TEMİZLİK !!!!!!!!!

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

TEMİZLİK !!!!!!!!!

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Prş Eki 25, 2007 7:08 pm

TEMİZLİK (!)

…..Temizlik , çok geniş kapsamlı bir konudur.Tamamını bir kalemde yazmak elbetteki mümkün değil.Ben şimdilik sadece “Çevre Temizliği” kısmını yazmaya çalışacağım.

…..Temizliğin her alanında titiz bir düşünceye sahip olduğum için günlük çevremde gördüğüm uygunsuz hareketler beni çok ama çok rahatsız ediyor.Ben gezmeyi çok severim.Bunu biliyorsunuz.Gittiğim 81 vilayette ilk baktığım şey şehrin temizliğidir. Sevgili dostlar üç aşağı beş yukarı her yer aynı sayılır.Allah için birçok belediye temizlik konusunda çok güzel çalışmalar yapıyor.Zaten her belediye temizlik işlerini özelleştirmiştir.Ama bizim insanımız maalesef temizlik konusunda hem eğitimsiz hem de duyarsız…İşte bu konu beni fazlasiyle rahatsız ediyor..

Nelerden rahatsız olmuyorum ki ‘!’
-Elindeki çöpleri sokağa atanlar,
-Elindeki çöpleri taksi penceresinden dışarı atanlar,
-Elindeki çöpleri tren penceresinden raylar üzerine atanlar,
-Elindeki çöpleri vapurdan deniz sularına atanlar,
-Piknik yerinde çöpleri olduğu gibi brakıp gidenler,
-Çöp poşetini atılması uygun olmayan yerler atanlar,
-Bir yerde oturup,çerez kabuklarını yerlere atanlar,(Bununla çok karşılaşıyorum)
-Memlekette o güzelim yerleri çöplük haline çevirenler,
-Ya yerlere tükürenler,
-Ya buraya yazmaktan hicap duyduklarım,
-Ya daha nice nice hareketler,
………………………………….Altuncu bu durumdan çok rahatsız,haberiniz olsun (!)

Sevgili Dostlar,benim sizden bir isteğim var; siz siz olun etraf çöple dolu olsa bile elinizdeki çöpe atılacak şeyi asla yere atmayın…Mutlaka onu çöp kutusuna atın… Bu duruma kendinizi alıştırın…Diyelim pikniğe gittiniz,gün boyu çevrende oluşan çöpleri poşete koyup,gittiğin yerde çöp kutusuna atıverin…Çöpün küçüğü büyüğü olmaz.::Çöp çöptür…Onu en uygun yere atınız…Düşünün herkes bu şekilde hareket etse çevremiz pırıl pırıl kalacaktır…Ben ve benim gibi temizliğe titiz olanlar da rahatsız olmamış olacaktır…Tekrar söylüyorum gözümün önünde yanlış hareket yapanlar beni çok ama çok üzüyor…Bazen farklı dünyadamı yaşıyorum diye düşünmüyor değilim…

-Elinizdeki çöpü yere atacağınız zaman bu yazı hatırınıza gelsin ve çöpü atmaktan vaz geçin…En güzel davranışlar içinde olmamız dileğiyle selam ve sevgiler sunuyorum…

……………...................................................…………Gölcük ./. .Muzaffer Altuncu..............................................
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Prş Eki 25, 2007 8:49 pm

Merhaba amca. bu yazıyı az önce gençlerle hasbihal köşenizde okudum. Doğrusu o başlığı yakın takip edemiyorum, şimdi okuyunca; ne kadar hassas ve duyarlı konulara değiniyor acaba önceki yazdıkları ne diye de düşündüm ve şu sınav işim bitsin hepsine bir göz atarım diye düşünmüştüm. şimdi yazıyı burada da görünce yazayım dedim. Temizliğin kültürel boyutu üzerine daha önce çok düşünmüştüm, bir ara onları yazarım şimdilik zamanım yok.

Gezdiğin illere göre Trabzon sanırım temizlikte birincidir, değil mi ?
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Prş Eki 25, 2007 9:19 pm

Eskişehir diyorum başkada bir şey demiyorum.Sevmiyorum burayı ama yiğidi öldür hakkını ver demişler yerler bal dök yala.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen İlkay Güvercin » Cmt Eki 27, 2007 9:47 pm

Muzaffer ağabi yazdıklarına tamamen katılılıyorum.Bir anı anlatmak istiyorum
İstanbuldan Kütahyaya geliyoruz bir arkadaşla (özel arabayla).Trafikte Kocaeliye doğru sıkıştı.Derken bende Portekal soydum camdan dışarı attım.Trafik duruyor.Arkada ki araba 2 dakika sonra korna çalarak el işareti yapmaya başladı.Ben durumu çaktım ama anlamamaya verdim.Derken adam arabadan indi.Kapalı olan camıma 2 tıktık yaptı.Camı açtım.Gayet medeni bir şekide bana dönerek:
"Beyefendi şu Portekal kapuklarını yoldan toplarmısın"Diyecek bir şey yok.Arabadan indim bir sürü şöferin bakışları arasında onları toplayarak arabaya koydum.Ve adama teşekkürlerimi bildirerek arabaya bindim.Selamlar.
Kullanıcı avatarı
İlkay Güvercin
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzr Eki 28, 2007 11:05 am

:arrow: İşte bir öz eleştiri,teşekkürler Güvercin...
Sanırım bir daha öyle bir durum olduğunda o olay aklına gelecek ve yapmayacaksın..Yoksa yanılıyor muyum !!!

Fakat o adam gibi benim yapmam mümkün değil..Ben sadece üzülür,kafamı sallar geçerim,biraz da kızarım...Ama belli etmem....

Fakat gerçekten bu konu yıllardır hep kafamda takılı kaldı...Elimde çok küçük bir kağıt parçası da olsa ve yerlerde çöp dolu olsa ben yine yere atmam... İşte bendeki bir huy,,,

Hayat boyu böylesi olaylarla çok karşılaştım,çok üzüldüm,çok kızdım... Şükür site sayesinde sizlerle paylaştım ve rahatladım....

Bu yazıyı okuyan az, ama okuyanların kafasında iz ederse ve faydası olursa mutluluk duyarım...

:arrow: Temizlik çok önemlidir,hele çevre temizliği....
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Pzr Kas 04, 2007 11:24 pm

Çevre temizliği gercekten çok önemli bir meseledir.Çevre dediğimiz evimizdir,evimizden daha fazla vakit geçirdiğimiz,her şeyi temin ettiğimiz mekandır.Çevreye ve temizliğe duyarlı olmayan insanın evinde de aynı şekilde bir hayat sürmektedir demektir.
Herkesi çevreci olmaya davet etmeliyiz.Daha sağlıklı , temiz ve uzun bir yaşam için herkesin çevreci olması gerekir.Bir insanlık borçu.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Bekir Kiran » Cmt May 24, 2008 1:42 am

Su an kat kat bınalar dıkıldı vede artık ınsanlar bırbırını tanımaz oldu.Eskıden kapısının önunu supermeyenlere bızımkıler laf soylerlerdı.Ne pıs evde duruyon dıye.Gercı hala dıyor bızım mahalle ınsanı.

Sivasta su an da kaldıgım evın 1. katında yasamımızı surduruyoruz.Evımızın ufak bır bahcesıde var.Sadece bızım evden bahceye cıkılıyor.Etrafı apartmanlarla dolu.Kış aylarında etraf kar oldugu ıcın dısarı cıkamadıgımızdan bahceye sureklı ust kattakıler vede yan bınadakıler cöplerını attı.bahar gelıp karlar erıyınce tum pıslık gun yuzune cıktı.Birde sorsanız öğrencılerı beyenmezler pis olurmusuz.Bahceye cıktım seslı seslı hepsıne kaydım.Baktım kımse cama cıkmıyor çöplerın hepsını topladım vede atese verdım.bende kapı pencereyı kapadım cunku cok pıs duman cıktı.Sonra bayanın bırı cıktı ya camasırlarım vardı hepsı iş oldu dıye bana sitem etmeye calıstı.Bende çöplerını atmayacaktın dedım şimdi cezanı cek.Sonra bahceyı temızledık.Bırkac hafta sureklı yagmur yagdı.Bugunde hava guzeldı bahceye cıkalım dedık yıne ortalık çöple dolu.Gene atese verdım.Bu sefer adamın bırı cıktı.Herkes dedı temızlık yapıyor bugun evler mıs gıbı kokuyordu sımdı duman oldu dedı.Bende yapacak bırsey yok dedım , çöplerı buraya atmadan önce dusunecektınız.adam bana eskıden berı buraya atılıyor dedı.Bende o zaman sımdı atmayacaksınız dedım.Atarsanız yakarım evlerınız duman altında kalır.Kısasa kısas dedım.Adam baktı ben daha delıyım camı kapayıp ıcerı gırdı.Temızlık ınsanın ruhunda olacak.Kendı evı kırlendı dıye bana sıtem edıyor ama baskasının evını kırletmekten cekınmıyor.Muzaffer amca ben öğrencılık ıcabı cok degısık evlerde kaldım.Biz çöplerı poşetler günun nöbetcısı apartmanda kacıncı katta ısek gıder çöpe atardık ama diğer komsular dırek apartman bosluguna.Bınalar yukseldıkce ınsanların , insalık duygusuda kayboluyyor...
Kullanıcı avatarı
Bekir Kiran
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Cmt May 24, 2008 5:26 am

Diğer başlıklardaki mesajlarınla önce gene kızdırdın ama sonra şimdi güldürdün beni sabah sabah. Güzel bir hikaye, hem karadenizli işi hem doğru
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Cmt May 24, 2008 7:05 pm

bekir çok güzel bir anı anlattın.paylaşımın ve kararlılığın için teşekkürler.muzaffer amcanın dileklerine katılmamak elde değil ama bazan boşbulunuveriyor insan. :D temiz ve sağlıklı günler gecirmemiz dileğiyle.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bekir Kiran » Pzr May 25, 2008 2:08 am

eger dısarda gezerkende çevremızı evımızın içi gıbı dusunursek sorun olmaz.Evlerınızde hanımınızdan korkuyonuz tabı , dısarda kısme bırsey dıyemez dıye salla yola.Sıkıysa evınızde esınızın yanında sıgarayı halıya dökun.Bir deneyın bakalım ne olur :) onun ıcın dısarıyıda evımız gıbı dusunursek hıc sorun kalmaz.Herkes temız temız dolanır..
Kullanıcı avatarı
Bekir Kiran
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Kama » Pzr May 25, 2008 8:39 am

Ne yalan söyleyeyim ben de çevre temizliği konusunda çok hassasım ama, şu belediyelerin bazen saçma yerlere 5 m de bir çöp kutusu koyup lazım olan yerlere çöp kutusu koymamaları nedeniyle yürürken fellik fellik çöp aradığım çok zamanı bilirim. Bazen ümidimi kesince de içime sinmeye sinmeye yer de çöp atmışımdır.

Çöp ile beraber şu yerlere tükürme olayına da acayip hassasım; yahu tamam tükür de be kardeşim şunu gizli yap, sonra da üzerine bas ne olur, yolda yürürken adamda mide kalmıyor.
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzr May 25, 2008 9:37 am

Caner , katılmıyorum sana . Niçin tükürecekmiş insan, tükürmek diye bişey hayvanlar aleminde yok, insanda niye olsun. Tüm hayvanlar gibi insan da tükrüğünü yutabilir. Geviş getiren hayvanlarda bile tükrük birikmiyorda insan da niye biriksin. Biz hastaları anesteziden uyandırırken tükrük salgısını aşırı artıran bir ilaç yapıyoruz onlara, bu durumda bile tükürme ihtiyacı duyan insanı görmedim ki uyanık aklı başında insan niye tükürsün.

Neyse dünkü gülme krizin hoşuma gitti de bu günde biraz daha güldüreyim dedim, :D acı gerçeklerle tabi :D
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Kama » Pzr May 25, 2008 10:30 am

Evet, katılma abi, tükürmek hayvani olduğu kadar insani bir davranıştır da. Ama bunu alışkanlık yapıp ulu orta, kalabalık içinde her kesin gözü önünde yapmak ayrı bir densizlik... Hayvanların bazıları tükürüğü savunma amaçlı kullanır, insan ise kötü bir alışkanlık olarak.... Yerlere çöp atmayın evet hasas davranın, yerlere de tükürmeyin madem illa tüküreceksiniz bari başka insanları düşünün....
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzr May 25, 2008 4:26 pm

Evet Caner, tükrük ağızı olan her hayvanda olan bir salgıdır ama bikaç yılan çeşidi ile lama denen memeliler tükürüyor diye bunu tüm hayvanlara özgü ve ortak bir eylem olarak kabul ediyosan ( hem hayvani hemde insani bir davranış olarak belirtmişsin) ki evrim yelpazesinde bir birine en uzak olan bu canlıları bile birbirine bu kadar yakın olarak değerlendirmen sevindirici bir gelişme :D .sen gizli gizli tükür gene, aramızda kalsın ama ben biriktirmeden yutuyorum ara ara :D , yılanlara kendimi yakın hissemedim kusura bakma :D
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzr May 25, 2008 6:38 pm

Gümüşhane Köse ilçesinde acayip şıkıştım mecbur ilk düştüğüm tuvalete gideceğim, beğenmeme şansım yok. Merkezdeki caminin tuvaletine indim, burayı insanoğlunun kullandığına inanmak imkansız, o kadar pis. Neyse çıkacağım ki lavobolarda bir tane sabun yok. Gittim para toplayan adamın yanına sordum, "yok" dedi gayet rahat bir ifade ile. Dedim parasını vereyimde git al gel, dedi "burayı terkedemem". O sırada bir çocuk gördüm ondan rica ettim, parasını verip gönderdim sabun almaya. Sabunun gelmesini beklerken baktım para toplanan kulübenin önünde çerçevelenmiş bir yazı :" temizlik imandadır". Adama gösterip sordum; heralde devamını yazmayı unuttunuz " .. ne gerek sabuna" diye gene anlamadı rahat adam. Bu sefer vurgulayarak dedim " temizlik imandandır ne gerek var sabuna" gene anladığını sanmam
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Sonraki

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir