…Yerli Malı Haftası ;
-Bir zamanlar milli bir mesele haline getirilen “Yerli Malı Haftası” okullarda ne heyecanla kutlanırdı..Her yıl Aralık ayında kutlanan bu hafta bu yıl 12-18 Aralık arasında kutlanmaktadır…
-Çocukluğumda,öğrencilik yıllarında kutladığımızı hatırlıyorum…Ama o yıllarda çok sönük geçerdi..Bağımızda yetiştirilen ve kışa saklanabilen birkaç meyve , birkaç bez parçası ile kutlanıldığını hatırlıyorum..Daha sonra öğretmenlik yıllarımda nispeten daha bir heyecanla kutlanırdı..Ama meyve ve yemek sofralarına dönüştürüldüğünü görünce üzülürdüm…Tabi şimdi de kutlanıldığını Gölcükte asılan afişlerden anladım.. Ama eskisi gibi her sınıfta mı,yoksa ilçe genelinde bir salonda mı ? Onu da bilmiyorum.
-Esas değinmek istediğim mesele başka !
“Yerli Malı Yurdun malı,herkes onu kullanmalı” slogan halinde çok dillerde dolaştı, onunla ilgili programlar yapıldı.Ama ne derece fayda sağlandı,o da tartışma konusudur.
-Yerli Mallarımız nelerdir ?
Yerli malı deyince akla sanki hep meyvelerimiz gelir,bir de birkaç bez parçası… Çünkü okullarda yapılan “Yerli Malı Haftaları” çocuklara başka bir şey vermiyordu ki… Haaa belki sözde bir şeylerden bahsediliyordu ama sonunda sofralar kuruluyor ve yemekler, tatlılar , meyveler yeniyordu…Peki çocuğun aklında bu ziyafet mi kalır,yoksa o sözde birkaç cümle mi ? İşte bu da tartışma konusu…
-Peki bugünkü durum ne ?
Gerçekten merak ediyorum..Türkiyenin 40 sene öncesine göre durumu elbette farklı ama ne kadar yerli malı kullanıyoruz,ne kadar yabancı..Ya da şöyle diyelim mal alırken yerli-yabancı mal düşüncesi kafamızda oluşuyor mu ?
. İlla ben yerli malı kullanacağım diye bir düşüncemiz var mı ?
.Yerli Mallarına güvenimiz var mı ?
.Yabancı Malları kullanmama hassasiyetimiz var mı ?
Bir zamanlar “Bu kavur malıdır,kullanılması günahtır” sözü elbette yanlış bir ifadeydi ama bugün zaman zaman bize yanlış yapan ülkelerin mallarını geçici olarak boykot yapmıyor muyuz ? Bu ne kadar doğrudur ? Ne kadar bu boykota uyuyoruz ?
-Ben bir şeye daha değinmeden geçemeyeceğim..O da üretilen malların kalitesi.. Bu konu çok önemli…Acaba kaliteli mal üretemiyoruz mu ? Yoksa işin kurnazlığına mı kaçıyoruz ? İşte bir tartışma konusu daha…
-Birisi bana gerçek yerli mallarımızı burada sıralayabilir mi ?
Çok önemli mi, değil mi ? Tartışılır belki ama;
Ben diyorum ki !
“Yerli Malı Türk’ün malı,Her Türk Onu Kullanmalı”
…………..16.12.2007……………….Gölcük…………………..Muzaffer ALTUNCU……