1960 lı yıllar
Anamın günlüğü(1)
Ocak (zemheri ayı) bir Salı günü
Üç günden beri kar yağayu. Dün kürekle açtuğumuz yollar yeniden kapandi. Zemheri ayi da tam zemheri ayi. Soğuk, furtuna, üç günden beri alacak canumuzi, Allahuma güç gitmesun
-ha nedur bu ğezep, ne asiluk ettukta habu kadar zor günler geçiruyuruk. Yineda rebbume şukür canumuz sağ. Yeyuruk içeyuruk. Evun içiindeyuk.
Akşam ayaz oldi. Ama yapılmasi lazim gelen işler aynı. Ağirda 8 baş siğir 65 baş koyin. Ben kalkmadan Bağirmaya başladiler bile. Ne yapsunler habu uzun gecelerde acoluyuler . Dilsuz heyvanlar. Seslendum olara
- Geluyurum kızum geluyurum. İstemli ile suya gidup geleyim ineceğum ağira.
Eğtiyarlarda kalkti. Eyi ki ateşi Yakup kafekayi ustine koydum. Suyi andikros edup abdestlerini alsunler. Hau adama da ya bağirayim gitsun koyinlarini yedursun. Yari geceya kadar nerdeyidi bilmem. Csibasini kahvede kestiler. Ola zamaninda gel evune da yat aşağa. Al uykuni . Ananida konuşturma . Gelmesun ne gelmesun gelinceda bi işi ben yabayim demesun. Sen olacasun insan. Ekameno tek başuma her yana yetişeceğum. Koyinlarun bile Otlarini akşamdan hazirladum. Misir lubasini da ters çevirdum. Biliyudum gece kar yağacak, doldurmasun içini dedum.Şimdi bari kak yedur anderleruni. Neyise onida duşunemem. Ben kendi işlerumi ya yapayim dedum ve işlere başladum.
İrmağa gittum su aldum. Geldum ateşi sindavris ettum. Yal kazanini ustine koydom. Ağira indum. Siğirlarun altini dişari avlaca attum. Yaprakhana dan yaprak aldum. Siğirlarun altina serdum. Akşamdan doğraduğum lahusaplai oğlerine koydum. Siğirlari sağdum. Suti üstine çikardum. Çecukleri kaldurdum . Okula gidecekler. Suti kaynattum. Ufattum. Çayida yaptum oğlerine koydum. Ereğteyi açtum . Othanadan alduğum otlari ağira biraktum. Ocaktaki yali alup İndum gene ağira siğirlarun banfisna otlari doldurdum. Sağin siğirlara yali kepeği verdum. Ağiri suburdum ustine Çiktum.
Tekrar suya gittum. Geldum. Baktum koyinlar hala dişarda .Gittum baktum adam yeni doğuran koyinlarla uğraşiyur. Kuziyi emzurtmek için anasiyle boğuşuyur. Ona yardim ettum. Obir koyinlari yemledum , yedurdum içeri koydum.
Çecukler yemeklerini yediler. Geydurdum olari . Okula yolladum. Evun kapilarini suburdum. Lambayi sondurdum. Ateşi eyice yaktum. Kuymaği yaptum. Sofrayi kurdum. Eğtiyarlar nemazdan sora yatmişti. Olari çağirdum çaylarini doldurdum . Yemaği yeduk . Sofrayi kaldurdum. Eğtiyarlarun ellerine su döktum. Leğeni dişari çikardum. Kablari yikadum.
Kocakari rokeyi elin aldi. Eğtiyar ile barabar işleduği ipi boşaltup yumak sarmaya başladiler.Ben dondum kendi işlerume.
Akşamdan misir ufatmişiduk. Zahreyi çuvalladum. Kufurlari keserile töğdum. siğirlara pişurmek içun kazana doldurdum. Ocaktaki kremule kazani astum. Adama al kureği hebu etrafları bi daha aç dedum. Saçaklardaki buzlarida kirmasını tembih ettum. Zahre çuvalini aldum değirmene gittum.8 kot misiri oğutup geldum.
Mallari içurme zamani geldi. Kuşluk vaktida durmak yok. Mallari içurmek yedurmek ve ağbini dişari atmak bitince biraz rahatladum. Evle yemeğinden sonr nemaz içun odama gittum. Kildukten sonra yatağa girup bi yarım saat bekida bi saat uyudum. Ağir karişti. İner bakarum katsana doğurdi. Eşini geçuremeyu. Korktum. Kocakariyi bağirdum. Haman közler yaptuk ağira indurduk. Siğiri dağladuk dağladuk . söninda eşi düşti. Buzak erkek olduğinden hemen oni anasindan ayurduk. -Bu seneda hep erkek oldiler. Allah beni göreyu ne deyeyim.
Akşam ağirlarini yaptuk. Ağirlardan evvel hau bizum adami okula Çecuklere karşu yolladum. Çrcukleri aldi geldi.Akşam yemeğini hep beraber yeduk. Çecukler derse oturdi Hau adam biskuvit oynamak içun karşu ğadiya gitti.Sali güni doymadi Çaykara da oyina gene gitti. Anasi soylenmeğe başladi.
Eeeh oni dinleyemem yatsiyi bile beklemeden eğtiyarlarun , çecuklerun yataklarini serdum ateşe biraz daha odun koydum ve yattum.
NOT. Bu günlüğü aylara ve köyde kadınların yaptıkları işlere göre yazmaya devam edeceğim. Bazı deyim ve sözcüklerin anlamlarını da daha sonra yazacağım. Anlamakta güçlük çeken gençler anne baba, ve diğer büyükleri,ne sorsunlar. Büyükler benim eksik bıraktığım işleri ve kelimeleri tamamlayacaklardır.