







Evvela şu; bilenler bilmeyenlere anlatsın, Pardus mükemmele yakın leziz bir işletim sistemi haline geldi. Bilmeyenlere ufak bir not: İşletim sistemi, bilgisayarınızı kullanabilmenizi sağlayan yazılımın adıdır. Örneğin Mac OS X, GNU/Linux, Debian, Ubuntu, Gentoo, Windows XP, Windows Vista birer işletim sistemidir. Pardus ta bir işletim sistemidir. Üstelik a’dan z’ye Türkiye’de Türkler tarafından hazırlanmış bir Linux dağıtımıdır.
Linux, doğum yılı olan 1991′den beri 15 yıldan fazla bir zamandır Microsoft işletim sistemlerine her alanda bir tehdit oluşturuyor. Önce web sunucusu piyasasında Microsoft’un pazar hakimiyetine engel olan Linux çekirdekli işletim sistemleri şimdilerde Ubuntu ve benzeri kolaylıkta çok kullanışlı dağıtımlarla yavaş yavaş Windows’un masaüstü hakimiyetini de tehdit ediyor.
Microsoft, iş hayatı içerisinde olan her şirket gibi Linux’a karşı önlem almak zorunda ve tabii ki bunu göz ardı etmiyor. Bir kaç yıldır Microsoft’un tüm dünyada çalışanlarına Linux el kitapları dağıttığını, bu kitapların içerisinde Linux’a dair zor soruların kamuya karşı nasıl cevaplanması gerektiğine dair birebir örnekler bulunduğunu biliyoruz.
Yine bu çerçevede, tıpkı tütün endüstrisinin ABD’de karşılaştığı kısıtlamalar sonrası yüzünü Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelere çevirdiği gibi, Microsoft’un da yüzünü gelişmekte olan ülkelere çevirdiğini görüyoruz. Bill Gates’in Türkiye ziyareti de bu rota değişikliğinin bir parçası. Bu rota değişikliği çok büyük bir ihtimalle Microsoft’un geleceğe dair tahminlerinden ve planlarından kaynaklanıyor. Belli ki Microsoft, ABD ve Avrupa’da yazılım pazarına kurduğu hakimiyetin uzun ömürlü olmayacağını görüyor, gelişmekte olan ülkeleri hedefliyor.
İşte tam bu noktada aklıma şu soru takılıyor: Microsoft Türkiye, Pardus’a Engel Olabilecek Mi?
Türkiye’de kamu kuruluşlarının özellikle masaüstü işletim sistemi yazılımları için ödediği lisans bedeli yıllık en az 150 Milyon YTL olarak tahmin ediliyor. Bu para Microsoft’un cebine gidiyor. Eğer Windows Vista’nın satın alınması söz konusu olursa bu rakam 330 Milyon YTL civarında olacak. Siz Microsoft’un yerinde olsanız ne yapardınız? Ya Türkiye tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kendi işletim sistemini kullanmaya kalkarsa?
Windows Vista, Pardus’tan daha kaliteli değil!
Sanırım Microsoft’u bu kazancı garantiye alabilme çalışmalarında en çok zorlayacak şeylerden biri de bu. GNU/Linux ve Pardus, Microsoft’un son işletim sistemi olan Windows Vista bile bir çok açıdan Pardus’un kalitesine erişebilecek düzeyde değil.
Artık lisan engeli de yok!
Pardus’tan önce Linux’a dair Türkçe kaynaklar çok sınırlıydı. Her ne kadar neredeyse tüm Linux dağıtımları Türkçe dil desteği taşıyor olsa da, bir işletim sisteminin kişinin kendi dilinde olması ve üreticilerinin de kendi ülkesinde olması, o kişinin en azından bu yazılımdan daha kolay haberdar olmasını ve denemesini sağlıyor.
Tüm bunları gözönünde bulundurursak Microsoft Türkiye’nin Pardus’a engel olabilmesi çok zor görünüyor. Çok çok kaba bir hesapla ilerleyen yıllarda masaüstü İşletim Sistemi piyasasında Microsoft, Türkiye’de yılda ortalama yarım milyar dolar daha az para kazanacak. Bu hesaplara daha ofis paketini eklemiş değiliz sayın seyirciler. Pardus’un Microsoft Office paketinin yaptığı herşeyi yapabilen bir ofis paketi de var.
Pardus’la kişisel anlamda bir türlü ilgilenememiştim ve kendimi ayıplıyordum. Şimdi bu konuda yazma fırsatı da buldum, mutluyum. Geç de olsa: Hoşgeldin Pardus, iyi şanslar Microsoft!
Yukarda yazılan yazı Osman Börütece'nin Yazısından Alıntıdır...
Peki Hangimiz Pardus Kullanıyor.Yaklaşık bir hafta önce Pardus 2008 çıktı.Hangimiz kullanıyoruz ya da denedik ?
Bu mesajı yazdığım bilgisayarımda şimdi Pardus 2008 var.Ekran Görüntüleri Eklenmiştir.