TARIHTE BÜGÜN NE OLMUS

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzt Ağu 06, 2007 8:40 am

TARIHTE BUGUN 06 AGUSTOS...

1571: Magosa'nın Osmanlı ordularına teslim edilmesiyle Kıbrıs'ın fethi tamamlandı.
1881: Penisilini bulan İskoç bakteriyolog Alexander Fleming doğdu.
1915: İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda orduları Anafartalar'da karaya çıktı.
1922: İsmet Paşa (İnönü), ordu komutanlarına gizli olarak taarruza hazırlık emrini verdi. Mustafa Kemal Paşa da Ankara'ya dönüşünde, taarruz planını Bakanlar Kurulu'na açıkladı.
1924: Lozan Barış Antlaşması yürürlüğe girdi.
1932: Venedik Film Festivali'nin birincisi başladı.
1938: 'Times' gazetesi, Atatürk ve Atatürk Türkiye'si özel sayısı yayımladı.
1956: Turan Selçuk, İtalya'da düzenlenen yarışmada Altın Palmiye Ödülü'nü kazandı. Bu, bir Türk sanatçının karikatür alanında kazandığı ilk uluslararası ödül oldu.
1962: Jamaika, 307 yıl İngiliz egemenliğinde yaşadıktan sonra bağımsızlığını kazandı.
1963: Dönemin Bayındırlık Bakanı İlyas Seçkin, "İstanbul'a köprüden önce metro yapmak gerekir" dedi.
1971: Doların karaborsa fiyatı ilk kez resmi kurun altına düştü.
1982: Tarihçi Feridun Fazıl Tülbentçi vefat etti.
1982: Siyaset adamı ve yazar Samet Ağaoğlu 73 yaşında hayatını kaybetti.
1997: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Tuncay Artun yaşamını yitirdi.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Sal Ağu 07, 2007 9:41 pm

TARIHTE BUGUN 07 AGUSTOS...

MÖ 30: Kraliçe Kleopatra intihar etti, Mısır Romalıların eline geçti.
1461: Trabzon'u feth eden Fatih Sultan Mehmet, Trabzon-Rum İmparatorluğu'na son verdi.
1769: Napolyon Bonaparte doğdu.
1826: Mehmet Reşit Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Atina'ya girdi.
1869: Akdeniz ve Kızıldeniz'i birbirine bağlayan, Avrupa ile Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasındaki en kısa mesafe olan Süveyş Kanalı açıldı.
1888: Birinci Dünya Savaşı'ndaki Arap isyanının lideri, İngiliz asker ve yazar T. E. Lawrence doğdu.
1914: Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan Panama Kanalı açıldı.
1935: Adolf Hitler, Alman-Yahudi evliliklerini yasakladı.
1947: Hindistan bağımsızlığını kazandı. Jawaharlal Nehru ilk başbakan oldu.
1951: Nazım Hikmet Ran, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
1960: Zürich ve Londra anlaşmaları uyarınca Kıbrıs cumhuriyeti ilan edildi.
1971: Üretimine Türkiye'de şubat 1971'de başlanan 'Renault 12' marka otomobiller satışa sunuldu.
1975: New York'ta düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Türk atlet Rıza Maksut 3 bin metrede ikinci oldu.
1977: Tekel ürünlerine yüzde 160'a varan zamlar yapıldı.
1993: Felsefeci ve yazar Macit Gökberk yaşama gözlerini yumdu.
1994: Ünlü terörist 'Çakal Carlos', Sudan'da yakalandı. Carlos, daha sonra Paris'te mahkeme önüne çıkarıldı.
2004: Atatürk Ödülü sahibi, ilk Türk kadın opera sanatçısı ve ressam Semiha Berksoy, 94 yaşında İstanbul'da vefat etti.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Ağu 08, 2007 12:00 pm

TARIHTE BUGUN 08 AGUSTOS...

- 8 Ağustos 1791 Osmanlı ile Rusya arasında Kalas Mütarekesi imzalandı.

- 8 Ağustos 1903 Makedonya'nın Manastır kenti yakınlarında çıkan çatışmalarda, 50 bin Bulgar çetecinin Osmanlı birliklerince öldürüldüğü öne sürüldü.

- 8 Ağustos 1915 Mustafa Kemal, Anafartalar Komutanlığı'na atandı.

- 8 Ağustos 1964 Türk jetleri Kıbrıs'ı bombaladılar, Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, uçağı ile düşerek şehit oldu.

- 8 Ağustos 1965 Türk Öğretmenler Sendikası (TÖS) Ankara'da kuruldu.

- 8 Ağustos 1966 Koç Grubu yakında piyasaya çıkarılacak ilk Türk otomobilinin adı için 'İsmi Ne Olsun' kampanyası başlattı. Gazetelerde yayınlanan ilanlarda en uygun ismi bulan kişiye 10 lira mükafat verileceği açıklandı.

- 8 Ağustos 1969 Orman Bakanlığı kuruldu.

- 8 Ağustos 1973 Filistin Ulusal Cephesi işgal altındaki topraklarda kuruldu.

- 8 Ağustos 1974 Üç garantör ülke Dışişleri Bakanları'nın yanı sıra Kıbrıs Türk Halkı Lideri Rauf Denktaş ve Kıbrıs Rum Halkı Lideri Glafkos Klerides'in katıldığı 2. Cenevre Görüşmeleri başladı. Rum ve Yunanlılar, buradaki tüm önerilerini görülmeden reddetti.

- 8 Ağustos 1974 Amerikan Birleşik Devletleri Başkanı Richart M. Nixon, 'Watergate' skandalının yarattığı kamu oyu baskısına dayanamayarak istifa etti. Nixon, istifa eden ilk ABD Başkanı olurken, başkanlık görevini yardımcısı Gerald Ford devraldı.

- 8 Ağustos 1975 Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen bakkallar, defter tutma zorunluluğunu ve kar oranlarının azlığını protesto için Ankara'da yürüyüş yaptı.

- 8 Ağustos 1988 İran-Irak savaşında ateşkes yapıldı.

- 8 Ağustos 1990 İstanbul'da yaşanan su sıkıntılarını gidermek amacıyla Yalova'da 'Oba Vega' adlı gemiyle getirilmeye başlanan su, Beşiktaş ve Beyoğlu şehir şebekesine pompalanmaya başlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen bu yöntemle günde 60 bin ailenin su ihtiyacının karşılanacağını açıkladı.

- 8 Ağustos 1997 Türkinvest, İflas Dairesi'nin Çelik Halat ve Tel Sanayi A.Ş.'nin yüzde 50.53 oranındaki hissesinin İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde Doğan Şirketler Grubu'na satışına karar verdi.

- 8 Ağustos 2000 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, irtica ve terörle mücadele amacıyla hazırlanan memurlara ilişkin KHK'yı iade etti. Sezer, iade gerekçesinde kararnamenin, 'hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu' belirtti.

- 8 Ağustos 2002 Cumhurbaşkanı Sezer, Avrupa Birliği'ne uyum yasa paketini onayladı
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Prş Ağu 09, 2007 10:03 pm

TARIHTE BUGUN 09 AGUSTOS...

1543: Osmanlı orduları Estergon Kalesi'ni feth etti.
1828: Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy doğdu.
1915: Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal Paşa komutasındaki ordu, Conkbayırı'nda İtilaf Devletleri ordularını yenerek Birinci Anafartalar Zaferi'ni kazandı.
1915: Barbaros Hayrettin zırhlısı, Bolayır önlerinde E-11 düşman denizaltısı tarafından batırıldı.
1928: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, Latin esasına dayanan yeni Türk alfabesini tanıttı.
1934: İstanbul'da halkın deniz hamamları ve plajlar dışında denize girmesi yasaklandı.
1936: Berlin Olimpiyatları'nda Yaşar Erkan 62 kiloda şampiyon oldu.
1936: Jesse Owens, Berlin Olimpiyatları'nda dördüncü altın madalyasını kazandı.
1945: ABD, ikinci atom bombasını Nagazaki'ye attı: 100 bin kişi öldü.
1954: Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında, Balkan Paktı adı verilen ittifak kuruldu.
1970: Cumhuriyet tarihinin üçüncü devalüasyonu yapıldı: Dolar 9 liradan 15 liraya çıktı.
1976: Çin Halk Cumhuriyeti lideri Mao hayata veda etti.
1990: ABD Dışişleri Bakanı James Baker, Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile görüştü. Baker, Türkiye'deki ABD üslerini Irak'a karşı kullanma izni istedi.
1992: 25'inci Olimpiyat Oyunları Barcelona'da başladı.
1993: Fatih Cumhuriyet Savcılığı, eski İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi) Genel Müdürü Ergun Göknel hakkında soruşturma başlattı.
1994: Ankara DGM Başsavcılığı, Sivas olaylarının tahrikçisi olduğu gerekçesiyle Aziz Nesin'in idamla yargılanması gerektiğini öne sürdü.
1994: Aydın Doğan, Hürriyet grubunu satın aldı.
2000: Prof. Alim Şerif Onaran İstanbul'da vefat etti.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Cum Ağu 10, 2007 10:28 am

TARIHTE BUGUN 10 AGUSTOS...

1792: Fransa'da krallık kaldırıldı.
1876: Padişah V. Murat akli dengesini yitirdiği gerekçesiyle tahttan indirildi.
1893: İlk dizel motor prototipi Almanya'da Krupp fabrikalarında denendi.
1898: Ressam Elif Naci, Gelibolu'da dünyaya geldi.
1914: İngiliz donanmasından kaçan Alman zırhlıları 'Goeben' ve 'Breslau', Çanakkale'den geçerek Osmanlı devletine sığındı. Bu zırhlılara 'Yavuz' ve 'Midilli' adları verildi.
1920: 'Yenigün' gazetesi Ankara'da yayımlanmaya başladı.
1950: Bulgaristan'ın asimilasyon politikası üzerine Türkiye'ye göç başladı. 1951'e kadar 150 binden fazla Türk göç etti.
1952: Harlem basketbol takımı gösteri maçları için İstanbul'a geldi.
1954: Murat Güler, Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk yüzücü oldu.
1982: Ermeni asıllı Türk vatandaşı Artin Penik, ASALA'yı protesto etmek için Taksim meydanında kendini yaktı.
1994: Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1B, Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden fırlatıldı. Böylece Türkiye, uzayda uydusu olan 18 ülke arasına girdi.
1997: Güney Afrika Cumhuriyeti, insan hakları ihlalleri ve Kıbrıs sorununu gerekçe göstererek Türkiye'ye askeri helikopter satışını durdurdu.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Numan Kama » Cum Ağu 10, 2007 7:37 pm

Ne güzel düşünülmüş bi forum. Böyle bir 'Sarı Zeybek', bir 'Bir yudum İnsan' tadında bir forum olmuş :)
Kullanıcı avatarı
Numan Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Cmt Ağu 11, 2007 1:18 pm

TARIHTE BUGUN 11 AGUSTOS...

1473: Fatih Sultan Mehmet'in komuta ettiği Osmanlı ordusu, Otlukbeli Savaşı'nda Uzun Hasan komutasındaki orduyu yenerek Akkoyunlu Beyliği'ne son verdi.
1480: Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı donanması İtalya'nın Otranto Limanı'nı zaptetti.
1914: Birinci Dünya Savaşı'nda İngiliz donanmasından kaçarken Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Osmanlı devletine sığınan Alman zırhlıları 'Goeben' ve 'Breslau'nun satın alındığı açıklandı.
1921: Türkiye'de 'Kökler' adıyla gösterilen televizyon dizisinin öyküsünün de yazarı olan ABD'li romancı Alex Haley doğdu.
1923: İsmet İnönü, Lozan Anlaşması'nı imzaladığı kalemi İstanbul Üniversitesi'ne armağan etti.
1929: Türk Yerli Malları Sergisi, Galatasaray Lisesi'nde açıldı.
1934: 'Alcatraz Kuşçusu' filmine konu olan, ABD'de San Francisco'daki Alcatraz Adası Hapisanesi hizmete girdi.
1952: Ürdün'de, şizofreni nedeniyle tahtta kalması sakıncalı görülen Kral Tallal'ın yerine oğlu Prens Hüseyin'i kral seçildi.
1960: Fransız sömürgesi Çad bağımsızlığını ilan etti.
1961: Yassıada duruşmaları, 9 ay 25 gün sonra sona erdi.
1961: İstanbul'da 92 yıldır hizmet veren tramvaylar kaldırıldı. Son seferini yapan tramvaylar yolcuları ücretsiz taşıdı.
1963: Çatalhöyük'te MÖ 8,000'den kalan buluntulara rastlandı.
1980: Çin'de Mao dönemi resmen tarihe karıştı. Komünist Partisi, Mao ile ilgili tüm resim, demeç ve afişleri yasakladı.
1995: Suudi Arabistan'da dört Türk vatandaşı kılıçla başı kesilerek idam edildi. 14 ağustosta iki Türk vatandaşı daha aynı yöntemle idam edildi. 17 ağustosta Başbakan Tansu Çiller, idamların durdurulması için Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş'ı Suudi Arabistan'a özel elçi olarak gönderdi. 20 ağustosta Suudi Hükümeti, Türkiye'nin girişimiyle idamları durdurduğunu açıkladı.
1996: Kıbrıs'ta motosikletli Rumlar sınır delme eylemi yapmak istedi. Eyleme Türkiye'den giden ülkücüler müdahale etti: 1 Rum eylemci öldü.
1999: Binyılın son güneş tutulması gerçekleşti.
2000: Ankara DGM, Fethullah Gülen'in tutuklanmasına karar verdi.
2002: Almanya'nın Münih kentindeki 18'inci Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda bayanlar bin 500 metrede Süreyya Ayhan, altın madalya kazanarak tarihe geçti.
2004: Başkent Ekspresi ile Adapazarı Ekspresi, Kocaeli'nin Tavşancıl beldesinde çarpıştı: 4 kişi öldü.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Ağu 15, 2007 12:44 pm

TARIHTE BUGUN 15 AGUSTOS...

MÖ 30: Kraliçe Kleopatra intihar etti, Mısır Romalıların eline geçti.
1461: Trabzon'u feth eden Fatih Sultan Mehmet, Trabzon-Rum İmparatorluğu'na son verdi.
1769: Napolyon Bonaparte doğdu.
1826: Mehmet Reşit Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Atina'ya girdi.
1869: Akdeniz ve Kızıldeniz'i birbirine bağlayan, Avrupa ile Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasındaki en kısa mesafe olan Süveyş Kanalı açıldı.
1888: Birinci Dünya Savaşı'ndaki Arap isyanının lideri, İngiliz asker ve yazar T. E. Lawrence doğdu.
1914: Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan Panama Kanalı açıldı.
1935: Adolf Hitler, Alman-Yahudi evliliklerini yasakladı.
1947: Hindistan bağımsızlığını kazandı. Jawaharlal Nehru ilk başbakan oldu.
1951: Nazım Hikmet Ran, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
1960: Zürich ve Londra anlaşmaları uyarınca Kıbrıs cumhuriyeti ilan edildi.
1969: Woodstock Müzik ve Sanat Festivali, 400 bin kişinin katılımıyla New York yakınlarında başladı.
1971: Üretimine Türkiye'de şubat 1971'de başlanan 'Renault 12' marka otomobiller satışa sunuldu.
1975: New York'ta düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Türk atlet Rıza Maksut 3 bin metrede ikinci oldu.
1977: Tekel ürünlerine yüzde 160'a varan zamlar yapıldı.
1993: Felsefeci ve yazar Macit Gökberk yaşama gözlerini yumdu.
1994: Ünlü terörist 'Çakal Carlos', Sudan'da yakalandı. Carlos, daha sonra Paris'te mahkeme önüne çıkarıldı.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzr Ağu 19, 2007 9:29 pm

TARIHTE BUGUN 19 AGUSTOS...

1662: İlk hesap makinesini yapan Fransız filozof ve matematikçi Blaise Pascal hayata veda etti.
1915: Mustafa Kemal, 16'ncı Kolordu ve aynı zamanda Anafartalar Grubu Komutanı oldu.
1915: Tevfik Fikret, 48 yaşında Aşiyan'da yaşama gözlerini yumdu.
1927: Ortodoks kilisesi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği yönetimini tanıdı.
1934: Hitler, meclisin kararıyla Führer ilan edildi.
1936: İspanyol yazar Federico Garcia Lorca, Granada'da milliyetçiler tarafından kurşuna dizildi.
1939: Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle, boşanmak için her iki tarafın da dilekçe vermesi zorunluluğu getirildi.
1945: Tevfik Fikret'in Aşiyan adını verdiği evi, müze olarak düzenlenerek halka açıldı.
1946: Çin'de iç savaş başladı.
1946: Eski ABD Başkanı Bill Clinton doğdu.
1952: Türkiye güzeli Günseli Başar Avrupa güzellik kraliçesi seçildi.
1960: Sovyetler Birliği, hava sahası üzerinde keşif uçuşu yapan ABD casus uçağı düşürüldü. Pilot Gary Powers tutuklandı.
1966: Varto'da meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde 2 bin 394 kişi öldü.
1969: MHP lideri Alparslan Türkeş, "27 mayıs ihtilaline taraftar değildim. Fakat bunun bir partinin lehine veya aleyhine yapılmasına mani olmak, sol temayülleri önlemek maksadıyla, ihtilalin başında yer almaya çalıştım" dedi.
1974: Rumlar, Kıbrıs'taki ABD elçisi Roger Davies'i öldürdü.
1976: Gazetelerin para ikramiyesi dağıtması yasaklandı.
1978: İstanbul'daki Kariye Müzesi soyuldu.
1993: İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürü Ergun Göknel, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklandı.
1996: Adalet Bakanı Şevket Kazan, "Irak'ta Kuran'ın yarısını ezberleyen mahkumlar tahliye ediliyor. Biz de uygulayabiliriz" dedi.
1998: Tehditle tahsilat yapmak ve adam öldürmeye azmettirmek suçlarından aranan Sedat Peker, Romanya'dan Türkiye'ye gelerek teslim oldu.
2005: 'Aşık Beyani' olarak tanınan halk ozanı İbrahim Güleç, trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Prş Ağu 23, 2007 9:20 am

TARIHTE BUGUN 23 AGUSTOS...

1933'te açlık grevi yapan Mahatma Gandhi, 40 kiloya düştü.

634: Dört halifeden ilki Hz. Ebubekir öldü.
1514: Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu, Çaldıran'da Şah İsmail'in ordusunu yendi.
1703: Sultan İkinci Mustafa'nın yerine kardeşi Şehzade Ahmet tahta çıkarıldı.
1921: Yunan ordusu taarruza geçti ve Sakarya Meydan Savaşı başladı.
1923: Lozan Barış Antlaşması, Büyük Millet Meclisi'nde onaylandı.
1925: Mustafa Kemal, elinde bir 'Panama şapkayla' çıktığı Kastamonu gezisi sırasında 'Şapka ve Kıyafet Devrimi'ni başlattı.
1926: Aktör Rudolph Valentino öldü.
1939: Tekirdağ şarap fabrikası hizmete girdi.
1955: İngiltere'ye Kıbrıs için ilk nota verildi.
1988: Şanlıurfa Havaalanı hizmete açıldı.
2002: Türk sinemasının emektarlarından Sami Hazinses, 77 yaşında Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yaşamını yitirdi
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cum Eyl 28, 2007 4:53 pm

-Aslında bunlardan önemlileri seçilerek bir arşiv yapılıp bir yerde saklansa güzel bir şey olurdu.....

-Eline sağlık ,teşekkürler..
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Prş Eki 04, 2007 1:51 pm

TARIHTE BUGUN 4 EKIM...

1883: Avrupa'nın ilk kıtalararası ekspresi olan 'Orient Express', Paris'ten ilk seferine çıktı. Belçikalı işadamı Georges Nagelmackers'in hizmete soktuğu Orient Ekspres'in ilk seferinde, Paris'ten Varna Limanı'na kadar trenle gelen yolcular, oradan buharlı bir gemiye binerek İstanbul'a hareket etti.
1903: Moskova'da yapılan bir araştırmaya göre, kent halkının yüzde 48'inin okuma yazma bilmediği belirtildi.
1931: Chester Gould tarafından yapılan ‘Dick Tracy’ komedi filminin ilk gösterimi yapıldı.
1931: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kuruldu.
1933: Gazi Mustafa Kemal, 10'uncu Yıl Nutku'nu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okudu.
1957: Rusya, 'Sputnik I'i uzaya gönderdi. Sputnik I, Rusya'nın ilk yapay uydusuydu.
1958: İlk transatlantik jet servisi, Londra ve New York arasında seferlerine başladı.
1970:Rock kraliçesi Janis Joplin, Hollywood'da bir otel odasında ölü bulundu
1979: THY'nin Kopenhag bürosuna patlayıcı madde atıldı. Saldırıyı ASALA üstlendi.
1986: Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na kişisel başvuru hakkını kabul etti.
1993: Rusya'nın başkenti Moskova'da ordunun parlamentoyu top ateşine tutması sonucu parlamenterler teslim oldu ve iki gün süren çarpışmalarda 300'den fazla kişi yaşamını yitirdi.
1994: Emlakbank eski genel müdürü Engin Civan, rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzr Eki 07, 2007 8:21 pm

7 EKIM- TARIHTE BUGUN..

1571: İnebahtı Deniz Savaşı kaybedildi.
1849: Şair ve öykü yazarı Edgar Allan Poe, 40 yaşındayken hayata veda etti
1936: Osmanlı devletinin son sadrazamı Tevfik Paşa İstanbul'da öldü.
1985: Besteci, piyanist ve orkestra yöneticisi Cemal Reşit Rey, 81 yaşında öldü.
1985: Filistinli gerillalar Achille Lauro gemisini kaçırdı.
1987: Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Komünist Partisi birleşti. Yeni kurulan Türkiye Komünist Partisi'nini (TBKP) Onursal Başkanı Behice Boran oldu.
1989: 26'nci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Uçurtmayı Vurmasınlar' adlı film beş dalda ödül kazandı.
1993: Tanınmış pop yıldızı Madonna, İstanbul İnönü Stadı'nda yaklaşık 50 bin kişiye konser verdi.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Eki 10, 2007 12:11 am

10 EKIM- TARIHTE BUGUN..

1690: Belgrad, Osmanlılar tarafından ikinci kez feth edildi.
1813: İtalyan besteci Gueseppe Verdi doğdu.
1865: John Hyatts bilardo topunun patentini aldı.
1903: İngiltere'de kadın hakları savunucusu Emmeline Pankhurst ve bir grup arkadaşı, Toplumsal ve Siyasal Kadın Birliği'ni kurdu.
1911: Çin'de Sun Yat-San liderliğindeki devrimciler, Manchu hanedanını yıktı.
1913: ABD Başkanı Woodrow Wilson, Beyaz Saray'daki masasına yerleştirilen bir düğmeye basarak Panama Kanalı'nı açtı. Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasındaki son engel de 40 ton dinamit patlatılarak ortadan kaldırldı.
1951: İsrail, Mısır, Suriye, Lübnan ve Ürdün tarafından kabul edilen barış planını reddetti.
1962: Demokrat Partililer için af çıktı.
1965: Süleyman Demirel ve Adalet Partisi 1965 ve 1969 10 Ekim'inde yapılan iki seçimde de iktidar oldu.
1965: Türkiye Radyoları ilk kez genel seçim sonuçlarını vermek için sabaha kadar yayın yaptı.
1969: Fikir Kulüpleri Federasyonu Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (Dev-Genç) adını aldı.
1970: Fiji, yaklaşık bir yüzyıl sonunda İngiltere'den bağımsızlığını aldı.
1982: Tiyatro ve sinema sanatçısı Yıldırım Önal 51 yaşında öldü.
1985: Orson Welles, Los Angeles'ta 70 yaşında kalp krizinden vefat etti.
1995:Yeşilçam sinemasında babacan rollerin vazgeçilmez oyuncusu Kadir Savun, hayatını kaybetti.
1997: Bulgaristan'da düzenlenen Birinci Balkan Film ve Televizyon Programları Festivali Sandaski 1997'de TRT'yi 'Az Gittik Uz Gittik' ve 'Ömer' adlı programlar temsil etti. Festivalde, 'Ömer' programı ikincilik ödülünü kazandı.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Kas 07, 2007 11:54 pm

7 KASIM- TARIHTE BUGUN..

Mustafa Kemal, 1919'da İstanbul'da toplanması kararlaştırılan Osmanlı Meclisi için Erzurum'dan milletvekili seçildi.

1600: Divan şairi Baki öldü.
1910:Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy hayatını kaybetti.
1915: İngiliz Harp Kabinesi, Çanakkale'yi boşaltma kararı aldı.
1917: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği resmen kuruldu.
1918: Yıldırım Ordular Grubu kaldırıldı. Mustafa Kemal Paşa, Harbiye Nezareti emrine alındı.
1920: Kurtuluş Savaşı sırasında Doğu Cephesi birlikleri Gümrü'yü işgal etti.
1962:Güney Afrika'da Nelson Mandela, ülkeyi yasadışı yollardan terk etmek suçundan beş yıl hapse mahkum oldu.
1963: Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye'de ilk grev Bursa otobüs işçileri tarafından başlatıldı.
1977: MESS, aralarında Renault'un da bulunduğu yedi fabrikada lokavt kararı aldı. Bu işyerlerinde DİSK'e bağlı Maden-İş Sendikası toplu sözleşme anlaşmazlığı nedeniyle grev kararı almıştı.
1982: 1982 Anayasası halkoyuna sunuldu.
1983: 'Middle East' dergisi, anket yoluyla Türk sanayisine yön veren 16 ismi belirledi. Listenin ilk sıralarında Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Halit Narin ve Nejat Eczacıbaşı yer aldı.
1988: Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasındaki ticari ve iktisadi sorunların ele alınması amacıyla oluşturulan Ad-Hoc Komite, birinci toplantısını gerçekleştirdi.
1990: Türkiye Gazeteciler Sendikası, Milliyet, Tercüman ve Cumhuriyet gazetelerinde grev kararı aldı. Kararın, Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası ile 20 ağustostan bu yana sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuç alınmaması üzerine alındığı bildirildi.
1995: Süt Endüstrisi Kurumu'na ait son beş işletmenin satışı Özelleştirme İdaresi'nce onaylandı. Böylece SEK'in bütün varlığı toplam 3.3 trilyon liraya özelleştirilmiş oldu.
2003: Hükümet, yurtdışında asker bulundurulmasını ve yabancı askerlerin altı ay süreyle Türkiye'de konuşlandırılmasına izin veren tezkerenin kullanılmasını aksıya aldı.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

ÖncekiSonraki

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir