Kapitalizmin koyunu sonra çıkar oyunu

Forumdaki bazı önemli belge ve bilgilerin saklandığı bölümdür.

Moderatör: Fatma Ozbilgi

Kapitalizmin koyunu sonra çıkar oyunu

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Cum Kas 24, 2006 11:57 am

Eğer uygunsuz bir fıkra olacaksa kaldırılsın
Çok sevdiğim ve fırsat buldukça herkese anlattığım bir fıkra:

Uluslarası bir ekonomi kongresinde Kapitalizm tartışılıyormuş. Verilen yemek aralarının birinde Afrika delegesi sormuş:

Yau, günlerdir konuşup tartışıyoruz ama şu kapitalizm, kapitalizm dedikleri nedir ben bir türlü anlayamadım tam olarak demiş.

Fransız delgesi demiş ki: Madem tanımlarla olmuyor, örnekle açıklayım. Amaç şu masadaki hardalı, şuradaki köpeğe yedirmek olsun. Şimdi hardalı önüne koysan yemez bu hayvan. Onun için süsleyip, çekici hale getireceksin ki, o köpek bu hardalı yesin. İşte kapitalizm budur.

Demiş ve hardalı iki gözalıcı bifteğin arasına koyup köpeğin önüne atmış. Koştur koştur gelen köpek bifteklere saldırmış. ama ilk ısırıkla beraber hardalın acısını alınca biftekleri bırakmış hemen.

Alman demiş ki, örnek güzel de yöntem yanlış. Zorla yedirmezsen ne yaparsan yap yemez o hardalı bu hayvan demiş. Almış hardalı eline başlamış köpekle boğuşmaya. Hardalı yediremediği gibi ısırıldığı, tırmalandığı yanına kar kalmış.

Italyan gülümseyerek söze girmiş. Agalar beyler bu işler böyle olmaz. Çaktırmadan yapacaksınız bu işi demiş. Kapitalizm fırsat kollamaktır, fırsatı yakalyınca affetmemektir. Almış o da hardalı eline, gitmiş köpeği sevmeye başalamış. Köpek oyun havasına girip de ağzını açıp dilini sarkıtınca, Italyan hardalı boca etmeye çalışmış. Ama akıbeti Almanınkinden farklı olmamış.

İngiliz soğuk bir ifadeyle olanları izlerken, son noktayı koymak istercesine; demiş ki: Kapitalizm sabır işidir. Bu köpeği bağlayalım ve biz toplatımıza geri dönelim, bırakalım orada aç kalsın. Döndüğümüzde açlıktan kendi saldıracak hardala. Girmişler toplantıya, bir kaç sonra döndüklerinde hayvancağıız açlıktan dört dönerken bulmuşlar. İngiliz demiş ki: İşte kapitalizm budur. Bekleyeceksin, sabredeceksin, şartların kendi lehine döndüğünü görünce de işe koyulacaksın. Ve fakat açlıktan gözü dönmüş olan köpecik hardalı koklamış, didiklemiş ama bir türlü yememiş.

Amerikalı sözü almış.

Ne yaparsanız yapın, bu köpek o hardalı yemez. Öyle bir şey yapmalısınız ki köpek kendisi istemeli o hardalı yemeyi. Kendi istemezse siz de yediremezsiniz.

Amerikalı almış eline hardalı. Köpeğin yanına gitmiş. Boş bulunduğu bir anda da tüm hardalı olduğu gibi köpeğin kıçına boşlatmış. Kıçı alevler içinde yanmaya başlayan hayvan başlamış viyaklamaya ve koşuşturmaya. Bakmış olacak gibi değil. Dönmüş kıçını yalamaya başlamış.

Amerikalı demiş ki: İşte kapitalizm budur.

Şimdik ABD karşıtlığı moda. Lakin, marlboroyu yasaklasan karaborsada iki misili fiyatına satılır. Cep telefonun modelini yenilemek için ailenle kavga eder, Levis kot giyemedim diye intihara kalkışırsın. Amerikaya küfür eder, kendine Amerikan filimlerinden "nickname"ler seçersin. Millyetçilik sloganları atar, kendine diploma uydurmak için 5. sınıf amerikan üniversitelerine binlerce dolar öder, ben amerika okudum diye hava atarsın. Ruanda'da 2 milyon kişi ölür, Keşmir'de hergün bomba patlar haberin bile olmaz, El Kaide İstanbul'u başına yıkar, İran yıllarca PKKyı besler, Suriye Hatayı kendi topraklarında çıkarır sesin çıkmaz, ABDli kafana çuval geçirince Kurtlar Vadisi Irak diye film çekersin, üçücünü sınıf amerikalı oyunculara 500.000 dolar ödersin beyazperdede Amerikalıya fırça kayarsın. Fetullah Gülen ABD'de yaşar, Başbakan'ın çocukları ABD'de okur, Milletvekillerin amerikada ameliyat olur, solcuların bile zippo çakmak taşır.

ABD davul zurna çalar, sen kahrolsun amerika diye türkü barlarda göbek atarsın.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Osman Nuri Sarı » Cmt Kas 25, 2006 5:20 pm

Evet Caner

Sana tamamıyle katılıyorum. ben bu misali daha önce Fransa'yı boykot meselesinde de vermiştim. Ama kimse anlamadı.

Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
Osman Nuri Sarı
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Mehmet Nuri Durgun » Pzt Kas 27, 2006 11:48 pm

Caner çok güzel bir yazı. Teşekkur ediyorum. Bu arada Osmanı da anlamya çalışıyorum :-))
Kullanıcı avatarı
Mehmet Nuri Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Çrş Eki 18, 2017 6:15 am

Caner çok güzel bir fıkra ve tabiki güzel bir yazı.
Bu arada sayın doktor ; benim dayımın oğlunu anlamaya çalışıyorsun değilmi?bildiğim kadarıyla kapitalist değildir :D :D ama bu arada karizmayı korumak için bazı şeyleri mübah sayabilir :D :D
En son Anonymous tarafından Çrş Eki 18, 2017 6:15 am tarihinde darbelendi.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Dön ARŞİV

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir