İMECELER

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

İMECELER

Mesajgönderen Osman Nuri Sarı » Cmt Haz 17, 2006 12:50 pm

SEVGİLİ ŞAHİNKAYALILAR
Yardımlaşmanın en önemli özelliği olan imecelarimizi burada yazmaya başlıyoruz. Yazacağımız imece adlarını doğru yazmaya özen gösterelim.
Çünkü bu bilgiler ileride kaynak olarak kullanılacaktır.

Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
Osman Nuri Sarı
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Osman Nuri Sarı » Pzt Tem 03, 2006 1:56 pm

İmece deyince benim aklıma eskilerden
"fındık ayıklama,
mısır soyma,
toprak taşıma,
fındık toplama,
belleme,
ormandan odun taşıma...vs. gelir. bunlar kişisel olan imecelerdir. bunların yanında toplumsal olan imecelerimiz de vardır:
değirmen yapma,
yol çalışması...v.s

şimid bunları tek tek açıklayalım. ama ben sadece bir tanesini açıklayacağım. diğerlerini de siz sevgili kardeşlerime bırakıyorum.

TOPRAK TAŞIMA IRGATI.

Toprağı taşınacak olan aile 2-3 gün önceden komşularını gezerek "toprak taşıma ırgatı" olduğunu bildirir.
toprak ırgatı olduğu gün sabah erken saatlerde komşular gelmeye başlar. kadınların sırtında birer sepet, erkeklerin elinde ise kürek... erkekler küreklerle toprağı sepetlere doldururlar. tarlanın dibinden alınan toprak tarlanın başına kadar taşınır ve oraya dökülür. öğlen yemek ve dinlenme faslının ardından "toprak taşıma işi" devam eder. tarlanın dibindeki toprağın tamamiyle yukarı taşınmasıyla ırgat sona erer. Tabii bu arada erkeklerin elleri nasırdan, kadınların sırtları ağrıdan sızlamaya başlar. akşam nerede nasıl yattıklarını anlamadan ertesi günkü iş programına doğru yol alırlar.
Kullanıcı avatarı
Osman Nuri Sarı
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen İlyas Hasret Uygun » Pzt Tem 03, 2006 2:09 pm

Beton DOKME
Bu irgat koyumuzde son zamanlarda revaca girmis olup;
Ekseri Haci Ali tarafindan kullanilmistir.
Onu goren kayin biraderleri Zihni Amca ve Rahmetli Mahmut Amcada bu imeceye siklikla basvurmustur.
Ayni siklikla bu imeceler degirmen yapimindada cok kullanilmistir.
Bu imecede cocuklara verilen gorev suyu acma kapatma gorevidir.
Ve saniyorum isin de en sikicisi budur.
En son bu tip imecelere yollari beton dokmelerde rastlanilmaktadir.

Selamlar
Hasret UYGUN
MOSKOVA
Kullanıcı avatarı
İlyas Hasret Uygun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Sami Ayan » Pzr Tem 09, 2006 2:50 pm

FINDIK AYIKLAMA

Son dönemde patos denen aletin köylere kadar duhul etmesiyle tarihe karışmış bulunan fındık ayıklama ırgatları da diğer ırgat çeşitleriyle benzerlik arz eder. Yine ırgattan bir iki gün önce ama muhtemelen bir önceki ırgartta ırgatın yeri ve zamanı duyurulur. Daha çok hatta tamamen bekar genç kız ve erkeklerin katılımıyla gerçekleşir. Bu ırgata katılanların bir kımsmının amacı fındık ayıklamaktan öte muhabbet ve gırgırdır. Hatta bu tipler işi yavaşlatma eylemi gösterirler. Fındık ırgatını diğer ırgatlardan ayıran bir özellik de ırgata sebep olan fındık ürününün bizzat yenilir olmasıdır. Bu durum bazılarını ayıklamaktan çok yaptığını yemeye sevk eder. Bir kez başlandımı fındık yeme işi artık ayıklamak zor olur. Bu durum zaman zaman ırgat sahibinin uyarısını gerektirecek hale bile gelebilir. Ama bütün bunlara rağmen her düzenlenen fındık ırgatında hedeflenen ayıklama işi de bitirilmiştir. Fındık ayıklama işi bittikten sonra arda kalan zaman eğlenme zamanıdır. Gençler horon, atma türkü, nesi var, yüzük oyunu vb etkinliklerle eğlenerek geceyi ihya ederler.
Kullanıcı avatarı
Sami Ayan
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Sal Ağu 08, 2006 3:48 pm

....İmece yenisidur biz ona "İRĞATLUK" derduk,bilursunuz.....

........... Ama mısırı soydunuz da onu niçin ufatmadunuz ?
...........Yakın yayla ve mezirelerden "ot irğatluğu" duymadunuz mi ?
...........Ya ahbin(Hayvan küpresi) taşıma irğatluğı !!!!!!!!!

....Toplu yapılan işlerden "Meşeden Yaprak yapma" yı unuttunuz....
İnsanlar kofinlerle azmı yaprak taşıdı.....

...............Haydi kolay gelsun.........
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir