gönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Çrş Kas 29, 2006 8:08 pm
...….CANER’E ÇOK TEŞEKKÜR !
….Gençlerle Hasbihal köşemi zaten bunun için açtım.Sevgili gençlerimizin dertlerini paylaşmak,karşılaştıkları meseleleri aramızda konuşup çözmek, bu köşeyi okuyan gençlere bir şeyler verebilmek.
….Sevgili Caner;eline, koluna ,yüreğine sağlık… Gençlerle ilgili bazı meseleleri o kadar güzel yazmışsın ki şapka çıkarmamak mümkün mü? Hayat sana birçok dersler vermiştir. Her olaya bakışın tam istediğim gibi. Problemleri ortaya çıkardın ve çözüm yolunu bizim bulmamızı istiyorsun.Ne kadar güzel.İsterdim ki bütün gençler bu yazdığını okusun ve yorumunu yazsın.Ama ne yazık ki Caner yazılanlar okunmuyor, ama olsun.Biz bütün gençler okuyormuş gibi yazmaya devam edelim.
…..Gençlik duyguları aşağı yukarı aynıdır.Ama o duyguları harekete geçirmek farklıdır. İşte orada aile,okul,çevre,arkadaş grubu etkileri devreye girer.Genç kendisini çok farklı duygular içinde hisseder.Nefis devreye girer.Bazı şeyleri ona çok şirin gösterir. Bazı olaylar karşısında nefis o genci tetikler,ona yanlış şeyler yaptırabilir. İşte o genç yukarıda saydığım aile,okul ve çevreden olumlu şeyler almışsa kendini frenler ve kötü şey yapmaz.Nefise uyar ve kendini frenlemezse o zaman çok kötü şeyler yapar. Ve de kötü şey yaptığını da anlamaz.
….Her insan gençlik devresinde sonradan pişman olduğu hadiseler mutlaka yaşamıştır. Yani hepimiz yaşamışızdır.Ama belirli yaşa geldiğin zaman dönüp geriye baktığında ne kadar yanlış ve kötü şeyler yaptığını anıyorsun.Geçen gün geri gelmediğine göre o olayları silemiyorsun.Eğer kullara karşı yanlış yapmışsan onunla yüzyüze gelip o işi hal etmen lazım.Yoksa onun öteki dünyada hesabı vardır.
…Yaylada gençlerin kızlarla ilişkilerinden bahsettin ve eğer siteye çok fazla kız gelseymiş o zaman çok daha fazla erkeğin forumla ilgileneceğini yazmışsın. Tespitine katılıyorum.Gençlik duyguları her şeyi süt liman gösterir.Ve o genç bazı yanlış hareketleri yaparken de kendine övünme payı da çıkarmaya çalışır.Şimdi o genç bir kıza kötülük düşünürken,ona sorsan ki “Bu senin bacın olsa ve başkası senin bu yaptığını o bacına yapsa sen kabul eder misin?”..Oooo dünyaları yıkar,asar keser icabında…Olaya bu yönden bakabilse gençler,o zaman hiçbir olumsuzluk yaşanmazdı. Ohalde gençler her zaman iyi hasletleriyle hareket etmeli.Ama o yaşlarda bu her zaman mümkün olmuyor işte.
….Yaşlıların yanında gençlerin hal ve hareketlerinden de bahsettin.Evet maalesef gençlik bu konuda hayli mesafe kat etmiştir.Aslında saygı her zaman güzel şeydir. Mesela bir gencin bir yaşlı yanında sigara içmemesi daha güzel bir davranıştır.Haaa içse ne olur? Elbette bir şey olmaz.Ama o yaşlı o gence kalbi ister istemez kırılır.Her hadiseye bu açıdan bakarsak,yaşlılar yanında daha düzgün hareket yapmamız gerektiğini anlamış oluruz.
….Gençler eskiden beri hep bölünmüştür.En fazla siyaset onları bölmüştür.Maalesef en az olsa bile bugün o bölünmüşlük yine vardır.Spor onları bölmüştür.Ne bileyim daha birçok şey gençlerimizi hatta bütün insanlığı bölmüştür.Bu duruma üzülmemek mümkün değil.Askarı müştereklerde buluşulabilse gençler hep el ele olurlardı. Ama buna nefis engel oluyor,bazı gençleri kullanan güçler engel oluyor,oluyor da oluyor. Zaten benim ençok üzüldüğüm nokta da bu.İşte sitemizde meydana gelen tatsız olaylar,uzağa gitmeğe gerek yok.Bu sitenin amacı köylülerle buluşma,tanışma-kaynaşma ise diğer çekişmeler niye?
….Yönetim herkesi kapsayan kurallar koymuştur.Herkes o kurallara uyma durumunda olursa sitede asla huzursuzluk olmaz.Evet tanışma –kaynaşma yanında bazı faaliyetler olacak ki sitede canlılık olsun.İşte bu faaliyetleri yaparken sevgili gençler yönetimin öngördüğü kurallara uyum yaparsa daha güzel olur.Yasaklara karşı hepimizin tepkisi var tabi…Peki sesimiz çıkarmasak ne olur.Elbette hiçbir şey olmaz.Ama gençlerimiz,gençliğin verdiği o delikanlılık duygusuyla sabır gösteremiyor. Öyle olunca da istenmeyen olaylar oluyor.Kim haklı kim haksız konusu uzar gider.Onun için olaya sebebiyet vermemeye çalışacağız.Ben en baştan beri hep aynı şeyi tekrarlıyorum ve sabır diyorum…. Sabır bütün kötülükleri önleyici bir siperdir…
….Kırıkhan-Şur ayırımı maalesef her yaş grubunda vardır.Bunun çok çeşitli sebepleri var.Şimdi o konuya girmek istemiyorum..
…Her Şurlu;köyünü,meziresini,yaylasını sever… Ah kayıtsız şartsız bir de köyünün btün insanlarını sevse her şey hal olacaktir.Ama olmuyor işte….
…SEVGİLİ GENÇLER;Peki e yapmamız lazım?
Her şeyden önce insanı insan olarak sevmemiz lazım.İnsanlara karşı peşin hükümlü olmamamız lazım.İnsanların kusurlarını görmememiz lazım.Olaylar karşısında sabırlı olmamız lazım,hoşgörülü olmamız lazım,iyi niyetli olmamız lazım,bazı şeylerden fedekarlık etmemiz lazım.Daima birlik ve beraberlikten yana olmamız lazım.Ortak çalışmalarda faal ve uyumlu olmamız lazım.
….Peki gençlerin daha güzel duruma gelmeleri için ne yapılabilir? İşte biz onu yapıyoruz.Gençler neyin iyi neyin kötü olduğunu kavrayacak bilgi ,zeka ve yeteneğe sahiptirler.O halde bulundukları ortama uyma yolunda az bir gayret sarfederlerse iş mutlaka güzele doğru gider.Yok herkes dilediğini yapmaya kalkarsa işte böylesi olumsuzluklara yaşanabilir.
…Şimdi gençler diyebilir ki, eeee düşüncelerimizi söylemeyelim,yazmayalım mı? Elbette söylenecek ve yazılacak.Öyle olmasa olmaz.Ama biraz dikkat ederek ve biraz nefsi arzulardan fedekarlık ederek yazılırsa hiçbir şey olmaz.
….Şu anda Canerin yazdıklarından yola çıkarak yazacaklarım bu kadar.İnşallah yanlış ifadem olmamıştır,inşallah gençler bu yazılanları okur,inşallah yanlış anlaşılmam.
…Bu arada bir şeyi not düşmek istiyorum.Bugün benim ilk göreve başlama tarihim.Sabah 11.11 de telefon alarmı çaldı..Baktım ki “İlk göreve başlama günüm” yazıyor.Evet ben 29.11.1969 da ilk öğretmenliğe başladım.O zamanki duygu ve heyecanım farklıydı.İnşallah bir gün onu da yazarım.Telefonumda “Hatırlatma” bölümünde kaydını yaptım.Her yıl aynı gün aynı saatte çalar ve ben o günün heyecanını bir defa daha yaşarım.
…Bu duygularla herkese selam ve sevgilerimi gönderiyorum….
……………..29.11.2006………….GÖLCÜK…………………Muzaffer ALTUNCU…..