Hasret abi, arguri kelimesi yazıtlarda geçiyormuş, hocamı referans vererk söylüyorum. Yoksa hala bizim köyde mesela en açık delil olsun diye söylüyorum papa yiros (bobayros) mahallesi herşeyi açıklıyor

haaaaa....bu arada sadece bizum mahallenun adi Türkçe galiba "kamali" mahallesi

ama gel gelelum ki büyük dedelerim sanırım çok az türkçe konusurdu.Ayrıca rumca az çok çakan büyüklerim acaba rumca kaça kadar sayabiliyorlar? Bu çok önemli, bildiğim kadarıyla bütün toplumların kendine göre bir sayı sistemi var, bizim oralarda 4-5'e kadar rumca sayılar bilinir. Mesela 8 için iki dört anlamına gelen rumca kelime kullanırlar, bu da demek oluyor ki coğrafyada rum olmayan topluluklar büyük ihtimalle tüccar rumlarla alışverişine yetecek kadar oranda sayıları ezberlemiş....Bu da topyekün herkesi rum yapmaz heralde. Unutmayın vartan da bir ermeni yerleşkesiydi. Dediğim gibi birçok toplum burada birbirinden etkilenmiş...
Nüfus mübadelesi dönemlerinde göç etmemek için kendini müslüman yazdıranlar da olmuştur abi; özellikle maçka ya da tonya olması lazım orada bu oran çok fazla; okuduğum bir göç kitabından hatırlıyorum. Ayrıca yine mübadele döneminde de anadoludaki hristiyan karamoğlu boyunun mensupları da Yunanistan a gönderilimiş. Bugün Yunanistanda başkabakanlığa birbiri ardı sıra ile gelen Karamanlis ile Simistislerden Karamanlis ailesi öz ve öz karamanoğludur.....Ama bugün onlar türklüklerini kabul etmezler, aynı şekilde bizdeki rumlar da rumluklarını.Çünkü farklı kültürlerde yatişmişler.