Son İstiklal Gazisi Yakup Satar'a ziyaret

Atalarımızın, kışın gaz lambası altında yaptığı "peke" sohbetlerini yaşatmaya ne dersiniz?

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı

Son İstiklal Gazisi Yakup Satar'a ziyaret

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Pzt Kas 19, 2007 9:53 pm

31.10.2007 tarihinde ziyaret etme şansı bulduğum,bizim için savaşmış o mübarek ellerini hepimiz adına öpme şansını yakaladığım, son istiklal gazimiz Yakup Satar.

Irak'ta İngilizler tarafından esir edilmiş,Mustafa Kemal Atatürk'in daha başkomutan olmadığı zamanlarda bile birliğinde savaşmış,sağlık problemleri nedeniyle o güzel anılarını 90 yaşındaki kızından dinlediğimiz,artık yaşından dolayı tekrar süt dişleri çıkarmaya başlayan tatlı mı tatlı,pamuk mu pamuk dedemiz.

Esir düştüğü zaman ölmeyi denediğini ama başaramadığını anlatıyor,Mustafa Kemal Atatürk `gidin `diye bağırdığında en önde olmasına rağmen hemen hemen tüm arkadaşlarının vurulduğunu ama bir tek kendisinin kaldığını anlatıyor,nöbette arkadaşları idam edilme pahasına uyurken korkudan nasıl da bütün gece gözünü kırpmadığını anlatıyor,trablusgarp'ta ormanda buldukları çürümüş hayvan ciğerini sakız gibi sırayla ağızdan ağıza çiğneyip nefislerini körelttiklerini anlatıyor.Ve üzülüyor sonra,uğrunda bütün bunları yaşadığı toprakların insanlarının memlekete duyarsızlığına.

Tarif edilemez bir duygu.Utandırıyor bizi yaşadığımız hayattan.Gözleri yaşlı şekilde istiyor "talebeler şiiri sesli okusun" diye.Okuyorum,vatan diyor,toprak diyor,küçük çocuklar diyor şiir.Ağlıyorum,kulakları çok az duyan Yakup dedem de ağlıyor ben şiiri okurken.Sıkıyor torununun ellerini.Torunu dediysek 55 yaşında.

"Kimse Yakup dedemle ilgilenmiyor mu?" diye sorunca elime sıkıştırıyorlar bir ziyaretçi defteri....kimler yok ki o listede.Ama sadece 2 kişi var onu arayıp soran,ihtiyaçlarını karşılayan.Birisi fanusundan dışarı adım atmadığı iddia edilen `Ahmet Necdet Sezer` diğeri fotoğraflarını çeken ve hakkında kayıtlar hazırlayan `Bülent Türker`.Ve son olarak tabi ki`Türk Silahlı Kuvvetleri` tüm sağlık ve maddi problerimini karşılıyor Yakup Dede'mizin.

"Peki ya başbakan?" "Seçimden önce geldi,gazeteciler fotoğrafını çekti ertesi gün evimizde hiç gerçekleşmeyen olayları gazetelerde okuduk şaşırdık." diyorlar.

Sığmıyor içim içime.

Halktan kopuk denilen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezder bir kere bile bu işle gündeme gelmezken,RTE tüm gazetelerde tam boy pozlarıyla yer alıyor.

Biz türban tartışırken,110 yaşına kadar namazını eksik etmemiş,hacı Yakup Satar başörtülü kızına "Sokağa çıkarken başını aç.Kemal Paşa öyle isterd " diyor.

Diyor da kime diyor işte.Uğrunda savaştan savaşa koşturduklarına diyor.Ayakları çarıksız,karnı aç düşman üstüne sadece vatanı için ölmeye koştuğu günleri hatırlıyor da diyor.Üstümüze alınacak yüzümüz bile yok.

Anıl Caner Topaloğlu 31.10.2007.

Dip not:Fotoğraflar bir türlü elime ulaşmadığı için yayınlayamadım.Çok özür diliyorum geciktirdiğim için.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Çrş Kas 21, 2007 11:05 am

:arrow: Caner, teşekkürler böylesi bir kişiyi buralara taşıdığın için ve güzel yorumların için...Dediğin gibi bir de resim koyabilseydin çok daha güzel olacaktı.....

-Ancak bir yorumu keşke eklemeseydin...Herkesin olmaz olmazları vardır.. Onların üzerini kaşımak derin yaralar açabilir...Şu başörtü meselesi bana göre çok dillere dolaşıyor...Atatürk hiçbir zaman bugünkü gibi zorlama yapmamıştır.Sanıyorum mezarında rahat değildir..Çünkü insanları böylesine dedirgin etmek hoş bir şey olmasa gerek...Kimisi örtünmeyi ibadet kabul eder,kimisi etmez...Brakalım da herkes dilediği gibi yaşasın..Yeter ki rejime zarar verilmesin...Rejime meclisteki PKK lılar hergün yüzlerce zarar verici beyanatları oluyor da ne oluyor...Biz başörtülüleri hala rejime tehlike olarak gösterirsek yazık ederiz...Okuma hakkı ellerinden alınan zavallı kızlarımızın karşılaştığı adaletsizliği kim nasıl izah edecek !!!!!!!!!

Lütfen bu konu üzerinde fazla yorum yapmayalım,çünkü bunun sonu gelmez...Bir şey daha söyleyip konuyu kapatacağım..Düşünelim okullara başı açık öğrenciler alınmasaydı ;;;;;;;;;;;;; Müslüman bir ülke için çok garip bir durum değil mi ? Her şey Avrupa demek değildir...Bir Avrupalı gibi okula gireceksin ama bize yakışan kıyafetle yooook,,,

Her yerde baş örtüsünün dile getirilmesine gerek yok,,, Bu işten içi yananları tahrik etmeğe hiç gerek yok..Maalesef biz birbirimizi anlayamıyoruz...Onun için bu konuları siteden uzak tutmak lazim...

Bu izah için okuyanlardan özür dilerim.Çünkü burası yeri değildi, biliyorum..

Teşekkür ediyorum...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Pelin Çağla Altuncu » Çrş Kas 21, 2007 11:22 am

Caner kardeşim çok güzel bir yazı yazmışsın eline sağlık . Keşke o gazimizi ben de görebilseydim . Ama malum konu hani baş örtüsü var ya bu konu çok çelişkili bir konu. Ben bu konuda kimseden taraf olamıyorum ama şunu da söylemekten kendimi geri alamıyorum. Başını kapattığı için okula gidemeyen arkadaşlarımız bunu niye yapıyor. Çünkü dinimiz gereği kadının saçı namehremdir. Peki bu arkadaşlarımız mesela öğretmen olacak olanlar bilmiyolar mı kadının sesi de namehremdir. Gittikleri yerde erkeklerle konuşacaklar o zaman ne olacak yani müdür erkekse bu arkadaşımız hiç konuşmayacak mı? O yüzden bir şeyler yapılırken daha mantıklı olmak gerekiyor bence ülkemizde bazı taşlar hala yerine oturmamış bunu kabul etmek gerekir ve en azından her şey bir kesinlik kazanana kadar düzen neyi gerektiriyorsa onu yapmalı. Bence….
Pelin Çağla Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Çrş Kas 21, 2007 4:46 pm

Ben başörtüsü konusunda taraf olduğum için kişisel yorumumu eklemedim Muzaffer amcacığım.Zaten konu başörtüsü değil.Zaten gerekli gereksiz her muhabbetin sonu malesef türbana çıkıyor,Gazi Yakup dedenin de kastetttiği bu.Bu mesele bu kadar büyük mesele değil.

Benim yazıyı yazma amacım sağ kalan tek istiklal gazimizi ziyaretimi paylaşmak istemem.Orada dedemizin kastettiği şey herkesin başı açık olsun manasına gelmiyor,bu mesele devlet meselesi olarak tartışılacak bir mesele değil ülke sağdan soldan gitmiş uğraştıkları işe bak manasına geliyor.

Yaşayan son istiklal gazimiz Yakup Satar'ın en çok kızdığı şeyi, türban tartışmalarını bari burada yapmayalım.:).
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Çrş Kas 21, 2007 4:50 pm

Resim
Resim
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Çrş Kas 21, 2007 11:05 pm

Öncelikle Canere teşekkür ederim.
Memleket sevgisini ,Atatürk'ü ve onun bıraktığı değerleri elbette bu gazilerimiz kadar hiç kimse bilemez.Biz her ne kadar konuşsakta bizim sevgimiz birazda duygusallıktan ileri gelen bir memleket sevgisi ile karışık bir sevgidir.Elbette memleketin her karış toprağını ,bütün her şeyini canımız kadar severiz.
Belkide bu gazilerimiz kadar içten ,candan gelen dolu duygu yaşayamayız. belkide Onlar kadar heyecan yaşayamayız.Çünkü bu memleketin her toprak parçası onların vücudunda birer hücre gibidir.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Prş Kas 22, 2007 10:07 am

:arrow: Caner Teşekkür ederim,
Senin ne amaçla koyduğunu çok iyi biliyorum,merak etme.... Şimdi de resmini koydun,buna da teşekkür ederim...

Bu ve buna benzer büyükleri bulmak elbette zor...Bunlar antika....Antikalara değer biçilmez...Rabbim bizlere Kurtuluş savaşını bir daha yaşatmasın...

Ancak bu dedemiz kimin nesi,nerede yaşıyor ? Bu konuda da kısa bilgi verirsen mutlu olurum...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Re: Son İstiklal Gazisi Yakup Satar'a ziyaret

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Prş Kas 22, 2007 2:09 pm

5 yaşında Kırım'dan Eskişehir'e ailesiyle göçmek zorunda kalan Yakup Satar halen Eskişehir’in Hacı Seyit Mahallesi’nde yaşıyor. Askerlik döneminde Gizli Gaz Birliği’nin üyesi 200 kişi ile kimyasal gaz eğitimi gördükten sonra Bağdat'a giden 50 özel asker arasında yer aldı. Bu gizli görev rafa kalkınca normal tabura intibak etti. Aynı günlerde İstanbul işgal edilip Bağdat'a asker gönderilemeyince mevcut birlikler İngilizlere teslim oldu. Yakup Satar 65 gün hastahenede 2 yıl da esir kampında kaldıktan sonra esir değişimi sonrası kurtulur. 22 gün de Bağdat'tan İstanbul'a gelir. Memleketi Eskişehir'e uğradıktan sonra Milli Mücadele'ye katılır.Milli mücadele yıllarından sonra hayatını Eskişehir'de devam ettirir.Halen Eskişehirdeki evinde kızı ve torunuyla yaşamaya devam etmektedir.48 torun sahibidir.Torununun torununu görme şansına da sahiptir.

Allah o güzel hayatını en iyi şekilde mükafatlandırsın inşallah.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Prş Kas 22, 2007 2:44 pm

:arrow: Teşekkürler Caner,
İlk sayfada bu bilgileri verseydin daha güzel olacaktı,,,değil mi ? Neyse şimdi güzel oldu..Bu demektir ki bizim ziyaret etmemiz zor....Ben Eskişehir'e iki defa gittim,gezdim ama bilmiyordum ki....

Onların çektiği çileler bile kutsal,,,,,, Bu vatan kolay kazanılmadı..Ama bunu bilmeyenler var...

Dilerim bu vatan o günleri bir daha yaşamasın...Bu vatan bölünmesin...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Cengiz Selimoğlu » Pzr Şub 15, 2015 9:34 pm

Sevgili Caner buradan sana geçte olsa sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.Yaptığın bu güzel ve örnek ziyaret hakkında ne söylesek az gelir.Her karesinde kanları,emekleri,gururları,kahramanlıkları halen saklı olan bu nadide,kelimelerin yetmeyeceği kadar asil insanları buradan bizlere tekrardan hatırlattın.Demem odur ki reklam edenleri biz boşverdik bile.Bir abin olarak gözlerinden öpüyor böyle daktire şayan güzel paylaşımları yine bekliyorum
En son Anonymous tarafından Pzr Şub 15, 2015 9:34 pm tarihinde darbelendi.
Kullanıcı avatarı
Cengiz Selimoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön PEKE SOHBETLERİ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir