gönderen Naci Altuncu » Pzt Ara 31, 2007 7:14 pm
KARAKONCİLO YAPAN HİÇ KİMSE KALMADI
Karakoncilo köyde gençlerin oynadığı bir oyundu. Çok iyi anımsanıyorum ama bir çeşit yıl başı kutlamasıydı. Bir geceyle sınırlı değildi ama kış aylarının özellikle de Kalandar(ocak) ayının bir oyunuydu.
Bu oyunu gençler oynardı. Daha çok yeni delikamlılar.
Beş on delikanlı, akşam üzeri bir evde toplanır. Önce tdbili kıyafdt yaparlardı. Kimi eski elbiseler giyer kimi kadın kıyafeti giyer, yüzler gözler özellikle kömürle boyanır, takma sakal, bıyık, ve koyun postundan yapılmış kavuk, keçeden yapılmış kabalaklar giyilir, kesinlikle tanınmayacak şekle gelinirdi.
Akşam yatsı namazından sonra karakoncilo işe koyulurdi. Mahalledeki evler tek tek gezilirdi. Kapı çalınır, kim o sesine cevap verilmez kapı şiddetli olarak tekrar tekrar çalınırdı. Kapı açıldığında buyurun beklenmeden ,çeri dalınır. Horon oynanmayan başlanırdı. Varsa kaval kemence yoksa tas tencere ile ritim tutulur atlanır zıplanır ve ev sahiplerinden para, meyve, mısır, fındık, ceviz istenierdi. Son dönemlerde müzik işi omuz askılı teyplerle halledilirdi.
Bu beklenmeyen misafirler evlerde büyük bir hoşgörüyle karşılanır. Ev ahalısı yataktan bile kaşlkar bu şenliğe katılırdı. Bu şenliğin olmazsa plmaz iki kuralı vardı. Birincisi karakonculadan kimsenin tanınmaması. Bunu sağlamak için karakonculocular kimseyi yanlarına yanaştırmazlardı. Yüzlrini başlarını açmak için hamle yapanları ellerindeki iğneler ile tehdit edrek uzaklaştırırlar ve sesleri tanınır endişeasiyle hiç konuşmazlardı.
Her evdeki şenlik şamata istenilen para ya da nevale alınıncaya kadar devam eder, istenen alının ca karakoncula o evden ayrılarak başka evlere geçerdi. Bu arada bazı çocuklar korkar ağlar, dedekalarun anakalarun arkasına gizlenirlerdi.
Ben hiç karakoncilo olmadım. Ama olanları izledim. Güzel ve farklı bir eğlence türüydü. Keşke daha ayrıntılı yazabilecek kadar, bilgi sahibi olabilseydim.
Bilenlerin ve yaşayanların bu başlığa katkıda bulunmalarını rica ediyorum.
Tüm site katılımcılarına mutlu yıllar diliyorum.