TRT televizyonunda 15 günde bir pazartesi akşamları ekrana gelen, yapımcılığını ve sunuculuğunu Banu AVAR'ın yaptığı SINIRLAR ARASINDA isimli haber belgesel programı izleyenler hatırlayacaktır.
turuncu devrimlerin yapıldığı ülkelerdeki perde arkası gelişmeleri, türk dünyası ve balkanlardaki değişim ve gelişmelerin küresel uzantılarını işleyen bir içeriği vardır programın.....
geçtiğimiz pazartesi (11/12/2006) yayınlanan bölümünde Orhan PAMBUK'un Nobel ödülü ve İsveç konusu işlenmişti.
Nobel ödülünün Amerika’nın kültür emperyalizmine hizmet amacıyla verildiği, İsveç’in Laponlar ve Çingenelere soykırım uyguladığı, İsveç’te basın özgürlüğü bulunmadığı, ırkçılığın had safhada olduğu gibi vurgular isveçteki parlamenterler ve tarafsız aydınlar ile yapılan mülakatlarla ortaya konulmakta idi.
şimdi esas meseleye gelelim;
söz konusu yayınla ilgili bir diplomatik kriz yaşandığı, söz konusu tarihte AB dışişleri bakanlarının ülkemiz ile yürütülen müzakere süreciyle ilgili karar aşamasında olduğu ve bu süreçte ingiltere ve isveçin ülkemizi desteklediği belirtilerek, söz konusu yayın bir grup tarafsız gazeteci !!!! tarafından eleştiriliyor. İsveç büyükelçiliğinin şikayet ve inceleme talebi çerçevesinde yayınla ilgili soruşturma açıldığı belirtiliyor.
benzer bir süreç bu yılın şubat ayında filistin konusunun işlendiği yayında yaşanmış ve israilin talebi ile yayının tekrarlarının yayınlanmasının engellendiği biliniyor.
sayın AVAR konuyla ilgili, "Sami soykırımı 1980'e kadar sürmüş. 13 yaşındaki kızların yumurtalıkları bağlanmış, biyolojik soykırım yapılmış. Kendi aydınları da kabul ediyor. Pamuk, 1985'te International Writing programına gitmiş. ABD istihbaratının, derin devletin ülke amaçlarını yaymak için uyguladığı program. Pamuk da bunu yapmıştır. Yoksa durup dururken niye 'biz öldürdük, biz yaptık' deyip başkasının elini güçlendirsin? Nobel ödülü alanlar ülkelerine ihanet eden, sevilmeyen insanlar. Attilâ İlhan, Yaşar Kemal niye alamadı?" diyor.
bu arada KAMU-SEN konuyu üyelerine duyuruyor, yayının tekrarı ile ilgili talepler TRT'nin telefonlarını kilitliyor. Şöyle bi baktım TRT web sitesinde yayının tekrarı görülüyor ama test etme şansım olmadı henüz.
16.12.2006 11:10 / TRT2
16.12.2006 20:15 / TRTINT
17.12.2006 05:05 / TRT2
bakalım yayın tekrar verilecek mi?
sonuç olarak;
1- paparazzi dolu savsata onca yayın, pembe dizi egomanyasında bir sürü anlamsız ayın arasında eli yüzü düzgün, halkı bilinçlendiren ve dünya meselelerine Türkiye merkezinden bir bakışı yansıtan programa saldırının altında BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ kavramı mı yatıyor?
2- Danimarka da terör örgütü PKK taraftarı yayınlar ve peygamber efendimize çirkin saldırılar konusundaki yayınlara karşı Ülkemizce yapılan girişimler konusunda söz konusu ülke ve AB nasıl bir tavır göstermişti. bizimkiler ! nasıl bir tavır sergileyecek?
3- Yayına karşı tavır alanlar ve destekçileri acaba hangi anlayış ve hangi merkezlere hizmet etmekte?
4- bu anlayışla Yine TRT'de yayınlanan KINALI KUZULAR dizisine karşı da MİLLİYETÇİLİĞİ KAŞIYOR" tarzı bir yaklaşımla yayın durdurma talebi yakında karşımıza çıkarsa şaşırmalımıyız?
zira bir dönem bulgar zulmünü anlatan "BELENE" dizisinin yayından kardırılışının hikayesi geçmişin tanıklığında hafızalarda durmuyor mu?
ben yalnız aklıma düşen soruları paylaştım, herkesin kendince bir cevabı vardır sanırım.
ben kendi adıma üzerime düşeni yaptım ve tepkimi ilgililere ilettim. Durumu da bilgi ve taktirlerinize sundum. Duyarlı hemşehrilerim için işte e-posta adresleri.....
gerisi size kalmış.....
Yayına ve yayıncıya destek için:
banu.avar@trt.net.tr (yapımcının e-postası)
aktifhat@trt.net.tr (TRT'nin yayınlarla ilgili eleştiri ve öneriler için)