"Arkuru" kelimesi

"Düşünebilen bir nesil yaratmak ve düşüncelerimizi özgürce paylaşmak için" burada buluşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Osman Nuri Sarı, Özgür Hasan Altuncu

"Arkuru" kelimesi

Mesajgönderen Fatih Ayaloğlu » Prş Ağu 07, 2008 12:02 am

"Arkuru" kelimesinin Türklerin ilk yazılı belgeleri olan Göktürk Kitabelerinde geçtiğini ve bir "yön" ifade ettiğini biliyor muydunuz. Görünce ben çok şaşarımıştım.
Kullanıcı avatarı
Fatih Ayaloğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Kama » Prş Ağu 07, 2008 9:43 am

Bu kelimenin bu anlamını ilk defa omü sosyal bilimler enstitüsünde görevli prof. dursun ali akbulut'tan duymuştum. Hem sürmeneli hem de ortasyaya sürekli gidip gelen hoca bana bu kelimeyi sormuştu, ve de göktürk alfabesinde bu kelimenin geçtiğini, aslında anadolunun diğer yerlerinde unutulan bu kelimenin bizim yörelerde bilinmesi garip. Ya oğuzlardan sonra anadoluya sonradan gelen bir topluluğun olması muhtemel bu topluluk da kıpçaklar olablir. Ayrıca, Fatih karamanoğlu beyliğine ilelebet son verdiğinde buradaki boyları yeniden isyan edip karamoğlu beyliini tekrar kurmalarını önlemek için ilgili boyların bir kısmını istanbul'a bir kısmını da yeni fethedilmiş ve hristiyan olan doğu karadeniz bölgesine sürgün etmişti.Türklik konusunda diğer beyliklere nazaran daha tutucu olan karamanoğlularının bir mirası olabilir arguri kelimesi. Ayrıca, büyük dedelerimden duyduğum maraş'tan gelme hikayeleri bu şekilde daha da mantıklı oluyor. Uzungöl'den bir abiyle tanışmıştım ve de onun da dedelerinin maraştan gelme hikayeleri olduğunu öğrendim.....Bİlimsel bir çalışma var mı yopk mu bilmiyorum ama yöremiz Türk-Rum-Ermeni toplumlarının birarada yaşadığı ve ortak miras oluşturdukları bir coğrafya...
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Yahya Ataman » Prş Ağu 07, 2008 11:25 am

haburdan arkuri yüri ordan bi zavreyas sağa dön ordan aşaği in bulursun oni:)
Kullanıcı avatarı
Yahya Ataman
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen İlyas Hasret Uygun » Prş Ağu 07, 2008 4:20 pm

Arguri belki sizin dediginiz gibi Gokturk lerden gelmis olabilir.
Ama onlardan gelseydi muhtemelen herkes kullanacakti.
Ama bizden baskasi kullanmadigina gore bence rumlardan kalma bir kelime.
Zaten bir cok seyimiz onlardan kalma.
Hatta belki bizde onlardan kalmayiz.
Onlardan kalmayanlar kim olabilir:
-Altuncu lar
-Kazanci lar
-Borzanci lar
-Surmenida lar
-Kukarcin lar
-Delemer ler
-Ibrahimagaoglu lar
-Mahmudagaoglu lar
-Topaloglu lar
-Sahin ler
vs vs vs

Onlardan kalanlar kimler olabilire gelince:
-Magasalar
-Kasavaslar
-Finavaslar
-Koskorlar
-Mahnidalar
-Huseler
-Cofalalar
vs vs vs

Gordunuz mu nerden nereye???
Lakabi turkce olanlar bizden degil.
Bizden olanlar gelun beriii......
Istilacilar sizi.
Selamlar
Kullanıcı avatarı
İlyas Hasret Uygun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Kama » Prş Ağu 07, 2008 4:34 pm

Hasret abi, arguri kelimesi yazıtlarda geçiyormuş, hocamı referans vererk söylüyorum. Yoksa hala bizim köyde mesela en açık delil olsun diye söylüyorum papa yiros (bobayros) mahallesi herşeyi açıklıyor :) haaaaa....bu arada sadece bizum mahallenun adi Türkçe galiba "kamali" mahallesi ;) ama gel gelelum ki büyük dedelerim sanırım çok az türkçe konusurdu.Ayrıca rumca az çok çakan büyüklerim acaba rumca kaça kadar sayabiliyorlar? Bu çok önemli, bildiğim kadarıyla bütün toplumların kendine göre bir sayı sistemi var, bizim oralarda 4-5'e kadar rumca sayılar bilinir. Mesela 8 için iki dört anlamına gelen rumca kelime kullanırlar, bu da demek oluyor ki coğrafyada rum olmayan topluluklar büyük ihtimalle tüccar rumlarla alışverişine yetecek kadar oranda sayıları ezberlemiş....Bu da topyekün herkesi rum yapmaz heralde. Unutmayın vartan da bir ermeni yerleşkesiydi. Dediğim gibi birçok toplum burada birbirinden etkilenmiş...

Nüfus mübadelesi dönemlerinde göç etmemek için kendini müslüman yazdıranlar da olmuştur abi; özellikle maçka ya da tonya olması lazım orada bu oran çok fazla; okuduğum bir göç kitabından hatırlıyorum. Ayrıca yine mübadele döneminde de anadoludaki hristiyan karamoğlu boyunun mensupları da Yunanistan a gönderilimiş. Bugün Yunanistanda başkabakanlığa birbiri ardı sıra ile gelen Karamanlis ile Simistislerden Karamanlis ailesi öz ve öz karamanoğludur.....Ama bugün onlar türklüklerini kabul etmezler, aynı şekilde bizdeki rumlar da rumluklarını.Çünkü farklı kültürlerde yatişmişler.
Kullanıcı avatarı
Caner Kama
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Ahmet Cemal Durgun » Cum Ağu 08, 2008 6:36 am

Selamlar,

"Arkuri" sözcüğü bizde kullanıldığu şekliyle diğer bölgelerde kullanılmasa da benzer biçimlerde kullanılıyor. Örneğin Trakya'da "arkuri" yerine aynı anlamda "aykırı" sözcüğü kullanılıyor ve bu iki sözcük ses benzerliği açısından birbirine oldukça yakın. Ama elbetteki bu tarz gözlemlerle kesin sonuçlara varmak mümkün değil. O yüzden bu konularda bir şeyler söylerken biraz temkinli olmak lazım.

Ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim ki kullandığımız kelimelerin öz Türkçe ya da Rumca olması "bizliğimizden" bir şey eksiltmez ya da ona bir şey katmaz. canerkama'nın dediği gibi aynı güneşte yanmış, aynı suyla sulanmış ve aynı toprağa kök salmış halkların ortaklaşa kurdukları bir kültürün mirasçılarıyız ve "arkuri" sözcüğünün ya da diğerlerinin menşei bu gerçeği değiştirmez.

Saygılarımla...
Ahmet Cemal Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cum Ağu 08, 2008 2:36 pm

Hasret ne yaptın ?
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Dön DÜŞÜNCE PLATFORMU

Kimler çevrimiçi