EDEP VE HAYA SAHİBİ OLMAK !...

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

EDEP VE HAYA SAHİBİ OLMAK !...

Mesajgönderen Ahmet Üstünbaş » Pzr Tem 12, 2009 6:41 am

. . . EDEP VE HAYA SAHİBİ OLMAK !...

Çok değerli üye arkadaşlar..Yukarıda yazdığım başlığı biraz açmak istiyorum.Bakalım ne demek Edep ve Haya....

EDEP : Bir toplumda örf,adet ve kural halini almış, kişinin sahip olduğu iyi alışkanlıklar, tutum ve davranışlardır.

HAYA : Utanma duygusu demektir.. Edep ve hayadan mahrum olan insan her türlü iğrenç işe girişir. Yaptığı çirkin ve yanlış işlerden üzülmeyen insanı, ahlâk ve insanlık yoluna sevketmek elbette zordur.

Haya üç şekilde kendini göstermelidir.:

1) Allah'a karşı haya : O nun emir ve yasaklarına karşı uymakla mümkündür.Aksi halde olmaz.
2) İnsanlara karşı haya : Onlara eziyet etmemek,haksızlık etmemek,yanlarında çirkin işler yapmamak vede çirkin edep dışı sözler söylememekle gerçekleşir.
3) Kişinin kendisine karşı haya : Edep vede adap üzere adam gibi hareket etmesi ile mümkündür. Allah kimseyi edepsiz vede adapsız eylemesin..Allah herkesi haya eden kullarından eylesin..

Edep ve haya sahibi insan cemiyete faydalı insan olur..

Bu yazıya güzel yorumlarınızı kısa dahi olsa eklerseniz, son derece iyi olur diye düşünüyorum.. Allah' ın selamı üzerinize olsun..

Akköşe Yazarı :
Hacı Ahmet ÜSTÜNBAŞ ( KIRIKHAN - HATAY - 12.07.2009)
Kullanıcı avatarı
Ahmet Üstünbaş
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzr Tem 12, 2009 12:45 pm

Hani bir söz var "Ey Allah'tan korkmaz,kuldan utanmaz" diye...
Bu sevgili Muhtarımın söylediklerini özetler.........

Rabbım bizleri en iyi kullarından eylesin...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Re: EDEP VE HAYA SAHİBİ OLMAK !...

Mesajgönderen mataman » Pzr Tem 12, 2009 8:15 pm

AHMET ÜSTÜNBAŞ yazdı:. . . EDEP VE HAYA SAHİBİ OLMAK !...

Çok değerli üye arkadaşlar..Yukarıda yazdığım başlığı biraz açmak istiyorum.Bakalım ne demek Edep ve Haya....

EDEP : Bir toplumda örf,adet ve kural halini almış, kişinin sahip olduğu iyi alışkanlıklar, tutum ve davranışlardır.

HAYA : Utanma duygusu demektir.. Edep ve hayadan mahrum olan insan her türlü iğrenç işe girişir. Yaptığı çirkin ve yanlış işlerden üzülmeyen insanı, ahlâk ve insanlık yoluna sevketmek elbette zordur.

Haya üç şekilde kendini göstermelidir.:

1) Allah'a karşı haya : O nun emir ve yasaklarına karşı uymakla mümkündür.Aksi halde olmaz.
2) İnsanlara karşı haya : Onlara eziyet etmemek,haksızlık etmemek,yanlarında çirkin işler yapmamak vede çirkin edep dışı sözler söylememekle gerçekleşir.
3) Kişinin kendisine karşı haya : Edep vede adap üzere adam gibi hareket etmesi ile mümkündür. Allah kimseyi edepsiz vede adapsız eylemesin..Allah herkesi haya eden kullarından eylesin..

Edep ve haya sahibi insan cemiyete faydalı insan olur..

Bu yazıya güzel yorumlarınızı kısa dahi olsa eklerseniz, son derece iyi olur diye düşünüyorum.. Allah' ın selamı üzerinize olsun..

Akköşe Yazarı :
Hacı Ahmet ÜSTÜNBAŞ ( KIRIKHAN - HATAY - 12.07.2009)
Sayin Ahmet Üstünbas Cumaertisi yazdiginiz Yaziya cevap verdim Lütfen okuyun Mustafa Ataman Almannya /Halit Atamanin Yegeniyim
mataman

Mesajgönderen İrfan Altuncu » Cmt Tem 18, 2009 5:09 pm

En çok önem verdiğim konular bunlar ama malesef günümüzde tamamen yok olmuş gibi,mevla kimseyi edep ve hayadan mahrum etmesin inşallah........
Kullanıcı avatarı
İrfan Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Ahmet Üstünbaş » Sal Tem 21, 2009 7:16 am

. . . Edep ve hayadan yoksun insanın yapamayacağı kötülük olmaz. Çünkü edepsiz insanda ar ve utanma damarları yok olmuştur..

Allah kimseedepsiz vede hayasız yapmasın.. Edep ve haya insanı yüceltir.. Edepsiz vede hayasız insan yücelemez..

Saygı kadar güzel bir şey yoktur.. Edep ve haya medeniyet demektir.. Edepli ve hayalı insan medeni insandır..

Bize çokları edepsizliği vede hayasızlığı-saygısızlığı medeniyet diye yutturmaya kalktılar..Ne kadar yanlış olduğunu yeni yeni anlıyanlar var..Ben bunu ilk zamanlarda bile anlamıştım..Eyvah edep ve haya elden gidiyor.. Avrupa hayasızlığı geliyor .. Demiştim.. Şimdi herşey çok iyi anlaşıldı.. Öyle değil mi ?...

Edepli - hayalı ve saygılı olmaktır asıl medeniyet !...

Akköşe Yazarı : Hacı Ahmet ÜSTÜNBAŞ
. . .Sigarayla Savaşanlar Vakfı Üyesi. . . .
Kullanıcı avatarı
Ahmet Üstünbaş
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir