OSMANLI VE İSLAMİYET

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

OSMANLI VE İSLAMİYET

Mesajgönderen Osman Nuri Sarı » Prş Ara 07, 2006 12:43 pm

Sevgili Arkadaşlar

Geçenlerde bir sınıfa derse girdim. Öğrenciler:
-Öğretmenim! "Tarih" yazılımız var. Çalışabilir miyiz? diye sordular.
-"Sessizce çalışın. " dedim.

Bir zaman sonra öğrencilerimden biri bana şöyle bir soru sordu:
-Öğretmenin. Osmanlı Devletinin amacı islamiyeti tüm dünyaya yaymak değil miydi?
cevap verdim.
- Evet
Arkasından bana asıl can alıcı soruyu sormaz mı?
-"Peki o zaman! Osmanlı padişahları niçin hep müslüman ülkelerle savaştı. Sadece Kanuni 12 sefer İran ile savaştı. Bunda bir çelişki yok mu? Kitabı okuyorum bakıyorum çoğu savaşlar hep müslüman ülkelerle yapılmış. Tamam Haçlı savaşları da yapıldı.Ama Osmanlı boş kaldığı ve canı sıkıldığı zaman hep Müslüman ülkelere vurdu."

Dondum kaldım.

Siz olsanız nasıl cevap verirdiniz.
Kullanıcı avatarı
Osman Nuri Sarı
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen İlyas Hasret Uygun » Cum Ara 08, 2006 2:41 pm

Keske donup kalmasaydin.

Aslinda o cocugun sorusu baska birisinden onun kulagina gelmistir.Babasindan annesinden,dayisindan vs vs.
Boyle kurnaz ve art niyetli sorularla Osmanli genelde karalanir.
Ben bu soruya mesela soyle cevap verirdim:
Oglum sen oyle diyorsun ama olay aslinda oyle degil.Sogutte ortaya cikan Osmanli Avrupa nin yarisini fethettigi zaman ve hatta Istanbul u fethettigi zaman dahi Anadolu ya hakim degildi.Osmanli kesinlikle yonunu Avrupa ya cevirmisti ve Musluman ulkelerle veya beyliklerle karsi karsiya gelmek istemiyordu.Cunku gercekten amaci ilahiydi ve adaleti yaymakti.V ebunu becerdide.
Fatih Sultan Mehmet Istanbul u kusatma sirasinda is uzayinca "Ya bu Istanbul beni yhiyecek ya da ben Istanbul u yiyecegim"diyerek meshur sozunu soyledi.Cunku O Istanbul u fethederken ayni zaman da saltanatini da kurtarmistir. Ve hatta fetihten sonra Candarli Halil Ibrahim Pasa yi oldurtmesinin sebebi budur. Cunku her an saltanati kaptirma olasiliklari vardir.Ve Candarli buna taliptir.Taci tahti iki kez terkeden 2.Murat zaten bunlardan rahatsizdir.
Bildigimiz uzere Selcuklulardan sonra Anadolu da olusan 20 ye yakin beylik vardir ve bu beyliklerin tamamina yakini Osmanli ya savasmaksizin boyun egmistir.
Yine yillarca Iran la Osmanli arasinda savas olmamis fakat Iran siilestirme hareketine baslayinca onarla savas kacinilmaz olmustur.Daha sonra bu savaslarda durulmus ve Osmanli-Iran siniri (simdiki Turkiye Iran siniri) dunyanin en eski siniri olma ozelligini kazanmistir.
Misir memlukluleriyle cok buyuk savaslardan bahsetmemiz olasi degildir.Evet bir kac savas olmustur ama bunlar iktidarlarini korumak ugruna Osmanli ya karsi dikilen baslarin alasagi edilmesinden ibarettir.Arabistan yarimadasinda ve Kuzey Afrika kiyilarinda edinilen topraklarin cogu savassiz ilhak, yoluyladir ve kan dokulmemistir.
Ayrica onemle arzetmekte fayda vardir ki Osmanli nin doguya yani musluman ulkelerin tarafina yaptigi seferler, ilerde batiya yapacagi seferlerde arkasini eminde tutmak icin yapilmis seferlerdir.
Osmanli yikilis yillarinda dahi dunya nin herhangi biryerinde olan musluman devletlerden gelen yardim taleplerini yerine getirmege calismis ve hatta bunu maliyesinin berbat oldugu yillarda da bile bir vazife bilmistir.
Cunku o sadece Osmanli imparatorlugunun basi degil ayni zamanda Hilafet inde basidir.Ve osmanli bunun her zaman bilincinde olmustur.
Ayrica Kanuni nin 12 sefer Iran ile savastigini yaziyorsunuz.Bu yanlis veya yalan. Ayrica Osmanli padisahlarinin muslumanlarla yaptigi savaslardan bahsetmissiniz Mesele Osmanli Padisahlari degildirki.Ortada bir imparatorluk vardir.

Daha sonra devam ederiz.
Selamlar
Hasret UYGUN
MOSKOVA
Kullanıcı avatarı
İlyas Hasret Uygun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adem Kahveci » Pzt Ara 11, 2006 3:44 pm

osmancığım dua et tarih yazılısı vardı,ya matematik yazılısı olsa heykel kesilecektin(!)sen bize lazımsın var sen kendi dersinde edebiyat yap ....hayırlı dersler.
Kullanıcı avatarı
Adem Kahveci
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Osman Nuri Sarı » Cum Ara 15, 2006 5:35 pm

osmancığım dua et tarih yazılısı vardı,ya matematik yazılısı olsa heykel kesilecektin(!)sen bize lazımsın var sen kendi dersinde edebiyat yap ....hayırlı dersler.

Adem Kardeş

Öncelikle uzun bir aradan sonra aramıza tekrar dönmen sevindirici. Ama ne hikmetse dönüşün de bir Osmanlı Tarihi sorusuna rastladı :D :D Benim için Edebiyat, Tarih, Felsefe ve Matematik farketmez.
Sen de bilirsin ki öğrencinin gözünde öğretmen her şeyi bilendir. Bana sorulan soru da bu amaçla sorulmuştur. Cevap verdiğimi de söylemedim. Soran öğrenciye de "Dur. Bana Osmanlı Tarihinden soru sorma." mı diyecektim. Yoksa sen böyle mi yapıyorsun?
Diğer bir önerinize gelince. Sayın meslaktaşım. Biz edebiyat yapmayız. Edebiyat dersi anlatırız. Arasındaki farkı umarım anlarsın. Pardon. Siz edebiyatı bırakalı seneler oldu, değil mi? İdareciliğe başladınız. Desene siz de öğretmenlere edebiyat yapıyonuz o zaman.

saygılarımla
Kullanıcı avatarı
Osman Nuri Sarı
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen İlkay Durgun » Pzr Ara 17, 2006 7:49 pm

Bu Osmanlı tartışmasına bende ucundan kenarından bir iki şey söyleyerek katkı yapayım :)

Osmanlı imparatorluğu klasik anlamda bir islam imparatorluğu değildi.Kurumları ve protokkolleri ile Doğu Roma İmparatorluğu'nun (bizans)mirasını devralmış bir imparatorluktur.

Hilafet ise Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı'ya gelmiştir.Şehülislamlık ise 17.yy da Osmanlı kurumu içinde yer almaya başlamıştır.İmparatorluk yönetim merkezi olan Divan-ı hümayunda bu tarihlerden evvel şehülislam yoktur.Yani imparatorluk meselelerinin tartışılması ve karara bağlanma yerinde şehülislam yoktur.

Bu konuda hepimiz fazlasıyla kulakdan dolma yada sahip olduğumuz siyasi fikirlerin yönlendirmesi ve lise düzeyi bilgilerle konuşuyoruz.Oysa Osmanlı bizim kıt bilgilerimiz yada dar siyasi fikirlerimizden çok daha büyük bir değerdir. 700 yıl sürmüş en az 300 yıl dünya ya hükmetmiş bir dünya imparatorluğudur ve bizim geçmişimizdir.Dolayısı ile Osmanlıyı doğru okumak ve anlamak boynumuzun borcudur.

Halil İnalcık ve İlber Ortaylı hocaları okuyarak çok daha doğru bilgilere ulaşmak imkanımız vardır.

İlber Ortaylı'nın " Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek" isimli ve timaş yayıncılık tarafından basılan,18.baskıya ulaşan kitabını okumanızı öneririm.

İlber Hoca bu kitabında; Osmanlı'da ailenden tutun ,Osmanlı'nın kurumlarına, mimarisine ,mutfağına kadar çok çeşitli konularda hayat kurtaran bilgiler vermektedir.Mutlaka okunmalıdır ki çocuklarımıza ve birbirimize doğru bilgiler verelim...
Kullanıcı avatarı
İlkay Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adem Kahveci » Çrş Ara 20, 2006 3:12 pm

şaka aslanım şaka..rahat ol...relaks..biraz daha relaks..
Kullanıcı avatarı
Adem Kahveci
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Kama » Cmt Ara 23, 2006 4:01 pm

.....tarihçi olarak ben de birşeyler demek istiyorum........
........osmanlı ordusunun büyük çoğunluğu anadolu ve rumelideki timarlı sipahilerden ve gönüllüleren oluşuyordu(sadece %10'luk bir bölümü profesyonel askerrdi). devlet yüksek çıkarları! için mutlaka toprak kazanmak zorundaydı........
......toprak kazanmak yeni timat arazileri yeni vergi mükellefleri ve yeni asker demekti.......bu nedenle devlet devamlılığını sağlamak için de baharat ve ipek yolu gibi ticari açıdan zengin yerlere de ihtiyacı vardı.....
......işte bu nedenle yavuz,kanuni dönemlerinde,hatta fatih dönemide anadoluda ve mısır civarında müslüman devletlerle de savaşıldı.......
....savaşın meşru bir zemine oturtulması yani halkın kafasında şüphe oluşmaması için şeyhülislamdan birçok padişah buı devletlerin islamı saptırdıkları gerekçesiyle fetva almışlardı......bu nedenle şah ismail veya memlük hükümdarları o dönemde osmanlı askeri ve halkı tarafından münafık görülüyordu.........
......işte bu nedenle yavuz anadoluda binlerce şii müslümanı katletti.....yani amaç safevilerin anadoluya sarkmasını engellemek hem de zengin bir ticaret yolu olna ipek yoluna hakim olmaktıı.......bunu gerçekleştirmek için de "islamın koruyucusu" misyonu yüklenilmiştiiii..
..........yukarıda arkadaşın vgerdiği tarihçiler de vizyonu geniş ve araştırmaşarına güvenilşebilecek insanlardır .........b unlardan da bu konular hakkında sağlam bilgiler elde edilebişirr.......
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Kama » Cmt Ara 23, 2006 4:07 pm

şunu da eklemek istiyorum şeyhülislamlık 17. yy de ortaya çıkmış bir kurum değildir......burada bilgilerinde hata var kardeşim....şeyhülislamlık 1.murat dönemindeden beri gelmiştir......ilk şeyhülislamın 1. murat ın bursaya kadı olarak tayin ettiği zattır ismin şu an aklıma gelmiyor......16. ve 17. yy lerde devlette dirayetli ve alim şeyhülislamlar görev almıştır bunlardan şu an aklıma gelen ebu suÛd efendidir.....zamanla da şeyhülislamlık önemini kaybedecek ve II.mahmut dönemnide nazırlıkların kurulması,daha sonraki dönemle idari meclislerin kurulması ile bu kurum sembolik bir hal alacaktır........
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir