Bilgili ,eğitimli ve dürüst toplum,insanlığın bütün ihtiyaçlarını karşılayan ,doğayı ve çevereyi koruyan ,paylaşmayı bilen ,kibir yapmayan bireylerden oluşması gerekir
Eğitim görme ihtiyaçı,toplumsal yaşam biçiminin belirlediği bir olgudur.Toplumsal yaşam için gerekli sanayi ,tarım ve teknoloji alanındaki bilgileri eğitim görerek paylaşıma sunmak ve uygulamak,faydalarını artırma çabasını göstermekdir.Kibir ve paylaşmayı bilmemek bütün hayati güzellikleri örter.Fakat eğitim bunları yok eder,güzelliklerin ortaya çıkmasına neden olur.Eğitim bilgi ile alınıp paylaşıldığı zaman ,uygulandığı zaman daha güzel ,faydalı ve kalıcı olur.Örneğin;çevreye çöp dökülmez,naylon v.b. maddeler çevreye çok zarar verirler.İşte bunların eğitimini alırken niçin atılmadığını ,zararlarının ne olduğunu ,naylon vb. maddelerin nerden yapıldığını bilmek gerekir.Bazı öğretiler ,eğitimler yaşamakla kazanılır.İşte çöp örneğinde olduğu gibi ,çöp atılmaması gerektiğinin eğitimi.Yaşanarak bazan daha zor öğretilerde öğrenilir. Köylerde zor şartlar altında kadınların doğum yaptırması gibi.İşte bilgi olmadan bu
doğum yaptırma olayı. Köyde yapılan yoğurtun yapılışı yaşanarak kazanılan alınan bir eğitimdir.Fakat yoğurt yapılırken sütün niçin kaynatıldığını ,soğutukdan sonra niçin mayalandığını ve fayadalarını fazla bilen olmamakla birlikte yapılışını köyde bilirler.
Sanayi toplumu ile birlikte oluşması gereken örgütlü toplumun ortaya çıkışının engellenmesinde eğitimli bireylerin rolu çok azdır.Eğitimli birey ile demokratik birey arasında doğru bir ilişki olmadığı görülmektedir.Çünkü yalnız sanayi eğitimi verilmiş,sosyal bilgi ile birlikte bilgi verilmesi ve demokratik örkütlenme sınırlandırılmışdır.Tarım toplumunda eüitim düzeyi sanayi toplumundan,sanayi toplumunun eğitim düzeyide bilgi düzeyi ve bilgi toplumundan çok düşükdür.Bilgi çıkarlar için ,çıkar toplumları için daha fazla kullanılmaktadır.
Bilgi olmadan ne insanlık ,ne dürüstlük ne cesaret ve nede eğitim faydalı olur.Bütün doğa ve canlılar zarar görür.Bilgili ve eğitimli insanların hedefleri daima yüksek olur.Güçlü olan sayıca fazla olan değil, bilgili ve eğitimli kitlelerdir.Bilgili , kültürlü ve eğitimli insan kendine ,başkalarına ve çevreye değer veren, yardımcı olan paylaşmasını ve yardımlaşmasını bilen insandır.Kitleler cezalarla düzene sokulmaya çalışılırsa dejenere olur.Fakat eğitim ile hayat stantartları yükselir.
İşte bu bağlamda insanların sorunları ve ihtiyaçları, çevre sorunları ve doğa hiçbir bakış açısı gerektirmeden ,bazan kişisel bazanda dernek vb. çalışmalarla bilgili ve eğitimli elemenlarla çözüm beklerler.Bilgilerimizi tazeleyerek ve ekleyrek veya var olanları pratiğe dökerek insanları, insanlığı ,insalıkve insanlar için gerekli ,bütün canlılar için gerekli olan herşeyi vede çevremizi doğallığını bozmadan koruyalım.