1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

-ÇEKİL İŞİĞUN EĞİNDEN

MesajGönderilme zamanı: Prş Nis 17, 2008 8:09 am
gönderen Köksal Ağaoğlu
Gaz lambası – idare lambası

Düşündüm de eskiden sanırım en sık kullanmış olduğumuz kelimelerin başında “idare” gelirdi.

-İdare edecesun

-Çok idareli karidur.

-E ee ancak, idareli olmak lazim.

-Hacan idare etmesun oyle olur.

-Her şeyun başi idaredur.

- Biraz idareli ol. Oyle elune geçeni birden “punt” yema,



**

Resim


Şişesi iyi silinmemiş, islenmiş, kararmış gaz lambasının gölgeli, donuk, sarı titrek ışığı altında yaptığımız sohbetler, dersler, oynadığımız oyunlar geldi akluma.
Bu lambanun altında oturmak ayrıcalıktı. Evin büyüğüne teslim edilmesi gereken yerdi lambanın altı:

-Gölge etma.

-Çekil işiğun eğinden.

**

Her zaman silinme fırsatı olmayan sobanın veya kendi alevinin dumanıyla islenen lamba camı:

-Lambanun camini bi silelum.

-Lamba kadi işik vermeyu? Gazi mi biteyu yoksa kirli midu?

-Kadi lamba kokayu.

-Heralda fitili değişmesi lazim

-Lambanun cami çatladi

-E haçan islak islak yakarsun oni tabi çatlar.



**

İdare lambasının arkasına vuracak olan ışığı yansıtmak için var olan aynası, bazen şişesini çıkarıp idarelik ayna olarak da kullanıldığı olurdu.
Gaz ayar çarkının, fitilin, lamba camının (lamba şuşesinun) mutlaka her evde bir yedeği olurdu. Yoksa:

-Pazara mı gideyusun? Bana da 10 nomara lamba cami ya al.

İçerisine taşınmasını kolaylaştırsın diye ip geçirilmiş, ya da gazete kâğıdına sarılmış vaziyette taşınan lamba camı yolda karşılaştığımız insanların elinde ve pazar alış verişlerinin listesinde sıklıkla yer alırdı.

**

Kullandığımız, alıştığımız lambanın bi numara büyüğü sanki lekus gibi gelirdi bize.
Lüks (lekus)isminden yola çıkacak olursak lüks veya özel günlere mahsustu: Düğün, dernek, cenaze, ırgat gibi… Gaz lambasının diğer adı olan “İdare lambası” isminden de anlaşılacağı gibi ekonomik imkânların yetersizliği, gaz sıkıntısının ve pahalılığının yaygın olduğu günlerde idareli kullanılmak durumundaydı:

-Lamba tüteyu . Çok yanayu kıs oni

-Bitti gazi kıs oni

-Beyuğini yakma

-Hade lambayı söndür da yataşağa. Yeter ne gaz yaktun.

**

-İşiği geturun.

-İşiği al da gel.

-Lambayı alunda bi ağira bakalum kadi siğir inleyu

**

Uyuyan hatıralarımızı uyandıran bazen geçmişe dair güzel bir söz olur, bazen eski bir eşyayla saklanmış anılarımız çıkar ortaya, bazen duyduğumuz bir kemençe, kaval, türkü sesiyle içimizde birikmiş hatıralar koyuverir kendini.

Evet, bazen bir eşya olur bizi geçmişimize, o güzel çocukluk günlerine bazen de hüzün dolu hatıralarımıza savuran ya da çağıran:

Kapakli sahanlar, sefer taslari, kafekalar, kügümler, sofralar, siniler, çok sık kullanılma imkânı olmayan cezveler, sessiz evlerde “tik tak tik tak” diye çıkardığı sesten daha gür hissedilen saatler. Maşalar, sobaya üfürülen kamişlar, gaz lambaları…

Bizim her eşyamızı dinleyin geçmişten sesler verir. Yaşlılardan, eskilerden, acılardan, yokluklardan. Eski “konuşuklar”ı, insanları, muhabbetleri onlardan dinleyebilirsiniz. Hangi birini ele alsak türlü hatıralarla karşılaşırız.

Geçen hafta sonu köye gittim. Kullanmasak da hala duvarda asılı duran gaz lambasına takıldı gözüm ve “idareluk” bir yazı yazmak geldi içimden.


Selam ve sevgiyle.

MesajGönderilme zamanı: Prş Nis 17, 2008 9:47 am
gönderen Burhanettin Ayan
Köksal sağol...
Çocukluğuma, ilkokul günlerime götürdün beni. Lambanın altında ders çalışmayı; misafir geldiğinde lekus yanacak ve aşağıki odada oturacağız diye içimi kaplayan sevinci hatırladım.
Tekrar teşekkürler.

Ha bu arada lambayı idareli kullanana koçira derler, annen senun içun koçira bir kız ayarlamışti ama sen laf dinlemesun ki ne varise Malatyalarda...

MesajGönderilme zamanı: Cum Nis 18, 2008 5:52 pm
gönderen Fatma Ozbilgi
Yine bir koksal kalasigi yuregine saglik, cocukluguma dogru cok tatli bir yolcuk yaptim sayende....

MesajGönderilme zamanı: Cum Nis 18, 2008 9:26 pm
gönderen Fatih Ağaoğlu
Abi eyi güldüm,lambalı günleri yaşayan son çocuklar bizim kuşaktı sanırım.Babamın çaykaradan aldığı oyuncak ford kamyonu, lambanın gazı bitene dek pekede sürdüğümü hatırladım.Klasiklerini dört gözle bekliyoruz abi,saygılarımla

MesajGönderilme zamanı: Cmt Nis 19, 2008 8:28 am
gönderen Muzaffer Mustafa Altuncu


Köksal sen bir harikasın,nerede buldun o şişeli lamba resmini...Var demek ki piyasada,, Peki birde ondan önce bizim kullandığımız esas idare lambasını bulup koyabilecek misin ?

Çünkü bir zamanlar bu lamda da bizim için lüks idi..Çünkü çok gazyağı yakardı.. Daha az yakmak için fidilini yan tarafta aşağı yukarı çekmeğe yarayan fendeleği de olan o idare lambasını da özledik...Özlemimizi giderebilecek misin ?

Çok teşekkür ederim...

MesajGönderilme zamanı: Cmt Nis 19, 2008 9:52 am
gönderen Mehmet Aydinli
Köksal bir sonraki dönem" lüks"yani (leküs) dönemidur daha modern değilmi? :D :D
şimdiki dönemi ya yutur muhabbet bişe kalmadi :D :D

MesajGönderilme zamanı: Cmt Nis 19, 2008 10:31 am
gönderen Bülent Altuncu
bir köyün, bir kültürün hafızası sevgili Köksal ile yaptığımız yolculukların tadına doyum olmuyor, teşekkürler

MesajGönderilme zamanı: Cmt Nis 19, 2008 1:23 pm
gönderen İrfan Altuncu
Evet İlkokulu Şahinkaya 2 de okurken bu lambalar altında çalışmamız bize fazla nasıp olmazdı zıra fazla gazyağı sarfıyatı olur diye idare lambası dediğimiz lamba ile ilkokul bitmiştir,bize ogünleri hatırlatmış oldun Köksal teşekkürler, bugünkü gencler çok şanslı ama o günlerin neşesi,tayanışması,insanlik duygularının güzelliği vs.durumlar için değerdi,hatırlatmalarını bekliyorum biz malesef herşeyi unutmuş,hatırlamada zorlanıyoruz,eline sağlik Köksal........

MesajGönderilme zamanı: Pzt Nis 21, 2008 12:40 pm
gönderen Köksal Ağaoğlu
Bazen yadığım yazıları site aktivitesini muhafaza etsin diye demlenmeden sunuyorum sizlere. Bu yüzden zaman zaman benim de farkına vardığım bir çok eksiklikler oluyor yazılarımda. Ama buna rağmen böyle teveccüh göstermeniz beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Okuyan, yazılarıyla katkıda bulunan herkese teşekkür eder sevgi ve selamlarımı sunarım.

Not: Burhanttin'un benum çeşitli sebeplerle yapmış olduğum şehir dışı seyahatlerume karşı göstermiş olduğu anlayış kıtluğundan bunaldum o duymasun bu teşekkür notunu Malatya'dan yazıyorum.

Selamlar

MesajGönderilme zamanı: Cmt Nis 26, 2008 1:55 pm
gönderen Ahmet Kerahmet Özbilgi
Sevgilli Koksal: Ne diyeyim , yine harika bir yaziyla bir kez daha okuyucunun takdirini fazlasiyle haketmissin.Sen ne yazarsan yaz inan ki okumak herzaman cok keyifli ve zevkli."idare lanbasi"gaz lanbasini oylesine kivrak,hiciv,zeka ve mizah temalariyla suslemissin ki; ortaya herkezin hoslanacagi cok guzel bir yazi cikmis.Yazinla baglantili olacak ama Sur'da yanip kul olan evden yillar once hatira olarak alip buralara kadar getirdigim gaz lanbasina (idare lanbasi) verdigim deger inan , senin bu yazindan sonra daha da artti.Cok orjinal arkasinda aynasi ve lanbasinda suslemeleri ve halla kirilmadan muhafaza edilen 16.lik sisesi ile senin yazinda tarif ettigin lanbalardan..Tebrikler,saygilar,selamlar..

MesajGönderilme zamanı: Cum May 02, 2008 6:31 pm
gönderen Mehmet Zeki Sarı
köksal abi çok teşekkürer güzel yazıların için

Gaza geldum

MesajGönderilme zamanı: Sal Tem 08, 2008 8:50 pm
gönderen Özgür Hasan Altuncu
Bu enfes yazıyı gözyaşları içinde okudum. Ve benimle yaşıt olanların anımsayacağı rahmetli Mustafa Emicenun dükkanının önündeki devasa Gaz Varilini anımsadım. Ne çok severdik, üzerinde oturmayı. Gaz lambasini idareli kullanamayanlar, gaz almaya geldiğinde mızmızlanarak kalkardık üzerinden....Hala o devasa varilden nasıl gaz çekildiğini anlamış değilim. Bilen varsa söylerse sevinirim. Köksal abi eline yüreğine sağlık...

MesajGönderilme zamanı: Çrş Tem 09, 2008 10:24 pm
gönderen Bülent Altuncu
Lakabıyla o kadar yerleştiki beynimize ismini çoğumuz bilemeyebiliriz. Mustafa değil İbrahim amcaydı Hasan. Sorunun cevabıda; önce varile hortumu sokardı, sonra ağızıyla varilden gazı emerek gazyağı tam ağızına düşeceği sırada hortumu dolacak bidona sokardı. Tabi o bidonu varilden aşağıda tutarak. Çok basit gelmiş olabilir :D ama anlatmamın nedeni o hali bilenlerin kafalarında canlandırıp tekrar yaşamaları.