gönderen Özcan Onat » Pzt Kas 06, 2006 8:42 pm
acizane bu konuda hayatının %99.9 unu şur dışında hatta trabzon dışında geçiren biri olarak bu konun sadece şurlulara yada karadenizlilere
has birşey olmadığını söylemek isterim.
biz deriz ki kürtler birbirini tutar doğru ama en az bizler kadar kendi aralarında çekişmeleri vardır.onlarda karadizlilerin daha bir hareket ettiğini söyler.
çerkesler hakeza öyledir karadenizlilerden daha fazla örflerine bağlıdırlar ama birde kendilerine sorun ben sordum......farkın olmadığını söylediler
her toplum kendisi dışındakini tam anlamıylatanımadı için bizde olan eksiklikler sanki onlarda da yok muş gibi gelir
ama işin aslı öyle değil!
birde şunu hesaba katmalıyız bir den fazla olan insanların bir arada
tam analamıyla uyumlu hareket etmesi ancak sınırları iyi çizilmiş hedeflerle olur.bu hedefler topluluk tarafından içselleştirdiğinde yani mayasına işlediğinde toplum hareketlerindeki olumsuzluklarda daha müsahamkar(insallah doğru yazdım.) üyeler ,daha stabil(sabit) bir yapı gelişecektir.
tarihten ders alırsak...30-35 sene evvel insanlar daha bir birdi değilmi
niye
şur'da imeceler,ırgatlıklar,düğünlervs daha fazla sosyalleşmeyi, paylaşımı
sunuyordu.birinin evi yapılırken birgün kendi evinin yapacağını öyleyada biliyordu
tarla belleneceği zamanda farklı değil,
düğünler takı takma törenlerinden ibaret değildi gelen misafirler tabanca ,dinamitle geliyordu,gövde gösterisi şenlik olsun diye kollar(partiya'lar) birbirleriyle yarışırdı.
yani:
corafyanın getirdiği zorluklar paylaşımı getirdi.
ama nezaman göç vermeye başladı(gerçi nezaman vermedi demek daha doğru olur).bu çoğunluğu oluşturmaya basladı.ozman bayramdan seyrana,şenlikten senliğe,cenazeden cenazeye vs'de kısıtlı bir sosyal yasam şurlular arasında kopmaya neden oldu(diyebilirim.)
zaten modernitenin getirdiği liberal yasam insani ilişkileri dahada zayıflattı.sadece bizlerde değil tüm dünyada etkisini gösterdi.
çözüm:
eskiye dönemeyeceğimize göre! herkesin farklı sehirlerde farklı düzenleri varken nasıl bir ortak payda bulmalıyız.
sadece şur'lu olmak ,demek yetermi bence: yetmez.
önceden şur' luluk nedir,şurlu biri nasıl bir kültürel yapıya sahip olmalı bunu nasıl korumalı ve geliştirmeli,vazgeçilmezleri ne olmalı,şur'a nasıl hizmet etmeli diye bisey düşünülmüş mü bilmiyorum.ama bunun tam olarak belirlenmesi gerek.sonra bu gereklere göre bir yasam şekli yeni nesillere işlenmeli..
eskiden işte birlik fikirde birliği getirirdi,şimdi fikirde birlik yasamda birliği getirecek.