YAYLADAN ESKİ ANILAR

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

YAYLADAN ESKİ ANILAR

Mesajgönderen Sedat Altuncu » Cum Kas 23, 2007 4:51 pm

Memleket,herkesin burnunda tüten,herkesin hasretle andığı hayalinde yaşattığı, hepimizin rüyalarını süsleyen yerler.Şahinkaya köyü KUŞMER
YAYLASI ve mezirelerimiz,ağaçbaşı kazankıran yangun,oğsodi,ciyondormi
yakrop,ağbal,ançere,kaskarobağlo.hepimizin çocukluğu ve gençliğimizin geçtiği yerler.Nereden başlayayım diye düşünüyorum ama önce yayladan
koşa koşa gittiğimiz,kuşmerdenbaşlayayım.
Çocukluğumuzun ve geçliğimizin en güzel günlerini geçirdiğimiz en
güzel anılarımızın olduğu yerdir yaylamız.Çormalıkta top,perun üstünde çalika, kamalida sayı ve saklanbaç oynadığımız yaylamız. Tam oyunun yarısında koyunlar sağılmak için pere getirildiği zaman oyunu bırakıp ka
zanı alıp pere gitmek ,işte o çok zor gelirdi bize.Ozaman nekadarda koyuncu vardı yaylada, hafız kazancı ibrahim kazancı, ahmet altuncu, mahmut ibrahimağaoğlu, zihni ibrahimağaoğlu, mustafa kama[pergel]şafleya, şevket ve hamza şahin, dursun ibrahimağaoğlu, kadir ve
şuayip kama[ahmetçavuş]ahmet ışın, mustafa güvercin, mehmet güvercin, onbaşının dursun, muharrem ve ibrahim çofala, hafız mehmet vehafız hasan murut, bozonun ahmet celal, gençali mehmet, sula nanoğun mahmut, necmettin başar ve borozancı. Sağın koyunlar çelep yatağında yatardı. Bu yıl yapılan yayla şenliklerinde Mehmet şahina plaket verdiler,koyunculuk mesleğini devam ettirdiği için. Kimin aklına gelmişse kendisine teşekkür ediyorum. Çünkü bana eskiden yaylada ihtiyarların kahvesinde yapılan yılın en iyi çobanı seçimlerini hatırlattı. Rahmetli Aras güvercinin başlattığı ve dereceye giren çobanlara hediyeler verdiği çoban seçimleri.
İşte bu yılki şenliklerde oyılları hatırladım. İhtiyarların camiden çıkıp genç
lerin kahvesini bastığını, gaz şişesini rakı şişesizannedip kahvenin balkonundan rakı buldum diye bağıran pehlevan dedeyi hatırladım. Şenlikler çayırdan esinlenerek başlatılmış, oysa son yıllarda çayıra giden hanelerde azalma olmaktadır. Hatta hissesini kesmeyen mahalleler bile var oysa eskiden herkez çuruk çayırını dört gözle beklerdi. Akşam üzeri palestarlarda horon akşamları parakaf etmek gençlerin en büyük eğlencesiydi.
Her geçen gün eski değerlerimizi kaybetmeye devam ediyoruz yaylamızda inekler 250 tane olarak sayılmış bu yıl oysa eski yıllarda 2000 inek olurdu yaylada sabahleyin nahır çıkarken kadınlar ve çocuklar kemre toplardı nahırın peşinden.Genç kızlar çuğuyurdi çelepderesi ve kemere te
zek toplamaya giderlerdi.Amaç sadece tezek toplamak değildi horon etmek eğlenmek ve arkadaşlarla gezmek onlarla birlikte olabilmeyi sağlardı tezek toplamaya gitmek.
KUŞMERi anlatmak böyle bir iki sayfa yazıileolmaz.Kuşmer için kitap yazsak bile yetmez kısaca bunları yazabildim,inşallah yazdıklarım sizi eski yıllara getirmiştir.Tüm site üyelerine ve tüm şahinkayalılara say
gı ve sevgilerimi sunuyorum.
Kullanıcı avatarı
Sedat Altuncu

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Cum Kas 23, 2007 5:14 pm

:arrow: Vay be emicemin oğlu döktürmüş,
Sayfasına yazdıktan sonra bu sayfayı gördüm...Orada bir de yazsan demiştim. Çok çabuk duydun ve yazdın.Sağol..

Seni tebrik ederim.Devamını beklerim,,,,
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Cum Kas 23, 2007 5:16 pm

Sevgili Halit abi, bir kuşmer aşığını burada görmek çok güzel hoşgeldin, yayla ile ilgili aklına gelenleri samimi bir şekilde bir sohbet havasında yazmışsın. Açtığın sohbete ben de kahveden bir anı ekleyeyim. Kahvede sabahladığımız zamanlar sabah ezanından itibaren ha çıktık ha çıkacağız derken ehtiyarlar camenun yanına gelmeye başlardı, bu sefer sabahladığımızı belli etmemek için öğleyi beklerdik ve güya az önce kahveye girmişti çıkıyor havasında çıkıp eve giderdik.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Cengiz Selimoğlu » Cmt Kas 24, 2007 11:58 am

Yöresel kültürün son demlerini yaşamış biri olarak böyle bir plaket olayı aklıma geldi. Keşke elimizde olsada daha fazlasını verebilseydik ananelerimizi yaşatan son mohikanlara.bende ekibim adına sana saygılar ve teşekkürlerimi iletiyorum sevgili Sedat abi
Kullanıcı avatarı
Cengiz Selimoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adnan Ayaz » Pzt Kas 26, 2007 5:44 pm

Köyümüzün ve yaylamızın değerleri için ne varsa yazın...Yazın ki okudukça hüzünlenelim,hüzünle karışık gururlanalım...Brbirimizi ve birlkte geçirdiğimiz havasını suyunu paylaştığımız yerleri unutmayalım...

Sedat kardeşim,yazdıkların için teşekkür eder sağlık v mutluluklar dilerim,sevgilerimle...
Kullanıcı avatarı
Adnan Ayaz
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir