Küçük bir yayla hikayesi

Caykara, Şahinkaya Köyü ve Kusmer yaylasi ile ilgili tüm bilgilerimizi burada paylaşalım.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Köksal Ağaoğlu, Mehmet Aydinli

Küçük bir yayla hikayesi

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Pzr Eyl 30, 2007 11:52 pm

Ömre bedel diyelim ve başlayalım.Geç gitmenin ve özlemin heyecanıyla asıl amacımı unuttum gene yaylada.Doya doya fotoğraflamaktı herşeyi hevesim.Ne havasına ne suyuna ne arkadaşlara ne akrabalara doyamadan hızla geçti günler ve son günüm olduğunu anlayınca içimi her zamanki gibi evin en eski odasının duvarlarına döktüm.Aklımda Kemer'de son virajları dönerkenki duygularımı nasıl bastıracağımın kaygısı vardı tabi.

Sitede hep tartıştığımız mimariye inat çektim fotoğraflarımı.İçimden gelmedi teknolojik vericilerin bulunduğu yayla manzaralarını çekmek.İnat ya yıllardır gelen yabancı misafirlerimizin neden hayran olduğunu anlayamadığım tereği çektim.Onunlada başlayayım istedim.

Resim

her sene yaylada eve girmeden önce içimde oluşan heyecanı bir nebze resimlerine bakarak gidermek adına çektim salonumuzun fotoğrafını.İyi me ettim kötü mü ettim hala anlayamadım çünkü her bakışımda bulunduğum yere ve harcadığım zamana isyanım ikiye katlanıyor.
Resim

Kaç kere açıldın ey kapı.Ne misafirler ağırladın içeride.Ne yorgunluklarla girdi evin eşrafı bu kapıdan içeri.Neler konuşuldu kimbilir senin ardında.Duruyordur değil mi arkana yazdığım hatıralık tarihler ve çizdiğim o minnacık eller.6aylık bebekken geçmiştim ilk senin yanından bakarsın son kez de senin yanından çıkarız.

Resim

Hacı Muhittin.Dedem.İlk kez 11 yaşımdayken farketmiştim biz izmite dönerken ardımızdan ağladığını.Sonraki senelerde ben devraldım görevini.Anlamıştım çünkü niye ağladığını.En çokta o yüzden tuzlanır kirpiklerim her memleketten ayrılış zamanı.Gezilmiş onca ülke,aylarca sallanmış kamyon direksiyonu,her yaz kollarıma o küçük hediyelerini bırakan bal arıların ve en başarılı komedyende bile olamayacak kadar zekice esprilerin.Nasıl da bakıyorsun ama "Ola fuşki yeme resimi göreceklerde bütün kızlar düşecek peşime"dercesine.

Resim

Ben ağlarum ağlarum
Kimse bilmez yanarum
Yarimi asker etmişler
İkbaluma yanarum.

Anonim falan değil bu atma türkü.Ve bunun gibi onlarcası.
Naci Altuncu'nun yazdığı "ANAMUN GÜNLUĞİ" serisinin yüzlercesi geçmiş başından.
Çalışmaktan bıkmayan,
"Ben okulu bırakacam"diyen kızına tokadını esirgemeyen,
Yorulmayan,yılmayan
Cumhuriyet Analarından Sakina Ayşe Topaloğlu'ndan bu türküler.

Resim

Hep sordular hayatım boyunca,
Gene de soracaklar arkadaşlarım.
Bir yaz tatilini de pas geç gidelim beraber bilmemnerelere diye.
Ne anlarsın bu köyden diye.
Kızamıyorum da onlara
Yazın ortasında kısa şortlarıyla sokak sokak dolaşırken
İçmize 2 kazak giymemize rağmen üşüyüp
Sımsıcak muhabbetizi,sımsıcak bir bardak çayla pekiştirmemizi bilemezler.
1 haftalık tatil için milyarları harcarken
Akşam evine dönmeyen ineğin peşinden o ayazda dağ dağ dolaşmayı bilemezler.
Sahilde ateşin yanında gitar çalıp,tatil boyunca zaman geçirmeye çalışırken,
horon düzünde atma türkülerle kendi etrafında güle oynaya dönüp oynamayı bilemezler.
üzülüyorum da onlara
Kuşmer ne demek hiç bilemezler.
Onu bunu bırakalım şimdi duman geliyor duman
ya bakun hau dumana....
Resim
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Pzt Eki 01, 2007 12:20 am

Acıktığım için kalktım bişeler yedikten sonra sigaramı içerken internete girdim, açılış sayfam sahinkayalilar.com, baktım ki fotoğraflar bölümünde Caner Topaloğlu. Bu isimle tanışmadım ama tanışmış kadar tanıyor ve seviyorum. Hemen açtım yazısının olduğu bölümü. Yazısının uzun olduğunu gördüm ilk önce, sabah erken kalkacağımdan zaman kaybetmeden yatmam gerekiyordu ama neler yazdığını okumadan da yatamazdım, iyi ki de yatmamışım.

Baştan sona özlemi, sevgiyi ve duyguyu okudum cümlelerinde sevgili Caner. Emek verilince güzel olmayacak şey yoktur, helede içinde duygu varsa. Eline sağlık çok güzel olmuş, fotoğraflardan birinde güğümün buğusu da çok güzeldi.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Pzt Eki 01, 2007 11:22 am

-İşte ben böylesi şeylere bayılıyorum..Kültürümüzü yansıtan, sıcak ve içten yazılar...Fazla yorum yapmaya gerek görmüyorum..Dr. Bülent'in yazdıklarına da aynen imzamı atıyorum....

-Teşekkürler Caner,,,,,,,,,,,,,,,,
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen İrfan Altuncu » Pzt Eki 01, 2007 3:10 pm

Yılların özlemini bu anlamlı resimlerle gidermeye calışanlardanım bu vesile ile eline koluna yüreğine sağlik Caner........
Kullanıcı avatarı
İrfan Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adnan Ayaz » Pzt Eki 01, 2007 8:18 pm

gÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ,iŞTE YAYLAMIZ BU,İŞTE GERÇEK ANLAR VE ANILAR BUNLAR.fAZLA SÖZE GEREK YOK SANIRIM.tEŞEKKÜRLER TOPALOĞLU,BU ANLAMDA KATKISI OLANLARA VE OLACAKLARA BİNLERCE TEŞEKKÜRLER.bU DEĞERLERİN DEĞERİ VERİLMEZ ASLA.BU DEĞERLERE SAHİP ÇIKTIKÇA HERŞEY DAHA GÜZEL OLACAK...

SELAM VE SEVGİLERİMLE,SİZLERİ SEVİYORUM..................
Kullanıcı avatarı
Adnan Ayaz
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Eylem Altuncu » Pzt Eki 01, 2007 9:27 pm

Caner yazını sabah okudum ve öyle güzel duygular uyandı ki bende,acelem olduğu için bişey yazamadım.Eve gelincede ilk iş olarak bu yazıyı tekrar okumak oldu.Aynı hazı aldım inanki .Eline sağlık.

Özlemin ,sevginin ve doyumsuzluğun anlamlaştığı bu yazıda insanın kendini bulmaması imkansız...Resimlerdeki sıcaklıkta içimi ısıttı doğrusu...Şimdi o yanan sobanın yanında olup kaynayan suyun sesinde,
sımsıcak bir çayın tadına varmak vardı.
Kullanıcı avatarı
Eylem Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Caner Topaloğlu » Sal Eki 02, 2007 9:05 am

Öncelikle güzel yorumlarınız için hepinize sonsuz teşekkürler etmek isterim.Dün akşamdan beri yorumlarınızı okudukça ağzım yarı açık şekilde dolaşıyorum.

Başlığı açtıktan sonra farketmiştim bu başlığın yerinin aslında burası olmadığını.Zaten yöneticiler olması gerektiği yere taşımış.Onlarada teşekkür ediyorum.

Şunu eklemeden geçemeyeceğim;bu sitede geçirdiğim zaman zarfında bir çok kişiden bir çok şeyi öğrendim.Emel abladan her konuya gülerek,mutlu,insancıl yaklaşmayı,Muzaffer amcadan en ufak bir selamda dahi mutlu olmayı,hasret abiden her konuya en ilginç şekilde yorum getirebilmeyi,Sami abiden hatıraların ve fotoğrafların ne kadar güzel olabileceğini öğrendim.Daha ismi saymakla bitmeyecek kadar çok kişiden hep güzel şeyler öğrendim.Öğrenmeye de devam ediyorum ama bu şekilde yazma isteğini uyandıran Bülent Altuncu'nun yeri çok çok ayrıdır.
Caner Topaloğlu

Mesajgönderen Bülent Altuncu » Sal Eki 02, 2007 5:23 pm

Sevgili Caner “kaç kere açıldı, ne misafirler girdi” demişti açık kapılı fotoğrafında ki kapı için.

Bir zamanlar yaylada ki tüm evler aynı plandı, giriş salonunda iki kapı olurdu, biri mutfağa diğeri hem yatak odası hem de misafir odası işlevi gören evin tek odasına açılan. En çok açılıp kapanan kapı ise mutfaktan hanegaya olan kapıydı. Sabah nahırın gidişinden sonra tekrar uykuya daldığım yatak odasındaki yatağımdan her zaman aynı sesle uyanırdım. Önce pegeden indiğini belirten hafif , ardından yattığım odanın bile döşemelerini oynatan ağır adımlarla ilerleyen bir yürüme sesi, sonrada hanega kapısının metal kilidinin açılması ve aşağa düşünce sarkaç gibi sallanarak ahşaba gidip gelip sürtünerken çıkarttığı ses. Mutfakta yatan babaannem kahvaltıyı hazırlamak için kalkmıştır artık. Un kavranını açarsa şanslı günümdür peynir kuymağı olacak demektir. Eğer o metal kavranın açılma sesini duymazsam, süt kuymağı yapılacaktır ve amca kızının günüdür. Kazıgaları kaşığın kenarı ile çizip bölüştüğümüz gibi günleri de bölüşüp paylaşmayı öğrendiğimiz günlerdi. Sahahki bu sesler ne kadar heyecan vericiyse günün ilerleyen saatlerinde o kilidi sessizce kaldırıp kapıya sürtmeden aşağaya sabitleyerek parmak uçlarında hanegadan bişeyler araklamaya gitmek bir o kadar daha heyecanlıydı.

Resim

Sevgili Caner mesajınla çok mutlu oldum, bu dar zamanda bizim dilimizle sana teşekkürü bu şekilde yapmak istedim. Görüşmek üzere.
Kullanıcı avatarı
Bülent Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Aydinli » Sal Eki 02, 2007 6:30 pm

İşte biz buyuz.Hepimiz Caneriz! hepimiz Caneriz!!!!!!!!!!!!......... :D :D
Kullanıcı avatarı
Mehmet Aydinli
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Pelin Çağla Altuncu » Sal Eki 02, 2007 9:16 pm

eline sağlık caner çok güzel yazmışsın devamı da gelir inşallah
Pelin Çağla Altuncu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatma Ozbilgi » Çrş Eki 03, 2007 10:03 pm

CANER BU BASLIGI BIR KAC GUN ONCE OKUDUM HATTA BURAYA TASIDIM AMA HASTA OLDUGUM ICIN YORUM YAZAMADIM...

BEN DIYORUM BIZIM KOYDE NE CEVHERLER VARDA BAKMA ORTALIKLARA CIKMIYOR..YUREGINE SAGLIK YAAAA NE KADAR GUZEL DUYGULARLA IFADE EDILMIS BIR YAZI..HEPIMIZIN ICINI OKUDUN VE BU DUYGULARI KLAVIYENIN TUSLARINDAN BU EKRANA AKTARDIN ELINE SAGLIK BOYLE GUZEL YAZILARININ DEVAMINI BEKLIYORUZ..
Kullanıcı avatarı
Fatma Ozbilgi
Site Yönetim
Site Yönetim

Mesajgönderen Elif Topaloğlu Okur » Prş Eki 18, 2007 5:45 pm

CANIM KARDEŞİM ,
YAZINI İLK OKUDUĞUMDA AĞLAMAMAK İÇİN KENDİMİ ZOR TUTTUM.
GEÇMİŞ ,ŞİMDİ VE GELECEK...BÜTÜN DUYGULARIM BİRBİRİNE KARIŞTI..
ZAMAN SU MİSALİ
BU YAZ KÖYE GELDİĞİMDE BİR AN YABANCILAŞTIĞIMI HİSSETTİM,AMA YANILMIŞIM...ÇÜNKÜ FOTOĞRAFLARI GÖRDÜĞÜMDE GEÇMİŞ TEKRAR GÖZÜMÜN ÖNÜNDEYDİ.SANIRIM İNSAN SAF,TEMİZ,ÇOCUKÇA DÜŞÜNEBİLDİĞİ ZAMANLARDA KİLİTLİ KALIYOR.
SENİ ÇOK SEVİYORUM BİR TANECİK KARDEŞİM VE SENİNLE GURUR DUYUYORUM. :)
ABLAN
Kullanıcı avatarı
Elif Topaloğlu Okur
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Cmt Mar 15, 2008 10:18 pm

yegenim eline,yüreğine sağlık bu güzel paylaşımın için.içimizde ki özlem her geçen gün biraz daha artıyor eskiye ve geçmiş zamana dair.bu özlemleri böyle güzel görüntüler ve yazılarla dindirmeye çalıştığın için teşekkürler.devamını bekliyoruz.
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Tebrikler..

Mesajgönderen Ahmet Kerahmet Özbilgi » Prş Mar 20, 2008 11:42 am

Sevgilli Caner:Sevgi,ozlem,hasret ve ictenlik kokan yazilarin ve fotograflarin icin tebrikler.Yaylaya olan sevdani oylesine gonulden yansitmissin ki; o simsicak ifadelerin herbirisinin okuyucuya gececegin den endisen olmasin. Yasanmislari,sevicleri,duygulari yaziya dokebilmek,cogu insanin aklindan gecirip te bir turlu basaramadigi bir islev.Ne mutlu ki; sen bunu yapabilenlerdensin. Umarim yetenegini,herbirimize hitap eden, bu site de s1k,s1k sergilersin..selamlar,sevgiler..
Kullanıcı avatarı
Ahmet Kerahmet Özbilgi
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatma Hicran Toplaoğlu » Cum Mar 28, 2008 4:36 pm

Söyleyecek söz bulamıyorum.. Tüylerim diken diken oldu okurgen.. Emeğine yüreğine sağlık kardeşim..
Kullanıcı avatarı
Fatma Hicran Toplaoğlu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Sonraki

Dön CAYKARAMIZ, ŞAHİNKAYA KÖYÜMÜZ VE KUŞMER YAYLAMIZ

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir