2007 Kuşmer Yayla Şenlikleri

Forumdaki bazı önemli belge ve bilgilerin saklandığı bölümdür.

Moderatör: Fatma Ozbilgi

2007 Kuşmer Yayla Şenlikleri

Mesajgönderen murat61 » Cmt Haz 30, 2007 1:18 pm

Kullanıcı avatarı
murat61
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatih Ağaoğlu » Pzr Tem 01, 2007 1:10 pm

Bu yıl düzenlenecek yayla şenlikleri ile program oluşumunda öneri getirecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Şenliklerle ilgili düşünülen konu başlıkları horon,vaybeni,atışmalar,yaylanın sorunları ile ilgili toplantılar,talepler,öneriler vs.Aslında eskisi gibi derken çoğu etkinlik anlık gerçekleşecek ama bunun da olması için orada olayları ateşleyecek arkadaşlara ihtiyaç var. Eskiden çayır da ot dağıtıldıktan sonra millet yaylaya çıkmadan balestarlarda uşaklar yukleri aşağa alır horoni kurardi sadece bu örnek belki tüm samimiyeti ve içtenliği ifade ediyor arkadaşlar.Bu sene büyük harcamalar yaparak bu etkinliği düzenlemek istemiyoruz.Herkes kendinden bişey katarak tıpkı eskisi gibi eğlenerek,sohbet ederek,yardımlaşarak,kemençeleri konuşturarak bu işe özlenen eski tadını hep beraber kazandıracağımıza inanıyoruz.
Görüş ve önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar...
Kullanıcı avatarı
Fatih Ağaoğlu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzr Tem 01, 2007 8:23 pm

Herkese Merhaba,
Ben o şenliklerde olamıyacağım ama o şenliklerin iyi bir şekilde geçmesini isterim.Onun için sizden isteğim bu şenliklerin Şahinkaylılar Derneği ve Şahinkayalılar Sitesi işbirliğiyle yapılmasıdır.

Ayrıca eski günlerin canlandırılacağı fikrine ben de katılıyorum.Onun için Köyümüzün bütün sanatçılarının orada olmasını istiyorum.Bunun dışındaki sanatçılar davet edilebilir ama kesinlikle para karşılığı davet edilmemesi taraftarıyım.Kendi yağımızla kavrulabiliriz....Ancak o zaman bir değeri olur kanaatindeyim....Genç ihtiyar herkesin buluşacağı o şenliklere görev almak isteyenlere mutlaka bir plan dahilinde görev verilmelidir..

Şimdiden hayırlı olsun.......
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Adnan Ayaz » Pzt Tem 02, 2007 10:19 pm

.............Değerli Şahinkaya Gençliğine,
uzun yıllar Çaykarada şenlik adı altında sadece Sultanmurat şenlikleri vardı ve hemen herkes o gün ya da bir gün öncesinden oradaydı.Gidenlerin büyük bir çoğunluğu orada nasıl bir şenliğin olacağından hemen hemen haberdardı.Öyle ya da böyle oraya bazıları mutlaka gitmek zorundaymış gibi hazırlığını yapıp gidiyorlardı.Ben oranın kimse kusura bakmasın hiçbir cazip yönünü görmedim.Anlamsız bir insan topluluğu,randevusuz biraraya gelen ve birbirini tanımayan ve tanımayacak olan insanların aynı yerde piknik yapması,çöplerini ertesi yıl görebileceğiniz bir belediyecilik anlayışı vs.vs...

Bizim yaylamızda da çocukluğumuzdan beri ve daha öncesine dayanan bir Çuruk Ortası vardı.Her yıl ortaklaşa yaylamızda çayırlar biçilir ve zaman zaman akşam üzerleri belirli horon yerlerinde kızlı erkekli bazan da kavgalı geçen horonlun eğlenceler yapılırdı.Zamanla çayır biçme işine rağbet azalınca çuruk ortası şenlikleri de sanki gündemden düşmeye başladı.

Sultanmurat şenlikleri olur da Kuşmer şenlikleri olamaz mı diye düşündüğümde Çaykara'da görev yapmaktaydım.1993 yılının ocak ayı idi.Bazı arkadaşlarla bu fikrimi paylaştığımda,çok güzel olur dediler ve ben de bu manevi destekle işe koyuldum.İstanbul,Ankara,KIRIKHAN,İmroz ve Samsun gibi Şahinkayalıların çoğunluğunun bulunduğu yerlerdeki tanıdıklarımı haberdar ederek onların da bilgisine başvurdum.Gerekli desteği onlardan da aldığımı görünce hemen hazırlıklara başladım.

Önce bir kutlama komitesi oluşturduk.İlk KUŞMER ŞENLİKLERİNİ 1993 yılında Palestallarda beklenen katılımın üstünde gerçekleştirdik.Daha sonra değerli doktorumuz sayın İlhan DURGUN ağabeyimiz önderliğinde ŞAHİNKAYA KUŞMER SPOR-FOLKLOR VE KÜLTÜR DERNEĞİ kurularak Dernek başkanlığına rahmetli H.ibrahim YAZAR seçilerek Turizm ve Kültür Bakanlığından onaylı olmak koşuluyla şenliklerimiz resmiyet kazanmış oldu.

Kuşmer şenliklerinin tertip edilme amaçlarından biri ve en önemlisi yaylada aynı zamanda buluşabilme ve geçmiş anıları yadetmek ve kültürümüzü yaşatmaktır.

Şenliklerle ilgili herkes görüş ve düşüncelerini yazrsa ve katkı sağlarsa herşeyin daha güzel olacağına inancım tamdır.2007 yılı tertip komitesi ile yakınen görüşmeyi düşündüğüm için burada bir açıklamada bulunmayacağım.Sadece bir iki hususa değinmek istediğim için bu kadar uzun yazma gereğini duydum.1993 yılından beri yapılmakta olan şenliklerin tarihçesinden sanki hiç bahsedilmedi gibi.Ben,ne bir belge ne de bir madalya istemedim.Ancak,MARİFET İLTİFATA TABİDİR,o yüzden yazma gereği duydum.Kimsenin kimseye yalakalık yapmasına gerek yoktur.Ben,yaylamız için gerekeni yapmaya çalıştım,ama gerçek manada bir teşekkürü hiç kimseden almadım.Hatta l995 yılında şenlik komitesinden biraz da dışlanır gibi oldum.Yayladaydım fakat hiçbir şeye karışmadım,karıştırılmadım sanki.Bu duruma çok üzülmedim,çünkü şenlikler nasıl olsa yapılıyordu.

Şimdi yenisi için hazırlıklara başlandı.Gençlerden ricam odur ki,birlikte hareket ederek en doğru olanı yapın,yaylamıza ve köyümüze yakışan da budur.Eğer benden bir talebiniz olursa her zaman ynınızdayım.

Görüşmek umuduyla selam ve sevgilerimi iletir,sağlık ve mutluluklar dilerim.
Kullanıcı avatarı
Adnan Ayaz
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

yayla şenlikleri

Mesajgönderen Naci Altuncu » Prş Tem 05, 2007 9:13 pm

Sevgili Gençler, Değerli arkadaşlarım;Tartışma yersiz. Kimin önerdiği çok mu önemli?. Öneri doğru. Kabul de görüyor. O halde tartışmayı sürdürme yerine Bu yıl nasıl bir şenlik? sorusuna yanıt olabilecek istek ve önerilerimizi bildirmek en doğrusu.
Ben de önerilerimi sıralayarak , katkıda bulunmak istiyorum.
Evet ; şenlikleri geleneksel çizgisinden çıkartmamak en doğrusuı. Adı üstünde yayla şenlikleri. Bu şenliklerde elektronik tesisat, protokol, parasal katkıda bulunanlar bölümleri ve anonsları olmamalı. uNUTMAYALIM Kültür sahip çıkmakla yaşar. Geçmişte Olmayan öğeleri olması ve yaşaması gerekli geleneksel öğelerin önüne çıkartırsak o kültür yozlaşır. Nitekim Kuşmer yayla şenliklerinde bu yozlaşma somut olarak yaşandı.
O halde komite , muhtarlık ya da dernek veye hepsi birlikte sadece şenliğin tarihini belirlemeli , güvenlik ve izin alma işlerini halletmeli. Şenlikleri doğal akışına bırakmalı.Doğallığı, içtenliği ve Şur 'luluğu öne çıkartacak geleneksel etkinlikleri teşvik etmeli.Şenlik sahnesiz, mikrofonsuz, protokolsuz ve para ile gelen sanatçısız olmalı.
Şenlik yaylanın geçmişteki eğlence ve toplanma yerlerine yayılmalı. Örneğin, Birinci gün; çatma da, gavur kulesinde, yukar ki orta çayırda ve palestarların iki ırmağında ki horon düzlerinde şenlik horonları yapılmalı. Gece Kuzikayası düzünde, ikinci gün SABAH PALESTARLARIN YUKARKİ IRMAĞINDA öğleden sonra çormaluk'ta şenlikler devam etmeli.
Yeme içme katılımcılara bırakılmalı , piknik havasında kırda şenlik yerlerinde yapılmalı.
Önerilerimi somutlaştırırsam. Şenliğe gidiş dönüş sırasında türkiler söylenmeli, gruplar halinde özgürce oturulmalı kalkılmalı maniler söylenmeli vay- beniler haykırmalar kırla gitmeli. Onlarca kemençeci kavalcı, sazcı hatta zurnacı gitarcı darbukacı gruplar yada kişiler tarafından şenliklere getirilmeli aynı anda 3-5-10 ayrı yerde ayrı kemençeyle horon halkaları oluşmalı genç, yaşlı, ana baba bacı kardeş birlikte horon etmeli. İnsanlar bir halkadan diğerine koşup katılmalı ve horonuna orada hatta diğer halkalarda devam etmeli. Düzen ve disiplin her halkanın sorumlusu tarafından sağlanmalı.
Yabancı misafirler ki her birini davet eden olacaktır. Dvet edenler tarafından ağırlanır ve şenliğe katılmaları sağlanır.Şenliğe davet sonucu katılan yerel ve mülki yöneticilerde halkla iç içe eğlenceye dahil edilmeli. Sohbetlere ve pikniklere katılarak şenlik havasını yaşamalıdırlar.
Şenlik için yaylaya çıkma ve yayladan inme ille de toplu olmayabilir. Her gurup kendine göre yaptığı programı, yürüyerek te taşıtlada türkilerle horonlarla haykırışlarla neşeli hale getirebilir.
Bir son öneri. Şenliklerin finali tüm yaylacının katılımıyla çormalukta yapılabilir. O bölgeyi dernek yada komite bir stadyum haline dönüştürebilir. Çormaluğun komarluk ve sicak sular tarafları setlenerek trübin haline kolaylıkla getirilebilir. Bu setlerin çabuk çimlenmesi içinde frağlanarak 1-2 yıl korumaya alınabilir. Böylece doğal bir yayla şenlik alanıyla Kuşmer şenlikleri Yaylacılık sürdüğü sürece burada yapılırlar.
Şenliklerin mutlaka ve her yıl yapılması dileklerimle...
Naci Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Sami Ayan » Prş Tem 05, 2007 9:44 pm

Değerli dostlar Naci abi işin çerçevesini büyük ölçüde çizdi. Ama teknolojiyi tamamen devre dışı bırakma kısmına katılmıyorum. Zira teknolojinin de iyi kullanılırsa bize çok katkısı olacağını düşünüyorum. Olayı bir s...k yarışına çevirmek yerine nasıl güzel bir birliktelik oluştururuz onun hesabını yapalım. Dedim dedi, ben dedim sen dedin ben yaptım sen yaptın işlerini geçelim. Madem herkes aynı şeyi düşünmüş gelin aynı şeyi yaşayalım. Benim fikrim şu: Hiçbir organizasyon olmasa bile herkes o tarihte orda olsun. yapacak bişey buluruz. En azından varsa ön yargılarımızı kırarız.
Kullanıcı avatarı
Sami Ayan
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Cüneyt İbrahimağaoğlu » Cmt Tem 07, 2007 9:37 am

Hepinizin yorumlarını,açıklamalarını okuyamadım ama birşey demek istiyorum yayla şenliklerimiz güzel geçiyor fakat benim düşüncem sadece şenliklerin gündüzleri yapılmaması yani şenlik gecesi şenlik hiç bitmemiş gibi aynı yerde aynı meydanda yine bütün yayla halkıyla beraber ışıklandırmayla veya ateş çevresinde güzel sohbetler,oyunlar oynamak gün açılana kadar...
Kullanıcı avatarı
Cüneyt İbrahimağaoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Altuncu » Pzr Tem 08, 2007 2:54 pm

Herkese merhaba. Bende köyün bir genci olarak şenlikler hakkında kısa birşeyler söylemek istiyorum. Öncelikle kuşmer yayla şenliklerinin ne amaçla yapıldığını kavramak lazım. iki cihanda tek yürek olmak lazım. her kafadan bir ses çıkarsa aynı yerde saymış oluruz bence. ve oyle de oluyor. istanbuldaki dernekle burdaki dernek birbirine girmiş durumda ne oluyor abilerim neler oluyor. hiç kimsenin hiç kimseye karşı bir üstünlüğü yoktur. böylede olması gerekir. ben geçen yıl şenliklerden sonra üç akşam daha o şenlik alanında arkadaşlarımla beraber gönlümce eğlendim. ama büyüklerim benim yaptığım şeyi başaramıyor. ayrım üst sınırda. kimse kimsenin yaptığını beğenmiyor şunu iyi bilelim ki kim ne yapmak istiyorsa şahinkaya için yayla için yapmaya çalışıyor. birbirimizi destekleyelim. her konuda eleştiri değilde her konuda orta noktayı bulmaya çalışalım. benim hatırladığım kadarıyla yayla çayırı kesilirken çayır dönüşünde insanların önü kesilir kimi yükleriyle kimi yüklerini bırakıp horon ederdi hava kararana kadar o durumlardan çok yozlaştık hemde çok.güzel olan oydu işte şimdilerde ise şenliği iki yada bir günle sınırlandırdık şenlik günü veya bir önce ki gün herkes yaylaya çıkıyor şenlikten sonra yaylada kimse kalmıyor. bu şekilde olmaması gerekirdi. bunu değiştirebilmek için uğraşalım. yine çayırdan dönüşte horonlar olsun. kemençe olmasına da gerek yok atma türki ile de olsa olsun. lastikler yakılsın horonlar oynansın bakalım nasıl olur. her yayla şenliğinde bulundum. ben bir genç olarak birilerini şarkı söylerken izlemektense sabaha kadar kemençe veya horonla horon etmeyi tercih ederim. eğer türkü söylenecekse herkes söylesin yani atma türki halay kurulsun birinin söylediğini halay tekrar etsin güzelliği doğallığı budur benim düşüncem. abilerim ablalarım bu konuda özverili olalım. fatma ablacım geçen seneyi hatırla bana hak verdiğini düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Sal Tem 17, 2007 2:18 pm

GELEN ISTEK UZERINE TARTISMALI BUTUN YAZILARI SILDIM..

HERKES KAVGASIZ DUSUNCELERINI IFADE EDERSE COK GUZEL OLACAK..

NACI AMCA BANA GORE ORGANIZE NASIL EDILSIN DIYE EN GUZEL FIKRILERI YAZMIS..SIZLEREDE BU YOLDAN YURUMEK DUSUYOR..
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Cengiz Selimoğlu » Sal Tem 17, 2007 2:39 pm

Yayla şenlikleri 10 Ağustosda görnekten başlayacak,11 Ağustosda kemerden devam edecek,akşama kadar çayırdaki horon yerleri dahil horonlar ve seyirler yapılacak,Akşamdan şenlik alanında buluşulacak saat sınırlaması olmaksızın sazlı,kemençeli atışmalar,türküler,horonlar,vaybeniler edilecek.12 Ağustosdada son program köyümüzdeki sanatcıların ve konuşmaların yapılacağı finalle son bulacak ayrıntılar çok ama ben bazılarını yazıyorum.Birde gece caminin yanında eski resimlerden oluşacak bir slayt gösterimi yapılacak.Bahsi geçen bu şenlik alanlarına kesinlikle araç alınmayacak ve hepbirlikte bu yerler yaya yürünülecek
Kullanıcı avatarı
Cengiz Selimoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Prş Tem 26, 2007 9:36 pm

Cengiz verdiğin bilgi için teşekkürler....

Ben orada olamıyacağım ama şenliklerin en iyi şekilde ,herkesi memnun edecek şekilde geçmesini isterim....Kendi yağımızla kavrulmayı benimseyip başarabilirsek çok iyi olacak....

Amaç bir araya gelmek,hasretlik gidermek,birlik-beraberlik rüzgarlarını estirmek olmalı.....Gerisi o kadar önemli değil....

Herkese orada hayırlı buluşmalar dilerim..............
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Dön ARŞİV

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir