CENAZEDE ALKIŞ !!!!!!!!!

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

CENAZEDE ALKIŞ !!!!!!!!!

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzt Kas 05, 2007 6:00 pm

..Cenazede Alkış .(?)

…Sevgili Dostlar,
Cenazelerde alkış ne anlama geliyor ?

Bunu bir türlü anlamış değilim…Sanırım Türkiyede tarihçesi çok eski değildir… Ama bir çok cenazede boy gösteriyor…Acaba ölüye ve yakınlarına bir faydası mı oluyor ? Sanmıyorum !

Sanırım görenek ve geleneklerimizde bu durum yoktur ,
İnançlarımız da zaten olamaz ,

O halde bu nereden ve kim tarafından Türkiye’ye getirildi , Yoksa bu da batının bir marifeti mi ?

Ben bunu bir türlü kabullenemedim… Denilebilir ki bunun gibi neleri kabullenemiyorduk ama geldi yerleşti ve yaşıyoruz…. Haklısınız …..

Ölüye fatiha okunur , törende üzüntü yaşanır ama….
Alkış !
Asla……………

Siz ne dersiniz dostlar ?
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Re: CENAZEDE ALKIŞ !!!!!!!!!

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Pzt Kas 05, 2007 6:34 pm

Kimseye bir zararı olmadığını düşündüğüm için katılmıyorum Muzaffer Amcacığım bu sefer.Herkes kendince istediği gibi gömülebilir.Ölüye ve yakınlarına neyin faydalı olup olmadığı konusundada hemfikir olmak zor.Ölüler alkışlarla uğurlansın demiyorum ama ölülerin dua ile uğurlanmasıyla arasındaki çokta fark olduğuna inanmıyorum.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Erhan Ayal » Sal Kas 06, 2007 12:20 am

Ne diyelim Muzaffer amca Cenazenin arkasından alkış tuhaf gerçekten tuhaf Yeni yeni gelenekler...??? Ölüye faydası olacaksa alkışlasınlar :D
Erhan Ayal
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen İlyas Hasret Uygun » Sal Kas 06, 2007 2:09 pm

Alkış oluyorsa bir atlamada oynardık hani....
Kullanıcı avatarı
İlyas Hasret Uygun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Çrş Kas 07, 2007 5:11 pm

Alkışlamanın ölü için bir anlamı olacağını hiç düşünmüyorum bende ama alkışlayanlara Hasret gibi bakanlara veya tersi, aynı mantıkla Hasret gibilere bakanlara da üzülüyorum.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Erhan Ayal » Çrş Kas 07, 2007 8:30 pm

Sn. Abim Madem cenazede alkışın ne anlama geldiğini bilmiyorsun neden üzülüyorsun Bildiğin bir şey varsa bize söyle bizde üzülelim Genelde suikast v.b. den ölenlerin arkasından alkış tutarlar Buda Protesto nun yeni şekli olması gerek başka amacı yok herhalde Ölüye getirisi nedir muamma....?
Erhan Ayal
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Çrş Kas 07, 2007 9:47 pm

neye üzüldüğümü anlatamamışım sevgili Erhan, buradan anca bu işi uzatır dururuz kalsın
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Numan Kama » Çrş Kas 07, 2007 10:21 pm

Cenazede Alkış ile cenazede oynamak arasında fark var bence. bana göre o insalar inönü'nün sahsına, ' Onurlu ve gururlu sekilde hayatını yasadın ve tamamladın.' manasında alkışladılar. Alkış tebrik anlamındadır bana göre. Bir yazı yazdıktan sonra 'Gönder' e basmak gibi birsey. Kimse dini nedenlere karsı cıkalım ya da örf adetlerimize karsı cıkalım diyerek alkışlamaz bana göre. zira her cenazede de olmuyor böyle görüntüler. Alkıslananların özellikleri var( devlet görevi yapmıs insanlar yada şehit askerlerimiz gibi). Evet belki adetlerimizde degil ama ben, Türkiye icin birseyler yapmaya calısan hayatını düzenbazlık yapmadan etik bir şekilde yasayıp bitirmiş birinin ardından tutulan alkışı bir 'helal olsun' olarak gördüm şahsen... Saygılarımla.
Kullanıcı avatarı
Numan Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Çrş Kas 07, 2007 10:30 pm

Konu İnönü den dolayımı açıldı bilmiyorum ama madem açıldı ölümünden sonra bir köşe yazısında yazarın birinin yaptığı tespiti yazayım. Diyor ki (bence çok haklı) İnönü diyor dış işleri bakanı olduğunda ABD başkanıylada, genel kurmay başkanıylada veya bir çaycı garsonuylada hem aynı üslüp hem aynı beden diliyle konuşacak kadar büyük bir insandı. Dikkat edin ne kadar haklı değil mi ? Alkış :D
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Çrş Kas 07, 2007 10:53 pm

Ha bu alkış da ona kar etmesin, etmesine de gerek yok, o, o duruşuyla kardadır zaten (her şeyi kar üzerinden düşünmekde olmadı mı ama oradan gidiyoruz şimdilik... :D ) Yeter ki oynasın Hasret :D
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Çrş Kas 07, 2007 11:33 pm

Bende malum başlığın rahmetli Erdal İnönü'nün cenazesi hakkında olduğunu tahmin etmemiştim açıkçası.

Hala emin olmamakla beraber eğer öyleyse varsayımdan yola çıkarak yazıyorum;

Alçak gönüllülüğü ve güler yüzü ile gerek sağ,gerekse sol diye gruplandırılan kesimlerin büyük çoğunluğunun sevgi ve saygısını kazandığını bildiğim,gördüğüm Erdal İnönü'nün arkasından alkış tutmanın asla ama asla abes olmadığını söylemek isterim.Bilim adamlığı ve eğitmenlik kariyeride oldukça başarılıdır.Siyasi anlamda koltuk sevdasına düşmemiş olması,uzlaşmacı ve güleryüzlü olması malesef ki günümüz Türkiye'sinde başarısız yorumlanmasına sebebiyet vermiştir.

Gerek bilim gerek siyasi gerekse insani yönleriyle hayattaykende,öldükten sonrada alkışı haketmektedir.Duaları da öyle.

Mekanı Cennet olsun.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Fatih Ayaloğlu » Prş Kas 08, 2007 2:28 pm

Arkasından alkış tutulan insanlar muhtemelen ya kendi arkasından alkış tutulmasını isteyenlerdir ya da bir zamanlar bir ölünün arkasından alkış tutanlardır. Yani insanlar nasıl yaşadıysa öyle diğer dünyaya göç ederler.

Ben bu alkış tutma işini yadırgıyorum ama tutanlara ve tutturanlara da saygım olduğunu belirtmek istiyorum.
Kullanıcı avatarı
Fatih Ayaloğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Prş Kas 08, 2007 3:14 pm

:arrow: Evet arada yorum yapmak gerekli olduğuna inanıyorum,,,,

Bu konu uzun zamandır kafama takılmıştı...Her cenaze merasiminde bu konu olur mu olmaz mı diye beni hep rahatsız etmiştir... Bu yazım rahmetli Erdal İnönü'nün cenazesi ile bağlantılanmasına üzüldüm..Bu defa İnönün kişiliğini tartışmaya dönüşmesin..Onun için ayrı bir sayfa açılabilir...

Nedense bir sayfa açıldığı zaman hep başka taraflara konu çekiliyor.Ben bir şey sordum,cevabını konu üzerinde verirsek faydalı olur..Bunu bahane ederek başka şeyleri anlatmağa kalkmak konuyu açanı elbette üzer...

Cenazede Alkış,,,ne alama geliyor ? diye sordum...
Devamında bazı şeyler ilave ettim.....

-Bu konu ile ilgili düşüncesi olanlar yazabilir...Gerisi beni üzer,,,
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Caner Kama » Pzt Ara 24, 2007 12:10 am

.....ölünün arkasından alkış tutulması veya dua okunması bu da insanları gategorize etmek için sonra sonra özellikle uygulanan gündeme getirilen bir tutum
........ eğer siz aydınsanız,çağdaşsanız,herşeyden önce geleneğe meydan okuduysanız cenazenizde alkışlarla uğurlanmanız için bir suikaste kurban gitmenize gerek yok her halükarda cenazenizde size alkış tutulur.......siz de paşa paşa 9 tahta altına gidersiniz ve de unutulursunuz.ancak önemli bir isimseniz her sene mezarınızın başına gelinip 2 laklak, 2 karanfil, 2 mum ile avutulursunuz...
....... eğer yukardakilerden biri değilseniz sade bir vadandaşsanız dualarla paşalar gibi 9 tahta altına konulursunuz. sonra her cuma akşamı hatırlanırsınız,ruhunuza 1 yasin 1 fatiha okunur. senede bir değil haftada bir hatırlanırsınız......

........ alkış ile birlikte mum yakma da ayrı bir mesele.. :) bilmiyorum ama insanımız genlerinde şamanlığı yeni yeni keşfetmeye mi başladı ne..... millet der çağdaş olalım, geriye gitmeyelim yobazlaşmayalım ama bunu diyenler 1000 sene öncesine gidip şaman adetlerini yapar..... ilginç bir kaos....kime inanacaz ne yapacaz bilmem...bizim aydın insanlarımız da ne yöne döneceklerini şaşırdı.....
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bekir Kiran » Pzt Nis 21, 2008 7:52 pm

caner baı cok gzuel ızah ettın.Ben ölursem alkıs ıstemem.dua eden etsın ama alkıs etmesınler.zaten ceneze dekıelrın ayak seslerı kesılmeden basımıza sorgu meleklerı gelecek.bırde onlara alkış neden ettıler dıye hesaba tutulmayayım. :) dua edın yeter.Alkış ıle mumu kendını aydın dıye hıtap edenlere yaparsınız :))))
Kullanıcı avatarı
Bekir Kiran
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Sonraki

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir