boş

Forumdaki bazı önemli belge ve bilgilerin saklandığı bölümdür.

Moderatör: Fatma Ozbilgi

boş

Mesajgönderen İhsan Şahin » Sal May 27, 2008 7:22 pm

BOŞ
En son İhsan Şahin tarafından Pzt Haz 16, 2008 7:52 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
İhsan Şahin
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Kama » Sal May 27, 2008 9:57 pm

İhsan abi yorumuna izninle birşeyler de ben yazmak istiyorum;

Putin demokrasiden nasibini almamış eski bir KGB ajanı; kendisinin türlü türlü (savaş uçağı kullanma, judo yapma...v.s.) maharetlerinin yanında ülkesindeki muhalif gazetecileri vesiyasileri öldürtme gibi kötü de bir huyu var. Rus yasaları izin verseydi belki de başkanlık koltuğunu elinde tutmaya devam edecekti ama onun da kılıfını bulumuş başkanlığa sağ koltuk altındaki bir ismi seçtirmiş modern zamanın Rus Çarı.
S.S.C.B'nin dağılmasından sonra tek kutuplu dünya olgusuna yeni yeni alışmaya başlarken birden Rusya'da ben de varım dedirten son dönemdeki Rus yönetiminde belki de Stalin'den sonraki ilk büyük lider Putin'in Rusyası ile Türkiye mukayesesini doğru bulmadığımı ifade edeyim. S.S.C.B çok uluslu ve nükleer bir güç iken A.B.D'ye hem teknolojik hem de psikolojik anlamda baş edebilen bir potansiyel, Putin Rusya'sının şanssızlığı olmalı ki kendisinde yoktu. Rus ekonomisinin on yıllık bir geçmişine bakın, yüksek enflasyon ve fakirlik kol gezmekteydi, Putin bunu düzeltmek için kendisinde varolan enerji potansiyeline yatırmlar yaparak Rusya'yı bu hale getirdi. Bugün Rus ekonomisinin bel kemiği enerji ticaretidir. Haklı olarak Putin bu şirketlerini yabancılara sattırmayacak belki de birçoğunu kamulaştırmıştır, bu cesaretli savranış ona S.S.C.B'nin eski misyonunu devam ettirdiğini düşündüğü için gelmiştir.
1950'lerde Mısır'da Nasır da Süveyş kanalını ve daha birçok yabancı kontrolündeki şirketi kamulaştırmış ing ve fra ile bu nedenle savaşmak zorunda kalmıştı, ilk başta başarılı olmasına rağmen daha sonra iktidardan uzaklaştırılmıştı. Çünkü Mısır Rusya gibi şanslı bir coğrafyaya sahip değildi, Nasır'ın da petrol yatakları olsaydı hiç bu durumlara düşmezdi belki de.

Türkiye olmakdan A.B.D. bölgede adımını atamazmış, buna da hiç katılmıyorum. A.B.D.'nin en büyük müttefiki Suudi Arabistan, İsrail,Kuveyt,Mısır,Kıbrıs ....v.s. A.B.D.'nin bu ülkelerdeki askeri gücü İncirlikten, İskenderun limanından kat kat fazla. Türkiye, bölgesel bir güç ama sadece Arap coğrafyasında yani ne A.B.'yi ne A.B.D.'yi karşısına alabilecek bağımsız hareket edebilecek B.M.'de söz geçirebilecek bir ülkde değil. Putin'in ne A.B.D. ne A.B. dediğini yazdınız, peki Irak işgali sonrası Bush Moskova'ya gezi yaptığında sanırım Rusya ona karşı elini masaya vuramadı. En son 1-1,5 ay önce görüşmelerinde de sadece aralarında uzlaşamadıkları sorun A.B.D.'nin doğu avrupa füze kalkanı projesiydi yani Rusya da öyle her istediğinde A.B.D.'ye karşı duramıyor. Eğer öyle bir şey yaparsa biliyor ki, Soros sayesinde Ukrayna'da turuncu, Gürcistan'da kadife,Kırgısiztan'da turuncu devrimler oluyor A.B.D. ile coğrafi olarak alaskanın dışında güney coğrafyasında da komşu oluyor.(Afganistan,Irak) Bu bilinçte olan o güçlü Putin bile masaya yumruğunu vuramazken bizde ulusalcı adı altında hayal gücü zengin insanların Türkiye'yi süper güç ilan edip en ufak bir komşu krizlerinde bile mesela savaş çanları çaldırmaları, bir Türk dünyaya bedel felsefesi ile hareket etmelerini gerçeklerden uzak hayalci bir bakış olarak görüyorum.
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön ARŞİV

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir