İSMAİL SARI

Bu bölümde butun köyülerimize ve sitede bulunan uyelerimize yer verilecektir.

Moderatörler: Muzaffer Mustafa Altuncu, Fatma Ozbilgi

İSMAİL SARI

Mesajgönderen Mehmet Zeki Sarı » Prş Mar 16, 2006 6:10 pm

Resim

1942 yılında Çaykara’da doğdum.İlkokuldan sonra hafızlık yaptım. Bir süre medrese eğitimi gördükten sonra, ortaokulu ve liseyi bitirdim. Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdim. Uzun yıllar öğretmenlik ve müdürlük yaptım. Evli ve 3 çocuk babasıyım

.................................................................................................

Yadeller ve Sıla Özlemi

Yaşam zor, doğayla savaş çetin. Yaşayabilmek için çalışmak, çok çalışmak gerek. Kimi zaman gurbete çıkarak ailenin geçimini sağlamak gerekir. Özellikle Çaykaralı için yad ellerde çalışmak hiç ye yadırganacak bir olay değildir. Bu, şimdiye kadar, onun değişmez yazgısı olmuştur. Acı, tatlı bir çok anlarıyla halkımızla bütünleşmiştir yad el sözcüğü.

İmparatorluk yıllarında, askere alınmakla, gurbete çıkmak, dönüşü olmayan bir yolculuk gibiydi. Bitmek tükenmek bilmeyen savaşlar nice tosunları alıp götürdü baba ocağından, ana kucağından. Hele hele gizliden gizliye sürdürülen sevdalığın tatlı dünyasından...

Halkımız arasında “Seferberlik” yılları olarak adlandırılan ve hala o acıklı anıları unutulmayan 1. Dünya Savaşı ile Ulusal Bağımsızlık Savaşı, nice tosunları alıp götürdü yaşamlarının tazeliğinden.

Bir kuşak yetim kalmıştır. Yeni bir Türkiye kurulacaktır. Yetim çocuklar, dedeler, nineler, bacılar, analar yaraları saracaklar, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde topyekun kalkınma, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma seferberliğine katılacaklardır. Eli kazma tutanlar, ölçüp biçenler, okuma yazma bilenler, kısacası, karınca kararınca, herkes bu yurdun yaralarını sarmak için evini, yurdunu terk edecektir. Bu seferberlik, yepyeni bir devleti yaratacaktır. Yurdun dört bir yanına yollar örülecek, fabrikalar kurulacak, yıkılan yerler onarılacak, bayındırlık hizmetleri bir program çerçevesinde sürdürülecektir. Devletin yapamadığını millet yapar ilkesinden hareketle İmece Yasası yürürlüğe konur. Küçük çapta bayındırlık hizmetlerini bizzat halkın kendisi yürütür. Ulusça dayanışmanın örneği akılları durduracak bir ölçüde verilir.

Evinden, ocağından ayrılan yad ellerde dolaşanların gözü, gönlü baba ocağında. Kiminin yavuklusu var, kiminin sevmeğe doyamadığı çocukları, kiminin doyurulmamış arzuları var. Ne çare ki hepsinin ötesinde, yaşama tutkusu, görev aşkı var. Var olma, yok olma kavgası. Nice tosunlarımızın gölgesinde henüz açarken solup giden, silinip yok olan çiçekler var. Gizliden gizliye açarken solup giden çiçekler... Doyurulmamış arzular, taptaze umutlar, istekler...

Sıla özlemi ile ilgili duygular, dürtüler, kişilerin iç dünyasından açığa çıkarılabilse insanın doğaya, insana bakışı ve yaklaşımı daha değişik olurdu sanırım. İnsanı, çevresinden, aile ocağından ayıran koşullar ne kadar zorlarsa zorlasın, kişi yinede yetiştiği çevreden kopamaz. Çoğu kez çevre ile ilişki mektuplaşma ile sağlanır. Bu nedenle yad ellerden sıla özlemini yansıtan elgin kişilerin mektupları ayrı bir önem taşımaktadırlar.

Elgin kişilerden haber beklenir, aylar, yıllarca... Kitle iletişiminin, haberleşmenin, ulaşımın o günkü kısıtlı koşullarında haberleşmek ne büyük bir mutluluktu. Yad ellerde dolaşanın sağlık haberi evindekileri, eş dostları ne derece mutlu kılarsa, evinden, arkadaşından, elgin kişiye ulaşan mektupta onu o derece mutlu kılar. Mektuplarda köy halkından, özellikle gençler için, kızlardan, imecelerden, horonlardan konu açmak apayrı bir zevkti.

Ocak başının samimi, içtenlikli yarenlikleri mektuplaşmayla sürdürülürdü. Bu duygusal yaklaşım, yaşamının her döneminde kişiyi dürtüler. Halk türkülerinde ve manilerde sıla özleminin dürtülerini görmek mümkündür. Ancak, kimi zaman mektuplarda halk kültürüne henüz mal edilmeyen duygular, dürtüler, sezişler dile getirilir. Bunlar oldukça samimi ve katıksızdırlar. Bu tür mektuplardan bir örnek görelim.

Yıl 1936. Şahinkaya köyünden Molla İsmail oğlu Hasan Özer, Turhal’da şeker fabrikasında işçi olarak çalışmağa gider. Köydeki arkadaşları, yayladaki eğlenceler, düğünlerde, imecelerdeki kızlar, seyirler(atışmalar) burnumda tüter. Köydeki arkadaşı Mehmet Ali Sarı’ya (babama) bir mektup yaza.

1-Birader mektubuna
Sanma cevap vermedim
Kaç yıl oldu görmedim
Yayla saltanatını

2-Aklım çıktı başımdan
Sordum burası nere
Bulamadım bir yere
Memleket hayatını

3-Leman Suyu Banduki
Sonra büyük kemerim,
Daima görsem derim
Kızlar bey muratını

4-Nazime hoca kızı
Belki da hacı olur
Hanife yolcu olur
Eğerle kıratını

5-Senin da benden iyi
İleridir ikbalın
Arife hasbi malın
Okudum ayetini

6-Zahidanda arife
Sanki kırmızı çira
Eyle onu koçira
Bilir iktisatını

7-Öyle zannediyorum
Kızlar benimçün ölür
Yapmayanlar ne bilir
Sevdalığın tadıını

8-Korlar seni toprağa
Ey gidi nazlı beden
Yarına oyun eden
Geçemez sıratını

9-On beş yaşında kızlar
Tamam, almıştır Kemal
Bulur beni peştamal
Açarsa kanatını

10-Hopşera seyiridir
Benim aklıma vuran
Mevlasına yalvaran
Bulmaz mı muratını

11-Daha yaşı ufaktır
Birader Elifenin
Ey dostum Hanifenin
Artırdım fiyatını

12-Dünya sana verildi
Yaşa Arife yaşa
Yadigar vali paşa
Verin berayetini

13-Methiye daha ufak,
Aya benziyor yüzü
Fatime hoca kızı,
Okur kırayetini

14-Kâfi gelir az değil
Yeter bu kadar kelam
Kısır komşuna selam
Bıraktı mı inadını

15-Ey birader kızlara,
Selam üstüne selam
Diyelim hatmi kelam
Bulsun nihayetini

( Hasan Özer - Turhal )

Türkülerde görüldüğü gibi, yad ellerde, evinden, arkadaşlarından, köyünden uzak kalan kişiler, mektuplarda çok samimi ve içtenlikli bir yaklaşım içindedirler. Şimdi bir çocuğunun ölmüş olduğu mektupta adı geçen o dönemin kızlarının özellikleri teker teker ele alınıyor, onlarla bir sohbet havasına giriliyor. Sevdalık, çok içtenlikle ve karşılıksız bir sevgi olarak, sevgi, tanımı güçleşen bir kavram olarak vurgulanıyor.

Günümüzde yad ellerde dolaşanların sayısı bilinmiyor. Toplumsal değişimin getirdiği yeni koşullar, imkânlar, kişiler arasındaki bu yakın bağları zayıflatmıştır. Doğaya, insana bakış tarzı değişmiştir. Kişiler arasında sürdürülen mektuplaşmanın içeriği daha değişiktir. Bu olgu, biraz da dengesiz değişimin getirdiği yeni şartlanmadan kaynaklanıyor. Yarım yüzyıl önce yazılmış bu mektupta, kişiler arasındaki ilişkilerin sıcaklığını, konu edinilen olayların kapsamını yaşamdan amaçlanılan ne olduğunu okumak mümkündür.

İsmail SARI
Kullanıcı avatarı
Mehmet Zeki Sarı
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Fatih AĞAOĞLU » Cmt Nis 01, 2006 6:35 pm

İSMAİL AMCA HOŞGELDUN ARAMIZA.ŞEREF VERDUN BİZLERE.SİZİN GİBİ BÜYÜKLERİMİZİ BURALARDA GÖRMEK BİZLERE AYRI BİR HEYECAN VERİYOR.SAYGILARIMI SUNAR,EMEKLİLİK HAYATINIZDA MUTLULUKLAR DİLERİM...
Fatih AĞAOĞLU

Mesajgönderen İlkay Güvercin » Cmt Nis 01, 2006 8:20 pm

Hocam siteye hoş geldiniz.sitenin en yaşlı üyesi plarak kaptanlığı ele aldınız.İşiniz bu aşamadan sonra gerçekten zor.Selam ve saygılar
Kullanıcı avatarı
İlkay Güvercin
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Kürşat Ibrahimağaoğlu » Pzr Nis 02, 2006 4:26 pm

İSMAİL AMCACIĞIM HOŞGELDUN.DİYELUM BU SİTEDE ESKİ TÜRKÜ VE VAYBENİ USTALARINDAN ADNAN AYAZ,BEYOĞLU MUSTAFA,HACI LÜTFÜ İBRAHİMAĞAOĞLU VE SEN EKSUKTUN.ONLARUN İÇİNDEN İLK GELEN SEN OLDUN BAKALUM DİĞER ÜSTADLAR TEŞRİF EDERMİ.HEP BİRLUKTE SANAL Bİ VAYBENİ ÇEVİRURSUNUZ.MUSTAFA ABİNİN OĞLU MUHAMMET ALİ BU TÜRKİ İŞİNİ EYİ BECERUYU SENUN BU KONUDAKİ VARİSUN ODUR HERHALDA.GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE.KÜRŞAT İBRAHİMAĞAOĞLU
Kullanıcı avatarı
Kürşat Ibrahimağaoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Osman Aksakal » Pzr May 07, 2006 11:49 pm

İsmail amcam hoşgeldin... valla ne yalan soylim seni buralarda gormek beni şaşırttı .... birinin dedemede bu işi öğretmesi lazım.... saygılarımlaa İsmail amcam...
Osman Aksakal
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Arslan Kamaoğlu » Sal May 09, 2006 12:12 pm

MERHABALAR DEĞERLİ BÜYÜĞÜMÜZ.

SİZ AĞABİYLERİMİZLE BİR ARADA OLMAK ÇOK BÜYÜK MUTLULUK.

ÖĞETMENLİĞİ VE DERİN HAYAT BİLGİSİ OLAN SİZLERİN , ENGİN TECRÜBELERİNDEN BİZLER VEDE BİZDEN DAHA GENÇ OLAN NESİLLER FAYDALANMAK İSTERİZ.

HELE DE AKRABAMIN BÜYÜĞÜ OLMANIZ GURUR VERİCİ.

SİZLERİ ÇOK SEVİYOR VE SAYIYORUZ.

MEHMET ZEKİ İLE DE YAZIŞIYORUM. SİZİN OĞLUNUZ OLDUĞUNU KENDİSİNE SORDUKTAN SONRA ÖĞRENDİM.

GEÇİM NEDENİ İLE İNSANLARIN DÖRT BİR YANA DAĞILMIŞ OLMASI,
YAKINLIK İLİŞKİLERİNİDE KESİYOR.
NE BEN SİZDEN SONRAKİLERİ TANIYORUM, NEDE ONLAR BENİ TANIRLAR.
AYNI DURUM BENİM ÇOCUKLARIM İÇİN DE GEÇERLİ. BU BİZİM İÇİN BÜYÜK EKSİKLİKTİR.
EVLATLARIMIZA AKRABA BAĞLARIMIZIN KİMLERLE OLDUĞUNU SORACAK OLSAK, KAÇ TANESİ BİLEBİLİR.
KABAHATLARI DA YOK. TANITMADIK ÇÜNKÜ.AMA BEN ELİMDEN GELDİĞİNCE BU KONU ÜZERİNDE DURUYORUM VE SIKSIK BAHSEDİYORUM.
HER NEKADAR BİRİBİRİMİZDEN UZAK KALSAKTA , DOLAYLI OLARAK BİLE OLSA AKRABA BAĞLARIMIZIN NELER OLDUĞUNU, KİMLERLE OLDUĞUNU, GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ KANISINDAYIM.

SOY İSİMLERİN DEĞİŞİK OLMASI, EN BÜYÜK SORUNDUR.

SOHBETLERİMİZİ İLERDE YAPACAĞIMIZ YAZIŞMALARA BIRAKIRKEN,SİZLERİDE ALLAH'A EMANET EDİYORUM.

SELAMLAR VE SAYGILAR.
Kullanıcı avatarı
Arslan Kamaoğlu
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Mahmut Alkan » Prş May 11, 2006 7:30 pm

Sayın Sarı!...
Emekliliğin tadını çıkardığın belli oluyo. Sessiz ve derinden yaşamı sürdürmek,hareketli yaşamaktan daha iyi herhalde... Birkaç kez Çaykara ya geldim ama seninle görüşemedik. Torununla selam göndermiştim. Söylemedi mi?
Yarı Şurlu olduğum için Şur sitesine girdim.Amacım arkadaşlar la iletişim kurabilmek... Biliyorsunyaşlanınca insan daha çok yalnızlaşıyor.Yahudi nin eski alacakları karıştırdığı gibi ben de eski dostları arıyorum. Çıkardığını Çaykara Yıllığında ki başarınızdan ötürü sizi kutluyor,selam ve sevgilerimi yolluyorum.
Mahmut Alkan

Mesajgönderen Cevdet Durgun » Pzt Eyl 18, 2006 12:11 pm

İsmail Amcaya gönderlien diğer iletiler;

ogunsukruturan

Hoşgeldin İsmail Amca.Sizin gibi bir simayı buralarda görmek çok güzel.Artık engin bilginiz ve tecrübelerinizden daha kolay faydalanacağız.
Saygılar sunarım.

SABRİ_KAHVECİ

muhterem hocam aramıza hoşgeldiniz.

Mahmut KÖSEOĞLU

Hocam Hoş geldiniz. Sizin gibi büyüklerimizi burda görmek, bizleri mutlu ediyor. Saygılar

a.ilkayguvercin

Eline ve gönlüne sağlık hocam.Okurken hüzünlünmemek mümkün değil.Bu tür katkılarını sitede görmek hepimizi sevindirecek ve onurlandıracaktır.selam ve saygılar.

SABRİ_KAHVECİ

ellerine sağlık hocam.

tahdoh

Merhaba memleketin yetişdirdiği ve gururla herkese dayımdır dediğim güzel insan edebiyatçı dayım ,eline ,yüreğine sağlık , ne olursun bizleri bu güzel yazılarından mahrum bırakma.Aramızdan hiç ayrılma.
Bu güzel yazınla bizlere hüzün,gurur ve yaşam dersleri vedin.Hüzünlendik,grurlandık vede ders aldık.teşekkürler sevgili dayıcığım.Saygı ve hürmetler.

mehmetzekisari

baba ellerine sağlık senin yazılarını sitede görmek gerçekten çok çok güzel

serkanbi

Baba dostu, köyümüzün mümtaz kişiliği ismail amcamızı burada görmek çok güzel. gençlerle genç, çocuklarla çocuk olabilen örnek bir eğitimci olan sayın hocamın değerlendirmelerinin gözüme batan en önemli bölümü bir edebiyatçı anlatımıyla olması gerektiği gibi sonuç bölümünden;

" Toplumsal değişimin getirdiği yeni koşullar, imkânlar, kişiler arasındaki bu yakın bağları zayıflatmıştır. Doğaya, insana bakış tarzı değişmiştir....

konu edinilen olayların kapsamını yaşamdan amaçlanılan ne olduğunu okumak mümkündür."

artık mektupların yerini cep telefonundan mesaj ya da e- posta'lar almış, belki bu soğukluk da sanallığın bir soğukluğu.....

mehmet ersin erol

Saol İSMAİL amca seni her görmemde babamı hatırlarım,bu yazdıklarınla yine babamı anımsadım eline diline sağlık ellerinden öpüyorum.

R. MARASOGLU

Saygideger buyugum.
Yazini okurken kendim icin yazildigini dusundum. 40 yasindan sonra yad ellere yani ama komsu ulkede calisma yasamina basladim. benim icin cok anlamli, duygu yuklu ve degerli yazini okumak buyuk kazanc. gecmisi gelecege tasiman tarihi belge degerindedir. teknoloji iyi amac ugrunda kullanildiginda boyle guzel anlar yasatir insana. gecmis guzeldi ama gelecegin guzel olmasini ve teknolojiyi insanlarin yararina kullanmak daha guzel. Athinadan Sahinkayalilarin yazilarini okumak, soylesmek, fotograflarini gormek teknolojinin guzellikleridir. Sizinle hic sohbet edemedim ama sayfaya yazi yazman ornek kisiligin yaninda ornek bir davranis. Sahinkayalilar sayfasini duzenleyen genc arkadaslara tesekkurlerimi sunarken size derin saygilarimi iletmek isterim Athina dan. Refik Marasoglu. Tatil icin beklerim 00306937281502
Kullanıcı avatarı
Cevdet Durgun
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Muzaffer Mustafa Altuncu » Sal Eyl 19, 2006 11:27 pm

.......İsmail Öğretmeni elbette tanıyor ve biliyorum.Ama ne yazık samimiyetimiz olmamıştır.Çünkü onunla hep uzak yaşamışız. Meslektaşım olarak onun bu hayatta çok faydalı şeyler yaptığına inanıyorum.

....Ona hayırlı ömürler diliyorum.

.....Selam ve sevgiler gönderiyorum...
Kullanıcı avatarı
Muzaffer Mustafa Altuncu
Bölum yetkilisi
Bölum yetkilisi

Mesajgönderen Ergün Özen » Cmt Eyl 23, 2006 3:36 pm

ZEKI ---- HOCAMI UNUTMAK KOLAYMI AZ DAYAKLARINI YEMEDIK CAYKARA INONI LISESINDE NOT VERMEMEK ICIN VIRGULLE NOKTAYI BILE ISTERDI BIZIMKIBI SIVE KONUSAN INSANLARDAN NASIL OLURDA ISTANBUL TURKCESI ISTER HALA ANLAMIS DEYILIM YINEDE SAYGILARIMI SUNARIM KENDISINE
Kullanıcı avatarı
Ergün Özen
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri

Mesajgönderen Adnan Ayaz » Cum May 18, 2007 1:03 pm

....Kıymetli meslektaşıma saygı ve hürmetlerimle,

....Varlığınızla mutluluk duyduğum sohbetinizden son derece zevk aldığım bir değer olarak daima aramızda sağlık ve mutluluk dolu yıllar geçirmeniz dileğimle...

.....İyi bakın var mıdır böyle sima bir yerde
.....Bakışı,duruşuyla ilaç gibi her derde
.....İsmail SARI ruhu yaşasın zihinlerde
.....Bu güneş hiç batmasın köyümden Gülverenden...

.....Baba olmak zor değil,aslolan babalıktır
.....Böyle bir öğretmene tüm övgüler layıktır
.....İlmiyle irfanıyla değerli bir varlıktır
.....Bir şikayet duymadım ona gönül verenden

.....O bizim ışığımız meslekte örnek lider
.....Onunla filizlendi nice ölü beyinler
.....Sorduğumda her zaman,O yaşıyor desinler
.....En kalbi duygularla saygı sevgiler benden
Kullanıcı avatarı
Adnan Ayaz
Sitenin Sahipleri
Sitenin Sahipleri