gönderen Yılmaz Ersezer » Cum Ara 29, 2006 12:41 pm
Belki de köyümüzden bir tek fabrikatörün çıkmamış olması, bir tek zenginimizin olmaması insani özelliklerimize ilişkin bir durumdur. Binlerce insanın yaşadığı bir köyde (ki yüksek okul okuma oranı da oldukça yüksek) bir tane fabrikatörün olmaması sanki oraya işaret ediyor. Fazla paylaşıyoruz belki. Belki para kazanmaktan daha farklı şeylere değer veriyoruz ve öyle yaşıyoruz. Akıl, kültür, fikirsel birikim vs.. başarıya ya da zenginliğe diyelim denk bir şey değil ki. Biz 10 milyarı bir araya getirdik mi nerede bir iş kursakta daha çok para kazansak derdine değil gidip Kuşmer'e ev yapsak, gidip köye ev yapsak, anne babamıza kardeşimize biraz daha iyi yaşama olanağı sağlasak ve benzeri insani eylemlerin peşine düşüyoruz, hamur böyle. Şimdilik hemen hemen istisnasız ortak özelliklere, ortak değerlere sahip Şur. Bu ilahi bir sebepten kaynaklanmıyor, piyasa ile tanışalı topu topu 50 yıl olduğu için daha önceki tarihsel döneme (olumlu ve olumsuz) ait değerler henüz silinemedi insanlarımızdan. Zeno ve diğer köylerde durum biraz daha farklı, kollektif yaşama ve paylaşma kültürü oralarda bizimki gibi olmadı hiç bildiğim kadarı ile. Çürük çayırı, parakaf ve benzeri yaşam alışkanlıklarının Türkiye'de ya da dünya'da son bir kaç yüz yıllık tarihsel süreçte benzerinin olmadığını sanıyorum. Sonuç olarak da bu özelliklere sahip insanlardan da maddi anlamda bir büyüklük oluşmuyor. Yazdıkların evet olayın bir tarafını açıklıyor, ben de diğer yüzüne dokunmak istedim. Selamlar, sevgiler.