gönderen Mustafa Mechul Ayal » Cum Şub 20, 2009 5:06 pm
kıymetli dostlar uzun süredir sadece ziyaret edebildiğim sitemizin özellikle peke sohbetleri sayfasını biraz mahzun ve hüzünlü gördüm.
.......Belki kendimi hüzünlü gördüğümden öyle algılıyorda olabilirim. Bunun üzerine peke hakkında yazmak istedim.
.....Pekeler evlerimizin en değerli yeriydi bir zamanlar, pencere kenarına yapılır, önemli misafirler geldiğinde orada ağırlanır, yastıklar orada bulunurdu, uçakların business clası neyse evimizin pekeleride oydu bir zamanlar.
....Uzun kış gecelerinde sohbetin koyulaştığı anlarda sırtımızı yasladığımız minderlerle oturduğumuz ve hüzünlerimize ve mutluluğumuza ev sahipliği yapardı pekeler.hele orda uzanırken sobaya ayak uzatıp ısıtmanın zevki başkaydı.
....Pekede oturanlar sorumluluk alırdı, uçaklarda çıkış kapılarının yanındaki koltuğa oturanlar gibi.
.....Rahmetli dedemi hatırladım biran, elektrikler kesilince pekede oturan rahmetli muhammed kazancıya dönerek'' şeydanun yedukleri gene kesildi, ola şişko yabak aşağaki şura veya paçana oradada kesildimi'' Rahmetli Muhammed amca işini hassas yaban bir cerrah dikkatiyle penceredeki buğuyu siler ve yüzünü pencereye dayayarak'' Gencali her yerde gitti az sora gelur '' der. veya dışardan bir ses duyulduğunda pekede oturan göreviymiş gibi dışarı bakar ve felanci geluyu der.
.... Bu ve buna benzer binlerce diyaloğun yaşandiği pekeler artık evlerimizden sökülüp atılmaya başladığından beri anılarımızda siliniyor kanımca.
Hangi yeni evde peke yapılıyor? bırakın yapılmayı olanlar yıkılıyor.Yerlerine ne konuyor çekyat veya koltuktan başka onlarada rahat oturulmuyor kırılacak korkusuyla iki kere aç kapat sonra tamire veya yenisini almak gerek.
Oysa pekeler bir değil birkaç ömürlük kullan istediğin gibi bozulma yok kırılma yok. neden bu değişiklik? aklıma şu cevap geliyor insanlar kendi kişiliklerini iç dünyalarını değiştirmeyi başaramıyor bari dış dünyayı değiştirelimmi diyor acaba.
.....Bunun nedenini bilmiyorum ama merak ediyorum bilen varsa banada söylesin , peke sohbetleri sayfasının bu hali beni etkiledi, umarım pekelerin halide yeni ev yabanları veya ustaları etkilerde evler yine pekeli olur.