi.
Bu rahat günlerda bitti . Başlayu çile, ğezep,Başlayu çayirculuk .Aldi beni dertler. Yazmağa bile takedum kalmadi.
Hayde Allah rahatluk versun.