ANAMUN GUNLUĞİ(3)
Eee rebbume şükür mart ayi çikti. Koyinlarun ğnuğni oti kalmadi. Habu adam geturdi olari şinek tarafina . Kadunaslarda bobamun meziresinun ağirina kor olari. Havanun durumina göre kah Armutluğa Kundele, kah Kaczatlara Rizilere doğri otlatur olari. Anabodamo ve Çiğ tarafina da gider. Doğri dürüst otlakta yok. Zavali heyvanlar genede oralarda diken , kök bişe bulup yeyuler. Köyde olsaler hepten aç kalacakler.
Biz gene köy işleriyle meşgul.Siğirlarunda nevalesi bitti ama Allahum yeşillukleri yetişturdi. Lağanalar çiçek açti. Zurzulalar tarlalari kapladi .Traflar yavaş yavaş liforas etmeğe başladi.Lağana, şalğam, tarla oti ne bulursek koparup yeduruyuruk. Loğusa siğirlar için biraz burmalar ayirmişudum olar ile idare edeyuruk. Olara yeşilluk veremezuk, Ayrica Çaykaradanda her hafta bi çuval kepek yada küsbe yuklenup çikariyurum habu ğadinun başina.
Bellemekleri biturduk kazmağa başladuk. Komşilar ile günine gün edeyuruk. Ama habu mubarek havalar hiç aman vermeyu. Likoğanslar zaten köti geçti. Duman , çise soğuk.Şimdida oyle Allahum ğeyirlere getursun ama hiç eyi bi seneye girmeyuruk. Bakalum Allah ne kapi açar bize. Mezireye çikmamuz lazim. Orda da yabacağumuz bi dünya iş var.
Siğirlari aldum mezireye çiktum. 8 baş siğir i ki buzak . Siğirlarun uçi doğurdi. Biri yayla çikiminda doğuracak. O da bi dert. Eba bekleyecesun oni. Ağir ,yukli heyvan bastuği yer gideyu. Ya yuvarlanurse ne ederuk. Siğir gider ne gider eğtiyarlara cevap veremezuk. Obir biri kuri sağin, Fuşki çiğnayan bu sene bi turli yuk tutmadi.İki kere aşağakişura bi kere vağdanca bir kereda Çaykara harasina surmeğe gfeturduk öni. Her defasinda göya suruldi sora çevirdi .yuk almadi. uç tane da dana var. Ha ne deyudum. Her sabah kalkarum. yaparum ağirlari. siğirlari çikarururum. makineyi vururum. Koyinlarda mezerededur ya Frağtilari değişturur, kepeğun malezini habu adamun yemeğini yapar, mezirenun içinida biraz sinormis ederum. Goya temizluk. Çabuk çabuk Ustinköri bişeler yapar, odun yuklenur enerum köye . Kindiye kadar kazar akşam çikarum mezireye. Meğer çikarken boş giderum. Un ,kebek, badades,yeyecek hiç bir şey bulamazsem kül yuklenur giderum. Küli sererum karşuki kabanlara.
Nisan boyle çikti.
Mayis geldi. Çecukler tatile girdi:( O yıllarda köy okulları 23 nisandan sonra yaz tatiline girerlerdi.) Bira rahatladum. Soğun siğirlari beklerler. Akşam üstleri kuzi katiminda bobalarina yardim ederler. Su taşirler. Ateşi yakar etmeği pişururler.Mezireye geç çiksam siğirlari ağira korler bağlarler.
Kazmaklar bitti. Fidrukalarda çikti. Artuk işlerun ağirluği mezirede. Çayirlar paklanacak. İfteriler kusbulikalar çekilecek. Mezire içun odunlar yapilacak. Çayirlara ağbin taşinacak. Taşinana ağbinlari sereceğuk ezeceğuk. Eh daha ne deyeyim bitmez çilemuz bitmez.
Mayisun soni yaklaşti. Kehanlar geldi. Habu adam koyinlar ile aşağaki yaylalara çikti. Sarikayadadur. On gün bobamun çayirini ağplayacak. Ordan Vartana Mudoğun çayirina gececek. Neyse koyinlardan şimdiluk kurtarduk. Ama o adam eziyet çekecek. Eeeh çeksun ne yabayim olmasayidi çoba n. Ağabeyleri gib gitseyidi kurbete bizida kurtarsaydi. Ne hali var ise görsun. Ben gene her sabah enerum köye . akşama kadar kehan yapar akşam nemaziyle çikarum mezireye.
Mayista çikti. Yaylaya çikım kararida alindi. Haziranun ilk haftasi sorasi yaylaya çikacağuk. Yaylaya habu siğirlari biçikarup rğteyarlara brakup inebilsek bi nefes alacağuk.
Not ; Yaylaya çıkımı tüm ayrıntılarıyla yazmaya çalışacağım.