KARADENEZ SAHİL YOLUNDA GİDERKEN...

Atalarımızın, kışın gaz lambası altında yaptığı "peke" sohbetlerini yaşatmaya ne dersiniz?

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı

KARADENEZ SAHİL YOLUNDA GİDERKEN...

Mesajgönderen Naci Altuncu » Cum Eyl 01, 2006 8:44 pm

KARADENİZ SAHİL YOLUNDA GİDERKEN…
30 yıldır bilirim Karadeniz sahil yolunu. Karda ,kışta , temmuzun sıcağında hazan mevsiminde hep gittim geldim bu yolu .Kah denizi süze süze, kah eşsiz doğayı izleye izleye , bazen da gecelere inat Karadeniz’in dağınık yerleşimindeki ışıkları saya saya uyklsamda saya saya, gittim geldim.
Bu nedenle karış karış bilirim sahil yolunu. Bahsettiğim zaman içinde, bir çok değişikliği, olayı yolla birlikte yaşadım. Sıkıldığım zamanlar oldu. Üzüldüğüm ,bıktığım zamanlar da… Seyehatın tadına ,Karadeniz’in doyumsuzluğuna eriştiğim müthiş güzel anları da yaşadım. Ulaştığım her yerleşim yerinde bir öncesini özler, bir sonraki yere ulaşmanın sabırsızlığını yaşardım o zamanlar. Hani kıvrıla kıvrıla gidersiniz ya…, bazen denize dğru yelken açar gibi, bazen de dağlara kayalara tırmanırsınız ya …İşte öyle giderdik sahili biz.Öyle giderken ben özgürlüğü yaşardım. Mutlu olur yaşamı severdim…Doyasıya ve bitmeyesiye…
Bu anlattıklarım 3 yıl öncesine kadardı. Karadeniz sahil yolu yapılmaya başlayalı hepsi uçtu gitti. Sahildeki binlerce anım yok oldu , kayboldu. En azından yer değiştirdi. Denize de bana da uzak kaldılar. Çok uzak.
Oysa hep istemiştim 2.5 saatte Trabzon’,a 4 satte de Hopa’ya ulaşmayı.. Oto yol yapılmaya başlayınca sevinmiştim de… Oh be demiştim. Ne güzel diye haykırmıştım. Bu “proje yanlış, sahili yok eder” diyenlere çok kızmıştım. “Bırakın bizimde oto yolumuz olsun, bizde hızla ulaşalım sahil boyu ulaşacağımız yerlere” demiştim.
Ama şimdi yanıldığımı görüyorum. Sahilin de doğanında katledildiğini görüyorum. İçim sızlıyor. Yapılan yolun çirkinliğine bakarak kahroluyorum.
Size son yolculuğumu anlatayım hak vereceksiniz..
Samsun’dan çıktık. Bolaman’a kadar yol tamamlanmış gibi. Eski yol güzergahı izlenmiş. Tek tek geçiyoruz Kirazlık, Tekkeköy, Dikbıyık ve Çarşamba’yı Sonra Terme, Ünye Fatsa sorun yok. Yol bitmek üzere. Bolaman’dan içeri girilecek. Tünellerin yapımı bitmedi . yakında bitecekmiş. Haydii Bolaman virajlarına devam. Yalıköy’ü geçerken yağda köftesine selam verelim. Dönüşte yeriz, kısmetse. Medreseönünde mola. “Uzun Saçlı”nın nefis çayını içip geçiyoruz. Virajlar başımızı döndürüyor . Yaklaşık 40 km. lik yolu ancak 1 saatte geçebiliyoruz. Ama harika yalancı cennet. Yeşikle de denize de doyuyoruz. Perşembe, Ordu. Ordu’da sahilden geçecek yola başlanmamış bile . Ordu sahili bakirliğini koruyor.
Facia Gülyalı’dan sonra başlıyor. Piraziz yok. Olması gereken yerde sırtını bize dönmüş bir kasaba var . Piraziz’mi? Tanıyana aşk olsun. Bulancak hapsedilmiş Giresun’da liman yok. Gemiler Çekeği’ ni geçtik mi? Derken… hani Aksu deresi? Koca dere boğdurulmuş yola. Giresun adasında “Sacayağı”ndan geçmenin anlamı kalmadı demektir. Keşap , Yolağzı…hiçbiri yok. Hey gidi gençliğim. Öğretmenliğimin ilk yılları. Hey gidi sahil voltaları. Güzelim koylar, sıfır metredeki fındık bahçeleri…. Kulak’ta da rakı içilmez artık. O güzelim plajlar , Düzköy altı ve Gölağzı’nın kumsalı nerede…, Güneşin batışını görebilecek miyiz kim bilir?. Anımsatayım dünyada güneşin en güzel battığı sahillerdendi bu sahiller .Yoo… Bir yolun maliyeti bu kadar olmamalı. Maliyet hesapları yapanlar bu güzellikleri kaç dolar yazmışlardı dersiniz. Kaç milyon dolarlara kurban edildi buralar.
Espiye bitmiş. Tirebolu nasıl geçilecek? Göreceğiz. Görele hapishanesine benzetilmiş. Çavuşlu , Eynesil. Asıl Beşikdüzü katledilmiş. Sahile bir istinat duvarı, üzerine yol.Şehir içeri itilerek kaderine terkedilmiş sanki. Cumhuriyetin ilk yıllarında Köy Enstitüsünden , daha sonra ki yıllarda ise öğretmen okulundan mezun olanlar görseler şimdiki Beşikdüzü!nü…! Hüngür hüngür ağlarlar eminim.
Ya Trabzon, Araklı , Sürmene, Çamburnu , Yeniay, ya Of…
YETER ARTIK OFF…OOFFF.
Yazamayacağım. 4 saatte geldik ama 4 yüzyıl gibi. Denizsiz…manzarasız.. insansız. Çölü geçer gibi, geçtik koca Karadeniz’i .
Bu utancı yarınlara bırakanları tarih mahkum edecektir
Naci Altuncu

Mesajgönderen İlkay Durgun » Cmt Eyl 02, 2006 9:48 pm

O yolu bilen birinin ağzından acının çok güzel bir tarifini okudum...
Benimde canım sıkıldı...

Yazar demişki son olarak;

Bu utancı yarınlara bırakanları tarih mahkum edecektir

Hepimiz bu mahkumiyetin mahkumuyuz.

Karadenizin ;mühendisleri,aydınları,doktorları,avukatları,edebiyatçıları,tiyatrocuları,politikacıları,akıllıları,delileri,köylüleri... Hepimiz, mahkumuz...Hepimiz, suçluyuz...

Şimdi ;bu yalancı gözyaşlarımızı karadeniz yüzümüze tükürecektir...

YARABBİ ŞÜKÜR!!!
Kullanıcı avatarı
İlkay Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

o yol

Mesajgönderen Sercan Deliömeroğlu » Pzt Şub 19, 2007 12:19 pm

o yool ben dogdugumda basladı hala yapılıyo bıttı ama neyse bıraz var bız buna sukredelım ya boluda olsak yalanmı baba
Sercan Deliömeroğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Çrş Eki 29, 2008 11:04 pm

Nihayetinde çok şükür Karadeniz sahili güzel bir yola kavuşmuştur... Az eksikleri kalmasına rağmen sahil boyu rahat bir yolculuk yapılabiliyor....

Bu yaz Sakarya Karasudan başlayarak dört günde Sarp sınır kapısına kadar bir yolculuk yaptık...Karasu-Samsun arası (Hele Kastamonu toprakları içindeki yollar) eski Samsun-Trabzon yolunu andırıyordu.. Ama Samsundan sonra çok güzel bir yol yapılmıştır... Şükür...

Dilerim her tarafa aynı yolların yapılması !!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Meltem Ezgi Durgun » Sal Kas 18, 2008 10:28 am

Naci Dayı bundan daha güzel bir duygu aktarımı olamazdı.Sadece kendinin değil herkesin düşüncelerini anlattın.Okulda arkadaşlarım "sahilden olmak ne güzel şey helede karadenizden,yeşille mavi bir arada" dediğinde utanıp maviden uzak kaldık,yeşilide yavaş yavaş mahvediyoruz diyemiyorum.
Meltem Ezgi Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen İlyas Hasret Uygun » Çrş Ara 03, 2008 9:17 am

Naci abi eski yolu kapattilarmi?
Kullanıcı avatarı
İlyas Hasret Uygun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Prş Ara 04, 2008 10:08 am

Eski yolu bilmem ama bizim emiceoğlu bu defteri kapatmış gibi !!!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Pzr Ara 07, 2008 8:44 pm

teknolojı geliştikce insanoğlunun doğal yaşam alanları ve imkanlarıda daralıyor.ikisini birarada bulmak hayli güc en azından bizim memlekette çok zor. :D
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cum Ara 16, 2016 2:32 am

Sevgili Naci,
O güzel yazılarını bu sayfalarda bizimle paylaş,bekleniyorsun....Geeeeeel !!!!!!!!!
En son Anonymous tarafından Cum Ara 16, 2016 2:32 am tarihinde darbelendi.
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Dön PEKE SOHBETLERİ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir