Yaklaşık bir yıl kadar önce öğrenmiştim köyümüzün bir sitesi olduğunu. Köyü benim kadar seven herkes gibi heyecanlanmıştım. Hemen hemen her gün siteye giriyor, tüm eksikliklerine rağmen ama hiçbir eksikliğini görmeden zevkle takip ediyordum. İnanılmaz keyif alıyor, hem anılar tazeleniyor hem de yıllardır görmediklerim hatta hiç tanımadıklarımla her gün birlikte oluyordum. Gerçekten müthişti. Bülent’in, Köksal’ın, İlkay’ın, Serkan’ın v.s. v.s. yazılarını okumak keyifli, bir o kadarda özendiriciydi. Ne yalan söyleyeyim sıkılacağımı hiç düşünmemişken, bir süre sonra siteye artık eskisi kadar girmediğimi fark ettim. Uzun bir süre sonra siteye girdiğimde benim gibi düşünenlerin sayısının çokluğu dikkatimi çekti. İlk dönemki kadar insanlarda heyecan kalmamış. Köye ve köylülerimize olan sevgimiz tükenmeyeceğine göre, bizler neleri tüketmişiz?
Elbette birbirimizin hatırını soracağız, elbette sanal ortamda bayramlaşacağız, şakalaşacağız. Elbette futbolu sevenlerle Şurspor’u konuşacağız, paragaf gecelerine katılacağız. Anılarımızı yazacak, itiraflarda da bulunacağız. Tabi ki insanları birbirine kaynaştıran en önemli güç folklordur. Geleneklerimizden kopmayacağız ama dejenere olmama koşuluyla. Geçmişteki alıntıları günümüze uyarlarken çok hassas davranmak koşuluyla (yaylaya giderken çarık giymeyelim ama internetten de yüzük oyunu oynamayalım).
Her kuşağın ilgi alanı farklı olabilir ama her kuşak kendi ilgi alanı içerisinde sitede kendine bir yer bulabilmeli, edinebilmelidir. Kırıkhan’da yaşayan kaç genç toprak ırgatını, ya da kaç genç lamba altında yapılan fındık ve mısır ırgatını bilir. Ya da bilenler kaç kez katılma şansına kavuşmuştur (Kakart yolu yayla çıkımını bile ayrıntısıyla yeni öğrendiğimi anımsatmak istiyorum)?
Tüm bunların yaşantımızdaki bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum. Ancak yaşamın bir ayrıntı olmadığını da biliyorum. Bu ayrıntıların yaşamımızı güzelleştirdiğini, bizleri birbirimize yakınlaştırdığına inanıyorum. Bence sitede tükenişimizin en önemli nedeni yaşamı paylaşmayıp sadece ayrıntıları paylaşıyor olmamızdır.
Site yönetimi başlangıcından beri özverili çalışıyor, eyvallah. Eksikleri de olabilir. Ancak bizler kendilerine gereken desteği verebildik mi,yeterince yardımcı olabildik mi? Kuruluşundan bugüne zaman zaman tatsız tartışmaların yaşandığı ne kadar doğruysa, sitede tartışma olmaması da o kadar yanlıştır. Bazı kişiler kantarın topuzunu ayarlamayı becerememişse de, kurunun yanında yaşın yanması da doğru değildir. Hatta kurunun yanması bile doğru değildir.
Siyaset insan olmanın bir gereğidir. İnsanlar hangi siyasi görüşe sahip olurlarsa olsunlar, hakaret içermediği takdirde, ulusal bütünlüğün korunması, kişi inançlarının özgürlüğü sağlandığı sürece, kendi siyasi düşüncesini başkasına empoze etmediği sürece, Şahinkaya sitesinde siyaset konuşulmasından daha doğal ne olabilir ki?
Her gün şehit cenazesi verilirken Kürt sorunu konuşulmayacaksa, her yıl önümüze “temcit pilavı” gibi pişirilip konan sözde Ermeni soykırımını konuşamayacaksak, bu ülkeyi bu duruma sürükleyen askeri rejimleri tartışamayacaksak, mafyaları, çeteleri, hortumcuları konuşmayacaksak insanca yaşamdan nasıl söz edebiliriz? Toplumun çoğunluğunun açlık sınırının bile altında yaşamını sürdürürken, yaşamın “nefes almaktan” ibaret olmadığını anlatmayacak mıyız? Ülkeyi yönetenler çiftçiyi aşağılayıp, memuru tehdit ederken boynumuzu büküp amenna mı diyeceğiz? Yolsuzluk yapanlara, namusuzlara, şerefsizlere, hortumculara gemisini yürüten kaptan mı diyeceğiz? Kar eden kuruluşların özelleştirme adı altında birilerine peşkeş çekilmesine helal olsun mu diyeceğiz? Burada, hiç bir ulusal çıkarımız olmadığı halde Lübnan’a asker gönderilmesine ve oradan gelecek şehit cenazelerine VATAN SAĞOLSUN diyebilecekseniz BU SİTEDE SİYASET YASSAĞĞ KARDEŞİM!..
Birbirimizi sevdiğimiz, saydığımız sürece, ulusal bütünlük ve dini inançlara dokunulmadığı sürece bu sitede yaşamı tartışabileceğimizi düşünüyorum. Geçmişteki tüm olumsuzlukları ve kırgınlıkları unutup “ben tükenmeyen Şurluyum” diyen, kendini insanlara ve olaylara karşı sorumlu hisseden herkesi köyümüze dönmeye davet ediyorum.
Saygılarımla.