Eski kazak beylerine verilen bir isimmiş ataman, fakat sadece kazakıstanda değil hemen yanıbaşımızda geleneğin modern çağa tanıklığını yapan bence bir donemın son temsilcisi , ahilik teşkilatının son müdavimi ve beklentisizliğin güzel bir örneği olarak kabul ettiğim mümtaz ve muhterem Mehmet Ataman amcanında bu sitede olması gerektiğini düşünüyorum. Yaz aylarında memlekete gittiğimde mutlak bir kaç akşam oturma imkanı bulurum kendisiyle, bir ömrün ıkıncı baharını yaşayan mehmet amcayı koyde yaşayan hemen herkes amme hizmeti denilebilecek her aktivitede en ön safta ve herhangi bir beklentiye girmeden 'ene' yi 'nahnü'ya çevirmiş örnek bir insan olarak bulur. yol açılmasında arazı vermeyen birisi olsa arabuluculuk vazifesini üstlenir. Köyün suları kesildiğinde kazma kürek elde işçi vazifesini, ev yapılacağı zaman keser piski elde bir usta vazıfesini alır ve işini hakkıyla yerine getirmeye çalışır. Mert haşin aynı zamandada kadirşinastır. Hatırladığım kadarıyla Rahmetli Cengizin çekindiği ender insanlardandır. Hak karşısında ve halk karşısında hep en derin düşünen ve hareket eden bu kıymetli insanı siz kıymetlı hemşehrilerime hatırlatmayı bir vazife telakki ettim. Allahtan kendisine uzun ve hayırlı ömür diliyorum.
Ne demiş şair: Uslübü beyan, aynı ile insandır.