Peke üzerine...

Atalarımızın, kışın gaz lambası altında yaptığı "peke" sohbetlerini yaşatmaya ne dersiniz?

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı

Peke üzerine...

Mesajgönderen Mustafa Mechul Ayal » Cum Şub 20, 2009 5:06 pm

kıymetli dostlar uzun süredir sadece ziyaret edebildiğim sitemizin özellikle peke sohbetleri sayfasını biraz mahzun ve hüzünlü gördüm.
.......Belki kendimi hüzünlü gördüğümden öyle algılıyorda olabilirim. Bunun üzerine peke hakkında yazmak istedim.
.....Pekeler evlerimizin en değerli yeriydi bir zamanlar, pencere kenarına yapılır, önemli misafirler geldiğinde orada ağırlanır, yastıklar orada bulunurdu, uçakların business clası neyse evimizin pekeleride oydu bir zamanlar.
....Uzun kış gecelerinde sohbetin koyulaştığı anlarda sırtımızı yasladığımız minderlerle oturduğumuz ve hüzünlerimize ve mutluluğumuza ev sahipliği yapardı pekeler.hele orda uzanırken sobaya ayak uzatıp ısıtmanın zevki başkaydı.
....Pekede oturanlar sorumluluk alırdı, uçaklarda çıkış kapılarının yanındaki koltuğa oturanlar gibi.
.....Rahmetli dedemi hatırladım biran, elektrikler kesilince pekede oturan rahmetli muhammed kazancıya dönerek'' şeydanun yedukleri gene kesildi, ola şişko yabak aşağaki şura veya paçana oradada kesildimi'' Rahmetli Muhammed amca işini hassas yaban bir cerrah dikkatiyle penceredeki buğuyu siler ve yüzünü pencereye dayayarak'' Gencali her yerde gitti az sora gelur '' der. veya dışardan bir ses duyulduğunda pekede oturan göreviymiş gibi dışarı bakar ve felanci geluyu der.
.... Bu ve buna benzer binlerce diyaloğun yaşandiği pekeler artık evlerimizden sökülüp atılmaya başladığından beri anılarımızda siliniyor kanımca.
Hangi yeni evde peke yapılıyor? bırakın yapılmayı olanlar yıkılıyor.Yerlerine ne konuyor çekyat veya koltuktan başka onlarada rahat oturulmuyor kırılacak korkusuyla iki kere aç kapat sonra tamire veya yenisini almak gerek.
Oysa pekeler bir değil birkaç ömürlük kullan istediğin gibi bozulma yok kırılma yok. neden bu değişiklik? aklıma şu cevap geliyor insanlar kendi kişiliklerini iç dünyalarını değiştirmeyi başaramıyor bari dış dünyayı değiştirelimmi diyor acaba.
.....Bunun nedenini bilmiyorum ama merak ediyorum bilen varsa banada söylesin , peke sohbetleri sayfasının bu hali beni etkiledi, umarım pekelerin halide yeni ev yabanları veya ustaları etkilerde evler yine pekeli olur.
Kullanıcı avatarı
Mustafa Mechul Ayal
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Cum Şub 20, 2009 5:26 pm

COK HAKLISIN SEVGILI MECHUL BU SAYFALAR OKSUZ KALDI SEN VE SENIN GIBI GECMISI COK GUZEL IFADELERLE BIZLERLE PAYALSAN COK KISI KALMADI ONDAN OKSUZ SIZLERI BEKLIYOR BURALAR...

YUREGI SAGLIK YINE YAPTIN YAPACAGINI...ESKILERDEN NE KALMISKI INSAN OGLU KENDINE GECMISINE NASIL ZARAR VEREBILIRIM ARAYISLARI ICERISINDE HERSEYI YIKMAYI COK IYI BASARIYORUZ...YAKINDA HIC BIR EVDE PEKE BULAMIYACAGIZ NE YAZIKKI..

TEKRARDAN HOSGELDIN PAYLASIMLARIN DAIM OLUR INSALLAH...
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cum Şub 20, 2009 5:45 pm

Ola Mechul,
Bu isimle meşhur oldun ,çıktın... Sana o kadar çağrı yaptık,gerçek kimliğin ile artık aramızda ol dedik,olmadı...
En son kim olduğunu öğrendim ama yinede benim zihnimde hep Mechul olarak duruyorsun...Bayağı iz bıraktı..

Paylaşımın için çok teşekkür ederim...
Dilerim hep aramızda olursun,artık !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen İrfan Altuncu » Cum Şub 20, 2009 7:02 pm

Mechul paylaşımın çok güzel teşekkürler,Mechulun künyesini bende öğrenmişim şayet doğru ise,baban ile ilkokuldan aynı sene mezun olmuşuz.Babana bir sor bakalım doğrumu,doğru ise bana gizli olarak söyle.......
Kullanıcı avatarı
İrfan Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cmt Şub 21, 2009 11:55 am

Mechulu peke üzerinde sohbete davet ediyorum !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Cmt Şub 21, 2009 11:30 pm

pekenun suluğa yakın tarafı birazda lavoba tezgahı vazifesi görürdü. birde biz Altuncilarun ortak bir özelliği belli bir şekilde bir süre sabit duramayız çok sık pozisyon değişiriz, pekeye her şekilde uzanırız bu da yetmez iki peke arasındaki döşemeye uzanır pekenin birini yastık niyetine bile kullanırız.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Cmt Şub 21, 2009 11:35 pm

araya birde minder koyarsan, sobanında yanındaysan..
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzr Şub 22, 2009 12:11 pm

Evet Dr.Bülent haklı,Altuncular peke üstünde bağdaş kurup oturamaz...
İllaki uzanacak...
Ama sohbetleri hoştur !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

w

Mesajgönderen Mustafa Mechul Ayal » Sal Şub 24, 2009 1:43 pm

evet bülnetin bahsettiği gibi pekeler son derece ergonomik olup her türlü harekete müsaittir.
Kullanıcı avatarı
Mustafa Mechul Ayal
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen İrfan Altuncu » Sal Şub 24, 2009 3:50 pm

O müsait durumda yanlız dikkatı elden kaçırmamak lazım tabii...........
Kullanıcı avatarı
İrfan Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Çrş Şub 25, 2009 12:00 am

Maalesef bulunduğumuz yerlerde pekeler olmadığından bu akşam çekyatlar üzerinde sohbet yaptık..Ama güzel sohbet oldu...Sebep olanlardan Allah razı olsun..Evet,
Ordudan Ergin Ayan,
İzmitten Yılmaz Ayan ve Salih Zeki Ocak,
Gölcükten Muzaffer Altuncu,İrfan Altuncu ve Ali Ekber Kara
Tam altı kişi Gölcükte benim hanemde bir araya geldik...

Peke sohbeti niyetine güzel sohbet yaptık !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen İrfan Altuncu » Çrş Şub 25, 2009 8:28 pm

Gerçekten güzel bir gece idi bu geceyi bize yaşadan Ergin Ayan,bacanağı ve Yılmaz Ayana teşekkürler.........
Kullanıcı avatarı
İrfan Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Sami Ayan » Prş Mar 26, 2009 3:58 pm

Pekeler en derin muhabbetlerin mekanı ve samimiyetin tezahürüydü. Bu günkü koltuk yada çek-yatlardaki gibi tek sıra halinde oturmak yerine pekelerde karışuk-kururşuk bir oturma düzeni ve buna bağlı olarak gelişen muhabbetler vardı.
Misal:

-Ola orayı kimse vermez sana ha!

-Çek hau soradan çıkmalari,

-Değirmen taşini topla.. vb

Ayrıca pekelerde bugünkü gibi sehpa da kullanılmazdı. çay geldimi ayaklar eller kıvrılır tepsiye yer açılırdı. Ama pekelerin kıymetli ve itibarlı tarafı yukarı kısmı olan ve ocağın hemen yanına denk düşen kısmıydı. Pekeye dizilme ocaktan yaşın büyüklüğüne göre başlar cinsiyette dikkate alınarak suluğun kenarında biterdi. Ki suluğun kenarı evde misafir yoksa evin gelinine ait olup, gelinde her an kalkacak gibi ereti bir şekilde otururdu. tabi misafir varsa geline orası da haramdı.

Evet mechul kardeşim. Bu gün mechule doğru yol almakta olan bir başka mekan-gelenek-kültürümüzü hatırlattın. iyi ettin...
Kullanıcı avatarı
Sami Ayan
Site Yönetim
Site Yönetim

Dön PEKE SOHBETLERİ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir