Adurrahim Özkanın Ropörtajı

Bu bölümde sitemizde yer alan haberlerin fotoğrafları yer alacak...

Moderatör: Muzaffer Mustafa Altuncu

Adurrahim Özkanın Ropörtajı

Mesajgönderen Sami Ayan » Cmt Oca 24, 2009 10:40 pm

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Çaykara Belediye Başkanı Abdurrahim Özkan ile adayların açıklanmasından önce geçen beş yılını değerlendirdiğimiz ve merak edilen konuların cevabını aradığımız bir sohbet gerçekleştirdik. Beş yıllık dönemde Çaykara için neler yaptığını ve gelecekte kazanırsa neler yapacağını değerlendiren Özkan sorularımıza içtenlikle cevaplandırdı. İşte o ropörtaj:

ÇAYKARA BELEDİYE BAŞKANI ABDURRAHİM ÖZKAN İLE BEŞ YIL

ÇAYKARA GAZETESİ- Sayın Başkan 2004 yılında Çaykara Belediye Başkanı olurken Çaykara ile ilgili hayaliniz neydi?.
ABDURRAHİM ÖZKAN- Aslında bana Çaykara Belediye Başkanı olmam 25 sene önce de teklif edilmişti. Ancak o zaman bunu kabul etmedim. 2004’te kendimi halkıma karşı sorumlu hissettim. Neden sorumlu hissettiğimi de herkes bilir. Bu sorumluluk içerisinde belediye başkanı olursam neler yapabilirim diye düşündüm. Ben çeşitli toplantılarda şu soruyu sordum. Çaykara’da aslında arazi yapısı itibariyle tarım da olmaz. Geçmişte yapılan tarım zorunluluk nedeniyle yapılıyordu ve verimsiz bir faaliyetti. İnsanların geçinebileceği iki şey var Çaykara’da. Birisi turizm diğeri eğitimdir. Kafamda bu iki dinamiği harekete geçirmek vardı. Ben göreve gelmeden önce ilçemiz okullarında kayda değer bir başarı yoktu. Bu gün eğitimde önemli başarılardan söz ediliyor. Tabi bunda eğitim kadrosunun özverili çalışmasının büyük etkisi var. Ancak aynı eğitim kadrosu biz gelmeden önce de vardı. Biz onlara destek olduk ve onlar gayret ettiği takdirde arkalarında olduğumuzu gösterdik. Biliyorsunuz göreve geldikten sonra ilk icraatımız olarak Zeki Bilge İlköğretim Okulunun yanında alanda bulunan Tarım Kredi kooperatifine ait binayı belediyenin yapacağı yeni binadan yer vererek trampa yapmak suretiyle Zeki Bilge İlköğretim Okuluna bağışlamak oldu. Bu gün o binanın üzerinde bulunduğu arsanın sadece arsa değeri 350.000 TL’dir. Bunun yanında ilçemizdeki okullara maddi destek sağladık. Beş yıldır en az sadece ilköğretime 50.000 TL’de nakdi olarak eğitime aktardık. Diğer okullara aktardığımız hariç. Ama lise ve imam-hatip lisesine ilköğretimle aynı oranda destek olamadığımızı söylemeliyim. İlköğretimdeki başarıyı lise düzeyinde de yakalayabilirdik. Okullardaki öğrencilerimizin barınması için yardımsever insanlarımızı teşvik ederek yurtların açılmasını sağladık. Çaykara’da öğrencinin kapasitesini ve ilgisini başka yöne çekecek unsurlar az. Öğrencilerin tüm ilgisi derslere kanalize edilip gerekli imkanlar da sağlanınca başarı kendiliğinden geldi. Eğitimde tüm Karadeniz’de hatta Türkiye’de ses getirecek bir düzeye gelindi. Türkiye’de örnek alınabilecek bir model oluşturuldu. Bunda eğitim kadrosu, idareciler ve yerel yönetim olarak belediyemiz birer sacayağı olduk. Bizim insanımız eğitime müsait bir yapıya sahiptir. Şu an ülkemizde dört vali, 30 kaymakam ve iki üniversite rektörü Çaykaralıdır. Eğitimde Çaykara’nın bir Turizm Meslek Lisesine ihtiyaç vardır. TOKİ ile yaptığımız anlaşma gereği Hurmalıkta 250 civarı bir konut yaptırırsak bunu TOKİ’ye bedelsiz yaptırmak üzere protokol yaptık.

ÇAYKARA GAZETESİ- TOKİ ile ilgili olmayan arsa üzerinde proje geliştirdiğiniz söyleniyor. Bu konuyu açıklığa kavuşturur musunuz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Hurmalık’ta Mili Eğitime ait olan 11 dönüm eski orman deposunun alanı var. Yukarısında da 4,5 dönüm de Milli Emlak’a ait arsa var. Bizden milli eğitim okul istiyor. Biz arsayı milli eğitimden okul yapma karşılığında alıp TOKİ’ye vereceğiz. TOKİ ile yaptığımız anlaşma gereği yapılacak konutlara ilave olarak okul yapması sözünü aldık. Bu şekilde aynı arsa üzerinde hem okul yapılacak hem de 250 adet konut inşa edilmiş olacak. Bu şekilde hem Çaykara’nın konut ihtiyacının çok önemli bir bölümü karşılanacak hem de Turizm Meslek Lisesi inşa edilmiş olacak.

ÇAYKARA GAZETESİ- Turizmi önemli bulduğunuzu söylediniz. Ancak her yıl Çaykara’nın yanından iki milyon turist geçerek Uzungöl’e gidiyor. Bunlardan Çaykara’ya uğrayan neredeyse hiç yok. Bu turistlerin ilgisini Çaykara’ya çekecek ve burada bir süre de olsa konaklamalarını sağlayacak şekilde bir güzellik oluşturulamaz mıydı?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Biz dar çerçevede düşünmüyoruz. Kaldırım yıkıp yapmıyoruz. Ben Çaykara’nın ufkunu açıyorum. Ben yüzyıllarca gidecek hizmetler yapıyorum. Mesela dere yataklarının ıslahı yirmi sene önce yapılmıştı. Şimdi bizim yaptıklarımız 200 sene gider. Bundan sonra Yüksek Okul, dere kenarına sosyal tesisler, köprü ve devamında yolla birlikte tüneli de düşünün ve kafanızda tasarlayın. Bütün bunlar inşa edilince bir güzellik ortaya çıkacak. Bambaşka bir Çaykara göreceksiniz. Biz akan bu dereye baktık bu güne kadar. Uzungöl’e gelen turistlerin kalacağı yer yok. Yatak kapasitesi 1500. Biz postaneden Işıklı Mahallesine doğru 10 metre genişliğinde yeni yol yaptık. O karşıda muazzam otel olur. Otel şehrin içerisinde olmaz. Otel orada olacak. Ayrıca eski İlköğretim Okulu ve İmam-Hatip olarak kullanılan binanın yerine de otel yapılabilir. Dar düşünmüyorum. Günlük düşünmüyorum. Ben görev yaparken yakınlarımı ve partililerimi korumuyorum. Çaykara’nın menfaatleri doğrultusunda çalışıyorum.

ÇAYKARA GAZETESİ- Çaykara’nın dar bir alanı olduğu ve bunun neden çevre köyleri belediyeye dahil edilerek genişletilmediği hep merak konusudur. Bu konuda bir çalışmanız var mı?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Ben küçük hayal kurmuyorum. Büyük hayallerim var. Kabataş Köprüsünden Caspa Irmağına kadar olan alanı mücavir alana alıyoruz. Bunun bir kısmını dahil ettik. Diğer kısmı ile ilgili meclis kararını da aldık. Çalışmalar sürüyor. Bundaki amacımız bahsi geçen alanda gelişigüzel inşaat yapılmasını önlemektir. Çaykara’yı planlayarak büyütmeyi amaçlıyoruz. Yapılan binaları yıkamıyoruz. En azından bundan sonrasını kontrol altına almalıyız. Bazıları bizim kısıtlı bir alanı mücavir sahaya almamızı eleştirerek neden tamamını almadığımızı soruyor. Bakın on tane köyün nüfusu toplanınca 2585 oluyor. 1500 olan merkez nüfusunu ilave edince 4000 küsur nüfusa ulaşılıyor. Şimdi biz belediye olarak 5 kilometrekareye hizmet veriyoruz. Çevre köyleri dahil edersek bu 700 kilometrekareyi bulacak. Küçük bir belediye bu kadar hizmetleri nasıl karşılasın?

ÇAYKARA GAZETESİ- Köprübaşı örneği var. Tüm çevre köyler mahalleye dönüştürülerek merkez belediyeye bağlanmış durumda. Ayrıca hizmetten öte çevre köylerin belediyeye dahil edilmesiyle daha sağlıklı bir temsil yapısı oluşmaz mı? Sadece dar bir alanın katılımı ile değil geniş bir katılımla ve herkesin üzerinde ittifak edeceği bir belediye yönetimi oluşmaz mı? Bu konuya bakışınız nedir?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Ben buna katılmıyorum. Önemli olan hizmettir. Ben de Çağlayan’a bağlı köyleri örnek verebilirim. Bunlar belediyeye bağlandı. Yeterli hizmet alamadıkları için şimdi hepsi belediyeden ayrılmak istiyor. Belediyeye bağlanırsa köyler özel idare imkânlarından yararlanamayacak. Çevre köyleri belediyeye dahil etmekle hizmet almaları engellenmiş olur. Özel idare belediyelere yardımda bulunmaz. Bu durumda köyler bu gün almakta oldukları hizmetleri de alamaz.

ÇAYKARA GAZETESİ- Köprünün boşuna yapıldığı ve gereksiz olduğu söyleniyor. Bu konuya açıklık getirir misiniz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Köprü bilindiği gibi bizim girişimimizle Karayollarının yaptığı bir eser. Bunun devamı için kamulaştırma yapılıyor. Tamamlanma aşamasındadır. Biz bunun tüm altyapısıyla yapılmasına önem veriyoruz. Enerji hatları, yağmur su kanalları, telefon hatları vs döşenmesi lazım. Bunlar tamamlanınca köprünün devamında güzel bir cadde olacak. Bu konu ile ilgili süreç devam ediyor. Köprü orada boşu boşun yapılmış değil. Projenin tamamı içinde değerlendirmek lazım. Tamamlandığında önemi anlaşılacak. Tek başına köprüye bakılınca tamamını görmeyince anlamsız gibi duruyor. Ama devamında sona yaklaşıldı. Orasını Karayolları tamamlayacak biz altyapısını yapacağız. Ayrıca özellikle Yeşilalan deresi üzerinde istinat duvarları ve bentler yaptırarak hem görünümü güzelleştirdik hem de dereyi kontrol altına aldık. Ayrıca tarihi Çaykara Kalesine yol açtık. Kaleyi etrafını açmak suretiyle ortaya çıkarıyoruz. Restorasyonu yapılınca turistik değeri olan bir yapı ortaya çıkacak. Bunlara bir bütün olarak bakmak lazım.

ÇAYKARA GAZETESİ- Çaykara’da toplu olarak tören yapılacak bir salon yok. Olan bir salonun da satıldığı ve yerine yenisi yapılmadığı yönünde tenkit ediliyorsunuz. Bu konuda neler söylersiniz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Biz kafamızda şehrin 200 sene sonrasını tasarlayarak çalışıyoruz. Bu güne kadar her şeyi şehrin içerisine sıkıştırdık. Yeni yapılacak elektrik santralinden sonra Çaykara Lisesinin aşağısında geniş bir alan ortaya çıkacak. Stadı oraya taşıyarak orada bir spor kompleksi düşünüyoruz. Bunun içerisinde kapalı spor salonu da var. Stadın yerine de Yüksek Okul yapmayı tasarlıyoruz. Bunları ben tek başıma tasarlıyorum. Yeteri kadar destek göremiyorum. O zamanki Ak Parti İlçe Başkanı Hanefi Tok, İl Genel Meclisi Üyemiz Ahmet Aslanoğlu ve Ak Parti İl Başkanı ile KTÜ Rektöründen Yüksek Okulun sözünü aldık. Ama okulu yapmamız gerekir. Ayrıca burada açılacak Yüksek Okul ihtiyaç duyulan ve iş imkanı olan bölümler olmalıdır. Aşçılık, megatronik, turizm meslek yüksek okulu gibi tercih edilen ve geçerli bölümler açılmalı. Geçmişte Yüksek Okul verildi o zaman alınmadı. Bayağı zaman kaybı oldu.

ÇAYKARA GAZETESİ- Sizin dediğiniz şekilde de en azından dört beş yıllık bir süre gerekir. Santral yapılacak, stad oraya taşınacak, kapalı spor salonu yapılacak ve stadın yerine Yüksekokul yapılacak. Her şey yolunda gitse bunun için en az beş yıl gerekir. Hâlbuki belediye başkanları beş yıl için seçiliyor. Bu nasıl olacak?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Ama her şey istediğiniz gibi gelişmiyor. Mevcut imkanlar içerisinde hareket ediyorsunuz. Biz de bunların kısa sürede olmasını istiyoruz.

ÇAYKARA GAZETESİ- Bahsettiğiniz projeler Uzungöl yolunda değil. Yol üzerinde tesis yapmak isteyenler var. Mesela Taşkıran’da bir tane yapılıyor. Yine Çaykara’ya yakın ama Solaklı deresi çevresinde yapmak isteyenler var. Bunlara kolaylık sağlıyor musunuz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Yapılacak olanı güzel yapmalıyız. İmara ve doğaya uygun olmalı. Biz Caspa Deresine kadar mücavir alana dahi ettik ki yapılacak tesisler gelişi güzel olmasın. Yapılan bir bina imar planına uymazsa çevrede de kötü görüntü oluşuyor. Mesela yolun kenarında bir tesis yaparken arka tarafta kalan arsaları mahvetmemek gerekir. Bunun için imar planına uygun olarak tesisleşmeyi gerçekleştirmek durumundayız. Aynı şekilde ilçe merkezinde de yıkılan binalara yapı izni vermiyoruz. Bunlar arasında benim akrabalarımın binaları da var. Beli bir metrekarenin altındaki binalara yapı izni vermeyiz. Biz yer sahiplerine birleşin diyoruz. On sene de beklemek gerekse küçük küçük arsalara yapı izni yok.

ÇAYKARA GAZETESİ- Başkan olduğunuzda belediyede ekonomik olarak durum neydi?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Geldiğim zaman 450 milyar civarında borç vardı. Alacaklılar belediyeye telefon ediyordu. Beş yıl içerisinde 2 Trilyonu aşkın yatırım yaptık. Bu gün borcumuz yok ve kasamızda da paramız var. Bütün yaptıklarımıza kaynaklarımızı iyi kullanmakla yaptık. Telefonlarımız da artık çalmıyor. Sadece bina için kullandığımız krediye aylık 12 milyar taksit ödüyoruz.

ÇAYKARA GAZETESİ- Çaykara su konusunda bir hayli sorun yaşadı. Bu konuda neler söylersiniz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Biz gelinceye kadar Çaykara ırmak suyu içiyordu. 20 yıldır suya yatırım da yapılmamıştı. Biz yeni kaynaklar bularak 4 km ilave hatla mevcut kaynağı besledik ve sorunu çözdük. Bizi eleştirenlere önceki dönemleri hatırlamalarını da öneriyorum. Bu gün geldiğimiz noktada Çaykara her yerde olabilecek arızalar dışında su ile ilgili bir sorun yaşamamaktadır.

ÇAYKARA GAZETESİ- Döneminizde yaptığınız hizmetleri özetlemek gerekirse neler söylersiniz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Yapılan şeyler; köprü inşaatı ve devamında istimlak çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen yol, Belediyeye ait konut ve işyerlerinin bulunduğu bir bina inşa edildi, elektrik hatları yer altına indirildi, dere istinat duvarları yapıldı, yol ve asfaltlama çalışmaları yapıldı. 6 km yol yaptık ve tarihi Çaykara kalesini ortaya çıkardık. Eğitime destek verdik belli bir seviyeye geldi. Yüksek okulu projelendirdik. Işıklı Mahallesi merasından Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşülerek şehir mezarlığı için 8,5 dönüm yer temin edildi. Yolu ve çevre duvarları yapılarak hizmete girecek. Cenaze, itfaiye, ve çöp aracı, ayrıca bir adet yeni ekskavatör alındı. Konkasör Tesisi yeni baştan elden geçirildi. Yaklaşık 1 Trilyona mal edildi. Yayla Şenlikleri organize edildi. Bir anda bunları sayabilirim.

ÇAYKARA GAZETESİ- Beş yılda şunu da yapsaydım diyeceğiniz içinizde ukde olarak kalan bir şey var mı?
ABDURRAHİM ÖZKAN- İlköğretime verdiğim desteği lise düzeyinde veremedim. Bu içimde ukde olarak kaldı. Bunda idarecilerin de etkisi var tabi. Mesela İlköğretim Müdürü Ahmet Çamurali bizi hiç rahat bırakmadı. Gerçekten onun gayreti bizi de teşvik etti. Diğer okul idarecileri bizi onun kadar zorlamadı. Bir de çok arzuladığım Kültür Merkezini arsa ile ilgili sorunları aşamadığımız için yapamadım. Bu da eksik kaldı İnşallah önümüzdeki dönemde bu da hallolacak.
Tabi ben bütün yukarıdan beri saydığım hizmetleri yaparken bir taraftan da personelle mücadele ettim. Onları eğitmeyi de bir görev bildim. Hep eğitici oldum. Yeterli donanıma sahip personel sıkıntısı çektik. Beş senede hiç kimse belediyede hile olduğunu söyleyemez. Beş sene boyunca sürekli teftiş ve mahkemelerle de mücadele ettim. Bunlar bizim motivasyonumuzu önemli ölçüde bozdu. (İki sene boyunca personelin yarısı raporluydu. Kiminle çalışacaksın. Personele öyle bir noktaya geldim ki sevk kağıdı vermedim. Bundan dolayı da ceza aldım. Bu cezayı aldım ama ancak bu durumun önüne geçtim. Belediyeden evraklar çalındı. Bir sürü sıkıntı ile karşılaştık.) Asılsız şikâyetlerle uğraştık. Mesela bunlardan birinde belediye başkanı olduktan sonra Trabzon’da lüks bir daire ve iki adet sıfır araç aldığım iddia edilerek soruşturmam yapıldı. Ben 2004 yılında başkan oldum. İddiaların araştırılması için kendimi ihbar ettim. Tapu müdürlüğü ve maliyeden bunun tespiti kolaydır. Eğer benim başkanlığımda alınmış bir şey varsa bunları ispat edene bağışlayacağım. Şu an kullandığım Hyundaı marka aracı başkan olmadan önceki aracımı verip üzerini 20 ay taksit yaparak aldım. Bunu da her memur aynı yolla alabilir zaten. Ben bunlarla mücadele ederek hizmet vermeye çalıştım. Bunları hak etmedim. Belediyenin imkânlarını şahsım için kullanmadım. Kullanmam da. Hafta sonu belediye binasının kaloriferleri yanmasın diye Trabzon’a gidiyorum. Bu kadar da hassas davranıyorum.

ÇAYKARA GAZETESİ- Sizinle birlikte Çaykara’da altı aday başvuruda bulundu. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Burada bizimle birlikte çok şey değişti. Ben Abdurrahim Özkan olarak hiçbir zaman hile düşünmedim. Hile düşünseydim kimse aday olarak çıkamazdı. İnsanlara güzel bir ortam hazırladık. Burada kimse kazanamaz denilen bir zamanda biz seçim kazandık. Bizden sonra herkes Çaykara’da belediye başkanlığının kazanılabileceğini gördü. Biz seçime yönelik bir başkanlık yapsaydık durum farklı olurdu. Ben daha önce de söylediğim gibi burada yalnız bir başkanlık yaptım. Gerekli desteği göremedim. Bunu da söylemek istiyorum.

ÇAYKARA GAZETESİ- Son olarak Çaykaralılara neler söylersiniz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Biz kendimizi Çaykaralılara feda ettik. Yeter ki Çaykara turistik bir yer olsun. Eğitim yükselsin. Biz geldik gidiyoruz. Ben eğer Çaykara’ya yeterli hizmet veremediysek bizi yargılasınlar. Biz günlük projelerle uğraşmadık. Biz 50 yıl ilerisine bakarak çalıştık. Günü birik politikalarla zaman kaybetmek istemedik. Dediğimiz gibi kaldırım söküp yapmadık. Eğitimi şahlandırmayı ve turizmi canlandırmayı amaçladık. Çaykara’yı ve köylerimizi hatta mezralarımızı birer turizm merkezi haline getirmeyi amaçladık. Ben projelerimle ilgili Çaykaralılardan, tüm partilerden gerekli desteği gördüğümü söyleyemem. Birçok yerde yalnız kaldım. Yalnız mücadele verdim. Ben gerekli desteği alamasam da Çaykara’da bir turizm bilinci uyandı. Valilikteki bir toplantıda yaylalarımızda konaklama tesislerinin yetersizliğinden bahsedilince ben mezralarımızı onararak turizme hizmet edecek şekli koymamızın mümkün olduğunu savundum. Mesela mezraya bir banyo-tuvalet ve benzeri ilave yapılarak yaylalarda belli merkezlere restoran ve eğlence yerleri yapılması gerekiyor. Bunlar da özel teşebbüsün işi. Biz belediye olarak elimizden gelen desteği verebiliriz. Bizim mezralarımızın her mevsimde ayrı güzelliği vardır. Bunları mutlaka canlandırmalıyız. Özetle Çaykara’da hayalimiz eğitim ve turizmi ayağa kaldırmaktı. Bu beş yıllık süre içerisinde bunların temelini attık, alt yapısını oluşturduk ve belli bir seviyeye kadar getirdik.
ÇAYKARA GAZETESİ- Eğer partiniz sizi yeniden aday göstermezse yine aday olacak mısınz?
ABDURRAHİM ÖZKAN- Şu an bunun için bir şey söyleyemem.
ÇAYKARA GAZETESİ- Beş yıllık hizmetiniz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
ABDURRAHİM ÖZKAN- Ben de önemli bir görev icra ederek halkımızı bilgilendiren Çaykara Gazetesi ekibine teşekkür ederim.

NOT: Ropörtaj Ak Parti Çaykara Belediye Başkan Adayı açıklanmadan önce yapılmıştır…
Kullanıcı avatarı
Sami Ayan
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Sal Oca 27, 2009 6:21 pm

Samiyi gerçekten tebrik ediyorum !!!!!!!!!
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen İrfan Altuncu » Cmt Oca 31, 2009 11:56 pm

Sami teşekkürler......
Kullanıcı avatarı
İrfan Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön WWW.SAHİNKAYAKOYU.COM HABER FOTOĞRAFLARI

Kimler çevrimiçi