Caner den ogrendik ya bir fikra da musaadenizle ben anlatayim.
Ismide demokrasi fikrasi olsun.
Soyle ki:
Kucuk Ahmet okuldan eve gelir ve babasina:
-Baba ya; ogretmen bize bugun demokrasi diye bir seyden bahsetti ama ben hic bir sey anlayamadim.Bana biraz bunu anlatabilirmisin.
Babasi:
-Yani pes dogrusu sen bunu anlayamazsinki.Ogretmen bunu size cok erken anlatmaga basladi.Madem ogretmeniniz soyledi bende bunu anlaman icin sana biraz yardim edeyim.
Devamla:
-Bak oglum demokrasiyi anlayabilmen icin bazi kavramlari bilmek zorundasin.Ben sana once bu kavramlari izah edeyim ondan sonra demokrasiyi anlaman cok daha kolay olur.
Mesela bizim aileden ornek verelim:
Ben babayim degilmi? Ne yapiyorum? Calisiyorum. Niye calisiyorum? Para kazanmak icin.Yani benim isim parayla.Ben kapitalle ugrasiyorum.Ben kapitalistim.
Birinci kavramimiz nedir? Para-Kapital.Kimdir bu ? Ben-baba.
Peki ben bu kazandigim parayi ne yapiyorum? Eve getirip annene veriyorum.Annen ne yapiyor?Bu paraya hukmediyor.O nu harciyor ihtiyaclarimizi aliyor vs vs.Yani annen hukumet.Herseye hukmediyor.
Bizim birde neyimiz var? Hizmetcimiz var degilmi? O ne yapiyor? Siliyor supuruyor,yemek hazirliyor yani evin isleriyle ugrasiyor; Isci yani.Buda diger kavramimiz olsun.
Butun bunlari biz ne icin yapiyoruz? Senin icin yapiyoruz. Sen de neysin bir nevi? Halksin.
Birde kucuk kardesin var. O nedir bizim icin ? O da bizim gelecegimizdir.
Yani
kapitalis,hukumet,isci,halk ve gelecek kavramlarini sana bizim aileden orneklendirerek izah ettim. Sende bu kavramlari biraz kafanda yogur ve sabah kahvaltida da sana demokrasinin ne oldugunu izah ederim.
Diye ogluna bu izahlari yapar.
Saatler ilerler ve yatma zamani gelir.Herkes odasina cekilir.Gecenin gec vakitlerinde bizim Ahmet in kucuk kardesi afedersiniz altini pisler ve aglamaga baslar.Ahmetcik uyanir ve annesini kaldirmak icin yatak odasina gecer.Annesine seslenir ama annesi uyanmaz.Babasi yatakta yoktur.Ne kadar bagirdiysa annesini uyandiramaz.Sonra hizmetcinin odasina dogru yonelir ve onu uyandirmaya karar verir.Ne varki hizmetcinin kapisini aralayinca Babasini hizmetcinin ustunde ve ayni yatakta gorur.Utanir bir sey soylemez ve kendi odasina doner.Kucuk kardesinin agzina seker ,tatli matli koyar ve kardesi tekrar uykuya gectikten sonra Ahmet te yatar.
Saba h kalkilir ve kahvalti masasina oturulur.
Babasi Ahmede:
-Eee oglum aksamki kavramlari iyi ozumsedi isen sana simdi demokrasinin ne oldugunu anlatabilirim der.
Ahmet te:
Ya baba birak Allah askina.Ne demokrasisi yahu.
Babasi:
-hayirdir oglum der.
Ya baba kapitalist isciyi duzerken, hukumet uyuyor.Halk umutsuz ve perisan,gelecek desen boklar icinde....
Hasret UYGUN
MOSKOVA