KARAKONCİLO YAPAN HİÇ KİMSE KALMADI.

Atalarımızın, kışın gaz lambası altında yaptığı "peke" sohbetlerini yaşatmaya ne dersiniz?

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı

Mesajgönderen Caner Kama » Pzr Oca 27, 2008 11:58 am

karakoncolo...orjinal rumcada karakoncolos deniliyor sanırım......bu kültür balkanlardaki toplulukjlarda da olan bir kültür.......halkın korku edebiyetının bir örneği.............
...
...ben böyle bir geleneğin bizim oralarda olduğunu bilmezdim....sadece küçüklükten beri yaramazlık yaptığımda seni karakoncoloya veririm tehditleri nedeniyle onu korkulan bir yaratık olarak bilirdik, halbuki sadece korkutulan birşey değilmiş ayrıca ortak bir kültürmüş....
.....tıpkı hristiyanların cadılar bayramına benzer bir şenlik sanırım senelerdir komşuluk yapan iki toplumun birbirindne ne kadar etkilendiğini gösteren güzel bir örnek......ama biten bir gelenek......
....naci hocam teşekkürler.....sen de olmasan böyle bir şeyden haberim olmayacaktı.....
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzr Oca 27, 2008 2:49 pm

ula Caner neler diyosun milletin kafasını karıştıracaksın, biz desek mest olur bazıları, üzerine sayfalar dolar taşar burda ama dersen... :D

işin şakası, incelemen, bilgilendirmen ve yaklaşımın güzeldi, teşekkürler
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzt Oca 28, 2008 10:09 am

Eskiden beri yapılagelen her şey bizler için bir başka..... Yani şimdi onların terk edilmesi bizim için hüzün oluşturuyor...Ötesini berisini anlamam !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Caner Kama » Pzt Oca 28, 2008 11:19 pm

bülent abi teşekkürler :))

....sanırım çok dağınık yazıyorum, bu anlatmak istediğim çok şey olduğu için olsa gerek, o yüzden de anlatım kopuk oluyor.... teşekkür ederim esprili yaklaşımın için :) :)
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzr Şub 03, 2008 11:48 pm

www.karalahana.net ten alıntıdır. Şur köyü ismi geçen kısmını ben aldım buraya kopyaladım. Geniş bir araştırma yazısıdır isteyen verdiğim adresten bakabilir.

b.Trickster
Trabzon’un halen Rumca konuşulan Şur köyünden derlenmiş aşağıdaki varyant Trabzon, Rize ve civarında en yaygın karşılaşılan varyanttır.
“Sultan Murat dağlarının karşısındaki Matur dağinda bir çoban varidi. Bi gün dağda koyinlarini kayaluklarun içine yaturduktan sonra ateş yakti. İsinmeğe başladi. Geç vakit yari insan yari heyvan tüyli vahşi bir mehluk geldi. Ne yabayisun dedi ona. Oda isiniyurum dedi. O vehşi mehluk dedi benda isineyim nasi isineyusun. O da aldi eline çirayi yakti kendi üzerine yaklaştırdı. Ha boyle isiniyrum dedi Karakoncilo olan bu mahluk oda aldi cirayi yaktu ustina tuttuğu gibi çatur çatur yanmaya başladı. Oy oy deyup bağırmaya başladı. Uzaklardan bi ses ona bağirdi ola ne oldi sana karakoncilo dedi ki yanayirum yanayirum odeki ses cevap verdi ola kim yakti seni. O da cevap verdi kendi kendume kendi kendume yanayrum” [10] .
Karakoncoloz açıkta bulunan yiyecek kaplarına tükürüp hastalıklara sebep olmakta, evin dışından insanlara seslenerek dışarı çağırıp, uykusunda dışarı çıkan insanları alıp götürmektedir. Kişi yolda uyanmazasa donup ölürmüş.
Yozgat’ta pancar pişirilen evlere uğramadağı sanıldığından congolos günlerinde özellikle pancar pişirilmekteymiş [11] .
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzt Şub 04, 2008 12:29 am

10. KAZANCI, M, (1982), Şur (Şahinkaya) köyü monografisi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. Halk Tezleri. Erzurum
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

u

Mesajgönderen Murat Atalay » Pzr Nis 06, 2008 2:40 pm

merak etme kardaş gökceadada hala yapıyoz ama eskisigibi tatı kalmadı eskiden daha iyi olurmuş genclik bilmiyor böyle şeyler bilgisayar cıktı herşey ve tvler bitti ama yaşatmalıyız diye düşünüyorum onun icin böyle şeyler siteye koyalım calışmanicin tş ler
Kullanıcı avatarı
Murat Atalay
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Nurhayat Ayaloğlu » Pzt May 19, 2008 2:33 pm

Bülent bu senin anlattığın anakamun anlatığınıda geçti ama ozamanlardaki karakonculolar yeri boş kaldı çok da eylenceliydi.
Nurhayat Ayaloğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Önceki

Dön PEKE SOHBETLERİ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir