gitgide kısıtlanmakda yiyecekler ..tavuklarda kuş gribi,etlerde deli dana ,balıklarda kurşun!!!sebzelerde hormon......
> BALIK - MIDYE SEVENLER DIKKAT :
>
>
>
> Ölüm balıkları MARMARA' DA
>
> Marmara Denizi' ndeki balıkların sanayi atıklarıyla beslendikleri
için
>karaciğer kanseri ve böbrek yetmezliğine neden oldukları tespit
edildi.
>Midyeler ise balıklardan daha tehlikeli çıktı.
>
> Marmara Denizi' nde yaşayan 3 balık türünün, karaciğer kanseri ve
böbrek
>yetmezliği yapabilecek kadar tehlike saçtığı anlaşıldı. Marmara
>Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi' nden Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin'
in
>başkanlığında, Birinci Ordu Gıda Müfreze Komutanlığı' nda Sorumlu
Veteriner
>Hekim Ruhtan Baştakaya, Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Oğuz Özyaral, Yrd.
Doç.
>Dr. Nimet Emel Lüleci ve Prof. Dr. Osman Hayran' dan oluşan ekip, 1
yıllık
>çalışma sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaştı. 2005 yılında başlayıp
2006' nın
>ilk aylarına kadar süren 13 aylık çalışma, 20 tür balık üzerinde
>gerçekleşti. Balıklarda, sanayi atıklarında bulunan civa, kurşun,
bakır ve
>kadmiyuma olan 4 ağır metale bakıldı.
>
> LÜFER TEHLİKE SINIRINDA
> Araştırmaya göre, Diğer tehlikeli balıklar ise ikinci sırada
Bakalyoz ve
>üçüncü sırada Hamsi geldi. Tehlike sınırında olan balıklar ise şu
şekilde
>sıralandı: Lüfer, Karagöz, Palamut ve Karides. Ağır metal taşıyan
>balıkların en büyük özelliği ise dip balıkları olması. Araştırma
ekibinin
>başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin Marmara Denizi' nde avlanıp satışa
>sunulan balıkların ölüm tehlikesi saçtığına dikkat çekti ve "Sanayi
>atıkları kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakılmakta. Bunlar içerisinde
ağır
>metaller deniz, göl ve barajlarda birikerek su ekosistemini
etkiliyor.
>Bunlarla temas Eden balıkların kas ve dokularında birikmesinden
dolayı
>insanlarda zehirlenme ve ölüm vakaları görülüyor. Bunun ilk örneği de
>1950'de Japonya'da anlaşıldı" diye konuştu.
>
> Sakın midye yemeyin
> Yrd. Doç. Dr. Yaşar Keskin' e göre araştırmanın en çarpıcı sonucu
>Marmara Denizi' ndeki midyeden, hamsiden ve bakalyozdan kesinlikle
>yenmemesi. Midyelerde 0.5 olması gereken civa oranı 1.75 ile sınırın
3.5
>katı üzerinde bulundu. Ayrıca midyede kadmiyum elementi de 1 olması
>gerekirken 1.122 olarak belirlendi. İncelemeye alınan 20 balık türü
ise
>şunlar: Mezgit, Kefal, İzmarit, Barbun, Midye, Bakalyoz, Hamsi,
Karagöz,
>Mercan, Dil, Çinekop, Sardalya, Uskumru, İstavrit, Kolyoz, Zargana,
>Palamut, Gümüş, Karides, Lüfer.
>
> 5 yıl sonra anlaşılır
> Memorial Hastanesi' nden Doç. Dr. Kenan Keskin, ağır metal almış
olan
>balıkların tüketilmesiyle 5 yıl sonra ağır metal zehirlenmesinden
ölenlerin
>sayısının artacağını söyledi. Keskin, taktirde başta kanser olmak
üzere,
>"Yenilen balıklar kısa sürede değil AMA bir süre sonra büyük
hastalıklara
>ve hatta ölümlere neden olurlar. Organ hastalıkları başta olmak
üzere,
>karaciğer kanseri, böbrek yetmezliği, beyin hasarları, kan kanseri
>türlerine davetiye çıkarırlar. Civa, kurşun, kalay gibi ağır metaller
>yüzünden zehirlenmeler zamanla kendini gösterir. Fark edilmeden
ortaya
>çıkar. Marmara Denizi'ndeki ağır metal içeren balıkların
tüketilmesiyle
>çıkacak olan felaket sonuçları 5 yıl sonra görülmeye başlar" dedi.