HERGUN ATATURK

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

Mesajgönderen Vedat Başar » Cum Oca 19, 2007 7:41 pm

Fatma abla benim amacım seni kırmak değil.biliyorsun sende bunu..
Ama şu varki bu site sanki bir holding olmuş.Bir kaç kişinin tekelinde yönetilmeye devam ediliyor.benim eklediğim bu linki bahsettiğin kişi silmişse onun zoru başka.derdi başka.onun derdi benim...
Her şeyi ona bırakıyorum.bakayım reyding alacakmı..

diyorum ya derdi benim..hani bir atışmamız oldu.
'' Eğer senin gibi Atatürkçü olacaksa hiç olmasın daha iyi ''diyen beyefendi..
BU LİNKİ BU LAFA İSTİNADEN SİLMİŞDİR.
dert bu ya artık kendi kendini gelişdirsin.kendi arasın bulsun.bakalım ne bulacaksa...

SEN BENİM İÇİN GENE Bİ TANESİN BUNU SAKIN UNUTMA ONLARADA BAKMA..
Vedat Başar
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Ergün Özen » Cmt Oca 20, 2007 7:39 am

FATMA HANIM BITANEDE ATATÜRK TAKVIMINDEN BEN CIKARDIM TESEKKUR EDERIM GUZEL OLDU ETKINLIKLERE DEVAM
Kullanıcı avatarı
Ergün Özen
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Cmt Oca 20, 2007 1:14 pm

20 OCAK - Tarihte Bugün
--------------------------------------------------------------------------------

1936 - Ankara'da toplanan Birinci Sanayi Kongresi İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı'nın esaslarını görüşmeye başladı.

--------------------------------------------------------------------------------

1921 - Teşkilat-ı Esasiye Kanununun (Anayasa'nın) TBMM'de kabulü.

İlk Anayasa Kanunu'nun esas maddelerinin kabulü. Mecliste bazı çevreler tarafından şiddetli eleştirilere maruz kalan Halkçılık Bildirisi ile benzeşen bir çok yanı olan Teşkilât-ı Esasiye Kanunu 1924' e kadar yürürlükte olacaktır.

1921 - Çerkez Ethem, eski arkadaşı Binbaşı Derviş Bey'in çağrısına rağmen yine teslim olmadı.

1921 - Assembly votes first (provisional) constitution.

1920 - Maraş'ta da direniş başladı, Fransız birliklerine yapılan saldırılar sonunda mühimmat ele geçirildi.

Amacı savaşı önlemek olan Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) İsviçre'nin Cenevre şehrinde kuruldu.

İsmet Bey'in İstanbul'dan, Ankara'ya gelişi. (İsmet Bey 20 gün Ankara'da kalmış. 18 Şubat 1920'de İstanbul'a hareket etmiştir.)

Harbiye Nazırı Cemal Paşa ile, Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın 48 saat içinde görevden alınmaları hakkında İtilaf Devletleri'nin İstanbul temsilcilerinin Bab-ı Ali'ye notası

1915 - Mustafa Kemal leaves Sofia to take up appointment as commander of 19th division for service in Gallipoli.

Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzr Oca 21, 2007 8:34 pm

21 OCAK - Tarihte Bugün

1921 - Ethem'in kardeşi Tevfik Bey Yunanlılarla bir teslim anlaşması imzaladı.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzt Oca 22, 2007 8:51 am

22 OCAK - Tarihte Bugün

1932 - Yerebatan Camisindeki Türkçe Kur'an'ın ilk kez okunması.

1921 - Etrhem kendisine bağlı birlikleri serbest bıraktı. Kendisine bağlı Parti Pehlivan Refet Bey'in kuvvetlerine teslim olmayı reddederek, Yunanlıların hakim olduğu bölgede gerilla biçimi eylemler yapmaya başladı.

Çerkez Ethem kuvvetlerinin bir bölümü dağılır, yada yeniden milli kuvvetlere katılırken, çok küçük bir bölümünün Yunanlılara sığınması.

Ethem Yunanlılara sığındı.

Kars'tan Erzurum'a gelen Mustafa Suphi ve arkadaşları burada saldırı ve hakaretlere uğradı.

1920 - Meclis-i Mebusan'da Mustafa Kemal'in kutlama telgrafına teşekkür edilmesi karalaştırıldı.

Mustafa Kemal Paşa'nın kolordu komutanlarına buyruğu:

"..İngilizler İstanbul'dan nazır veya mebuslardan bazılarını tevkif ederlerse, karşılık olarak Anadolu'da bulunan İngiliz subayları tevkif edilecektir."

Misak-ı Milli, Felah-ı Vatan grubunın gizli oturumunda kabul edildi.

1920 Trabzon'da ve Denizli'de işgale karşı mitingler yapıldı. Trabzon'daki mitingte Faik Ahmet Bey (Barutçu) konuştu.

1919 - Hürriyetperveran Avam Partisi başkanı Fethi Bey (Okyar) diğer partileri ortak hareket etmek üzere bir toplantıya çağırdı.

Trakya-Paşaeli Müdafaa-ı Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti Trakya'daki Yunan işgalinin kaldırılmasını istedi.

Türk Kuvvetleri'nin Batum'u boşaltması.

Konya İstasyonu'nun İngilizler tarafından işgal edilmesi.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Sal Oca 23, 2007 4:24 pm

23 OCAK - Tarihte Bugün

1932 - Mustafa Kemal'in talimatına uygun olarak, Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti Şefi Binbaşı Hafız Yaşar (Okur) İstanbul'da Karaköy'deki Yeraltı Camii'nde ilk kez Cuma namazından sonra Yasin Suresi'ni önce Arapça sonra da Türkçe okudu.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Oca 24, 2007 10:58 am

24 OCAK - Tarihte Bugün

1921 - Fevzi paşa'nın icra vekilleri başkanlığına seçilmesi.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Prş Oca 25, 2007 9:46 am

25 OCAK - Tarihte Bugün

1921 - Paris'te İtilaf Devletleri temsilcilerinin toplantısı ve Sevr anlaşmasını değiştirmek için Türk ve Yunan hükümetlerini 21 Şubat 1921'de Londra'da toplanacak bir konferansa davet kararı alması.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Cum Oca 26, 2007 1:19 pm

26 OCAK - Tarihte Bugün

26 Ocak 1923 Manisa'ya ayak bastığı gün ihtiyar bir Türk kadınının "Ahdim var Paşa" diyerek elini öpmesi.

1938 - Cenevre'de başlayan Türkiye ile Fransa arasındaki görüşmelerde Hatay sorunu ele alındı.

1921 - Yunan Ordusunun cephe boyunca taarruzu.

İtilaf Devletleri İstanbul temsilcilerinin Londra Barış Konferansı'na delege gönderilmesini, Sadrazam Tevfik Paşa'ya bildirmeleri. (İtilaf Temsilcileri, Osmanlı Heyeti içinde, Ankara hükümeti temsilcilerinin de bulunmasını istemişlerdir.

1920 (26-27) - Akbaş mevkisindeki cephane deposuna Kuvay-ı Milliye kahramanlarından Köprülülü Hamdi ve arkadaşlarının baskını.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Pzr Oca 28, 2007 5:29 pm

29 OCAK - Tarihte Bugün

1931 Menemen Olayı davası sonuçlandı. 37 kişiye idam cezası verildi.
-------------------------------------------------------------------------------

1924 Atatürk marries Latife Hanım in Izmir.

1923 Gazi Mustafa Kemal'in İzmir'de Latife (Uşaklığil) Hanım'la evlenmesi. (5 Ağustos 1925'te ayrılmışlardır)

1921 (28-29) Mustafa Suphi ve arkadaşlarının, Yahya Kahya'nın adamları tarafından Trabzon açıklarında öldürülmeleri.

1919 Osmanlı Mesai Fırkası kuruldu.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Sal Oca 30, 2007 11:52 am

30 OCAK - Tarihte Bugün

1929 - Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin kurulması.

1923 - Lozan Konferansı'nda Yunan ve Türk halklarının mübadelesine ilişkin 19 maddelik sözleşme ve protokol imzalandı. Buna göre, Anadolu Türk topraklarında yaşayan Türk uyruklu Rum Ortodokslar ile Yunan topraklarında yaşayan Yunan uyruklu Müslüman halk zorunlu olarak ahali mübadelesine (nüfus değişimine) tabi tutulacaktır.

1921 - Londra Konferansı'nda hükümeti kimin temsil edeceği tartışılıyor. Sadrazam Tevfik Paşa, Ankara'da BMM'de kabul edilen anayasanın geçersiz olduğunu savundu.

1921 - İcra vekilleri heyeti reisi Fevzi Paşa'nın Tevfik Paşa'ya telgrafı:
"Londra konferansına gidecek Türkiye delege heyeti yalnız TBMM tarafından seçilip gönderilecektir."
Antep'te Fransızların Musullu cephesine taarruzları ve milli kuvvetlerce geri püskürtülmeleri.

1921 - (30-31) Fransız kuşatmasındaki Antep'te şehir içindeki milli kuvvetlerin huruç hareketi, düşmanla şiddetli çarpışmalar ve bazı bölgelerde düşman cephesinin yenilmesi.

1919 - Paris Barış Konferansında Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasının kararlaştırılması.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Oca 31, 2007 10:50 am

31 OCAK - Tarihte Bugün

Mustafa Kemal, Harp Akademisini Kurmay Yüzbaşı olarak bitirdiği günlerde
(Ocak 1905)

1937 - Hatay'ın bağımsızlığına kavuşması dolayısıyla bütün yurtta gösteriler yapıldı.

1921 - (30-31) Fransız kuşatmasındaki Antep'te şehir içindeki milli kuvvetlerin huruç hareketi, düşmanla şiddetli çarpışmalar ve bazı bölgelerde düşman cephesinin yenilmesi.

1920 - Mebusan Meclisi başkanlığına Reşat Hikmet Bey seçildi.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Prş Şub 01, 2007 10:30 am

1 ŞUBAT - Tarihte Bugün

1 Şubat 1931
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İzmir Erkek Lisesinde matematik dersini izlerken

1935 - Atatürk'ün, günü Dolmabahçe Sarayı'nda çalışmakla geçirmesi.

Atatürk'ün, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Şükrü Kaya ve Recep Peker'i kabulü.

1935 - Bir süre önce Müzeler İdaresi'ne devredilen Ayasofya, Atatürk'ün isteği üzerine müze olarak hizmete açıldı.

1933 - Bursa'da Türkçe ezan aleyhine gösteri yapıldı. Olay, Bursa'da Ulucamii müezzini yerine bir başkasının ezanı Arapça okuması nedeniyle müdahele eden polis memurunun bu davranışını bahane eden bir grubun kışkırtmasıyla meydana geldi. Vilayet konağı önüne gelen tahrikçiler, emniyet güçleri tarafından yakalanarak haklarında dava açıldı.

1925 - Genç'te Şeyh Sait isyanının zuhuru.

1922 - Mustafa Kemal, İngilizlerin Musul'daki faaliyetlerini engellemek için Irak'ın Revandiz bölgesine kuvvet gönderilmesini emretti.

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın İngilizlerin Musul'daki siyasi faaliyetleri nedeniyle Milli Müdafaa Vekaleti'ne emri:

"Misak-ı Milli sınırları içinde kalan Musul'un kurtarılması amacıyla Revandiz bölgesine bir kısım kuvvet gönderilmesi."

1921 - Tevfik Paşa konferansa birlikte gidilmesini önerdi, böyle olmadığı takdirde Boğazların elden gidebileceğini savundu.

Bekir Sami Bey konferansa katılmak için yapılan çalışmalar hakkında meclise bilgi verdi.

1920 - Maraş'ta Fransızlar, çarşıları yakmaya başladı ve çok şiddetli sokak savaşları başladı.

1919 - Kasaba (Turgutlu) Aydın Demiryolu'nun İngilizler ve Fransızlar tarafından işgali.

1918 - Ermeni komitacı Arşak, Bayburt'ta katliam yaptı.

1917 - Türkler'in Kut-ül Amare'yi kaybetmeleri.

Şiddetli denizaltı savaşlarının yeniden başlaması.

Alman-Amerikan diplomatik ilişkilerinin kesilmesi.

Almanlar'ın Hindenburg hattına çekilmeleri.
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Cum Şub 02, 2007 1:04 pm

2 ŞUBAT - Tarihte Bugün -

[b]1937 - Bursa Merinos Fabrikası'nın Atatürk tarafından törenle açılması.

1935 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda, milletvekili genel seçimiyle ilgili olarak Başbakan İsmet İnönü ve C.H.P. Genel Sekreteri Recep Peker'le çalışmâsı.

Atatürk'ün saat 17.00'de Dolmabahçe Sarayı'nda Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu'nun toplantısına başkanlık yapması.

Atatürk'ün, milletvekili seçimi nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi örgütüne ve ikinci seçmenlere bildirgesi: "..,.Cumhuriyetçi ve milliyetçi olmakla beraber Partimiz programından başka bir programla ve partili olmanın tabiî kayıtları dışında serbest çalışacak samimî yurttaşların ulus kürsüsünden yapacakları tenkitler ve söyleyecekleri düşüncelerle millî çalışmanın kuwetleneceğine inanıyoruz."

1919 - Hükümet feshedilmiş olan İttihat ve Terakki'nin bütün mallarına elkoydu.

1915 - Atatürk'ün Tekirdağ'a gelişi ve 19. Tümeni kurma çalışmalarına başlaması.
25 Şubat 1915'te Tümen'in kuruluşunu tamamlayarak Maydos'a gelmiştir.

1915 - Dardanelles:
Mustafa Kemal is appointed Commander of the 19th division at Maydos (Eceabat).

1915 - The Ottoman Suez Expeditionary Force arrives at Suez Canal on February 2, 1915.

The Turkish attack failed to achieve surprise as the British were aware of the Ottoman army's approach. In fighting that lasted for two days the Ottomans lost about 2000 men, while British losses were minimal.[/b
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Cmt Şub 03, 2007 11:15 am

3 ŞUBAT - Tarihte Bugün -

1935 - Atatürk'ün, saat 16.00'da Dolmabahçe Sarayı'nda Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu toplantısına başkanlık yapması.

1932 - Bugüne rastlayan Kadir Gecsi'nde Ayasofya'da yatsı namazından sonra aralarında birçok tanınmış hafızın bulunduğu Mevlidhan Heyeti Türkçe mevlid ve Kur'an okudu. Radyodan yapılan canlı yayın büyük yankı yarattı. Ankara'da Atatürk heykelinin yanına monte edilen hoparlörden de halka dinletilen yayını halk yağan karaltında dinledi. Türkçe Kur'an İslam ülkelerinde de değişik tepkilere yolaçtı. Kimi çevreler bunu "dinsizlik" diye değerlendirirken bazıları da olumlu karşıladı.
-----------------------------------------------------------------------------

1931 - Menemen sanıklarından 27 kişi idam edildi. Bir mahkum infazlar yapılırken kaçtı.

1930 - Türkiye ile Fransa arasında dostluk antlaşması imzalandı.

1923 - Gazi'nin, İzmir'de kadın hakları ve medreselere dair nutku.

1920 - Fevzi Paşa, Osmanlı Hükümeti'nin Harbiye Nazırı oldu.

Cemal Paşa'nin (Mersinli) istifasından sonra vekaleten Salih Hulusi Paşa'mn baktığı Harbiye Nazırlı-ğı'na Fevzi Paşa (Çakmak) getirildi.

İngilizlerin Bandırma'ya 200 kişilik kuvvet çıkarmaları.

1919 - Fransızların Pozantı'nın güneyindeki Akköprü ve Çiftehan'ı işgal etmesi.

Venizelos'un, Paris Barış Konferansı'nda Yunan görüşünü savunması : (Bütün adaları, Trakya'yı ve Batı Anadolu'yu Yunanistan için istemesi)

1915 - Birinci Kanal Harekatı.

Almanların ilk denizaltı savaşını başlatmaları.

Fransızlar'ın Champagne'ye saldırmaları.

1915 - Turkish forces attack the Suez canal.
Turkish attempts to capture the Suez canal, vital to Allied shipping, were repulsed largely by Indian troops. Australians of the 7th and 8th Infantry Battalions temporarily garrisoned the trenches after the fight.

1913 - Bulgarların savaşı yeniden başlatması.

1908 - Atatürk'ün, General Litzmann'dan çevirdiği "Takımın Muharebe Talimi" adlı -askerî eğitimle ilgili- kitabın Selanik'te yayımlanması. (Bu kitabın basım tarihi bazı kaynaklarda 1909 olarak gösterilmiştir:
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

ÖncekiSonraki

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir